E, ovako treba... > Brodski motori
Marinizacija automobilskih motora
Zoran T:
Sretno s radovima...kod ovog propelera 25/31 sta je tu precnik a sta korak...
zankiki:
Mislim da ovde nije poenta u prodati brod ili slično, više je osmisliti nešto , napraviti i da to posle radi.
Naravno, od neke velike plovidbe nema ništa, godinama će se tu pokazivati dečije bolesti i rešavati, dograđivati... Tako mora da bude.
Čestitke za pronalazački duh!
Djmicko:
Prečnik 25 inča Korak 31 inč. 550 ob na elisi pri 2200 ob na motoru
Zoran T:
Vidi nisam bas sasvim siguran ali taj uspon od 1.24 tj odnos pitc/diametar (31/25=1.24) je pre za neki brzi propeler i veci broj obrtaja...mozda da je diametar 31 a pitch 25 sa odnosom (usponom) od 0.8 na 550 rpm bio efikasniji...
Djmicko:
Ideja o sporohodnoj elisi potiče iz davnih sedamdesetih godina.Naime u mornarici sam kao prvi mašinac bio na parnom remorkeru PR 37. Sa mašinom od 600 ks išli smo brzinom od oko 9 čvorova.Kasnije su u isti remorker ubacili dizel motor od 1400 ks a brzina mu je maltene ostala ista (izvađeno iz tehničkih podataka) Greška je bila u tome što su smanjenjem elise sa većom brzinom elise dobili manje iskorišćenje snage. Da su zadržali moćnu elisu a reduktorom podesili brzinu bilo bi puno bolje.Inače je broj obrtaja na parnoj mmašini bio svega 120 - 140 obrtaja.
U mom slučaju mogu zahvaljujući reduktoru čiji je prenosni odnos 1,25 za toliko povećati ili smanjiti broj obrtaja od izlaza na blokiranom diferencijalu.Na 2200 ob. u motoru brzine su: u drugoj 220-344 a u trećoj 352- 550 obrtaja. Kalup za kovanje elise bio bi iz Wageningen B serije
a uspon krila se kreće u rasponu od 0,6 – 1,4. Ja bih išao na maksimum radi što moćnije elise da bi
u probi prilagodio brzinu.Dijametar od 31 inč bi bio previše zbog dubine gaza.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju