Nautika opšta... > Galerija - Gallery

Stari Slankamen - danas

<< < (20/65) > >>

LSI:
Следећа ствар коју сам проверио, било је како ради обртомер који је јуче заменио мајстор након моје рекламације.

Дигитални обртомер, тако ми је речено, ради мало другачије од аналогних и скоро никад не показује сасвим тачан број обртаја. Ипак, овај који сам јутрос затекао на чамцу, чини ми се сасвим добро ради посао.
На лер гасу, после неколико секунди, број обртаја који је пао на 890, па скочио на 930, стабилизовао се између 910 и 920 обртаја. При додавању гаса, на екрану би се показала одговарајућа промена.

Сутра планирам да се извезем и да мало проверим колико ће показати на пола, две трећине и на пуном гасу.

LSI:
И шта сам онда радио у марини до касно после подне, питаће се неко од вас?

Е око овог сам се замислио, шта да вам напишем и да ли да ставим неке слике...

На крају сам одлучио да само кратко кажем да се на понтону окупила група у којој је било неколико нас из марине али имали смо и госте. Уз шкембиће (прсте да полижеш) и хладно пиво, уз музику с две гитаре, дан је прошао као трептај. Био је то још један од оних дана који се броје у животу.

Имали смо и госте - тројица Немаца, из околине Штутгарта, кренули низ Дунав бродом од око десетак метара. Плове по неколико дана па се врате кући. Одморе пар дана па опет "Јово, наново!", на брод па низ Дунав. Тако планирају да овог лета стигну до Црног мора, а следећег до Истамбула, а после... па, ко од њих поживи, можда Роном стигне једног дана назад до Немачке.

Кажу, пловили су кроз Немачку, Аустрију, Словачку, Мађарску али нигде нису наишли на такве људе и такав пријем као овде код нас у Србији...

Свирка је била на висини. Реперотар - неописив. Певале се песме наше, старе, нове. Певале се песме из Македоније, Русије.  Наш Шваба, Армин, као прави професионалац одушевио нас је својим извођењем блуза...

На крају, одлучио сам да испод овог текста не ставим ни једну фотографију. Тешко да би приказала праву атмосферу, а плашим се да неком не позли од муке што није био данас с нама.

Зато вас позивам, свратите неком другом приликом. Нисмо ми баш све карте одиграли. Биће тога још...

LSI:
Као што сам јуче написао, данашњи дан је био посвећен проби мотора након сервиса који је недавно урађен и након замене дигиталног обртомера.

Са фотографија које ћу додати, видећете да имам два пунолетна сведока који могу да посведоче да је свака реч коју ћу написати - истина, само истина и ништа осим истине!

Дакле, упркос врло снажном ветру који је дувао уз Дунав и подизао таласе од око пола метра и мало више, одлучио сам да се испловити мора. Дошао је дан да се истини погледа у очи - да ли је мотор спреман за пловидбу?

Е па овако: опремљени новим обртомером, Гарминовим уређајем за навигацију и сонаром који сам данас први пут поставио на постоље, кренули смо моја два сведока и ја на пловидбу.

LSI:
Било је занимљиво по први пут видети колико воде има испод корита.
Показало се да је дубина испод понтона за који је мој чамац привезан била 4 м. Међутим, кад сам кренуо да кроз наше "језеро", како ја зовем простор низводно од марине, омеђен обалоутврдом или напером, дубина је нагло почела да се смањује да би, код самог излаза испод аде, пала на 90 центиметара!
Ипак, то је довољно да мој чамац безбедно прође и докопа се великог Дунава.

Упутили смо се ка бови која означава место где се Тиса улива у Дунав, стално пратећи дубину (нова играчка, шта ћете?).
Изненадио сам се видећи да је Дунав, чак и на пловном путу дубок једва нешто око 7 м!

А онда смо ушли у Тису.
Заклоњени од ветра, запловили смо мирном реком, а дубине су се повећале на чак до 30 м!

И онда смо кренули с праћењем перформанси мотора.

Мењали смо брзину, додавајући гас и повећавајући број обртаја.
1800, 2300, 3600... 4200, 4500... и ту је стало...

Ручица за гас била је у свом горњем положају, брже није могло али број обртаја је за доста испод оног што пише у спецификацији (5000-5500).

При максималном гасу и максималном броју обртаја који смо остварили, брзина мерена гармином била је 25 км/сат узводно, с раширеном тендом.
При отприлике две трећине гаса, брзина је пала на 15-18 км/сат а обртомер је показивао између 3300 и 4000 о/мин.

За нешто око пола сата, обрели смо се код Титела.
Усидрили смо се преко пута ушћа Бегеја у Тису и попели се до ресторана.

LSI:
После кратке медитације, с погледом према чамцу и Бегеју, договорили смо се да је време да се вратимо у марину.
У једном тренутку, склопили смо тенду - нисмо се баш нешто потрудили да је лепо спакујемо па ваљда зато и нисмо видели неки значајан допринос тога на брзину пловидбе.
Наиме, низводно смо при пуном гасу остварили брзину од 28 км/сат али толико смо могли и очекивати, обзиром да смо пловили низводно.
Ево и сличица с повратне вожње:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju