Nautika opšta... > Galerija - Gallery
Stari Slankamen - danas
DuleN:
Lazo, ti si neumoran 114
LSI:
--- Citat: DuleN 08, 06, 2017, 19:59:01 posle podne ---Lazo, ti si neumoran 114
--- Kraj citata ---
Та, какви неуморан! Све ме боли. Само ми је у срцу лепо. А само се то пише.
Боле мене кости и зглобови и кад се време мења, па може све да ме боли од силних шетњи на релацији чамац - приколица - ресторан (па тако много пута данас).
Иначе, искористили смо данашњи дан за инвентар моје опреме за пецање. Велики мајстор пецања, Армин, извршио је смотру, део по део мог прибора и закључак је да морам купити нове најлоне, специјалне удице за смуђа, а показао ми је и неке његове "цаке" (пецароши то називају: системи) - заиста је несебично покушавао да ми објасни како смањити број изгубљених риба...
Ма, кажем вам, дан је био испуњен од јутра до касно после подне и све ме боли али ми је много лепо.
LSI:
Док су неки данас ујутро кренулу пут својих радних места, да у зноју лица свог зараде корицу хлеба, некима се Бог осмехнуо па их је послао на другу страну...
LSI:
У марину сам стигао нешто пре пола девет...
Одакле да почнем? Шта прво да вам опишем? Да ли се овакво јутро и може речима описати? Мислим да га само можете доживети.
Низ Дунав, из правца Новог Сада, дувао је ветар осредње јачине и као да је длановима миловао и поравнавао таласе, да буду што мањи и што уједначенији. А кад сам погледао низводно, од Сланкамена ка Сурдуку, пред очима заиграле су ми хиљаде малих огледалаца у којима се, у сваком, осмехивало по једно сунце. Све је бљештало чаробном светлошћу...
Нисам издржао, истог часа сам припремио чамац и испловио.
Боже, какав осећај! Испловио сам из нашег језерца и Дунав се раширио, као море, плав као у наслову прелепог валцера... Недалеко од аде, усидрена баржа, а на реци само један чамац недалеко од леве обале и у њему стари чика Света, члан наше марине. Забацио пецаљку и ужива у топлим зрацима сунца и ветру који му дува у леђа.
Укључио сам апликацију на телефону и погледао шта уређај бележи.
Узводно, пловио сам при пуном гасу брзином до 25 км/сат при 4.680 обртаја у минуту.
Низводно, брзина је порасла до 28 км/сат при истом броју обртаја.
То је изгледало отприлике овако (слика је снимљена нешто касније, при другом испловљавању):
LSI:
Онда сам се вратио у марину, где ме је већ чекао Марко, с којим сам договорио да заменимо пропелер.
Из ранијих текстова већ знате да сам на мотору имао соласов пропелер 9.9 х 11 с којим сам успео да при пуном гасу остварим 4.680 о/мин.
Како у спецификацији пише да мој мотор треба при пуном гасу да постигне 5.000-5.500 о/мин, ђаво ми није дао мира и код Бусе сам купио нов пропелер 9.9 х 10, за један инч (цол) краћег хода.
Марко је за пар минута скинуто "једанаестицу" и монтирао "десетку"...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju