Moja Ladja

E, ovako treba... => Oprema => Sigurnost => Temu započeo: Zole 29, 09, 2010, 18:13:46 posle podne

Naslov: PP aparat
Poruka od: Zole 29, 09, 2010, 18:13:46 posle podne
koji aparat koristite tj. koji bi trebalo koristiti na brodu? Gde se može kupiti povoljno?
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: Željoni 30, 09, 2010, 07:57:25 pre podne
U svakoj ovlašćenoj firmi poput Vatrosprema imate atestirane PP aparate , oni vam mogu  pomoći oko veličine istih. Nisu mnogo skupi , znam jer u radnji imam tri . Jedino što je obaveza svakih šest meseci obavezna je kontrola
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: Zoran 30, 09, 2010, 10:42:11 pre podne

            Imao sam prilike da vidim dejstvo praskastog pp aparata,kod prijatelja
 na ladji.Mesec dana nije mogao da opere ladju od praha,mada je bio izuzetno
 srecan jer je odmah uspeo da ugasi vatru na motoru.
             Mozda ne bi bio los co2.Stvarno ako ima nekog ko se razume u to neka
 napise.
            Ja imam praskasti. :)
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: marke 30, 09, 2010, 13:31:29 posle podne
CO2 ima malu prednost sto ima instrument na kome se vidi koliki je pritisak pa nece da omane kad zatreba.
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: Zoran 30, 09, 2010, 14:00:02 posle podne

   
     Po meni ima ogromnu prednost,momentalno mozes da rashladis konzervu piva.

     Ipak ceka se misljenje strucnjaka.
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: neboisha 30, 09, 2010, 16:33:13 posle podne
CO2 ima malu prednost sto ima instrument na kome se vidi koliki je pritisak pa nece da omane kad zatreba.

Konacno nesto iz struke da mogu i ja da doprinesem...

Instrumente imaju S-xa aparati, gde je x oznaka kilaze praha (1, 2, 3, 6, 9 ...). razlikuju se od S-x po tome sto su pod stalnim pritiskom, koji se ocitava na "instrumentu". Takodje, razlikuju se po nacinu upotrebe. S-xa aparati se upere ka pozaru i stisne se rucica, a kod S-x se stisne rucica, pa se pusti, pa se posle par sekundi upere ka pozaru i ponovo stisne rucica. Navedeno se radi jer se gas u S-x aparatu cuva u cauri iz koje izlazi na prvi stisak rucice. Ceka se par sekundi da bi se uspostavio pritisak u celoj boci, odnosno da se pomesa gas sa prahom. Kada bi se na prvi stisak zadrzala pritisnuta rucica gas bi iscureo, a prah bi ostao unutra (a desava se non-stop, cak i kod "vatrogasaca"). Zbog radi toga je preporucljivo uzeti S-xa aparat, i neobucena osoba ce ga iskoristiti na pravi nacin, sto u panici moze da znaci. S aparati koriste uglavnom azot (mada ima i CO2 varijanti) kao pogonski gas za teranje praha i funkcionisu tako sto sprece dotok kiseonika vatri (gorivu).
CO2 aparati u sebi imaju samo ugljen dioksid koji jako lepo hladi sve oko sebe (ukljucujuci i pivo, ali je ambalaza problem).
Funkcionisu tako sto ohlade zariste i vise nema vatre. Ugljen dioksidom mogu se gasiti zapaljive tečnosti, kao i manje kolicine krutih materijala u manjim ogranicenim prostorima.

Verovatno Vam je poznato da su za pozar neophodne i dovoljne tri stvari: gorivo (goriva materija), temperatura i kiseonik. Eliminacijom bilo kojeg od ova tri elementa se zaustavlja pozar. Kako je goriva materija obicno ono sto nam je bitno ne moze se tek tako eliminisati (ustvari moze, samo se pusti da vatra odradi svoj posao) tako se prilikom gasenja eliminise nesto od preostalih faktora (na gorepomenute nacine).

Da napomenem da postoje i aparati za gasenje pozara na elektroopremi koji sadrze inertan gas i koriste se u zatvorenim prostorijama koje ispune i samim tim istisnu kiseonik (malo nezgodno ako se u zatvorenoj prostoriji nalazi neka individua).

Ono sto mi se namece kao resenje za gasenje pozara na plovnim objektima bi bila kombinacija S ili CO2 aparata za gasenje pozara na motoru i/ili elektro instalacijama i pumpe sa crevom koja bi vukla vodu ili kanti, odnosno slicnih partizanskih varijanti za gasenje pozara na drvetu, enterijeru i slicno.

Sto se cene i mesta za kupovinu tice mislim da su povoljni u Metrou, i to imaju S-1 i S-2 aparate. Samo sto se zavrsio sajam zastite od pozara, moglo se sigurno nesto nabaviti povoljnije.

Ako imate jos neka pitanja bilo bi mi drago da pomognem.

Pozdrav, Nebojsa
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: rade 30, 09, 2010, 17:19:40 posle podne
Laksi za upotrebu i za servisiranje su S aparati,a to praha sto bude posle upotrebe lako se pocisti cetkom ili usisivacem.Prah nije otrovan dok CO2 jeste.Kad upotrebite S aparat morate ga odmah servisirati dok sa CO2 cete misliti da ga ima dosta.Ako kupujete aparat kupujte samo nase aparate jer strane aparate nepriznaju ni kod osiguranja a nema ni kn da ih servisira.Takodje bez manometra jer netrpi toplotu.S aparati se pune sa CO2 gasom a samo na vatrogasnim vozilima ili stabilnim sistemima pune se azotom
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: budens72 30, 09, 2010, 17:37:18 posle podne
Najbolji je halon ali su ga izbacili iz upotrebe uglavnom jer deluje na ozonski omotač.... Ali kad gasite halonom nema nikakvih oštećanja na predmetu koji gasite (osim oštećenja koja su nastala samim požarom) idealan je za gašenje požara na uređajima koji imaju puno elektronike...ali uopšte je najefikasniji
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: marke 30, 09, 2010, 18:45:56 posle podne
Halon vezuje za sebe kiseonik i tako sprecava gorenje ali ako je covek u tom prostoru ostaje trenutno bez kiseonika i davi se iako udise punim plucima. CO2 je otrovan samo dok se udise ali se ne vezuje trajno za eritrocite kao ugljen monoksid pa cim se prestane sa udisanjem covek se oporavi jer ga zameni kiseonik u krvi.  Moj aparat je samo CO@ i ima manometar dok aparati s kapsulom uglavnom nemaju manometar jer je pritisak u kapsuli a ne u aparatu.

Jesam li u pravu
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: Zoran 30, 09, 2010, 19:06:37 posle podne

        Ajde jesi  :).
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: rade 30, 09, 2010, 19:47:42 posle podne
CO2 aparati su svi punjeni pod pritiskom,nemaju nikakve kapsule.Ako ih upotrebljavate drzite mlaznicu tako da vas suvi led koji izlazi iz aparata nebi izgoreo po rukama
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: marke 30, 09, 2010, 20:18:08 posle podne
To sam i napisao znaci aparati s prahom nemaju manometar jer im je pogonski gas u cauri (kapsuli).
CO2 imaju u sebi samo gas pood pritiskom i oni imaju manometar.
Takodje neko rece da CO2 gasi hladjenjem zarista sto je netacno gasi tako sto kad se uperi u plamen smanji procenat kiseonika i vatra se gasi. Da bi ohladio zariste trebalo bi da se pridje sasvim blizu i uperi direktno u zariste a to se ne radi.
Iako hladi to se desava samo na izlazu iz dizne gde se gas naglo siri a vec na pola metra je zanemarljiv efekat.

Dosta "sprej" aparata za kola su samo igracke i nemogu da ugase ni upaljeno ulje u tiganju. Na camcu i u kolima treba ipak imati ozbiljniji aparat. 
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: budens72 30, 09, 2010, 22:54:01 posle podne
Samo Marke da te ispravim, ima S aparata (prah) koji su pod pritiskom i imaju manometar i u poslednje vreme se najviše koriste jer nema održavanja,stari uglavnom svi imaju kapsulu sa Co2 gasom koja se aktivira pritiskom na ručicu, a CO2 aparati jesu pod pritiskom,ali ja nisam video ni jedan CO2 aparat koji ima manometar...Imaju jedan ventil koji se odvrne i izlazi gas a mlaznica je dugačka i u obliku trube od plastike,jer bi se metalna zaledila i verovatno napravila opasne opekotine na koži...
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: rade 01, 10, 2010, 06:53:49 pre podne
Odrzavanje je isto kod svih aparata,kontrola na sest meseci.Mi smo u firmi kupili 100 aparata S sa manometrom i posle godinu dana smo ih povukli iz upotrebe jer iako su laksi za upotrebu nisu kvalitetni.Manometri su im otkazivali a i pustali su gas.Za skroman brodic dovoljan je S-3 do S-6 aparat.A ko moze da priusti jos jedan CO2-5kg nebi smetao.
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: rade 01, 10, 2010, 11:25:08 pre podne
S aparati gase struju do 1000 volti a CO2 do 10000 volti.Ispolac svi treba da imaju kao i aparat.Voda negasi neke stvari,gas,ulje itd...
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: Radojković 01, 10, 2010, 17:36:23 posle podne
Jos da dodam da je prah kojim su se ranije punili aparati za gasenje  pozara u stvari soda bikarbona-gasi tako sto gusi pozar i sto u plamenu  oslobadja co2 koji isto tako gasi  vatru.Za ove nove  ne znam...
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: marke 17, 10, 2010, 15:37:57 posle podne
Ispravka Moja greska proucio sam moj aparat (to je trebalo odavno da uradim) i jeste s prahom ali je pod pritiskom i ima CO2 kao pogonski gas. Manometar je i dalje u zelenom i nadam se da je i dalje dobar.

Mislio sam da je samo CO2 posto je puno natpisa "CO2" "ne otvarati" "pod pritiskom" itd.
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: Arsa 15, 05, 2013, 23:54:29 posle podne
Ja posedujem PP aparat tipa S-6.

Danas su u dobrovoljnom vatrogasnom društvu "Rakovica" obavili pregled tehničke ispravnosti PP aparata sa broda.

Cena usluge je 350,00 dinara.

Uz listić overe tehničke ispravnosti koji važi 6 meseci, dobio sam i potvrdu u kojoj su navedeni podaci o PP aparatu, ime broda i njegovog  vlasnika.

Sve u svemu, korektno.


Za one koje to zanima, evo cena usluga:

A. PREGLED TEHNIČKE ISPRAVNOSTI PPA

    1. PPA S-1, S-2, S-3 ....................................... 300,00 DIN.

     2. PPA S-6, S-9, S-12 .................................... 350,00 DIN.

     3. PPA CO2/5 ................................................ 260,00 DIN.

B. ISPITIVANJE PPA, UREĐAJA I OPREME:

    1. Ispitivanje hidranata svih vrsta ................. 450,00 din.

    2. Ispitivanje vatrogasnih creva .................... 290,00 din.

    3. Ispitivanje HVP svih S aparata .................. 430,00 din.

C. PUNJENJE PPA:

    1. PPA S-1 .................................................... 680,00 DIN.

    2. PPA S-2 .................................................... 820,00 DIN.

    3. PPA S-3 .................................................... 970,00 DIN.

    4. PPA S-6 .................................................... 1620,00 DIN.

    5. PPA S-9 .................................................... 2100,00 DIN.

    6. PPA S-12 .................................................. 2320,00 DIN.


D. IZLAZAK NA TEREN (po dolasku) ...................500,00 din.

U cenu nisu uračunati ugradnja rezervnih delova, rezervni delovi i potrošni materijal (važi za stavke pod A i B).


Telefon DVD Rakovica je: 011 3565460 ili 0638717944 (Kostić Svetislav).

Adresa- Marička 1-a.
Naslov: Odg: PP aparat
Poruka od: mali.miloica 23, 02, 2016, 17:56:40 posle podne
Posedujem aparat S-6a i redovno ga servisiram u Vatrosprem Servisu, vrlo su korektni.
Za više informacija pogledajte njihov sajt vatrosprem.rs (http://www.vatrosprem.rs/proizvodi.html)