Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Eto i mene na vodi - LSI 08.7.2012.
LSI:
--- Citat: SALE NB 05, 08, 2012, 11:43:51 pre podne ---Lazo, s obzirom da sada plovite u čisto deplasmanskom režimu, neko podizanje krme iz vode neće značajno povećati brzinu.
Pre će biti da je taj gospodin svojim prelaskom na pramac, spustio pramac čamca u vodu i time produžio vodenu liniju, a to itekako utiče na brzinu plovidbe u deplasmanskom režimu.
Naravno, treba uzeti u obzir i spoljne uzroke, maticu, vetar i slično.
--- Kraj citata ---
Sale, ne radi se ovde o potrebi povećanja brzine. Za mene, razlika izmedju 6 i 8 km/h zaista nije nešto bitno.
Medutim, ako podizanjem krme, pa time i produžetkom vodene linije doprinesem efikasnijem korišćenju motora, meni će to biti sasvim dovoljno.
Čitava ova priča od juče meni je interesantna kao nešto o čemu se možda ne razmišlja, a što doprinosi kvalitetu plovidbe. Sada mi postaje jasnije koliko opterećenje čamca, pravilan raspored tereta i niz nekih drugih sitnica utiču na samu plovidbu. Meni su te stvari nove - možda i nekim drugim posetiocima našeg foruma, pa se nadam da će imati koristi ako takve stvari imaju u vidu.
Zato sam odlučio da to zapišem - možda još nekom bude od koristi ako postane svestan i takvih stvari.
HOGAR:
Upravo o tome sam pisao na tvojoj rodjenoj temi,vrati se malo unazad,par desetina stranica lol
LSI:
--- Citat: HOGAR 05, 08, 2012, 16:41:28 posle podne ---Upravo o tome sam pisao na tvojoj rodjenoj temi,vrati se malo unazad,par desetina stranica lol
--- Kraj citata ---
Da ali sada sam se u to lično uverio.
maverick:
lose bi bilo da je obrnuto...da je kabina teska i da camc je uvijek u fazi da pramac ide prema dole...ovako promjenom rasporeda tereta, koje sigurno u camcu imas kao i svi mi ostali popravis perfomanse za dosta , razlika izmedju 6 i 8 nije mala...pogledaj koliko je to u postotcima thumbup
Kapetan:
lazo gledajte to ovako ... sto je manje camac u vodi kada gledas "od napred" brze ce da ide... apsolutno je izranjanje krme doprinelo da se vodena linija produzi sto je pogodovalo da korito koje ima V napred dodje do izrazaja i lepse razgrce vodu ... em poprecni presek em duzina vodene linije
razlika izmedju 6 ili 8 km je usteda od 33% na benzinu ne znam da li ti je to i dalje zanemarljivo :)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju