E, ovako treba... > Plastika
SLOJEVI STAKLENOG MATA U SAMOGRADNJI - KANU, PLASTICNI CAMAC DO 6M
Zoran:
Koliko slojeva,moraces sam da iscackas.Sto se tice koliko ubrzivaca da bi
sporije stezala smola.Nema tu leka.Manja kolicina smole i uspeces svu da upotrebis.
Niza spoljna temperatura i radis na tenane.
Ja licno najvise volim kada radim nesto vece da je 16-17 c.Onda mirno ra-
dim.Kad zavrsim posao zagrejem da krene reakcija i kraj.
Darkobp:
ubrzivaca bih trebao stavljati oko 2% u nekim optimalnim temperaturama za koje su oko 20 c , Na ovim letnjim temperaturama stavljaj oko 1,5% al to ces najbolje utvrditi u radu,ako suvise brzo steze stavljaj jos manje i suprotno
Temperatura na kojoj ces raditi jako zavisi cak sta vise nego kolicina ubrzivaca, 5 c gore-dole jako puno znaci
Nemoj ni slucajno raditi na suncu jer se neces ni stici okrenuti a vec ce ti se smola poceti zelatinizirati
Za pocetak pocni rad sa manjim kolicinima smole od recimo pola kg pa ako vidis da stizes sve da odradis povecaj zamesanu kolicinu smole
za takve stvari ja obicno koristim digitalnu malu vagu na kojoj u posudi u gram mozes da doziras i smolu i ubrivac
U nekoj optimalnoj debljini mata,rovinga,smole...postices sloj debljine ako sve lepo ucapkas oko 0,4-0,7mm zavisnosti od gramaze mata pa sad racunaj koliko bih ti trebalo slojeva
Ja bih tako neki posao radio recimo na bokove oko 5 slojeva a na dnu jedno 7ili 8,a kobilicu ako je i ima naravno podebljao sa jos par slojeva i onda bih to bilo bas cvrsto
Ja imam jedan Titelski kanu od 5m i on je tezak 39kg pa sad ti opciono racunaj koliko ce ti trebati samo para za materijal,mozda je pametnije da za te pare nadjes tako neki polovan kanu i neradis nista jh
114
dragan titel:
prijatelju evo nekoliko saveta inače sam iz titela uradih dosta plovila pod prvo kaluo morš dobro namazati odvajačem faj formula posla svakog mazanja poliranje najbole pamučnom krpom dva mazanja žekt ostavi 24h prvi sloj 300g mat lakše ćeš isterati vazduh plkčiće minimum dvoje rade jdan kvsi natapa smolu drugi isteruje vazduh drugari su ti već rekli za vljak obično je od metala drugi sloj 450g mat teći 400g tkanje četvrti 450g mat peti premaz želkot sa parafinskom emulzijom bju koja ti se svđa za kanu to je sve obavezno radi u hkadu kako su ti vć rekli optimalna i najbolja temperaura 18 20 stepeni na kraju jedan savet poslušaj drgare nađi nekog ko je radio sa poliestarm preko preče okolo blže da nebi bacao matterijal može ti se desiti hiljadu neprilika ali ako si rešo sa srećom možeš me žeš me zvati za savet kad hočeš 063 147 4440 pozdrav dragan hi 114
nikolar:
Pravi si drug. Baš ti hvala. Kad dođeš u CG imaš čamac od mene na Skadarskom jezeru i motor da se voziš čitav dan :).
Radio sam rekonstrukciju Elana T-400. Potrošio sam nekoliko litara smole. Vidio sam šta znači rad sa smolom i koje sve poteškoće mogu da se jave. Bila je sva izlomljena ali je došla kao nova.
Sad je u toku priprema za farbanje. Odvojene su gornja maska i korito za sad. Nemam fotografije od ranije pa nijesam otvarao temu, a i već postoji slična tema pa bi možda bilo suvišno.
Ja se držim toga da ako čovjek nije uporan ne može ništa ni da uspije. Popravljaš neku staru stvar koja je već užasna i ti možeš da napraviš samo bolje i efekat je višestruk:
1. naučiš da radiš (usput griješiš i učiš se na greškama...)
2. na kraju napraviš lijep čamac u kom ćeš da uživaš
3. iskustvo koje si stekao će ti koristiti ubuduće da ne praviiš iste greške i omogući ti da se upustiš slobodno u rekonstrukciju, pa i samogradnju.
Ali ipak koliko je važna praksa toliko je važna i nauka... bez dobre teorijske osnove ništa...
Valjalo bi da otvorimo temu kao na sajtovima SSM, da idemo korak po korak od početka... šta je poliester, hemijske osobine, zaštita na radu itd. i sva moguća pitanja koja se javljaju tokom rada sa poliesterom. Mogli bi da pošaljemo administratoru neki okvirni plan u okviru teme i onda korak po korak, i da napravimo jedan dobar prirucnik - sve na jednom mjestu.
nikolar:
Sa nekog foruma sam skinuo informacije koje mogu biti od koristi
TEŽINE LAMINATA POLIESTERA
Staklena armatura Mat i pleteni roving prodaje se u raznim težinama po metru kvadratnom. O težini staklene armature ovisi i količina smole na slijedeći način:
Mat 450 gr/m2 zahtijeva 2.3-2,5 x smole ako radiš ručnim postupkom, što je uobičajeno. Mat 450 gr/m2 potpuno impregniran smolom daje ti debljinu od 1mm.
Roving 800-850 gr/m2 zahtijeva 800 - 850 gr smole po m2, a daje također debljinu od jednog mm. Preporuča se laminirati jedan sloj mata izmjenično sa jednim slojem rovinga. Kod popravka barke lakše je raditi sa matom. Mjesta starih laminata treba obrusiti do stakla.
Evo ti računica za jedan tipični laminat čamca debljine cca 5mm.
Mat 450 gr/m2 + 2.5x450 gr smole = 1mm ukupno 1575 gr laminata
Roving 850 gr/m2 + 850 gr smole = 1mm ukupno 1700 gr laminata
Mat 450 gr/m2 + 2.5x450 gr smole = 1mm ukupno 1575 gr laminata
Roving 850 gr/m2 + 850 gr smole = 1mm ukupno 1700 gr laminata
Mat 225 gr/m2 + 2.5x225 gr smole = 0.5mm ukupno 787 gr laminata
Dakle za laminat debljine cca 5mm izveden od mata i rovinga kako je navedeno gore treba ti :
1125 gr staklenog mata (450 +450+225)
1700 gr pletenog rovinga (850 +850 )
4500 gr smole ( 4.5 kg)
težina laminata cca 7.4 kg/m2
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju