Nautika opšta... > EKOLOGIJA

Iskustva bodenskih eksperata

<< < (2/2)

Kapetan:
danas sam sedeo sa covekom koji se bavi takvim stvarima... nema nikakvog upliva na pricu o Palicu niti interesa...

on mi kaze to je jedino resenje .... eto ...

Kapetan:
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%9B%D0%BA%D0%BE_%D1%98%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BE

nije ovo prvi put da se ce se jezero skroz isprazniti .. prvi put je to radjeno 1971...

poljo:
praznjenje nije upitno kao ni izmuljivanje ali ako se ne preduzme zastita voda koje uticu u jezero onda ce isto da bude za par godina . Mozda je nama 40 godina mnogo (meni jeste ) ali prirodi je to svaki cas praznjenje jezera .

ladjaVlajko:

--- Citat: LSI  22, 07, 2012, 07:34:04 pre podne ---...
Postoji još jedan veliki problem koji se tiče uticaja čoveka na prirodnu sredinu, a radi se o izgradnji sistema elektrana na Ibru. Dozvole su date italijanskoj kompaniji i radovi će uskoro početi.
Nesumnjivo je da su Srbiji potrebne nove količine energije (posebno kada je jasno da gubitkom Kosova i Metohije Srbija gubi ležišta uglja koji imaju neprocenjive rezerve.

Medjutim, to sa strujom je varljiva stvar.
Koliko od te novoproizvedene struje će ostati nama i po kojoj ceni? Koliko će biti prodato u inostranstvu? Mislim da je italijanima data koncesija na više desetina godina. Za to vreme oni će prodavati struju gde oni hoće i po ceni koju oni odrede. A naša država neće imati zaradu ni od carina (ne plaća se na izvoz proizvoda i usluga) ni od PDVa (isto se ne plaća kod izvoza). Neće ni mnogo naših ljudi biti zaposleno jer to su objekti u kojima radi vrlo malo stručnog kadra.

Pa šta ćemo mi onda dobiti?
Potpuno izmenjen teren, sa novim velikim akumulacijama koje će izazvati svojevrsne promene u mikroklimi i fauni i flori. Reka će biti usporena, riblji fond ponovo ugrožen...

Posle svega, ostaje mi samo da se nadam da će mlade generacije biti dovoljno pametne da isprave makar nešto od svega ovoga što ove naše generacije čine i da će uspeti da se prilagode kako bi ostali i opstali na ovim našim prostorima.

--- Kraj citata ---

Vidi ... stvar je u suštini još gora.

Naša demokratska vlada je donela gomilu uredbi na osnovu zakona o energetici i definisala status povlašćenih proizvođača struje (kao što je ta italijanska kompanija i još desetine drugih). E sad ... ti povlašćeni proizvođači prodaju našoj državi struju po povlašćenoj ceni. Znači da bi zaradili pare ne moraju čak ni da izvoze tu struju jer je naša država obavezna da im svaki kilovat te struje otkupi, i to po cenama čak i višestruko većim od cene po kojoj se taj kilovat može prodati.

Znam da ovo zvuči sumanuto ali nažalost tako je. Evo ti u prilogu jedna uredba naše divne lopovske vlade od pre par godina pa ti uporedi sa cenom kilovata koju ti plaćaš kroz mesečni račun za struju. U uredbi su definisane cene po kojima država plaća struju povlašćenim proizvođačima.

LSI:
Vlajko, znam i za to i još mnogo toga i takvoga ali nisam želeo da širim temu. Dosta je i ovo što smo do sada kazali pa da svakom normalnom i poštenom čoveku bude jasno da sat otkucava i da nema više mnogo vremena da se nešto preduzme...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju