Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri09292023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu informaciju o udesu dobila u 08:01 časova od agenata „ Danube Eco”. – Barža prevozila 660 tona kamena tucanika.

Smederevo –  Teretni brod „Beograd X” vlasništvo preduzeća „Ivan Milutinović PIM” iz Beograda, potonuo je u noći između srede i četvrtka nedaleko od smederevske tvrđave, na ušću Jezave u Dunav, a dva člana posade su nestala.

Kako „Politika” nezvanično saznaje, reč je o kapetanu M. B. i N. K. članu posade. Brod se tokom noći prevrnuo, a tokom dana, , ronioci Žandarmerije bezuspešno su tragali za nestalim brodarima.

Nezvanično, oko ponoći je firma ostvarila poslednji kontakt sa njima i sve je bilo u redu. Od jutros  njihovi mobilni telefoni su nedostupni.

Potraga se nastavlja, a na spasavanju broda angažovani su Lučka kapetanija Smederevo, Žandarmerija i rečna policija.

„Lučka kapetanija Smederevo je prvu informaciju o udesu dobila u 08:01 časova od agenata „ Danube Eco” iz Smedereva koji su bili u plovidbi na potezu sidrište – luka Smederevo, kažu za „Politiku” u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo navodi da je brod prevozio  oko 660 tona kamena tucanika na relaciji Brnjica – Beograd, sa namerom da se usidri u reonu luke Smederevo, prenoći i prijavi ovdašnjoj Lučkoj kapetaniji, a ujutro 3. novembra da overi brodske knjige i isprave.

Gde je došlo do prevrtanja, šta je uzrok i kada se dogodio incident, utvrdiće istraga koja je u toku.  Istragu vode nadležni državni organi – inspekcija za bezbednost plovidbe, MUP, vodoprivredna inspekcija, Odsek za civilnu zaštitu i upravljanje rizikom i tužilaštvo.

Kada je policija u četvrtak posle osam časova izašla na lice mesta, barža je većim delom bila potopljena, iz vode je virio samo jedan krak. Tako je bilo i tokom dana. Spekuliše se da se barža zaustavila na sprudu jer je deo reke gde se Jezava uliva u Dunav pun mulja, zbog koga je i korito reke izdignuto.

Očekuje se da sutra Žandarmerija nastavi potragu za nestalim članovima posade, ali i da počne izvlačenje barže duže od 70 metara.

Od nadležnih iz preduzeća „Ivan Milutinović PIM”, se na licu mesta moglo čuti da je brod „Beograd X” jedan od najboljih koje imaju, te da ispravnost plovila potvrđuje tehnički pregled obavljen samo tri dana pre nesreće. Za posadu su takođe tvrdili da je iskusna.

Izvor: www.politika.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries