E, ovako treba... > Brodski motori
Marinizacija automobilskih motora
broker975fx:
Eto ga i glavu ti dajem da ce tih 9.9 ks ici bolje i sigurnije od benzica od 50ks iz keca.
Djmicko:
Svaka podrška ili kritika mi je dobrodošla .Ne bi se ni upuštao u ovu rabotu da to nemogu da uradim sam.I za mene je ovo lzazov bez obzira što mi je više od pola ovih radova u struci.Motor od 40 kw je u ovoj priči više nego dovoljan za ovu lađu.Tng ili tečni naftni gas je uz pravilnu montažu jeftinije rešenje od bilo kog dizela a da ne zaboravimo tiši rad i manje vibracija.Za nekih tridesetak dana krećem sa radom i sve što budem radio biće propraćeno sa slikama i tekstom.Nalazim se u Višnjici,sa Dunava u pravcu crkve,trenutno radim na izgradnji škarpe i pristana. Na samoj obali sam gde mi je i radionica.Kod mene je vezan katamaran,trimaran i par manjih čamaca.Moj čamac se nalazi na obali i posle punih 4 godine dolazi na red. Biće mnogo detalja oko ovih radova,pa bi to rado podelio sa Vama.
A sad o prenosu.Maksimalni obrtni moment kečevog motora je na oko 2700 ob/min.U trećoj brzini odnos je 1 prema 1,45 =1862 deljeno sa 3,9 (finalni prenos iz diferencijala) da bi na elisi bilo negde oko 477 ob/min.Za hod unazad je redukcija mnnogo veća,ali sa punim gasom na oko 5000 ob/min može da prođe.
Što se tiče ugradnje tng-a svaki motor pa i dvotaktni bez ikakvih problema ide na gas ali to je druga tema.
mesechar:
nema nam druge nego da kibicujemo i navijamo...smelo veoma smelo....malo podseca na Grunfa iz legendarnog stripa "'Alan Ford"'Mozda je budzet neki evro jachi :)
Zoran T:
sretno s radom...slikaj krmu ako ti ladja na suvom pa ti mogu pomoci oko kobilice kormila i propelera bar savetom...generalno propeler bas briga koje gorivo tera motor i koje je motor marke...bitniji je obrtni momenat ili sila(torque) na osovini...osovinski broj obrtaja(raspon obrtaja od do)...pozicija propelera(od do kormila,krme,tabana) ugao postavljanja,opstrujavanja vode itd da bi ti prop ostvario potreban potisak(thrust) i da bi sve to plovilo...thrust je jednak otporu koje stvara korito pa dosta zavisi i od korita ...treca brzina se i koristi najvise i sa tim menjacem tj odnosom 1.45-1 sa 2700rpm na radilici na osovini imas 1862rpm i otprilike treba ti propeler s 3 kraka 35-40cm precnika(diametar) i sto manjim korakom(pitch)...ako motor moze to da podnese...sve ces drugo i uraditi i napravit puno puno lakse
plin i ugradnja na motor su ti najmanji problem a najveci problem je pretakanje plina i dovlacenja boca na camac,,,rezervoar kazes ima 80l znaci staju 4 kuhinjske boce od 10kg a teske oko 85-90kg...s tim gorivom bi se vozio oko 12-13h...plus akcija pretakanja tj pumpanja i to bi morao van camca ili negde na dobro provetrenom mestu da obavljas recimo krov kabine...imao sam nekad lovatovu klipnu pumpu(tako se nekad vozilo sajkaca)...obrni okreni puno bre fizikalije za malo vozikanja...lakse bi ti bilo direkt na crevo kuhinjsku bocu(kao na viljuskarima samo obrnes naopacke) i smestis negde zbog sigurnosti na neku platformu na krmi prakticno van camca(zbog ventila) naravno rezervnu spakujes bilo gde...lakse i bezbednije nego rezervoar i pumpanje...
Djmicko:
Hvala Zorane T jer mi je svaka pomoć dobrodošla.Ovih dana slikaću krmeni deo a sada ću ubaciti par pripremljenih slika.Što se gasa tiče dve boce se okrenute naopako i direktno preko filtera sametj.bez pumpe pretaču u rezervoar pa i treća uz pomoć vrele vode. Pretakanje se vrši van čamca iznad velike boce na zadnjoj platformi. Ideja da koristim diferencijal je zbog mogućnosti da se motor smesti što više nazad ka krmi a i izlaz poluosovine je znatno niži od radilice zbog ugla prema elisi koji u mom slučaju ne bi bio veći od 7 stepeni.Na diferencijalu vadim trkače da ne bih imao nepotrebne gubitkea i grejanje ulja tj pravim direktan prenos prema dužoj poluosovini a koja zajedno sa kinetičkim zglobom i diskom čini celinu.Nosač diska bi bio fiksiran preko jakih gumenih nosača (zbog vibracija) za ram na kome je smešten motor. Posebnu pažnju posvećujem osovinskom vodu a ideja da koristim klip izvađen iz hidrauličnog klipa je sam kvalitet čelika kao i njegova savršena obrada. Na osovinskom vodu biće ugrađen jak odrivni ležaj. Stopbiksna od industrijske vodene pumpe bila bi dobra iz dva razloga,obično je to poseban deo sa prirubnicom da se preko dihtunga šrafi za zadnju stenku kobilice a drugi je bagatelna cena,samo je treba iskopati na nekom otpadu Ovo je još uvek teorija ali dok krenem sa radovima kačim slike.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju