E, ovako treba... > Enterijer

Termo izolacija -zaštita od kondenza

(1/4) > >>

IKA:
Naj češće, za izolaciju kabinaša ,mi se odlučujemo, za ono što nam je prihvatljivo u prvom redu za džep.Tako je naj veći broj naših čamaca,pogotovo iz domaće radinosti,izolovano upotrebom stiropora,stirodura,retko ,staklenom vunom,ili tervolom.
Vrlo česta greška, kod naših samograditelja ,pa i privatnih radionica za izradu čamaca, je što se između flahova,cevi ili drugih vrsta pojačanja oplate kabine,ubacuje stiropor ,i direktno na njega se postavlja obloga.
Greška se javlja kada flahovi ostanu u ravni stiropora neizolovani,kao na slici

IKA:
Tako neizolovani flahovi predstavljaju hladni most koji se manifestuje kondezacijom na samim flahovima .Kondezacija se potom preliva na oplatu i pojavljuju se mokri tragovi na oplati i verno ocrtavaju raspored flahova.
Da li se kod vas na čamcima pojavljuje ovaj problem.Imate li predloge kako izvršiti kompletnu izolaciju bez hladnih mostova.

Sci:
Pomaze najlon ispod stiropora, pa tek onda oplata...

IKA:
Jedan od načina koji sam viđao je postavljanje folije preko cele površine koja je pokrivena stiroporom,kao takozvana protiv parna brana.Međutim ovo je samo prikrivanje problema.Folija će istina sprečiti da se kondenz prenese na samu oplatu,ali će kondenz zahvaljujući foliji biti ;lagerovan;iznad folije.Rezultat će biti pojava buđi,plesni,koja neće biti vidljiva ,ali će se miris itekako osetiti u celom brodu.

zoki novus:
Najlon nikako !
Ako je izolacija adekvatno ukrojena kondenz ce biti minimalan i nece se ni primetiti
Kod mene ni posle 5god nema tragova  a ni specificnog mirisa.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju