Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat08082020

Last update06:30:53 PM

Šta se krije u moru Boke Kotorske?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Šta se krije u moru Boke Kotorske?


Najveća dubina Bokotorskog zaliva je 64 metra, a ne 45 kako se do sada smatralo, pokazala su istraživanja italijanskih i crnogorskih naučnika na italijanskom istraživačkom brodu „Urania“.

 

Istraživanje u okviru projekta „Adricom star“ koje je sprovedeno na području Južnog Jadrana i Bokokotorskog zaliva krajem oktobra pokazalo je da se najveća dubina zaliva nalazi jugoistočno od Perasta.

 


Italijanski i crnogorski istraživači su pomoću multibim akustičnih sonara radili istraživanja dubina, profila reljefa i sedimenta pri čemu su dobijeni veoma kvalitetni snimci.

 

 

 

 

Podmorske vrulje

 

Otkriveno je i osam podzemnih vrulja, u kojima vlada potpuna anoksija, odnosno odsustvo kiseonika, rekao je novinarima u Kotoru jedan od učesnika projekta, Zoran Kljajić iz Instituta za biologiju mora iz Kotora. On je naveo da je područje sa vruljama specifičnost Kotorskog zaliva koje bi trebalo zajedno sa tesnacem Verige zaštititi kao posebnu ekološku zonu bez uticaja čoveka.

 

Brod „Urania“ koji poseduje veoma skupu i sofisticiranu opremu uzimao je i analize uzoraka vode, sedimenta i biotehničkog materijala, pri čemu je dobijena velika količina podataka i o ekološkom stanju okoline.

 

Upotrebljena je i sonda „Satlantic“ za merenje koncentracije hlorofila koja zajedno sa satelitskim snimcima daje jasnu sliku produkcije planktona u području Boke Kotorske. Rezultati istraživanja trebalo bi da budu saopšteni početkom februara.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries