Moja Ladja

E, ovako treba... => Brodski motori => Temu započeo: sharke 08, 06, 2009, 21:33:46 posle podne

Naslov: Osovinski vod
Poruka od: sharke 08, 06, 2009, 21:33:46 posle podne
U zadnje vreme sve više mi se čuje osovinski vod,u početku sam mislio da se neka grana zakačila za elisu i da se to čuje,jer mi je tako zvučalo.Međutim,to se sve više čuje i to otprilike na sredini osovinskog voda,kao daosovina nešto kači,da li je otišao neki ležaj,pa ima lufta.Da li je neko imao slična iskustva?
Naslov: Odg: Osovinski vod
Poruka od: zorter 08, 06, 2009, 22:03:19 posle podne
Nema šta drugo.  :shout: Vadi ladju napolje što pre, i menjaj oba ležaja da ne bi za mesec dana morao ponovo da vadiš ladju i menjaš i drugi ležaj. Pozzzz
Naslov: Odg: Osovinski vod
Poruka od: sharke 08, 06, 2009, 22:16:54 posle podne
Znači trebalo bi da ima dva ležaja,a da li bi me spasilo da napunim vod sa mašću pošto ima jedna "sisica" na koju sam povremeno punio mast,da mi izdrži bar do jeseni?
Naslov: Odg: Osovinski vod
Poruka od: giganova 08, 06, 2009, 22:30:14 posle podne
Sarke mozemo lupati u nedogled ali dok se ne vidi koji tip osovinskog voda imas,koje lezajeve koristis,dali ima anti vibracioni sistem i sl.nemoze se sa tacnoscu konstatovato sta lupa.Npr.moguce je da ti je samo popustio centralni sraf na elisi,ili gumeni nosac na os.vodu pa cak i na motoru i prenosi zvuk.Probaj da slikas,a sto se tice mazalice slobodno je napuni nece da skodi,a dalice da resi tvoj slucaj neznam :drinks:
Naslov: Odg: Osovinski vod
Poruka od: zorter 08, 06, 2009, 22:33:57 posle podne
Mora imati dve tačke oslonca. Lično mislim (ali nisam siguran) da tu nisu klasični ležajevi tipa lagera zbog vode, već su to bronzane piksne koje se povremeno (bar jednom mesečno) preko sisice (mazalice) pune toatnom mašću. Malo je jednom u sezoni. Verovatno je otišo semering i kad propusti vodu, ona brzo ispere mast pa se usled trenja "pojede" čaura (piksna) i onda osovina dobije "luft", i više nije u centru. Kod nekog broja obrtaja ona se "sama" centrira i tada je buka ili čudan šum najmanji, a kod nekog drugog broja obrtaja počne da "skače" pa je veoma neprijatan osećaj. Znači, moraš brod napolje iz vode, pa kod strugara da uradi obe čaure i da izmenjaš semeringe. Dobro ih podmaži i nazad u vodu na uživanje. Ako ti donja čaura (kod elise) nije dostupna za podmazivanje, onda jednom godišnje, kad vadiš brod napolje, obavezno podmaži. Gornju čauru, (kod motora-kopče) obavezno povremeno pregledaj, (bar nedeljno), pa ako primetiš kapljice vode, ne kreći dok je ne podmažeš. A sa sigurnošću možeš znati šta je tek kad izneseš brod i sve pregledaš. Može da bude i neki nosač motora problem, i zbog njega ume da lupa. Pozzzzzz
Naslov: Odg: Osovinski vod
Poruka od: sharke 08, 06, 2009, 22:45:11 posle podne
Hvala na pomoći ,brod ide na suvo.
Naslov: Odg: Osovinski vod
Poruka od: zorter 08, 06, 2009, 23:03:08 posle podne
Kad nadjes majtora, za dan je sve gotovo. Ne brini nece dugo biti na suvom. Pokusaj da slikas sve sto majstor i Ti budete radili, nekom drugom to moze biti dragoceno iskustvo. Slikaj i postuj slike. Pozzzzzzzz
Naslov: Odg: Osovinski vod
Poruka od: sharke 14, 06, 2009, 09:04:55 pre podne
Razgovarao sam sa drugarom od koga sam kupio čamac u vezi ležajeva na osovinskom vodu.Rekao mi je da skinuo ležajeve i stavio dve mesingane biksne dužine po 120mm,baš iz tog razloga da bi bilo dugovečnije.Primetio sam da mi se jedan nosač menjača olabavio,pa je izgleda  tu dobijao vibraciju koja prenosila kroz vod.
Naslov: Odg: Osovinski vod
Poruka od: zorter 14, 06, 2009, 09:13:01 pre podne
Proveri ponovo, posto je mesing previse mekan za piksne, ne verujem da su od mesinga. Trebalo bi da su od bronze. Ako je mesing verovatno su se pojele, a ako su bronzane veca je verovatnoca da su one u redu a da te muci nosac menjaca koji se olabavio (proveri da se nije otkinuo). Prvo zategni nosac pa probaj, i tek onda ces videti da li ima razlike u ponasanju. Pozzzzzzzz :good: :good:
Naslov: Odg: Osovinski vod
Poruka od: sharke 14, 06, 2009, 09:22:26 pre podne
Moguće je da sam pomešao mesing i bronzu,ali me je uveravao da nema šanse da se pojele biksne.U svakom slučaju obaveštavam kad to sredim. :drinks:
Naslov: Odg: Osovinski vod
Poruka od: zorter 14, 06, 2009, 09:25:15 pre podne
Bice dobro ako je samo sraf na nosacu. Popravka ce biti brza i efikasna bez izvlacenja na suvo. Javi sta je bilo. Pozzzzzz :good: :good: