The world of sailing - Svet jedrenja > Vesti iz sveta jedrenja i jedriličarstva

Kurs za VHF operatera - ROC(M)

(1/3) > >>

Vega:
Kurs za sticanje licence za operatera VHF pomorske radio stanice ce se odrzati u tri termina: 7, 10 i 14 maja 2012. http://www.vegasailing.com/sr_vhf.htm

Kapetan:
Licenca za operatera VHF pomorske radio stanice

Lokacija: Beograd, Vračar 
Od 7:30 do 10:30 uveče, 3 termina: 7, 10 i 14 maj, 2012.
Potrebno je najmanje šest polaznika.

  vhf stanica
Većina rekreativnih plovila, i sva komercijalna su danas opremljena pomorskom VHF radio stanicom. Za rukovanje istom, potrebna vam je licenca, s tim što se poštovanje tog zakona selektivno primenjuje u različitim zemljama. Mada je licenca potrebna i u Grčkoj, mala je šansa da će iko pitati za nju. U Hrvatskoj, medjutim, kad najmite brod, lučka kapetanija vam neće izdati plovidbenu dozvolu ako skiper nema VHF licencu. U Evropi i Severnoj Americi takodje. U svakom slučaju, ako najmite brod, raspitajte se unapred.
 
Kurs traje tri večeri po tri sata i održava se u OŠ "Svetozar Markovic" na Vračaru. Prva dva termina su pedavanja, treći termin je za dodatna pitanja i ispit. Gradivo i ispit za dobijanje dozvole su osmišljeni od strane Industry Canada, kanadsko ministarstvo za telekomunikacije koje i izdaje dozvolu. CYA instruktori sa licencom za sprovodjenje kurseva su realizatori programa. Za praćenje nastave i polaganje ispita potrebno je znanje engleskog jezika. Cena kursa je 90 Evra: nastava, knjiga sa CD-om i izdavanje dozvole koja važi doživotno. Licenca uključuje i "DSC Endorsement", a zvanični naziv je "ROC(M) with DSC". ROC(M) je skraćenica za "Restricted Operator Card - Maritime", a reč "Restricted" označava da se odnosi na brodove koji su opremeljeni VHF stanicom na dobrovoljnoj bazi (sva rekreativna plovila kao i jedrilice u čarteru). Kanadski ROC(M) je ekvivalent britanskom SRC (Short range Certificate).
 
Pokušali smo da nadjemo odgovor kako doći do srpske licence. Jedina institucija koja nam se predstavila kao merodavna je lučka kapetanija (kontaktirali smo RATEL, Plovput, policiju, radio amatere ...). Medjutim, po trenutnom pravilniku (2011 godina) kurseve održavaju samo za "profesionalce" šta god to značilo. Shvatili smo da, ako niste brodar na baržama na Dunavu i Savi, licenca vam ne treba, niko vam nece tražiti, niti je možete dobiti. Dobili smo savet da polažemo za "radio amatera". Nemojte to raditi ako baš ne želite da budete radio amater, niti je to ta licenca, niti ce vam koristiti u praksi. 
Osim u našoj školi u Beogradu, drugi način da završite kurs je preko britanskog RYA. Njihovi najbliži centri su u Grčkoj i Hrvatskoj, a ima ih i u mnogim drugim zemljama (RYA Marine Radio). Možete učiti on-line, ali ispit je pred ovlašcenim instruktorom i morate putovati. U Kanadi i Americi, naravno preko CYA ili ASA (pozovite nas za informacije).

poljo:
Bez ove dozvole ,tako pise na zvanicnom sajtu nekih carter kuca, nema mogucnosti iznajmljivanja broda bez skipera i posade .

Kapetan:

--- Citat: poljo  04, 06, 2012, 21:18:24 posle podne ---Bez ove dozvole ,tako pise na zvanicnom sajtu nekih carter kuca, nema mogucnosti iznajmljivanja broda bez skipera i posade .

--- Kraj citata ---

tako je ... ja polozio pre par nedelja  sajkaca

poljo:
Oce bude skoro kursic kakav?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju