Nautika opšta... > EKOLOGIJA

Dokle vise!!!!?

<< < (3/4) > >>

LSI:
Marguse, ne poznajemo se ali ja sam sasvim siguran da ni vi, ni vaši prijatelji iz udruženja, niste budale.

I ne dozvolite nikada sebi makar i na trenutak tako da se osećate.

Svako ko je u svom životu očistio makar i jedan kvadratni metar učinio je mnogo više od svih onih koji zagadjuju prostor u našem okruženju.

Vaš rad i naši protesti protiv ovoga što se i na vašem klipu dalo videti možda deluju beznadežno ali moramo da nastavimo da se ne mirimo sa takvim stanjem. Makar samo zato da našu decu naučimo da to nije dobro.
Možda će oni, sa svojim prijateljima, jednoga dana, uspeti ono što ne uspeva nama.

Margus:
I mi smo svesni da nismo budale ali svakom ``normalnom`` tako izgleda. Uz to smo zvali i ljude iz akcije ocistimo Srbiju ali od njih smo dobili samo dzakove i to na jedvite jade nekih 500 komada ukupno. Za uzvrat smo morali da im damo slike sa akcije ciscenja da bi opravdali dzakove...
 Posto nismo politicki podobni i nismo ni u jednoj stranci niko nece da dodje da snimi ili napise nesto...zvali smo i Memedovica da napravi reportazu kako bi smo eventualno stimulisali ljude kako bi se omasovilao ali nista....
 Jedino zadovoljstvo nam je to sto smo dobili 300 metara ciste plaze bez odpadaka, napravili smo rostilj i uz hladno pivo i prijatnu muziku i dobru ekipu ostali do kasno u noc.

I svaki put kada odemo do vode uvek ista pitanja KAKO pokrenuti ljude da ne treba bacati djubre gde mu mesto nije..i na kraju dodjemo do zakljucka da mi tu kao jedno malo udruzenje od 7 clanova ne moze nista da uradi u odnosu na ostalih 6000 hiljada...

LSI@ nadam se da cemo se jedom i upoznati i razmeniti miljenja..mozda nadjemo neki nacin da resimo taj problem koji je prisutan ne samo na Moravi nego na svim vodama Srbije..

LSI:
Upravo tih par stotina metara čiste plaže, pa makar i privremeno, do sledećeg čišćenja, daju smisao tome što radite.

I nemojte misliti da ste sami. Ima u ovoj zemlji još takvih.

Negde od '95. godine pa do nedavno, sa čitavom svojom porodicom učestvovao sam na brojnim takmičenjim iz orijentacije (sada se to naziva: orijentiring) i to po Srbiji, Makedoniji, Rumuniji, Madjarskoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj... Na tim takmičenjima okupljalo bi se po nekoliko stotina takmičara medju kojima je bilo i pionira i juniora i seniora i veterana. Ono što je bitno to je činjenica da bi organizator takmičenja odmah po samom takmičenju počistio čitav teren i samo dva-tri sata po završetku takmičenja nigde niste mogli naći ni papir, ni kesu, ni čašu... U tome su svesrdno uvek pomagali svi pristuni koji su ili sobom nosili svoje smeće koje bi kasnije ostavili tamo gde mu je mesto ili bi pomagali u sakupljanju i čišćenju.
Dakle, ima ljudi kojima je stalo do toga da prirodu treba čuvati i sačuvati. Možda nas je malo ali ako nastavimo da dajemo primer - biće nas više. Sve dok nas jednog dana ne bude dovoljno.

I meni su se smejali kada sam pre par godina učestvovao u kampanjama koje su po Beogradu organizovane protiv pušenja. A danas imamo zakone koji pušenje brane na mnogim mestima.
I tačno je - te zakone mnogi još uvek ne poštuju ali nije isto kao pre. Sve se menja. Samo treba biti uporan.

Doći će vreme da zaista sednemo negde uz pivce i uživamo u cvrkutu ptica i pogledu od kojeg zastaje dah. Naša Srbija je mnogo lepa, samo tu lepotu treba očistiti i otkriti.

Margus:
   Dok sam pohadjao osnovnu skolu u Lozoviku imali smo obavezne akcije ciscenja jednom mesecno.

Svako od nas je morao da ponese neku alatku od kuce bilo da je grabulja, motika, metla. Akcija je bila obavezna za sve bez opravdanja odsustva. Cistili smo ceo centar sela, park, skolsko dvoriste i ispred skole, ispred koje se i dan danas nalazi avion.

U danasnje vreme bi se to karakterisalo kao krsenja prava deteta ili ne znam vise kako, imam ih mnogo...

U nadi da ce nas biti jos vise istomisljenika i onih koji su spremni da pomognu na bilo koji nacin..   114

Arsa:
Šta reći???  no125

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=05&dd=14&nav_category=16&nav_id=713776

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju