Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
Proticaj vode
Kapetan:
Cesto pratim vodostaj , i uvek se pitam zasto stoji ozaka za proticaj vode a nikad ne vidim neku vrednost...
Da li se stariju clanlvi secaju da li je taj podatak ikada bio javan i publikovan ?
LSI:
Proticaj vode je zapremina vode koja protekne kroz poprečni profil vodotoka u jedinici vremena i izražava se u m3/s ili l/s.
Ovaj podatak izračunava se za svaku vodomernu stanicu i prave se nekakve krive na osnovu kojih se mogu očitati promene koje nastaju kao posledica promene vodostaja.
Ne znam kako se to izračunava u praksi obzirom da se poprečni profil vodotoka konstantno menja tokom čitave godine i iz godine u godinu. Reka donosi, nosi i odnosi pesak, mulj, stabla, smeće...
Nisam siguran koliko su i ti podaci uopšte tačni, čak i kad postoje. Sve je to nekakva statistika.
Mislim da samo na brani može da se izračuna tačan proticaj - tu se tačno zna geometrija poprečnog preseka (mislim na oblik i dimenzije). Tu se da izračunati koliko vode protekne u odredjenom vremenskom periodu.
Zašto se podatak ne objavljuje u izveštaju? Pa, možda baš i zbog ovoga što sam ja napisao. Bilo bi lepo da nam neko to objasni - neko ko je stručan.
P.S.
Zbog veličine datoteke, na privatnu e-mail adresu dostavio sam vam skriptu iz Hidrologije u kojoj ćete naći sve o proticaju.
Moram da priznam: ja i posle čitanja ne znam ništa više nego pre!
CIVIJA:
Valjda je ne mere svuda u Sremskoj Mirtovici mere Savu: http://www.hidmet.gov.rs/latin/hidrologija/izvestajne/prognoza.php?hm_id=45090
Kapetan:
--- Citat: CIVIJA 25, 06, 2013, 21:10:29 posle podne ---Valjda je ne mere svuda u Sremskoj Mirtovici mere Savu: http://www.hidmet.gov.rs/latin/hidrologija/izvestajne/prognoza.php?hm_id=45090
--- Kraj citata ---
lako je meriti Savu kad stane u malo deblje crevo :) salim se naravno ali to je za nas koji plovimo jako bitan podatak, mozda cak i bitniji od vodostaja...
LSI:
Можда ви, искуснији наутичари и видите неку потребу да знате тај податак али ја уопште не знам чему би ми то служило.
Могу да разумем да неко жели да зна брзину водене струје - то може да помогне код процене да ли да са својим мотором мале снаге излази на воду или не и да приближно прорачуна потребно време за пловидбу низводно или узводно.
А колико воде ће протећи испод чамца - баш ме брига.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju