E, ovako treba... > Oprema

Ovo vredi napraviti ...

(1/5) > >>

Dule:
.

Misha D:
Vrlo korisna stvar za nase reke gde ima i dosta potopljenih stabala i granja.
Verovatno za koriscenje ove spravice treba imati i pomocni camac ili pomoc kolege radi njenog spustanja niz sidreni lanac ili kanap i povlacenja na kontra stranu.
Kao dobra mera opreznosti je koriscenje orepine: na svakom sidru postoji rupa na kolenu gde se zakaci karabinjer i desetak metara kanapa sa plovkom. Uvek se zna priblizan polozaj sidra, pogotovu kada vas vetar vrti oko njega, a prilikom zakacinjenja povlacenjem za oprepinu sidro bi trebalo da se oslobodi.
Bitno je da kanap bude plivajuci jer ce se, pri normalnom izvlacenju, i nuznom kretanju uzvodno, potapajuci i nizvodno kretajuci kanap podvuci pod brod u blizinu propelera.
Pomoc caklje radi prihvatanja plovka sa kanapom eliminise tu opasnost ako imate el.vinch sa komandom na pramcu kada sve mozete sami koordinirati ili pomoc clana posade ako je plovilo bez vincha.   

STG:
Pogledaj sidro malo bolje...

STG:

--- Citat: Dule  27, 01, 2013, 19:21:48 posle podne ---Šta ti to vidiš a da ja ne vidim?

--- Kraj citata ---
Ahahahha,pa sto si odmah nervozan?Ajd,verovatno mi se cini. 114
Malo bolje pogledaj tvoje sidro...Mozda si to negde pominjao,a da ja nisam procitao...
Nije otkrio nista narocito.Svako sidro za donje/ili neke kontra strane ima rupu,kroz nju provuces pomocni konopcic,stavis plutacu i normalno obaras sidro.Ako se desi da pri viranju negde zakaci,povuces pomocni konop i bez problema oslobodis sidro...
Tako sam naucio,ako si ovo vec negde opisao,pardon,moja greska,ako ne svakako da moze da posluzi.

STG:
Eto vidis nesporazuma oko orepine,pardon.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju