Moja Ladja

Nautika opšta... => OPŠTA DISKUSIJA => Temu započeo: Zankiki Junior 24, 04, 2020, 22:23:43 posle podne

Naslov: Pomoc oko polaganja
Poruka od: Zankiki Junior 24, 04, 2020, 22:23:43 posle podne
Jeste da mogu da polazem tek sledece godine ali mislim da je vreme da uradim nesto povodom toga jer vreme brzo tece procitao sam dosta stvari ali vecina tekstova je od pre 6 ili 7 godina a verujem da su se promenile neke stvari od tad. Video sam i ovde na forumu par tema vezano za polaganje ali sam hteo i ja da pitam. 1. Da li postoje neke knjige vezano za to da mi preporucite? 2. Pre par dana sam u jednom clanku od pre par godinaprocitao da polaganje kosta oko 6000 ili 7000 dinara i jos koliko da izdaju dozvolu j da li neko zna da li se to promenilo. 3. Kakva su pitanja video sam da ima i prve pomoci? Hvala na odgovorima i ako mozete neka iskustva
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: Dora 25, 04, 2020, 07:50:31 pre podne
Ja sam polagao prošle godine. Izadje negde oko 100 evra. Ispit je 7000 i neki dinar, teba ti potvrda da znaš da plivaš. To daje neki plivački klub, ja sam polagao na bazenu na klisi, oko 1200 dinara. Lekarski pregled je 2500 dinara i na kraju ide dozvola, domaća i medjunarodna ako treba to je oko 700- 800 dinara komad ako se dobro sećam, da i slike naravno.
Od knjiga nema ništa ali ima ovde na forumu i na drugim mestima skenirani pravilnici u PDF formatu iz kojih može da se nauči bitno. Saobraćajni znaci, pravila plovidbe itd..
Samo polaganje je  u prijateljskoj atmosferi, ispitivač se potrudio da nas detaljno informiše o stvarno bitnim stvarima tako da taj deo nije strašan :) Veslanje nismo obavili iz razloga što vreme nije išlo na ruku ali i kad ima sastoji se od jedan odvesla čamac do nekle a drugi ga vrati što tebi sigurno neće biti problem.

Znači pripremi 100 evrića i udri :) U medjuvremnu malo čitaj te PDF-ove a imaš ja mislim jednog od boljih instruktora u svojoj okolini pa će te uputiti sve što treba :)
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: zoki_ns 26, 04, 2020, 11:10:06 pre podne
Pozdrav,
Što se tiče literature to što imaš na forumu od pre par godina je dovoljno, a i u današnje vreme manje više sve aktuelno.
Ono što ja još imam a što nisam našao na forumu jeste elektronska verzija knjige Mala enciklopedija plovidbe od Ilije Ike Petrovića, ali pretpostavljam da vi u familiji već imate tu knjigu. Ako nemate mogu ti proslediti pdf. Pdf je u boji i dobro je skenirano tako da se sve lepo vidi. Ja sam tu verziju dobio od jednog člana udruženja modelara PANON iz Pančeva i ovom prilikom im se još jednom zahvaljujem. Ovo je njihov sajt ako nekog interesuju makete raznih brodova

http://www.modelscpanon.org/home.html

Naime, svojevremeno sam hteo da kupim tu knjigu i našao sam link na kupujem prodajem. Cena je bila malo jača, oko 3000 din, ali mi je promakla s obzirom da nisam imao nalog na kupujem prodajem i dok sam ja napravio jedan član sa foruma je uleteo pre mene i kupio knjigu :) Kasnije sam saznao i ko je  sajkaca. Nakon toga se moja žena bacila u potragu knjige i nekako iskopala elektronsku verziju kod modelara iz Pančeva :) U svakom slučaju knjiga se ne razlikuje puno od knjige koju je isti autor objavio pre nje koja se nalazi ovde na forumu.
Što se tiče samog polaganja ja kada sam polagao polaganje je bilo grupnog tipa, postavi pitanje i odgovara ko hoće. Ko nije hteo nije morao ni reč da progovori...
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: Drivee 27, 04, 2020, 07:20:01 pre podne
https://www.kupujemprodajem.com/plovni-objekti/camci/upravljac-motornog-camca-za-a-i-b-kategoriju/oglas/89685683?filter_id=
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: Terca 27, 04, 2020, 16:35:16 posle podne
Ajd i da ja napišem koju...

Moj ti je savet da ne prsitupiš ovoj temi kao samo i isključivo "učim za polaganje" jer za samo polaganje ne moraš bogznašta ni da naučiš, a obično se i završi sa nekakvim kartončićem sa slikom a  bez ikakvog realnog znanja.

Savetujem ti i da razmisliš da li ti zaista treba da polažešš za kategoriju A, a samo za to uskoro i možeš, jer sa tim možeš da ganjaš ćaletov bajbot, što nije neki kapital. Takođe, glavu dajem da samo A dozvola neće biti dovoljna da se u tom čamčiću bez nadzora roditelja vrljaš mnooogo daleko po Dunavu, pre će biti potrebno da i njima pokažeš da mogu imati takvog poverenja, a za takvo dokazivanje A dozvola i ne znači puno jer ti ćale zna koliko je dovoljno da se položi ... a da dodamo i to da ti se to potpuno isplati onda kad budeš mogao da povedeš društvo sa sobom bez nadzora matoraca, tome dodajemo jo po dva roditelja za svakog od drugara- drugarica kod kojih treba zaslužiti poverenje...

Na posletku, ne znam da li treba da gruneš neke pare, makar koje, da polažeš za A, a onda ponovo isto toliko da bi polagao za B, jer, verovao ili ne, moraćeš ponovo za dve godine...

Sa druge strane, pravo je vreme da kreneš da učiš, opet ne samo za polaganje (polaganje je toliko trivijalno da i nije izazov) . Ja sam imao sličnih nedoumica sa mojim sinčinama, pa sam planirao za ovo proeće da im na klubu kod nas organizujem neku vrstu obuke, naravno besplatne, dobrovoljne, sa praksom, na čamcima i sa svim temama koje smatram da su korisne i interesantne... i naravno ne da  bih im se ja pravio važan, nego bih uključio par drugara kolega koji znaju mnooogo više od mene o pojedinim temama, možda čak i nekog iz kapetanije.
Proleće nam je propalo (a zimu smo glupavi izbegavali zbog lošeg grejanja), pa ćemo videti kada možemo da skupimo nekoliko drugara da se poigramo

Što se tiče knjiga, ima ih milion, rado dajem sve štampano na zajam, imam nešto i elektronski, imam i neke kurseve (materijale i prezentacije) koje sam polagao, na raznim jezicima. Čitaš li engleski?

Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: Drivee 28, 04, 2020, 08:17:30 pre podne
Nikako za A, neces moci voziti motor jaci od 20ks. Za 1500 dianra vise resis to za ceo zivot, jer sa B vozis do 20 metara sto je..mozda i nedostizno za Srbiju. Srecno!
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: Zankiki Junior 30, 04, 2020, 10:11:58 pre podne
Treca, hvala na poucnom odgovoru, citam engleski bez problema. A za polaganje za kategoriju A je meni cilj da sto pre steknem dozvolu i da sa Neltom mogu da otplovim npr. do Šodroša malo na pecanje ili tu po blizini da mogu da plovim bez problema i tenzije da li ce doci recna policija ili takvih stvari. Usput to mi je nacin da sticem jos iskustva. 6589
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: Kabe 01, 05, 2020, 01:56:33 pre podne
Pozdrav za Zankija mlađeg!

Beše mi puno srce kada sam te video juče kako sam veslaš Nelta sa uživanjem do marine. To je dokaz da voliš vodu, uživanje na njoj i sve što ide u takvim uslovima uključujući i pecanje jer sam te video i u toj aktivnosti kasnije :)

Stoga, smatram i ja da je polaganje za A nešto što bi bilo OK da odradiš upravo zbog onoga što si i sam naveo u poslednjem postu.

Terca je već dotakao temu znanja i polaganja, te se tu nema šta preterano reći. Ja ću ovih dana okačiti na server kompletnu literaturu koju sam sakupljao sve ovo vreme pa ćeš moći da preuzmeš to u "komadu" ukoliko ti to znači (a značiće možda i nekim drugim naraštajima).

Pročitao sam sve te knjige (a i danas pročitam sve do čega dođem) iz zadovoljstva i želje za proširavanjem znanja, a ne zbog dozvole. To je veoma lepa i uzbudljiva tematika, tako da nema zime.

Vidimo se na vodi!
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: STG 02, 05, 2020, 08:10:06 pre podne
Nadam se da ce i ovo biti od pomoci.
https://slp.rs/wp-content/uploads/2018/05/A1-preporuke-kona%C4%8Dna-verzija2-2.pdf
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: vepar 04, 05, 2020, 14:28:20 posle podne
Dao sam tvom caletu skoro knjigu "Mala enciklopedija plovidbe" i mislim da je sjajna za pocetak... mozes puno da naucis iz nje!
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: DuleN 04, 05, 2020, 18:29:43 posle podne
Dao sam tvom caletu skoro knjigu "Mala enciklopedija plovidbe" i mislim da je sjajna za pocetak... mozes puno da naucis iz nje!
Trampio tata za vatrenu vodu...
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: zankiki 04, 05, 2020, 22:04:31 posle podne
 lol lol lol lol lol

Nije, eno čita je već danima.....
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: Terca 30, 05, 2020, 17:00:16 posle podne
Uspeo sam da okupim nekoliko lelemuda raspoloženih za "obuku". Počinjemo u ponedeljak kod mene na jedriličarskom klubu u 18. Ako si raspoložen, dođi slobodno, uđeš u kafanče i pitaš gde je Reša...

... i eto prve lekcije iz navigacije  ha
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: vepar 31, 05, 2020, 14:10:08 posle podne
Jel primate i starije na obnovu znanja? jh
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: DuleN 31, 05, 2020, 17:59:42 posle podne
Mislim da bi bilo dobro uskratiti dolaske ocevima sa decom....
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: Terca 31, 05, 2020, 21:12:37 posle podne
Primamo sve one koji ne znaju baš sve 114 i koji su voljni deci da materiju učine zanimljivom.
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: zankiki 01, 06, 2020, 08:01:52 pre podne
Oke, vidimo se  114
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: zankiki 02, 06, 2020, 07:53:17 pre podne
Bogami, ovo je bio pun pogodak. I ja sam ponešto naučio, a verujem da će deca da budu medju najobučenijim nautičarima u okolini, pogotovo ako se uzme u obzir da za dobijanje dozvole realno nije potrebno nikakvo znanje......
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: petar_kozic 05, 06, 2020, 23:18:49 posle podne
Svaka vama čast na organizaciji. Prava je šteta što kapetanije nemaju neku vrstu pripreme pre polaganja, a to je pa tek drugi par cipela.
Bravo za ideju !

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: zankiki 16, 06, 2020, 08:18:08 pre podne
Sinoć su omladinci učili da veslaju i vezuju čvorove... Ovo drugo je dobro došlo i meni, pošto sam tu baš "tanak"...

Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: Bakara 16, 06, 2020, 10:15:30 pre podne
Bravo ljudi  clap
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: calypso2 17, 06, 2020, 06:15:26 pre podne
Svaka cast  114
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: DuleN 17, 06, 2020, 08:22:37 pre podne
Bravo majstori  114
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: budens72 19, 06, 2020, 09:26:08 pre podne
Bravo   clap
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: vookela 19, 06, 2020, 14:57:53 posle podne
Bravo za realizaciju, svaka čast!
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: Kabe 21, 06, 2020, 14:18:49 posle podne
Pričajte kada je sledeće oklupljanje da svratim i ja malo na učenje.

Svaka čast! O ovome će klinci pričati za jedno 20 - 30 godina...  Ostaće im urezano za ceo život.
Naslov: Odg: Pomoc oko polaganja
Poruka od: Terca 22, 06, 2020, 09:41:19 pre podne
ponedeljkom u 1800 (osim sledećeg ponedeljka) i po dogovoru kad god neko od dece poželi.