Skorašnje poruke

Stranice: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10
21
Stigao sam !!! / Odg: Pozdrav od Peđe
« Poslednja poruka srsa poslato 15, 03, 2024, 05:59:15 pre podne »
Dobro došao. 114
22
Ako neko zna ... / Izbor prvog camca
« Poslednja poruka Cester poslato 14, 03, 2024, 21:53:56 posle podne »
Pozdrav forumasi,

Naime odlucio sam se za kupovinu prvog camca koji se ce ponajvise koristiti za pecanje, a tek ponekad za odlazak na obliznje rostilj mesto.
U camcu ce najcesce biti maksimalno 2 osobe, tako da sam razmisljao o necemu manjem, takodje i pristupacnijem.
Na trzistu pored plasticnih camaca domace porizvodnje naisao sam i na gumanjake.

Na umu su mi Viamare 330 ili Seal 320, cena je skoro identicna, po klipovima sto sam gledao na yt mislim da mi nece biti "mali" i da ce mi raditi posao.
Eh sad se dolazi do dvoumljenja da li su zapravo dobra opcija za tako nesto ili vi imate nesto bolje da mi predlozite. Hvala unapred

Edit: pardon ako sam promasio temu.. svaka sugestija i predlog su dobrodosli!
23
Vesti iz sveta jedrenja i jedriličarstva / Yachting TV na SBB
« Poslednja poruka Bolens poslato 14, 03, 2024, 16:47:55 posle podne »
Gleda li neko Yachting TV na SBB-u?

https://yachtingtv.tv/

"Kanal Yachting TV od srede 28. februara postaje deo programske šeme na EON, D3 i EON Total TV platformi.

U okviru START paketa na EON i D3 platformi, kanal će biti u HD rezoluciji na poziciji 235, dok će korisnici Total TV platforme moći da gledaju kanal putem EON mobilne aplikacije na poziciji 318.

Yachting TV namenjen ljubiteljima jahti, egzotičnih putovanja i pomorskih avantura, emitovaće eksluzivni sadržaj u sopstvenoj produkciji od legendarnih yachting događaja do jedinstvenih morskih destinacija."

Po meni nije loš, jer je pre bilo malo kanala na tu temu.

Naravno program je komercijalan pa ima mnogo i promocija/prodaja super mega jahti!

Ipak, fini nautički programi (Sailing life) idu na svaki neparni sat... 13, 15, 17, 19h...
Čak ni to komercijalno predstavljanje jahti nije loše za vežbanje nautičkih termina na engleskom.  a0335
24
Stigao sam !!! / Odg: Pozdrav od Peđe
« Poslednja poruka sloba72 poslato 14, 03, 2024, 15:22:22 posle podne »
Dobro došao Peđa,
želim ti puno sreće i strpljenja u sređivanju barke. 114 114 114
25
Stigao sam !!! / Pozdrav od Peđe
« Poslednja poruka Lale011 poslato 14, 03, 2024, 09:43:07 pre podne »
Pozdrav svim forumašima,

Pratim ovaj forum već neko vreme pa je red i da se predstavim. Što se tiče nekih ličnih generalija, imam 53 godine, muž i otac klinca od 13 godina. Za 12 godina idem u penziju i prelazim da živim na lađu :)

Mali i kratki plovidbeni istorijat:

1982 - otac kupio Pasaru P500. Vožen na početku sa Tomos4 motorom.
1984 - kupljen polovan Tomos10 motor i stavljene daljinske komande
1990 - otac mi prepušta čamac i od tada počinje moj zvanični kapetanski život
2000 - čamac dobija ime Hedonista
2008 - generalno sređivanje čamca. zamenjeni prozori, kederi, drvenarija, ofarban i ulickan
2009 - crkava Tomos10 i kupljen nov Tohatsu15KS
2023 - posle 41 godinu, prodao sam Pasaru
2023 - kupio čamac Mac Kinac 227 i stavo na njega Mercury 40KS
2024 - imam zilion ideja za uređivanje. Najbitnije (najskuplje) su trvrd krov, nova cerada i solarna instalacija

Nov čamac, mislim na ovaj Mac Kinac koji je 1979-to godište, sam kupio bez motora (imao je Volvo stabilni motor koga je prethodni vlasnik izvadio) i negde u avgustu oterao kod majstora. Onda krenuo u poteru za motorom pa uzeo Mercury 40 Pro. Ovo Pro znači da ako mu zamenim ECU da može da dobije 60KS jer je sama konstrukcija motora kao za standardan 60KS motor. Onda je krenula izrada platforme za kačenje motora i izvedeno je tako da se ne seče krmena platforma nego da se izdigne iza nje nosač. Sve je bilom završeno negde sredinom oktobra. Hteo da ga registrujem i u poslednjem momentu saznam da za taj nosač motora mora da se uradi projekat koji će da potpiše sertifikovani inženjer brodogradnje!!! Tad sam baš bio pop***o! Pored majmunluka da su zahtevali da brod mere na suvom još i ovaj idiotluk. Dok sam našao tog inženjera, dok sam ga navatao da dođe i uzme mere, dok je završio to (i uzeo 300e za 4 papira) prošlo još mesec ipo dana. Konačno ga registrovao 11.12.2023. i spustio u vodu nedelju dana kasnije. Doplovio samo do marine na Adi jer je ustanovljno da je regler za punjenje akumulatora crkao i sad pokušavam da nabavim taj deo.

Dalje planiram da nabavim daske da lepo zatvorim  dve velike rupe koje imam na podu. U jednoj je rezevoar a u drugoj će biti rezervoar za vodu. Hoću i ove klupe da promenim jer su jako vrljavo urađene pa ako neko zna gde mogu da nabavim vodootpornu šperku, nek slobodno javi :)

Prošli viken sam uispeo da se izborim sa starim kablovima kojih je bilo ko u telefonskoj centrali. Sve sam povadio im izbacio a našao koji su kablovi za navigaciona svetla, svetla u kabini i sirenu što mi je bilo bitno da se ne bakćem oko toga. Struju ću sam uvoditi pa dokle stignem.

Pisaću još, sad moram da završavam.

Veliki pozdrav svima!

26
Majstorije i popravke - Uradi sam.. / Odg: Grejanje na brodu-resenja
« Poslednja poruka Dora poslato 13, 03, 2024, 15:17:29 posle podne »
Hvala :)
27
E - shop / Odg: Prodaje se brod Calypso
« Poslednja poruka Bolens poslato 12, 03, 2024, 10:16:17 pre podne »
Ako smem da dam neki komentar, posle razgledanja na KP, jednom rečju... oduševljen sam!

Nisam ljubitelj tabanaša, ali ovo je tako dobro napravljeno i sa promislom, da nemam reči.
Prvo kabina, walk-through! Možeš iz nje, bar ja tako mislim, izaći na pramčanu palubu. Onda puno svetla i vazduha u kabini, lako napraviš promaju! Kokpit prostran, dve velike površine (nastrešnica kokpita i kabine) za sunčanje - sun decks. Sve, vidi se odmah, kvalitetno odrađeno, pa štediljiv motor! Sve clean, nema kičerajskih detalja.

Jedino, volim kad je kormilasko mesto sa desne strane (starboard) to mi je nekako tradicionalno za brodove, ali nema veze, stvar ličnog izbora.
28
Majstorije i popravke - Uradi sam.. / Odg: Grejanje na brodu-resenja
« Poslednja poruka calypso2 poslato 12, 03, 2024, 07:10:26 pre podne »
Zovi Stipa iz Slavonskog Broda, doneće ti kamionski repariran webasto koji god hoćeš (do npr. Zmajeva pumpa ispred Beograda-kao meni) za smešne pare. Ne moraš za HR kod njega, a čovek je od poverenja i dogovorišse telefonom sve. Ja sam mu dao svoj pokvaren Webasto (ovde sam poludeo oko pokušaja  popravke svog pogrešno montiranog NOVOG Wegasta, i svi su bili "pametni" a cene išle u nebo, a garancija u zaborav...) on mi je doneo isti takav repariran-kao nov, razmenili se, ja sitno doplatio i služio me je besprekorono na ladji Bavaria 37 sport. Čak mi je doneo i neke prateće stvari gratis koje nisam ni tražio.
 Stipe
+38535270300
+385915009002
29
Majstorije i popravke - Uradi sam.. / Odg: Grejanje na brodu-resenja
« Poslednja poruka Dora poslato 11, 03, 2024, 22:24:31 posle podne »
https://www.ebay.co.uk/itm/115788462772
Isto je kao vebasto ili ti kinezi, mislim na princip rada... Ima "peć" za sagorevanje i ventilator koji preko cevi duva topao vazduh u kabinu. Jedna cev koja ima unutar sebe drugu cev služi da uvlači vazduh za sagorevanje  i da izbacuje izduvne gasove tako da ne troši kiseonik iz prostorije za sagorevanje a usput hladi izduvnu cev koja je unutrašnja. Dosta je popularan na zapadu a i skup bogami...

Ta kutija je recimo duplo veća od ovih dizel varijanti ali to mi nije problem pošto ima baš dosta prostora po budžacima za smeštaj... Isto se montira negde u ćošak pošto duva vazduh kroz cevi tamo gde ih namestiš...
Meni lično je samo dilema zbog goriva, sa dizelom imam  dostupno gorivo u jakim količinama :) Za plin je brodić došao sa dve boce na krmenoj platformi koju sam ja preradio pa sam mislio da izbacim jednu bocu za grejanje i ostanem na ovoj za kuvanje, mada može razdelnikom da jedna boca radi sve...

Što se tiče otrovnosti, sva sagorevanja ugljovodonika mogu napraviti CO pa i plin (Butan) ovi kućni (metan) još i gore tako da je jednako opasan ili nije kao i dizel ili benzin svejedno, bitno je da ima dovoljno kiseonika za sagorevanje i neće biti CO. Sam gas nije otrovan ali ga ipak nije dobro udisati ali to nije sad tema :)
30
Majstorije i popravke - Uradi sam.. / Odg: Grejanje na brodu-resenja
« Poslednja poruka Bakara poslato 11, 03, 2024, 11:37:58 pre podne »
Taj Trumatic 4000 je plinska peć ili grejač vazduha nešto kao "webasto" samo na propan-butan? Ne uspevam da nađem sliku na netu...

Preneću ti moje iskustvo sa Trumatic 3000 koji imam već 4. godinu.

Peć je potpuno analogna, tj nema ventilatore, termostate ni bilo šta na struju. Za paljenje koristi klasičan piezo upaljač.
Greje zaista odlično pa je samo u startu stavim na polovinu snage a kasnije na minimum ili malo iznad minimuma ako je napolju sneg. Ne stvara kondenz već naprotiv, isušuje vazduh kao klasična peć. Maksimum nikad ne koristim jer baš prži, a inače dok radi apsolutno ništa se ne oseća jer sav produkt sagorevanja izlazi napolje.

Ono što mene najviše oduševljava je smešna potrošnja gasa, a pritom je koristim sa malom bocom od 3kg jer mi je zgodno da je nosim i punim. Mislim da na minimumu troši možda oko 60-70g na sat, a na maksimumu piše da troši 270g/h i daje 3kw toplote. Sve što pišem je vezano za korišćenje preko dana, nekad i ceo dan od ujutru do uveče ali je nikad nisam koristio preko noći najviše zbog toga što nemam detektore ugljen monoksida i propana pa mi se ne igra sa životom(možda preterujem).


Što se tiče webasta nemam to iskustvo ali vidim da ga, nebitno čije proizvodnje, ljudi koriste i dan i noć po potrebi.
Ako ti je u planu da provodiš dane i noći na brodu u hladnije periodu, možda i jeste zgodnije rešenje nabaviti webasto i koristiti tu prednost što i glavni motor koristi dizel. Ja bih i u toj varijanti dodao par detektora ugljen monoksida i dima za ne daj bože, ako se već spava na brodu dok radi grejanje.


Ako ipak u hladnijem periodu godine brod koristiš za dnevne varijante, Truma će ti biti više nego dovoljna. Za nju ti ne trebaju ni skupi akumulatori ni jaki solarni paneli preko zime kad ti grejanje najviše treba, a sunca nigde....ona traži samo malo gasa, može i sa divlje pumpe, ne bira sajkaca


Ovako izgleda moja Truma:

Stranice: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10