E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Kako ploviti u uslovima smanjene vidljivosti (magla, noć)
Pera GARMIN:
GPS prvo (da zanš gde si i kuda ćeš)
potom radar (da znaš koga ima okolo)
Ali pre toga, pamet u glavu i ne izlazi na vodu ako ne moraš!
Kapetan:
prvo i osnovno NE UDALJAVAJ se od obale ...
drugo izadji van kabine da mozes da cujes tudje motore i slicno
trece ukljuci GPS i budi svestan da ce malo da masi zbog magle... a trebace mu i vremena da upali ...
cetvrto na 16om kanalu na 10-15 minuta upozori na svoje prisustvo i daj orijentacionu poziciju ...
mozes i da se kurcis kako znas proceduru:
"Pan Pan, Pan Pan, Pan Pan, svim brodovima govori IME BRODA nalazim se u magli pored leve obale Macve na kilometru tim i tom, obratitet paznju"
ustvari nije to kurcenje, to je pravilan format poruke, medjutim u nasim vodama ce se protumaciti kao kurcenje...
veliki brodovi bi morali da imaju radar i ti ces za njih biti vidljiv...
zorter:
Posto od uredjaja imam samo GPS i radio stanicu, ovo bi bilo sasviv OK. Na GPS imam plovni put pa bih zbog cuvenih Sabackih plicaka u vreme niskog vodostaja morao ploviti plovnim putem (ivicom pl. puta, naravno). Mislim da bi u uslovima povecanog saobracaja (sto nije cest slucaj ali se desava, narocito lokalnih brodova za vadjenje peska), ovo bila sasvim dovoljna procedura.
Kapetan:
nisam ja siguran koliko je pametno da po magli i pokusas da pridjes plovnom putu ...
zorter:
Po magli i ne mislim ploviti, ali mi se desilo nekoliko puta da me magla uhvati na reci (u vreme dok sam aktivnije pecao).
Ovde kod nas i nije problem, samo da se povremeno oglasim sirenom i objavim moj polozaj preko radio stanice, posto ovde jedini saobracaj, u vecini slucajeva, obavlja samo brod koji vadi pesak a on i onako ne plovi samo po plovnom putu.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju