Opšta...Tu smo... > Ako neko zna ...
Pomoć oko čamca!!!
globalkapo:
Iz Crne Gore sam, iz Bara i prije nekoliko dana sam kupio jedan plastični čamac sa sledećim karakteristikama d,ž,v 5,30x2,00x0,70, BRT1,57, NRT 1,25. Molim vas ako možete da mi kažete o kojem proizvodjaču je riječ? I pošto je potrebno da se farba, možete li mi reći koje su farbe najpovoljnije što se tiče odnosa kvaliteta i cijene? Odnosno, što veći kvalitet i cijena!Moram da naglasim da poslednjih sedam dana se ne "sidam" sa ovog po meni fantastičnog sajta!!! Apsolutno sam nov u ovoj branši i potrebna mi je svaka pomoć, kao recimo kako da izračunam površinu čamca i na osnovu toga naručim farbu, a tek sam skoro saznao da oznake BRT i NRT nisu težina čamca! Unapred hvala!!!
A radi se o sledećem čamcu...(nadam se da sam sve uradio u vezi postavke fotografija)
LSI:
Globalkapo, lep ste čamac kupili i nadam se da ćete uspeti da ga sredite po svom ukusu.
Mislim da medju našim prijateljima sa foruma ima onih koji imaju baš takav ili sličan čamac oni će vam reći više o svojim iskustvima. Što se tiče pitanja u vezi bojenja, dobićete razne odgovore. Kod nas se u najvećoj meri koriste boje iz ponude firmi Hermpels i Tikkurila Zorka. Ove deve firme nude sve, od prajmera do završnih premaza. Iskustva su različita i pre svega su posledica doslene primene uputstava proizvodjača i adekvatne pripreme površine.
A količinu boje potrebnu za bojenje vašeg čamca možete izračunati primenom jedne od formula koje se daju naći na tržištu.
Ja sam za sličan čamac (istina metalni, od aluminijuma) koristio sledeću formulu:
Količina boje (litra) = površina (m2) : izdašnost boje (m2/litri) (izdašnost daje proizvodjač i obično je naznačena na ambalaži)
Za deo iznad vode: (DPS + Š) x V x 2 - što znači: (Dužina Preko Svega + Širina) x visina iznad vodene linije do najvišeg dela trupa x 2.
Za palubu: DPS x Š x 0,75
Nije ovo apsolutno tačno ali nije ni daleko od stvarnog. Ako treba kupite jedno minimalno pakovanje više od onog što staje u standardna pakovanja i verujem da nećete morati ponovo u prodavnicu da dokupljujete boju.
Od mene toliko. Ostalo će će komentarisati drugi.
budens72:
dobro došao 114
ovaj je kanda bio podmornica....
njegos68:
Dobro došao! Imaš u marini u Baru dvije prodavnice nauticke opreme.. imaju sve od hempela,i oni će ti objasniti sve što treba oko postupka i utroška farbe...
globalkapo:
Hvala vam mnogo, naročito na informaciji da se u Baru nalaze dvije radnje. Za farbanje sam pitao, jer je po dogovoru sa čovjekom koji će mi obradjivati i farbati čamac (a sve u skladu sa današnjom "izuzetno dobrom"ekonomskom situacijom) sam se dogovorio da ja nabavim materijal a majstor će samo svoj rad naplatiti. Ipak hvala. Takodje su me danas "prijatelji", poznavaoci prilika bacili, što bi rekli u bedak navodeći da je nestabilan i da će se mnogo ljuljati i da je navodno napravljen za jezero (što bi rekli laž čuo, laž preneo)... Ipak za sada prvenstveno me interesuje proizvodjač ili neka fotografija sličnog čamca da ne bih postavljao sjedišta gdje im nije mjesto!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju