Nautika opšta... > Galerija - Gallery

Stari Slankamen - danas

<< < (21/65) > >>

LSI:
Све у свему, моји утисци су више него повољни.

Након сервиса, мотор ради мирно и стабилно, без било каквих необичних звукова. Лепо реагује на гас. Остаје да видим како да добијем оних 5-5500 обртаја.

Мислим да ћу наредних неколико дана провести у променама трима и променама пропелера.

Речено ми је да би требало да узмем пропелер за број мањег пречника и да би то требало да ми да те недостајуће обртаје. Видећемо... Проба ће показати.

Ја сам се нешто раније мислио да би требало да продужим корак да бих добио пар додатних километара брзине али чини ми се да би ми корисније било да добијем максималну снагу на пропелеру а брзина... колико буде.

А сад још нешто о потрошњи.
Из марине смо кренули с 3/4 резевоара, а то је негде око 18-19 литара.
По повратку, пловак се зауставио на месту које означава половину резервоара, а то значи негде око 12-13 литара.
Дакле, возећи се до Титела и назад, укупно 20 км, потрошено је негде око 6-7 литара.

Да ли је то много?
Треба имати на уму да смо доста деоница прешли на пуном гасу али мислим да можемо да закључимо да је у просеку то било нешто изнад пола до две трећине гаса.

Ето толико од мене, за данас.

Дан смо завршили ручком у марини и кратком, полусатном дремком у новој приколици.

Ја бих ово назвао још једним од оних дана који се броје у животу.

Ljuba:
Nije to mnogo, ne znamo sad koliko je ukupno vremena provedeno u vožnji pa da se dobije potrošnja na sat ali ovako ugrubo, ako je 20km to je sasvim prihvatljiva potrošnja.

LSI:

--- Citat: Ljuba  04, 06, 2017, 21:10:12 posle podne ---Nije to mnogo, ne znamo sad koliko je ukupno vremena provedeno u vožnji pa da se dobije potrošnja na sat ali ovako ugrubo, ako je 20km to je sasvim prihvatljiva potrošnja.

--- Kraj citata ---

Љубо, нисмо нешто посебно обраћали пажњу на време, мада је на гармину писало, у тренутку искључења напајања колико је путовање трајало и колико километара је пређено.
Али ја бих рекао овако: требало нам је нешто око пола сата да стигнемо од марине до Титела и отприлике исто толико за вожњу назад. Дакле, укупно неких сат, сат и петнаест минута за пређених 10+10 км (узводно-низводно).
Мени се чини да то није много. То би могло да значи да бих с једним резервоаром од 25 литара могао неком умереном брзином (до 15 км/сат) да пређем између 60 и 80 км (ваљда нисам погрешио у рачуну?).

Треба имати на уму да је чамац данас имао својих 250 + 72 кг (сам чамац плус мотор).
Томе треба додати разну опрему - још око 100 кг, резервоар (20 кг) и резерву горива (10 литара што је око 8 кг),
И томе треба додати Срсу (130 кг), Дејана (95 кг) и мојих 72 кг.
То је укупно око 700 кг терета.
Дан ветровит и таласи осредње величине.

Кад будем сам или с једном особом просечне тежине, оптерећење ће бити знатно мање и потрошња би могла бити мања.

packe:
Gledajuci danas kako camac rije dosta ste teski  ffff

srsa:
Лазина лађа је одлична, има лепу ширину, мада на први поглед то не изгледа тако, али само на први поглед, и још лепшу дужину. На води је доста стабилан и таласе не осећа.  Што се погона тиче мислим да би боље билода је мотор јачи нпр. 30 кс, ал што Лаза рече, то би због тежине потапало крму. Мада уз правилно тримовање......  Овај мотор је на граници за овај чамац. Идентичан проблем сам имао са мојим еланом 495К  и Џонсоном 30 кс. Лаза ће проблем решити тако што треба да стави теретну елису. Ова постојећа му је стандардна, значи број или два мања и ствар је решена. Имаће брзину глисирања од око 25 КМ/сат, чамац ће из режима мировања до глисирања прелазити за кратко време(сада му требааааа), и мотор ће тада радити на 3/4 гаса а не као сад под пуним гасом. Добиће се пун број обртаја и мања потрошња горива уз знатно мање оптерећење мотора. А мотор је иначе одличан, преде ко маче, а у леру се не чује како лепо ради.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju