E, ovako treba... > Elektronika
VHF Glomex Antena
Kapetan:
prijem sam imao "sa" i "bez" antene ... doduse kad sam stavio antenu sada slusam brodove do 60 km daljine (po Dunavskim kilometrima) a na Savi slusam do 15og 20og Km reke save ... iok signal sa Save ipak ide kroz ceo grad
i onda mi kazu da za VHF mora da postoji opticka vidljivost ... antena je an visini od recimo 8.5-9.5 metara sa te visine sigurno se ne vidi 1220km Dunava ili 1190km .... a povremenmo cujem brojeve na tim kilometrima...
zorter:
Nemoj zaboraviti da si na vodenoj povrsini gde je refleksija signala najveca. Da ti je antena na metar visine ne bi cuo toliko udaljene signale a da mozes da je postavis jos vislje, cuo bi dalje brodove. Takodje na prostiranje signala utice i vlaznost vazduha (da ne kazem vremenski uslovi), Sunceva aktivnost ..... itd, itd....
Cesto ces imati situaciju da na istom kilometru reke, na jednoj obali cujes signal sa broda odlicno, a preko puta, sa druge obale uopste ne cujes signal. Takodje zavisi i na kojoj je visini antena na brodu koji emituje signal, snaga njegovog predajnika, osetljivost tvog prijemnika ....... mnogo parametara utice na to da li ces neki signal cuti ili ne. Jos nesto, ako ti cujes njegov signal, to ne znaci automatski da ce i on cuti tebe. Ako je tvoj predajnik manje snage a njegov vece, ili ako on ima antenu sa vecim pojacanjem u odnosu na tvoju, ti ces njega cuti a on tebe nece. Uspesan domet je onaj na kom je veza ostvariva, a ne koliko je daleko brod koji cujes.
E, da, svaki prijemnik ce bez antene "cuti" jak signal, a tek kad prikljucis antenu ces cuti da li antena "radi" ili ne jer tek tada ces cuti udaljene, slabije signale.
Kapetan:
da vremenski uslovi definitivno imaju uticaja ... nije svaki dan bajno sto se etra tice...
moja stanica je malo jaca nego ostale brodske ... brodske su ogranicene na 25watti dok je moja 60watti ... ali ne zloupotrbljavam ...obicno komunikaciju obavljam Zontonom jako retko "brodskom" stanicom ...
sto se tice refleksije nema gde da se reflektuje ako se izmedju mene i 20og kilometra Save nalaze Visnjica, Karaburma .... Obrenovac...
zorter:
Grdno se varas sinko. 6589
Refleksiju imas od svake zgrade, brda, prepreke...... samo sto se od vode odbija (recimo) 90% signala a od bilo kog drugog objekta 30% signala, pa je zato preko vodene povrsine veci domet nego u "zemljisnim" uslovima.
zorter:
--- Citat: Dule 08, 10, 2012, 16:49:00 posle podne ---Jos ako si niz vetar... domet se povecava bar 10 km.
--- Kraj citata ---
ha stri ha stri clap
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju