Nautika opšta... > Galerija - Gallery

Stari Slankamen - danas

<< < (24/65) > >>

MiletaStamat:
Auuuu nikada nisam voleo matematiku. Pogubih se u ovim vašim tekstovima. Više ne znam ni šta su inci, niti frtalji, niti šta je brzinska, teretna elisa, zakrivljenost, razmere, ..bem ti matematiku ko je ismisli. Ajmo mi na reku koji kilometar brzine gore dole ko će to još da primeti i premeri.  kgk

LSI:
Волели је ми или не, разумели је или не, тек, математика је део наших живота.
Неки кажу да је основа свих филозофија, свих наука. Неки кажу да је она сама логика...
Враг би је знао шта је и ко ју је измислио али чини се као да је настала с настанком света (немој да ми сад неко ту поново умеша Дарвина, еволуцију и креационисте).
Без ње се једноставно не може.

Биће ми драго ако ово писаније помогне да неком другом буде у сличној ситуацији лакше да изабере право решење.
Зато и намеравама да набавим те профиле, стабилизаторе (како ли се већ зову), да видим с њима, а онда да ставим још пар различитих пропелера па да из свега изведемо неки закључак.

srsa:

--- Citat: LSI  05, 06, 2017, 23:04:51 posle podne ---Пратим шта пишете али сам био заузет да бих се раније јавио.

Код мене је на мотору пропелер следећих карактеристика: 9,8 х 11,3 - тако су ми рекли заступници Соласа.

У њиховом каталогу сам нашао да се за хонде 25/30 КС препоручују следећи пропелери:
9,90 х 9
9,90 х 10
9,90 х 11 - то је моја
9,90 х 12
9,90 х 13

У свим варијантама они препоручују исти пречник и само мењају ход.
Ако сам ја добро разумео Срса је скраћивањем корака добио на снази и потиску. Да ли сам добро разумео Зоранов коментар да бих и ја требало да скратим корак?

--- Kraj citata ---

Управо тако. Ако је твоја постојећа елиса 9,90х11 требало би да пробаш са 1 или 2 броја мањом, прецизније 9,90х10 (мислим да је довољно) или можда је боље са 9,90х9 јер ће ти често бити чамац оптерећен путницима и теретом. Ти си и са постојећом елисом глисирао, додуше под пуним гасом, ја сам ти сведок (у инат свим неверним Томама  456  tamburanje  ), а са једном од наведених елиса ћеш још лакше и снажније глисирати без да оптерећујеш мотор. Тврдим да ћеш на тај начин сигурно решити проблем.  114  dodo

LSI:
Знам да је требало о подешавању положаја мотора да пишем у теми о мајсторијама али ето, десило се некако да је размена информација већ почела у овој теми, па да ту и завршим.

Дакле, био сам и данас у Старом Сланкамену и вратио сам се пре неколико минута. Једва сам дочекао да стигнем кући да с вама поделим ових неколико реченица.

Било је данас доста посла око намештања приколице али други главни разлог било је подешавање положаја мотора у циљу повећања економије вожње и искоришћења техничких могућности мотора.

Посао смо започели постављањем хидро-крила или пераја, која се монтирају на антивентилацијуску плочу (коју је ми сви називамо: кавитациона, иако то није тачно).

Посао нам је био олакшан утолико што су на плочи постојале четири рупе које су се готово идеално поклопиле с распоредом на новим перајима (изгледа да су некада већ била монтирана пераја па скинута).

Уз врло мало разбушивања, за неколико минута пераја су постављена.
Уз Армина, који је надгледао радове, главни мајстор био је мој друг Дејан, мада сам и ја завио један завртањ - да ме мине жеља а и да могу да кажем да сам и ја нешто радио!

LSI:
Онда смо подесили трим померањем граничника за две рупе. Мотор је претходно био у највишем положају и сад смо га мало спустили - "подвукли" под крму.
Иако је ветар био веома снажан, нисмо могли да одолимо искушењу.

Препустио сам нашем Шваби, Армину, да обави пробну вожњу.
Армин је, иначе, човек с великим искуством на води, познаје моторе, познаје овај чамац - идеалан човек за пробу.

Практично, чим смо кренули, осетили смо разлику.
Мотор је лепо прихватио гас и већ после померања ручице гаса у средњи положај, чамац се избацио из воде и почео да глисира. Практично, без напора.

Обратио сам пажњу на обртомер... Сећате се, писао сам да при пуном гасу нисмо могли да постигнемо више од 4500 обртаја у минуту.

Е, данас, смо постигли 4680 обртаја!

Мотор је у свим режимима радио мирно и тихо. Данас нисмо обраћали пажњу на утрошено гориво и на време проведено на води. Занимало нас је само како се понаша на води и шта је с обртајима.

А закључак је једноставан: добили смо боље лежање на води и нешто већи број обртаја.

Сад предстоји експериментисање с новим пропелером. Верујем да с пропелером 9,3-9,8 х 10/9 могу да добијем још мало обртаја и можда још километар-два на сат.
Али о томе ћу вас известити касније...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju