Nautika opšta... > Galerija - Gallery

Stari Slankamen - danas

<< < (33/65) > >>

BataVoja:
Ništa lepše nego kad se uspešno završi posao i posle se opustiš sa prijateljima. Nikako da dođem do Slankamena, a sad pogotovu kad je nizak vodostaj,
izgleda mi kao avantura, ali biće dana.
Lazo uživaćeš u prikolici i predšatoru pogotovu kad zahladi.

Pozdrav

LSI:
Хвала, Војо. Надам се да ће приколица бити искоришћена максимално.

Што се тиче доласка код нас, сви који имају пловила с газом мањим од једног метра, могу безбедно да стигну до наших понтона. Сигурније је од узводног напера али ми с малим газом можемо и из овог низводног правца, где сад има воде око 60 цм изнад дна на улазу.

Ако се долази од низводног напера, треба чамцем доћи на средину између аде и напера, а онда кренути ка наперу, до неких 5-8 м од напера, возити паралелно ка обали и на неких 20-30 м од обале може се усмерити чамац узводно ка понтонима (ту је дубина нешто преко 1 м а код понтона је око 4-5 м).

Ако се долази од узводног напера, треба доћи до краја напера и на низводној страни налази се "капија" - пролаз означен с два канистера кроз који треба ући, лагано возећи ка наперу (дубина је око 2 метра). На 5-10 м од напера, треба усмерити чамац ка обали, у правцу цркве и возити до неких 20-30 м од обале. Ту треба скренути низводно и воити паралелно с обалом.

Видећете успут неколико бова за везивање - треба возити између њих, проћи ресторане и проћи поред нашег понтона пролазом између понтона и аде. У нашем "језеру", како ја зовем тај простор између марине и низводног напера, окренете чамац и усмерите га до слободног простора на нашим понтонима возећи између понтона.

Уколико се придржавате ових упутстава, нећете имати проблема. Али чак и ако одлучите да мало "пресечете" и скратите пут, ако возите полако, ништа озбиљније не може да вам се деси. Једино можете да наиђете на песак на дну. Вода је плитка и топла и не би требало да буде тешко да се одсучете.

MiletaStamat:
Bravo Lazo sve si dobro objasnio, tako je i nas DuleN usmeravao u subotu tako da smo uspešno došli do pontona i vezali se. Pošto prvi put dolazim tamo,bilo je malo frke, posebno kada sam video te kamene nasipe-nepere, ni da pomislim ne smem šta bi bilo da udarim u neku kamenčinu. Zato je Dule kao na kontrolnom tornju aerodroma, telefonom govorio gde i kako da  25648 i eto uz malo napetosti preživeh   kgk .

DuleN:
Kad smo vec kod Slankamena, nemogu da ne napisem da smo mi ove sezone pod najezdom pauka. Za neverovati je koliko pauka ima, kakve mreze pletu i kakvom brzinom se razmnozavaju.... Ja tako krupne pauke u zivotu nisam video. Slabo pomoza i ciscenje i bacanje u vodu, jero oni ne tonu, vec se odmah po povrsini vode vracaju na prvo plovilo ili sta vec strci iz vode...
Ljutu borbu sam tri meseca vodio sa osovima koji su mi se naselili na camac, ali sa paucima ce izgleda biti daleko teze...

LSI:
У једној песми Звонко Богдан пева: "Кажу, зором, грешни људи одлазе у рај..."

Ако је свака зора тако лепа као ова јутрос у Старом Сланкамену, онда ваља бити и грешан па макар и не отишао у рај.

Јутрос, у 04:20, пробудио ме је звук ванбродског мотора. Један од корисника марине пошао је да окуша срећу и покуша да упеца неку рибу. Не знам да ли ће се с пецања  вратити срећан због упецане рибе али мислим да је срећан сваки онај који је видео како се ово јутро рађа.

Снимци које сам направио не могу дочарати сву ону лепоту од које застане дах а душу испуни  нека необична милина. Лавеж паса, зрикавци и звук праћакања рибе која се избацује из воде јурећи за пленом или бежећи од грабљивица било је све што сам чуо око себе. Мирис воде и мирис новог дана... Нема боље терапије коју лекар може да вам препише.

Покушао сам поново да утонем у сан али пред очима су ми играли кругови на води... Колико је код нас у рукавцу ситне рибе!? Да ли се касније измрестила или је нешто друго у питању, не знам, али ситне рибе има толико да се чини да је довољно само спустити руку у воду и ето их - пуна шака. Још само кад  би сва та млађ успела да преживи. Али тешко. Буцови, штуке, смуђеви раде своје. А онда, и риболоваца има свакаквих... Боље да мислима о њима  не кварим себи дан који је почео овако лепо.

Једва чекам да се раздани па да оперем чамац. Данас је на програму  вожња до Титела. Тамо су Деда и  БарбаНеша - једва чекам да их видим... А са вама бих поделио снимке од јутрос.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju