E, ovako treba... > Tehnike i saveti...

Alarm za vučenje sidra...

(1/3) > >>

Dule:
.

Pera GARMIN:
Spram dubine sidrenja, ugla sidrenog lanca, i bezbedne daljine u odnosu na trenutnu poziciju...
Spavanje na gornjem špicu Baričke ade, dubina sidrenja oko 5m, pušteno 10-ak m lanca.
Kako sam bio blizu plovnog puta, stavio sam mali prečnik od 10m. I probudio me...

Kapetan:
pero da nije malo 10 metara za 5 metara dubine ?

ja sam se igrao sa nekom android aplikacijom jedared... nisam kliznuo dok sam pecao na sred Dunava, ali kada sam krenuo ustanovio sam da je iscurela cela baterija ... nauk , prikaciti mobilni na punjac u takvim momentima...

po meni , mada ne koristim te opcije, bitno je da odredite na koliko metara se nalazi prva opasnost , recimo obala, plovni put , sprud ... pa onda umanjiti tu daljinu za 30% i to je precnik... .... naravno ako je opasnost  recimo 300 metara zanemarite je i stavite precnik od 20 metara

Pera GARMIN:
Dule,
slažem se, ali ako uzmeš u obzir da sam se sidrio prilično blizu plovnog puta, nisam hteo da razmišljam da li će me vetar okrenuti na plovni put...

Kap,
to sa baterijom je jedan od razloga zašto i dalje postoje fiksni nautički gps uređaji, i nisu ih zamenili telefoni...

marke:
A moze i kanap duzi za 4 metra od duzine sidrenog kanapa sa tegom na kraju bacenim na dno pored sidra i poteznim prekidacem na alarmu (bilo kakva zujalica) u kabini. Kad se zategne eto alarma znaci popustilo sidro - ne trosi nista.   umnik

114

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju