Moja Ladja

E, ovako treba... => Majstorije i popravke - Uradi sam.. => Restauracije => Temu započeo: marko07 04, 01, 2021, 15:14:11 posle podne

Naslov: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 04, 01, 2021, 15:14:11 posle podne
Pozdrav svima, kao sto pisah pre par meseci u temi za predstavljanje od avgusta sam ponosni vlasnik broda Sesan- krstio ga je prethodni, nazalost pokojni, vlasnik Puja po svojoj zeni i dve cere- Senka, Sanja i Ana- SESAN.
Obzirom na lepu pozadinu kumovanja supruga i ja smo resili da ime ne menjamo, ako nista bar dok ne stigne jos koje pojacanje :)
Evo par slika kako trenutno izgleda:
(https://i.imgur.com/14CZ0VS.jpg)
(https://i.imgur.com/J8sdDvA.jpg)
(https://i.imgur.com/h1qKPaq.jpg)

Sto se camca tice- ulozeno je puno ljubavi i truda u njega ali je nazalost stajao 2 godine i dosta toga je vec za zamenu/obnovu.
Ove godine smo plovili samo nekoliko puta i to ne duze od 2-3h i sve u blizini marine, Stenka, posto je svako isplovljavanje zavrseno nekim manjim ili vecim pehom(curelo gorivo na filteru, puklo crevo za vodu od hladjenja, nisam otvorio vodu za hladjenje  oops pa pregrejao motor...
Od onda polako krecemo sa sredjivanjem po tome sta je najbitnije- zamenio sam sva creva za gorivo na oba motora, ima dva dmb-a 10ke, kao i oba impelera i creva za vodu, odradjen servis oba motora tj zamenjeno ulje i bio majstor Panta da ih pregleda i nasteluje kako treba. Nakon toga je na red dosla struja posto su instalacije od oba akumulatora bile uzasne, oba kabla sa akumulatora smo uspeli rukom da prekinemo sto dovoljno govori o stanju istih...

Trenutno smo u procesu sredjivanja instalacija u kabini tj glavnog cvorista koje je, nazalost, u dosta losem stanju:
(https://i.imgur.com/b4VJJCR.jpg)
(https://i.imgur.com/FqLkVor.jpg)

Ideja je da se sve ovo prepakuje i lepo sprovede i obelezi, ideja mi je da imam 3 boje zica- crna je -, crvena + a plava, ili neka druga, ce biti za sve veze sa senzorima.

Nazalost ovo sa strujom se oteglo i traje vec 2 meseca, prvo je elektricar bio bolestan posle sam ja dobio koronu... ali nadam se da ce za 10ak dana sve da se nastavi po planu i programu.

Pored toga sad sam u procesu dogovaranja tende- kao sto vidite ova na njemu u ocajnom stanju, trenutna ideja je nauticko platno, verovatno plavo ili belo, sa "prozorima" kao sto je i sada samo  da idu i komarnici i platno preko- za 10ak dana cu saznati cenu te moje zamisli pa cemo videti... Ako neko ima neki predlog rad sam da saslusam naravno.

Sledeca velika stvar je verovatno vadjenje celog camca za mesec-dva posto su ventili za usis losi i oba pustaju po malo vode- na spoju sa koritom a i na samim ventilima tj ne zatvara lepo.
Onda ide pitanje- da li odmah raditi farbanje i sredjivanje kad je vec napolju... Pre 5 god je radjeno korito i kazu da deluje ok i da mozda i ne mora sada, ali kad vec placam vadjenje... nisam pametan  7645218764198

Pored toga ima tu jos dosta stvari- prednji prozori su losi i ne dihtuju posto je propalo drvo pa ce to biti menjano, verovatno alu prozori ali videcemo, motor za sidro je zaribao pa ce i on na sredjianje...

I pored svega toga krecem sa Arduino projektom gde hocu da napravim nekoliko senzora koji ce biti tu, za pracenje temperature, za prisustvo vode u koritu...

Izvinjavam se na poduzem postu, ali zima je pa reko ajde bar malo da razmenimo misljenje dok ne zaplovimo opet :)
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: zica 04, 01, 2021, 17:55:53 posle podne
Komšo samo napred imaš našu podršku. lepo ti nama ozdravi i u nove pobede pozdrav za tebe igospođu od komšije Žiće i njegove supruge.
 
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: STG 04, 01, 2021, 17:56:11 posle podne
Pratim taj Arduino momenat ;)
Ispricacemo se prvom prilikom na marini.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 04, 01, 2021, 18:31:10 posle podne
Žićo hvala Vam puno i puno pozdrava za Vas i suprugu pa da se cesce srecemo na vodi nego napontonu :)

@STG taj projekat ce nadam se krenuti u narednih par dana, nesto od opreme imam nesto cu da porucim pa krecem...A svakako kad se vidimo u /marini pricamo, nadam se da cu do sledeceg odlaska vec imati nesto za test  m4
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: dell_mare 04, 01, 2021, 19:14:55 posle podne
Da si ti zdrav i da se oporaviš kako treba pre svega. Prolaziš kroz slične ludorije kao i ja kad sam doterao Holandeza s tim da moj nije pravio probleme u plovidbi. Ovo sa strujom je stvarno kuršlus. Vodi računa kako izoluješ te žice, ne trebaju ti varnice ispod kontrolne table. Ja sam dosta tih davača promenio da budu novi, digitalni ali naravno i ostavio one stare koji rade (npr ulje). Što jednostavnije - to bolje. Moj savet je - kreni od prioriteta za plovidbu: izolovano korito koje ne pušta, dihtung osovinskog voda dobro zaptiven, otvori na koritu zaptiveni, motor da radi normalno, dovoljni akumulatori koji se dobro dopunjuju (to znači ispravan alternator i paneli), davači da pokazuju normalno, pouzdana sidra, dovoljno kanapa (i možda rezervni motor al ne znam da l treba pošto ionako imaš dva). Kad već možeš da ploviš onda je lako i da sređuješ usput. Čini mi se da dosta ljudi kod nas u nautici pristupa sređivanju broda katastrofički - sve ili ništa. Ja više volim da sređujem sve usput ali pre svega da plovim jer koji će mi brod ako ne plovim.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 04, 01, 2021, 19:35:23 posle podne
hvala  dell_mare, sto se zdravlja tice to ide lagano- korona je prosla pre jedno 3 nedelje ali ima tu jos da prodje dok ne bude sve bas kako treba ali ne zurim :)

A sto se sredjivanja tice, kad ovako popisem mozda zvuci da sam resoi katastroficki da sredjujem ali zapravo bas je onako kako savetujes- da idem po prioritetu.
Kad je uzet camac uradjen je servis motora i nista vise- plovio sam i curelo gorivo pa sam to sredio, onda sam imao probleme sa strujom pa je elektricar dosao i sredio to, nakon toga pukne crevo od vode i izlije mi finu kolicinu vode u korito pa sam nakon toga zamenio sva creva... jednom prilikom je zasmrdelo i zadimilo iz dela sa instalacijama pa je ponovo angazovan elektricar da to uradi kako treba... Onda je usla voda u korito preko spoja ventila za vodu i to na samom spoju pa sam to nekako dotezao i uspeo da privremeno sredim. Gledao je i Zeka iz marine i slozio se da najverovatnije ipak mora na suvom da se sve to radi pa zato i dolazimo do price o izvlacenju camca i tu je jedino pitanje farbati ili ne kao nesto sto nije neophodno ali gledam da podvucem pod to da ne placam 2x vadjenje i vracanje camca... Tende su toliko lose da ne mogu ni da se otvore ni zatvore kako treba tako da i one spadaju pod prioritet.

Ali se svakako slazem sa svim recenim- ja gledam da spremim da mogu da isplovim i da uzivam, a sredjivanja i radova ce svakako uvek biti :)
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: STG 05, 01, 2021, 08:00:52 pre podne
Farbaj, naravno, bar matirati farbu, pa proveriti stanje i onda odluciti sta mazati. U najgorem slucaju nanosices sve po redu, ali to je i ideja za mirnu glavu kada je camac vec napolju...
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 05, 01, 2021, 18:31:08 posle podne
i tu je jedino pitanje farbati ili ne kao nesto sto nije neophodno

Mislim da bi što se farbanja tiče bilo bitno srediti ga kad je već na suvom, pogotovo ako nemaš nameru da ga vadiš i sledeće godine. Ja sam moj brod do sada bio prisiljen zbog nekih prepravki, menjanja elise itd da vadim svake godine (a imam ga 4 godine), pa sam ga uvek premazao antialginom pa ga tako vraćao na vodu. Sada kada su se ti radovi i prepravke završili, mislim (po preporuci nekih starijih Panonskih mornara)da je dovoljno svake treće ili četvrte godine vaditi ga iz vode i premazati. Iako mislim da je sve to relativno, jer recimo moj drugar strasni rekoplovac svoj brod (građen 1936), nije izvadio pa stoga ni ofarbao od 2000 godine, i još uvek pluta.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 05, 01, 2021, 18:38:24 posle podne
Što se struje tiče, tvoja slika me podseće kroz šta sam i ja prošao. Sve u svemu nije strašno kao što izgleda, samo sve treba obeležiti po PS-u, biti siguran šta odakle dolazi i to možeš i sam povezati, i promenuti dotrajale žice. Evo i po koja slika kako je to kod mene izgledalo...
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 05, 01, 2021, 18:44:06 posle podne
...pre i posle radova.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: MiletaStamat 05, 01, 2021, 19:55:53 posle podne
U zdravlju i sreći to plovio, a popravke polako, ne žuri. Sve polako i natenane. Sredjivanje čamca je uvek uživanje jer znaš da te onda čeka samo uživanje na vodi. Srećno. Ako ti treba majstor za tendu i ceradu reci, znam par dobrih i povoljnih majstora.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 05, 01, 2021, 20:50:36 posle podne
Hvala Mileta i da svaka preporuka za majstora je dobro dosla- za tendu, za potencijalno farbanje...

@George- nazalost kod mene je najgori deo to sto su spojnice i racve struje sa akumulatora polu odvaljene pa sve to malo vise landara nego sto bi trebalo, pogotovo na metalnom brodu :)
Ali lagano, ne zurim nigde i prija mi sve to sto radim, elektricar je angazovan cisto da budem siguran da je uradjeno na najbolji nacin tj ispravan nacin... Oko struje se ok razumem ali mi je draze da srz instalacija uradi profesionalac a ne ja :)
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 05, 01, 2021, 22:30:51 posle podne
U svakom slučaju ti želim uspešnu restauraciju, kao i lepe trenutke na vodi. I ja sada posle mnogo provedenih radnih sati na restauraciji, osećam dodatnu satisfakciju zbog svog uloženog truda u brod koji me za sada perfektno služi, pa i tebi to isto želim. 114
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 05, 01, 2021, 22:48:49 posle podne
Hvala hvala :)
Ja se nadam da ce bitni i veliki radovi biti gotovi do sredine marta najkasnije i onda krece plovidba plovidba i u medjuvremenu plovidba :)
Igrom slucaja i supruga i ja mozemo da radimo "od kuce" a gde ces lepsu kucu od camca :)
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: srsa 06, 01, 2021, 06:28:33 pre podne
Нек је са срећом. Чврста и стабилна лађа, права за уживање.  ok   114
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: mesechar 06, 01, 2021, 17:49:46 posle podne
Нек је са срећом. Чврста и стабилна лађа, права за уживање.  ok   114


molim vas , svaka je ladja za uzivanjeee
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: srsa 06, 01, 2021, 18:06:02 posle podne
Apsolutno tačno.  114
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 06, 01, 2021, 18:35:51 posle podne
Нек је са срећом. Чврста и стабилна лађа, права за уживање.  ok   114


molim vas , svaka je ladja za uzivanjeee

Bolje ploviti sikljom nego ne ploviti ladjom :-)
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Drivee 11, 01, 2021, 12:46:12 posle podne
Bolje vrabac u ruci nego golub na grani.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 29, 01, 2021, 09:19:08 pre podne
Pošto je proradio Tapatalk sad mogu lakše da kacim i "nebitne" stvari.
Juče sam išao do Marine da se vidim sa Sebastijanom iz Ns oko tende koju planiram pa dok sam ga čekao sam konačno skinuo gornju dasku sa plafona da vidim sta me čeka ispod pošto već neko vreme vidim da vlazi I da je drvo propalo.
 Ispostavilo se da negde ima staklene vune, negde je purpena negde nema ništa...
Plan je da se ceo plafon skine, stavi silikon oko rupa na krovu za kablove i onda uradi novi plafon sa stirodorom.

Kad sam već tu planiram da uradim u plafon zvučnike iz kola pošto je prethodni vlasnik držao neka dva ogromna zvučnika visine ~35cm za čime ja stvarno nemam potrebu :-)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210129/88c08bd9ea5d4cbaa657aae040c59808.jpg)

Sent from my motorola edge using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: calypso2 29, 01, 2021, 15:14:53 posle podne
Ako je staklena, a ne mineralna vuna-debelo vodi računa, masku na lice, naočare na oči i rukavice...
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 29, 01, 2021, 15:29:56 posle podne
Hvala na savetu, nisam bio siguran šta je ali svakako iz radionice imam svu zaštitnu opremu pa cu sa njom svakako raditi.

Sent from my motorola edge using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: petar_kozic 29, 01, 2021, 20:22:07 posle podne
Ja koliko sam upoznat staklena i mineralna vune je jedno te isto, samo je smišljen novi trgovački naziv.
Razlika je u kamenoj vuni koja je prirodna i skuplja znatno.
Svakako treba primeniti zaštitu.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: calypso2 30, 01, 2021, 06:51:15 pre podne
ja koliko znam, a to znam i u gradjevini sam oko 20 god mineralna (koju u usta da staviš i žvaćeš ti ne bi bilo ništa) i staklena -nisu ni za poređenje,
sirovina od koje se dobija staklena vuna je kvarcni pesak sa dodatkom recikliranog STAKLA, kamena vuna se dobija od kamenih minerala-bazalta i diabaza sa dodatkom koksa, suština je da se sve generalno zove isto a nije isto...
Ima još, nego da ne kvarimo čoveku temu.
Zbog STAKLA koje je u nitima i prašini upravo budi oprezan jer je staklena zlo i dobro je maknuti je sa broda, pa i da je ok bio krov.
Petre , poštujem tvoje mišljenje naravno 114 114 114 
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: petar_kozic 30, 01, 2021, 13:44:55 posle podne
Svakako Calypso, nisam upoznat za načinom proivodnje samo kažem šta sam pročitao i čuo od ljudi iz struke. Nisam ni ja 100% siguran.
Ne mislim da kvarimo temu, čak šta više valja naći najzdraviji materijal.
A, zna li onda možda neko od čega je mi eralna vuna napravljena?
Za staklenu i kamenu sam znao, upravo ovo što si napisao, ali od čega je mineralna?

Edit:
Našao sam
https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Mineralna_vuna

Calypso, u pravu si.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 30, 01, 2021, 13:51:23 posle podne
Ne kvarite naravno, sve je to još jedna, korisna, razmena iskustva :-)
Plan je bio da za vikend nastavim sa sređivanjem ali me odvukli na drugu stranu :-)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210130/71e3287991af5089b3f280664edde56a.jpg)

Sent from my motorola edge using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: petar_kozic 30, 01, 2021, 14:29:25 posle podne
Treba iskoristiti sneg i vreme sa porodicom. Biće dana i za sređivanje. Samo napred.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Dora 30, 01, 2021, 23:23:40 posle podne
Edit:
Našao sam
https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Mineralna_vuna

Calypso, u pravu si.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk
Ne da je u pravu nego je izuzetno opasna. Sitne čestice kvarca i stakla kad udju u pluća nema nazad, organizam se brani da ih učauri... Ja sam to saznao na teži način. Rad sa tim je u obavezi za dobru zaštitnu opremu, maska naočari i rukavice.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: petar_kozic 31, 01, 2021, 12:54:45 posle podne
Dora, to za staklenu vunu smo znali.

Problem je bio u tome, sto nisamo znali koja je razlika izmedju staklene i mineralne vune koja se sada prodaje kao zamena za staklenu.
Za kamenu znamo.

Ali ima opisano ovde u wikipediji, pa onda deluje da je mineralna bezbedna.

Cekamo nastavak radova.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 07, 02, 2021, 17:12:57 posle podne
Evo mali update, prvo je slika od pre mesec dva kad sam postavio gume uz ponton.
A danas smo išli da KONACNO potpišemo papire pošto smo zvanično postali članovi marine Stenka :-) pa usput rascistio malo deo oko struje koja je prva na listi...
Pored toga poneli smo sve jastuke u gluposti koje zauzimaju mesta i samo smetaju dok su radovi u toku...
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210207/cb0a083af982d79b534db2774f8d5e25.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210207/d14c05f4782c4777671989e45ee957d6.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210207/e2d531c7a6666cee3beaae6d4db40f00.jpg)

Sent from my motorola edge using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 07, 02, 2021, 17:46:13 posle podne
Gledajući ovu sliku sa žicama, dolazim u nedoumicu dali si ti to kupio brod ili space shuttle.  j1
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 07, 02, 2021, 18:13:33 posle podne
Iskreno isto sam se i ja pitao...
Dovod struje sa akumulatora je kabl prečnika jedno 3-4cm...kad odem do Djerdapa jedan dan mogu direkt na turbinu da se nakacim :-)

Sent from my motorola edge using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: mesechar 07, 02, 2021, 21:08:54 posle podne
komsija cestitam prijem u klub
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 08, 02, 2021, 00:34:28 pre podne
Hvala :-)
Malo je potrajao proces alo se završilo kako treba :-)

Sent from my motorola edge using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 20, 03, 2021, 15:18:40 posle podne
Danas konačno opet otišao na čamac
Narednih 7 dana bi trebalo da imam vremena da idem svaki dan da raduckam ponešto...
Elem, što se plafona tiče skinuo sam ceo danas, skinu i vunu koja god bila pa sad imam pitanje-
1- za izolaciju sam mislio stiropor 5icu da stavim pošto ima oko 6cm prostora-da li imate neki bolji predlog ili dodatni?
2- šta staviti preko? Sada je bio sper 4mm ali ja bih svetlo nešto a sper nije zahvalan za bojenje a da se vidi da je drvo... Da li ići na neke letvice ili nešto treće? Svaki predlog je dobrodošao

Inače, vidi se na slici, mesto gde je krov probusen za kablove je "izolovano" pur penom to planiram da skinem, očisti i zaštitim metal ako treba i stavim neki keramkcarakk silikon ili tako nesto... (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210320/d6de8075834f87ca63b19a7fa428b6bf.jpg)

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: zica 20, 03, 2021, 17:24:12 posle podne
Imaš moju moralnu podršku komšo. 114
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 20, 03, 2021, 19:08:03 posle podne
A što misliš da šper nije zahvalan za bojenje? Ja sam bukvalno ceo enterijer uradio u šperu, i nisam imao nikakvih problema sa farbanjem, niti sa bilo čim drugim.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 20, 03, 2021, 19:12:41 posle podne
Hvala za moralnu podršku, nije to mala stvar
George-lose sam se izrazio, nije zahvalna za toniranje odnosno bojenje da se vidi sara drveta, koliko je na speru ima naravno... Ako bih išao pokrivno onda je to druga priča ali gledam ako moze da se vidi drvo koliko toliko.
Ako imaš neku sliku enterijera u speru molim te da podeliš
Mada sve više gledam i neke druge opcije umesto spera /drveta, svakako je svaki savet dobrodošao.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 20, 03, 2021, 19:36:03 posle podne
Pa eto ja sam ga i tonirao pre lakiranja. Imaš da kupiš po farbarama prah koji se rastvori u baš za te svrhe alkoholu, i to služi za tonitanje drveta. Posle toniranja sam mu dao 4 ruke Piturinog bezbojnog nitro laka.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 20, 03, 2021, 19:38:48 posle podne
Evo još po koja slika, ako uspem da uploadujem, jer nešto neće. Mnogo sporo ide zbog nečega...
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 20, 03, 2021, 19:58:20 posle podne
Da ovo skroz fino izgleda, ja znam da sa uljima loše izgleda nisam znao za ovo.
Šta tačno tražim u farbari? I nadam se da ima svetlih nijansi

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 20, 03, 2021, 20:16:59 posle podne
Ovo je pac za drvo. Prodaje se u malim papirnim kesicama (kao recimo biber od 5gr), i ima dosta nijansi. Ja sam koristio mahagoni, ali intenzitet boje sam podešavaš sa doziranjem praška u taj, kako na njemu piše "denaturalizovani" alkohol. Prvo na parčetu špera ili šta god koristiš, napraviš probu da vidiš kakva je nijansa, pa tek onda bojiš. Inače po pravilu ide jedna kesica na litar alkohola, a ako hoćeš jaču ili slabiju nijansu onda stavljaš više ili manje praha. Ovo je koliko vidim na pakovanju neki uvoz iz Mađarske.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Dora 20, 03, 2021, 20:18:15 posle podne
Imaš Sadolin u nijansama koje god hoćeš...
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 20, 03, 2021, 20:22:32 posle podne
To je i meni padalo na pamet, ali pošto sam pronašao ovo što mu je namena baš toniranje drveta,onda sam odustao od sadolina.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 20, 03, 2021, 20:59:12 posle podne
Nije mi jasno sta zelis da postignes i sa cim sada nisi zadovoljan. Imas sper koji tamnije nijanse a ti bi da bude svetliji ako sam razumeo?

Ako je tako to bas nece ici lagano posebno ako je vec tretirano drvo sa necim a furnir meksi. Doduse lepota drveta je sto se sa njim nikada ne zna a efekat se moze postici totalno drugaciji od zeljenog a da opet dobro izgleda. Za sve radove a posebno za pokusaj da se osvetli nijansa bice potrebno svakako besomucno smirglanje.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 20, 03, 2021, 21:05:06 posle podne
Meni je cilj da stavim nov plafon pa samo gledam od čega
Stari sper je dosta propao pošto je negde curela voda sa krova što i jeste glavni razlog što sam to krenuo da radim.
Svakako ne bih pokušavao da osmirglam boju sa spera, sa punog drveta sam radio na starom čamcu ali to je druga prica.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 20, 03, 2021, 21:13:14 posle podne
Ja sam plafon kabine uradio u najjeftinijem belom lesonitu kupljenim u Uradi sam. To je bukvalno najjeftiniji moguci materijal totalno ne primeren za enterijer broda. Koristi se za ledja ormana. To sam radio 2012 i od tada stoji i nista ali apsolutno nista nije mrdnulo niti se promenilo a eto stoji vec 8 godina. Imas da ga uzmes u gomilu boja ali je meni bas trebao ovaj mat beli. U kombinaciji sa drvenim lajsnama i stranicama od spera, izgleda pristojno.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 20, 03, 2021, 21:14:54 posle podne
Da lesonit je jedna od ideja, ima i onih plastičnih lajsni koje imitiraju drvo a debljine su par mm...
Zato i pitah ovde za ideje i savete

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 20, 03, 2021, 21:20:54 posle podne
Pazi za taj lesonit ce ti svako reci da nije za brod i vlagu i to stoji svakako jer je to neka varijanta kartona ali kod mene sve stoji kao prvog dana. Te vestacke lajsne nikako ne volim ja bih tu uvek isao na drvo.

Od materijala koji bi bili pogodni za na plofon a da su nauticki prihvatljivi bi svakako bio forex, kao apsolutno trajno resenje ako neces sper.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 20, 03, 2021, 22:06:21 posle podne
Hvala za forex za to nisam znao, sad gledam i deluje zanimljivo a cena je ok obzirom da mi treba oko 2kvm

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 20, 03, 2021, 22:08:33 posle podne
E da, imate li neku ideju i za zidove? Planiram u nekom momentu i to da resavam pa da vidim koje su opcije

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 20, 03, 2021, 22:13:46 posle podne
Za zid ja sam uvek za neki lepsi tanji sper, pa sada ko sta voli, meni je okume bas lep, sto po sari sto po boji. Uz bezbojni lak po meni to je to.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 20, 03, 2021, 22:21:27 posle podne
 Eto ja imam kod mene okume. Pogledaj slike koje sam malo ranije postavio.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 20, 03, 2021, 22:22:18 posle podne
Sad gledam gde sta ima, drvopromet mi deluje dobro snabdeven.
Trenutno je 18mm sper, razmišljam se da li ići na tipa 12? Em je jeftinije em lakše za manipulaciju I olakšava dmb-ovima posao

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 20, 03, 2021, 22:29:33 posle podne
Za zidove i plafon ti treba 5-6mm, i ništa deblje.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: mesechar 20, 03, 2021, 22:30:05 posle podne
imas opciju kao sto sam ja radio plasticna lamperija potpuno vodo otporna jeftina lako se postavlja
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 20, 03, 2021, 22:30:20 posle podne
Ma za zidovo slobodno tanje, 5,6,8mm.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 20, 03, 2021, 22:33:33 posle podne
Sad nesto razmišljam mislim da sam pomešao, bočne jesu tanje samo su neke veće pregrade 18mm.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 21, 03, 2021, 07:30:30 pre podne
imas opciju kao sto sam ja radio plasticna lamperija potpuno vodo otporna jeftina lako se postavlja
Jer bi mogla neka sličica da se postavi, baš me zanima kako to izgleda?
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: DuleN 21, 03, 2021, 08:35:25 pre podne
Dobra varijanta za brod je SPC pod. To je neki tip laminata pravljen od mlevenog kamena i plastike i na njega u opste ne utice vlaga ili voda... Ja ugradio na terasu, extra !!
https://www.gradnja.rs/spc-ploce-postavka-cena/
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: mesechar 21, 03, 2021, 08:58:27 pre podne
imas opciju kao sto sam ja radio plasticna lamperija potpuno vodo otporna jeftina lako se postavlja
Jer bi mogla neka sličica da se postavi, baš me zanima kako to izgleda?
sa moje teme kad sam radio krov na shetlandu      http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,15759.15.html
ima kako sam ja resio lamperiju na plafonu

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 21, 03, 2021, 16:24:39 posle podne
Hvala za link, skroz to fino izgleda.
Bio sam danas opet da pocistim sav krš i nered od juče i skinem neka creva da nosim da mi urade pancirna...
Ali imam i dva pitanja, kad sam već tu
Da li ovo na plafonu srwdjivati u smislu kazati 3u1 ili čistiti pa zaštiti ili ostaviti ovako?

A drugo je znate li nekog strugara da odnesem uzorak da mi napravi novu gumu za mazalicu za osovinski vod? Neka tvrda guma je rekao bih ali je pukla pa mi treba ista takva, ne znam gde je najpametnije otići da oni imaju već adekvatan materijal? Ili da ja kupim, šta?, pa da nosim bilo gde?
Hvala (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210321/998dd205701788f05667ae81184f67fc.jpg)

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 21, 03, 2021, 17:28:20 posle podne
Pitas za ovaj krov a odgovor znas:)
Zamazi to malo svakako nekom osnovnom kad je vec sve otvoreno, nece mu skoditi.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: zankiki 21, 03, 2021, 20:03:45 posle podne
Što se krova tiče može i neka 3 u 1 (što je kao i antirost i osnovna i završna).

Za plafon i zidove slobodno šper 4, tonirao sam sadolinom pa posle lak, a evo kolega je izneo da baš postoje i špecije za toniranje drveta, pretpostavljam da ni na jedan način nećeš pogerešiti. Kada se pređe sadolinom, dodju do izražaja godovi na drvetu.

Za gazeće veće površine šper 22, ako su manje može i 18.
Za police i uspravne delove elemenata može 10mm.

Treba svuda ići što je moguće tanje zbog težine, nakupi se tu dosta na kraju, a da opet se ništa ne uvija.

Ja sam radio sa brezom, pokazala se dovoljno lagana a jaka, zadovoljan sam. Sa drugim nemam iskustva.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 22, 03, 2021, 14:13:04 posle podne
Idem danas da premazem prvu ruku 3u1 pa cu dok se to suši da smišljam šta će ići preko...
Inače zvao Saleta za tende danas i čovek iskopa sliku iz 2009e kako je izgledalo kad je uradio.... (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210322/3246b698b489fea3bac90052ff9c21de.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210322/2fb35808e700ab4c9d032fa7427f01cc.jpg)

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 22, 03, 2021, 19:07:11 posle podne
Stigoh danas da malo ocistim plafon i predjem prvu ruku 3u1.
Sutra montiram creva koja sam poručio u hidraulik2 i nadam se druga ruka farbe.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210322/b9d5937d91f8cd3ecc1c822531e70894.jpg)

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 22, 03, 2021, 23:29:05 posle podne
Kao novo...  thumbup
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 24, 03, 2021, 18:50:56 posle podne
Radovi polako odmicu...
Juče sam konačno skinuo motor za sidro i odneo danas na servis pošto od sam uzeo čamac ne radi podizanje već samo spuštanje a sve je ok sa strujom.
Strugar napravio deo za mazalicu ali mm veći prečnik pa sam danas išao da stanji i konačno montirano.
Zamenio dolazna creva za gorivo i od ulja na oba motora tako da mislim da su sad sva creva na motorima nova.
I konačno stigao danas da prefarbam plafon drugu ruku, sutra poručujem brezu sper i kad to bude gotovo postavljam plafon.
Evo i par slika (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210324/f982b8098502b064449363e99f89a216.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210324/e1c33099d404f2bbf1cc60ebce876457.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210324/69d7d7fa6c32704d02fde62352c79eb9.jpg)

Sent from my IN2020 using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 24, 03, 2021, 19:08:41 posle podne
Za sper ako ti se svidja egzoticnije drvo i  ako ti je blizu pogledaj u Uradi sam. Imaju od 3.8mm, 5mm i tipa 12mm.
Lep sper, lepa sara godova. Ne znam koje drvo ali pomalo vuce na crvenkasto i modro. Tabla ovog od 4mm je valjda  2700rsd, plus ti iseku mere koje ti trebaju.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 24, 03, 2021, 19:14:58 posle podne
Uzimao sam više puta kod njih za neke druge namene i iskreno nije mi tako lep kao breza koju sam danas gledao u drvopromet.
E sad to je bas stvar ukusa, ja želim što svetlije drvo meni se ovo crveno kako je sada nimalo ne svidja pa vodjen tome gledam što manje crveno drvo/sper
Evo slike tog sto mi, nam, se svideo danas. (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210324/db7a9f556a37ee38e58a11f17162ba2c.jpg)

Sent from my IN2020 using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 24, 03, 2021, 19:47:53 posle podne
Ako vam se sviđa što svetlije, onda možda ne bi trebalo ni da ga toniraš, već samo pređeš sa lakom. I moj Okume je prilično svetle boje ali je posle toniranja ispao ovakav.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 24, 03, 2021, 19:58:40 posle podne
Vrlo verovatno i neću tonirati, prilično mi se svidja kako izgleda a svakako će godinama da tamni kao i svako drvo.

Sent from my IN2020 using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 24, 03, 2021, 20:23:04 posle podne
I sam lak će ga malo zatamniti.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: zoki novus 26, 03, 2021, 07:48:55 pre podne
Camac je rupa u vodi u koju bacas pare,,,,
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: zankiki 26, 03, 2021, 08:00:00 pre podne
I koja donosi sreću!  sajkaca
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 26, 03, 2021, 08:41:03 pre podne
Camac je rupa u vodi u koju bacas pare,,,,

Rece Zoki:)
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 29, 03, 2021, 18:03:08 posle podne
Evo ovog spera iz uradi sam, sa jednom rukom laka(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210329/efa0c7a55228cf827b58aca7afe2ba0e.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210329/096f0d46dc2ce8042c0e472c25e7f07e.jpg)

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 30, 03, 2021, 16:09:44 posle podne
Hvala, fino izgleda.
Breza koju sam uzeo je još svetlija, bar pre lakiranje... Danas su mi javili da je gotovo pa idem sutra da pokupim pa krece lakiranje.

Inače danas čamac odvezen na izvlačenje i čišćenje korita pa cu da vidim sta i kako me čeka i usput da se provere elise i zamenim usisne ventile pošto oba puštaju po malo.

Sent from my IN2020 using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 30, 03, 2021, 16:58:40 posle podne
Uh srecno onda, gde se radi izvlacenje?
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 30, 03, 2021, 17:46:00 posle podne
Hvala
Majstor je Miroslav, prekoputa Stenke u rukavicu... Dobih od Zeke preporuku mada sam zvao još par njih ali on je jedini sad imao termin pa odluka i nije bila mnogo teška

Sent from my IN2020 using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 11, 04, 2021, 15:10:02 posle podne
Lep dan za plovidbu...ali i za farbanje :)
Korito sređeno, treba još jedna ruka samo, a električar kreće za koji dan... jos uvek pregovaram za bravara sa sredi krov iznad krme da konačno može nova tenda:)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210411/bad85ff4bc7b93d84573a68cbf4fe7ee.jpg)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 11, 04, 2021, 15:27:50 posle podne
Jel si sredio ventile, usput verovatno nisi zaboravio ali ako jesi ne zaboravi Mg anode.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 11, 04, 2021, 15:30:02 posle podne
Mg anode očišćene i idu nazad.
Za ventile čekam Zeku ovih dana da ugradi vremena pa menjamo to i ceo sistem usisa.

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: STG 11, 04, 2021, 19:21:53 posle podne
Huh, dok su anode ociscene i vracene skoro sam siguran da nisu Mg. Samo uzmi u obzir kada je camac prethodni put bio na suvom, tj koliko su anode radile...
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 11, 04, 2021, 20:29:48 posle podne
Iskreno ne znam, znam samo da je farbar rekao da ih je očistio...
Ajde da zanemarimo to i dajte savet sta i kako treba da se radi, slušam:)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: STG 11, 04, 2021, 20:40:44 posle podne
Koliko me secanje sluzi mislim da Puja camac nije vadio 5 i vise godina, ti me ispravi, tj predpostavljam da imas preciznije informacije. Za to vreme bi se znacajno "potrosile" i tu nema ciscenja, posto ostanu u kraterima/rupama. Cinkane anode se, recimo, "zaprljaju" i budu u skoro istom stanju dugi niz godina. Da je moj camac u pitanju obavezno menjanje postojecih sa Mg anodama, a montazu planiraj tako da sam mozes da ih kontrolises i po potrebi zamenis, bez izvlacenja na obalu.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 11, 04, 2021, 21:20:28 posle podne
A čemu služe te MG, cink i sve ostale anode? Drugar mi ima brodić napravljen 1936 godine. Imao parnu mašinu do tamo pedest i neke kada su mu ubacili Todpedo dizel motor. Brodić je u vlasništvu njihove porodice od sedamdeset neke, i po mojom saznanjima je od onda bio na suvom 2 ili 3 puta. Zadnji put je vađen i farban pre tačno 21 godine, a drugar baš i nema u doglednoj budućnosti nameru da ga vadi i farba. A i što bi kad ga je sad skoro vadio i farbao (u proleće 2000 g). Još uvek je na vodi, i baš nešto nema nameru da potone. Znate šta je najgore? Niko ga do sada nije obavestio da brodići poput njega treba da imaju tamo neke anode.
Eto toliko o tamo nekim anodama...  sajkaca
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: STG 11, 04, 2021, 21:40:34 posle podne
Naravno, svakako zanimljiva prica. Bilo bi lepo videti i tu ladju.
Zrtvene anode nisam "izmislio" ja, ali iz iskustva mogu reci da sam ih sa aluminijumskog camca skidao, tj menjao, svake dve godine. Bile bi pune rupa, tako da mozemo reci da su ispunile svrhu - privlacenje losih struja na sebe i zrtvovanje umesto samog korita. Isto tako, komsije sa marine su tvrdile kako su njihove mnogo bolje, jer eto vec 15 godina i nije im nista...
Ukoliko malo zagrebe ispod povrsine, potrazite po netu malo strucnih tekstova na ovu temu, iznenadicete se. Pored tekstova obratite paznju na samu praksu - svi komercijslni brodovi, bilo putnicki, teretni, unutrasnje ili duge plovidbe imaju ove anode, cak za sigurno da nece biti spusteni u vodu ukoliko iste nisu promenjene. Mali su izdatak, a mnogo pomazu.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 11, 04, 2021, 23:08:14 posle podne
Hvala na savetu,iskreno nemam pojma o tome ništa.
Miroslav reče da ih je očistio i na oko su mi delovale prilično pravilne bez nekih rupa ali iskreno nisam ni obratio pažnju obzirom da je on rekao da su ok.
Sto se vađenja tice nisam siguran ali i ja znam tu neki priču da je 2016-2017e poslednji put vadjen...
Provericu još jednom tačno stanje za anode a svakako idem sa Zekom ovih dana do broda pa cu i sa njim da popričamo.
Svakako ne gledam da uštedim na bilo čemu što se sad lako radi dok je van vode...

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: STG 12, 04, 2021, 07:29:10 pre podne
Poslednja recenica je najispravnije razmisljanje, zaista.
Toliko puta su se ustede, dok je brod na suvom, pokazale kao losa, tj neverovatno skupa opcija...
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Drivee 12, 04, 2021, 08:15:53 pre podne
Anode za aluminijum obavezno. Svaki motor ih ima, zasto? Sigurno jer treba da budu tamo.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 12, 04, 2021, 08:27:18 pre podne
Negirati potrebu za anodama je slicno negirati postojanje Corona virusa ili verovati da je zemlja ravna ploca. Postoje neuporedivo efikasniji nacini za borbu protiv ovih struja ali za manja plovila i ogranicenim sredstvima zrtvene anode su prihvatljivo resenje. U ostalom iste takve se stavljaju i u bojlere, izmenjivace i gomilu sklopova.

Ovaj gore post za brod iz 30-tih jednom kad izadje napolje i kada se lepo ispeskira sve ce biti jasno vlasniku. To govorim iz licnog iskustva.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: LSI 12, 04, 2021, 09:08:45 pre podne
Negirati potrebu za anodama je slicno negirati postojanje Corona virusa ili verovati da je zemlja okrugla.

Да није ове реченице на почетку претходне поруке, вероватно не бих коментарисао претходну преписку јер смо о анодама много писали ранијих година и много пута је објашњен њихов значај и улога. До људи је да ли ће их ставити и користити или неће.

Али ова прва реченица коју сам цитирао, навела ме ја да се огласим. Истина, морам да признам, као и то да ли ће користити аноде и веровати у корист од њих, исто тако свако има право да верује или не верује у било шта друго али у тренутку када код нас и у свету умиру гомиле људи од вируса и толико година од Галилеја и Њутна, после свих сазнања до којих су дошле математика, физика, астрономија, тврдити да вирус не постоји и да је земља равна...

Међутим, када сам поново прочитао, схватио сам да се то наш друг само шалио, а ја се упецао.
Извини, друже, имаш пиће од мене.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 12, 04, 2021, 10:31:32 pre podne
Izvinjivam se lapsus pa je ispalo totalno bez smisla ili sa nekim dvosmislenim ironicnim tonom. Htedoh da napisem i ukazem na besmislje u verovanju da je zemlja ravna ploca. :)
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: srsa 12, 04, 2021, 10:37:01 pre podne
" Pa ono jes' , oće čovek da pogreši jednom...." ha ha ha
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 12, 04, 2021, 10:52:17 pre podne
Moram i ja da se oglasim na konto onoga što sam juče napisao. Nikakve zle namere nisam imao kada sam prokomentarisao ulogu anoda, koje nedvosmisleno služe za ono za šta su konstruisane. Ono na šta sam hteo da ukažem je da brod koji sam pominjao, taman sutra da se raspadne (a neće), izdržao je 85 godina. Pa ja sad onda pitam jer mi i dalje nije jasno šta je tačno uloga tih anoda? Da brod služi 200 godina, ili šta? Naglašavam da se ne radi o aluminijumu već o čeličnom brodiću.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Drivee 12, 04, 2021, 13:12:49 posle podne
Za celik anode i ne trebaju. Treba dobra farba i to je to. Celik trune u vodi bez ikakve zastite 1 milimetar na 8 godina. Ako je imalo bio zasticen farbom..to je to.
Sto se tice anoda, sta sam ja primetio, recimo te pente - motori iz CH, sa Zenevskog jezera.. sta je tu problem. Anoda za slanu i slatku vodu nije ista, Zenevsko je polu slatko jezero ili poluslano..svi stari motori, koju god da su anodu imali, su motori sa poroznim menajcem. Bukvalno, svi menjaci su rupicasti. Mozda je resenje staviti obe anode na motor.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 12, 04, 2021, 14:26:42 posle podne
Čamac jeste čelik tj limeni nije alu naravno.
Ali svakako jeste imao 4 bloka magnezijuma za koje farbanje reče da su ok...
Videćemo šta će Zeka reči :)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: calypso2 13, 04, 2021, 08:25:58 pre podne
Slana voda cinlk,
slatka voda magnezijum,
Čelični brod i aluminijumska zaštita nikako jer je već prevelik u spoju različit električni potencijal i alu ode brzo...
Mislim da nema potrebe pisati dalje ono što već "i vrapci znaju". Nije do truljenja nego
ako nema anodnu zaštitu galvanske struje oštećuju korito (i pogon) kao da je pucano iz njega sačmom...Postoje i elektronske zaštite, postoje razni sistemi koje svaka vojska koristi a to je spuštanje anodne zaštite na dugačkim metalnim cevima koje se bočno kače na brod što je rutinska i obavezna procedura...itd. Verujem da je pisano o tome. Debela, metalna korita mogu svakako dugo da budu bez zaštite i ne znam da li su pravljenja da traju 100 ili 10000 godina, ali (zaista ne bih da zvučim grubo ili uvredim nekoga i izvinjavam se unapred) mogao je nekada čovek da živi i sa triperom ili gubom ali je izmišljjen penicilin, a kasnije i kondom...
Svakako je 2021 anodna zaštita neophodna barem zbog saznanja da ti brod nije "gore gladac, a iznutra jadac" pa ma koliko trajao  114
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Kabe 13, 04, 2021, 08:36:00 pre podne
+1

Veoma lepo rečeno, a ja ću dodati i ono što je već neko napisao da se koriste i u drugim sferama (bojleri, grejači itd.), a takođe i u građevini kod šipova i metalnih plivajućih konstrukcija.

Jedan od primera je i ovde u civilnoj građevini. Zavarena je za metalni deo hidranta, kao i na ventilima. Kabal ide do kartonske hilzne, locirane iza leve ruke radnika. U kartonskoj hilzni je matnezijumski puder (prašak). Uzemljenje i prevencija od korozije.

(https://i.postimg.cc/xT4ndQ8H/screenshot-106.png) (http://postimg.cc/0bDLtLp2)

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 16, 04, 2021, 10:28:27 pre podne
Danas sam išao da ispraznim kabinu da elektricar ima gde da se okrene kad krene da radi :)
U međuvremenu imam dva pitanja-

Imate li predlog za nekog ko radi alu prozore?ili savet za nešto drugo pošto su ovi drveni malo dotrajali pa bih da to rešavamo dok je napolju.

Sta predlažete kao najbolje rešenje za izolaciju plafona? Gledao sam sve stare teme i svašta se pisalo. Ideje su išle od stiropora pur pene pa do armacell one samolepljive pene...
Znaci nesto sto ide između metalnog krova i sper ploče.
Svako predlog je dobrodosao:)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: zankiki 16, 04, 2021, 10:30:44 pre podne
Ako je krov ravan, tj može da se isprati, ja bih najradije stirodur...
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 16, 04, 2021, 10:33:21 pre podne
Jeste, poprilično je ravan i ima nekih 6cm prostora.
Stirodur bez nekih folija i čuda ili?

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: STG 16, 04, 2021, 10:49:01 pre podne
Pre svega je bitno da lim bude cist, dakle ocistiti sve od rdje, zafarbati gde treba i preko lima lepiti plutu.
Na plutu lepiti stirodur i nemaj brige - dobra izolacija i nema kondenza.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 16, 04, 2021, 11:16:14 pre podne
Taj deo pripreme je zavrsen- slao sam slike negde u temi. Očistio lepo sve i premazao 2 ruke irkom 3u1 bojom.

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 16, 04, 2021, 15:51:32 posle podne
Stirodur ili stiropor kao jeftinije resenje mislim da je korektno za neku badzet varijantu izolacije i sprecavanja kondenza a dokazano i u praksi.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 16, 04, 2021, 16:36:48 posle podne
Ok a da idem na nešto "bolje" a malo skuplje jel ima smisla ili ne?
Disklejmer- nemam viška para i iste mi se ne bacaju alo gledam da kad već radim to uradim sto bolje može na neke ok pare :)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 16, 04, 2021, 17:20:46 posle podne
Neki sledeci nivo bi bio koriscenje parne brane, to bi minimalno povecalo cenu. Paronepropusna barijera je ustvari folija koja se stavlja direkt na metal pa onda recimo sirodur, pluta ili stiropor. Samo sa stiroporom ili necim slicnim ipak ostanu supljine a sa ovom folijom komplet sve zatvaras i bitno smanjujes odliv toplote zimi i obrnuto leti. Smanjijes takodje mogucnost za pojavom budji i slicno. Ja sam malo koristio alufoliju koja na sebi ima one mehurice vazduha, lagana za rad svakako, ali ima i drugacijih. E sada sigurno ima i pametnikih materijala ali varujem da ce i ovo biti sasvim ok
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 16, 04, 2021, 17:27:31 posle podne
https://www.energynet.rs/4-instalacioni-materijal/izolacioni-materijal-i-pribor/izolacija-za-klimatizaciju/izolacija-armaflex-ace-plus-plocasta-samolepljiva-13-mm?sku=08390

Moze verovatno i ovako nesto e sada kolilo bi bilo bolje u odnosu na deblji stiropor ili stirodur nemam predstavu ali mi cena deluje prilicno vise
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 16, 04, 2021, 17:34:01 posle podne
Usput nije tema ali kad se dotakosmo kondenza realno mislim da je tu kljucna cirkulacija svezeg vazduha, imam boks koji je hermeticki zatvoren, izolovao sam ga onako susterski stiroporom i opet kad unutra udjes bukvalno se voda sliva sa flahova u danima kada su velike temeraturne oscilacije. Ako malo oskrines vrata nema vode. Cak sam stavio i one posude sto skupljaju kondenz i upropastile su se u roku od 24h.

 
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 16, 04, 2021, 17:50:54 posle podne
Naravno to je jako bitno.
Mi imamo jedan onaj prozor sa ugrađenim ventilatorom što ima svoju malu solarnu ćeliju tako da on stalno radi i blago osvežava- do sada nismo imali problem sa kondenzom a ne bih ni nakon sredjivanja:)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: zankiki 17, 04, 2021, 08:43:48 pre podne
Ja sam kod mene lepio armaflex i stvarno je ok, ali kod mene je zaobljena kabine, i lepio sam 1cm armaflexa...
Ono ima 6cm prostora, odlično će to biti kad se nagura stirodur... Eventualno ta folija koju je broker pominjao...
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: vepar 17, 04, 2021, 08:54:10 pre podne
Stirodur je skroz dobra opcija. Supljine i greske u ukrajanju treba popuniti purpenom, on sve lepo zaptije i jos i zalepi stirodur. Takodje treba i cela flahova ojacanja na krovu prekriti jer na njima hoce da kondenzuje. Meni su se tacno ta cela ocrtala na speru na plafonu. A zimi kada grejem kabinu led i sneg na brodu se istopi tacno gde su ojacanja. Znaci izolacija treba da bude deblja od flahova i da ih prekriva.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: zankiki 17, 04, 2021, 08:55:24 pre podne
A ti imaš webasto?  jh
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: vepar 17, 04, 2021, 08:56:38 pre podne
EberSpracher, ali to ti je isto! 🤣😂😂😂 ha
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: maverick 17, 04, 2021, 21:57:01 posle podne
. Celik trune u vodi bez ikakve zastite 1 milimetar na 8 godina. Ako je imalo bio zasticen farbom..to je to.


Ovo mi je zanimljiv podatak...gdje si naletio na njega ako se sjecas... ok
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: calypso2 18, 04, 2021, 06:52:39 pre podne
. Celik trune u vodi bez ikakve zastite 1 milimetar na 8 godina. Ako je imalo bio zasticen farbom..to je to.


Ovo mi je zanimljiv podatak...gdje si naletio na njega ako se sjecas... ok

Po tom podatku "groblja brodova" ne bi postijala, a svi još uvek potopljeni nemački brodobi sa minama "Dunavski vilenjak" na Đerdapu ne bi više nikome pravili ovolike glavobolje kako da ih sklone i izvade iz Dunava. I mene zanima taj podatak, jer uz svo poštovanje ne mogu da shvatim da je tako.
Ps. o atrakcijama potonulih brodova za ronioce ne bih
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: LSI 18, 04, 2021, 07:11:06 pre podne
Za Maverika i ostale

O brzini trošenja brodskog lima ima raznih podataka. U tekstu koji se može pogledati na adresi:
 https://www.researchgate.net/publication/263028590_Ship_hull_corrosion_caused_by_default_and_lack_of_maintenance_on_the_impressed_current_cathodic_protection

ima podatak da je prosečna brzina trošenja ugljeničnih čelika od 0,2 do 2,0 mm godišnje, zavisno od niza faktora (količina kiseonika, pH, zagađivači, blizina reka, količina mikro- i makro-organizama).
Uticaj imaju i dubina, temperatura, količina i sastav otpadnih voda...

Generalno, postoji pravilo da se plovilo dokira dvaput u pet godina kako bi se izvršila kontrola stepena oštećenja i zaštita na mestima oštećenja kako bi se usporilo trošenje.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: mesechar 18, 04, 2021, 08:24:12 pre podne
ovaj nas LSD stvarno genija za internet sve iskopa.
Ja na mom brodu nemam kondenza ni kap bilo da grejem ili ne kad se udje na brod samo miris drveta se oseca ali fabricki ima ventilacione resetke svuda. korito zrcalo 4 komada skrge bocne vetusovi lufteri na najvisim tackama kabine izolacije nesto malo tako da mislim da na metal nikako parne brane . Koliko god da se dobro sve ususka ako ipak dodje do minimalne kondenzacije vode ili nekog prodora male kolicine vode to u takvom prostoru ostaje zarobljeno a to je u najavi  shmek na budj itd. kljucno je da ipak nista ne ostaviti bez protoka vazduha. Da skratim pricu natrpas stiropor i to jeftini male gustine onako uklopis pedantno a sto malo ostane neka linija prolazna tuda ce vazduh cirkulisati lepo zatvoris par luftera ugradis po plafonu za promajicu i susenje i bog da te vidi.Voda UVEK nadje put makar kapilarno kroz mikro poroznost na varu na preklopu lima na kederu ili nekom srafu ..ako joj dozvolis da se brzo osusi ode nece biti problema ..
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: LSI 18, 04, 2021, 10:30:01 pre podne
У једном тексту сам пронашао и ово о проблему с кондензацијом:

Одговарајућа вентилација чамца

Један од начина да смањите влажност или влагу испод палубе је вентилација вашег чамца. Отворите враташца и прозоре у кабини да бисте омогућили проток врућег влажног ваздуха и задржали влагу из одељака чамаца. Такође можете размотрити употребу малих вентилатора за циркулацију ваздуха у кабини. Ово не само да ће ваш чамац хладити, већ ће такође помоћи да се уклони присуство спора плесни, мириса и других загађивача у затвореном.

Смањите изворе влаге на вашем броду

Ово може бити прилично тешко када пловите по води. Међутим, постоји неколико начина да смањите изворе влаге на вашем броду и да побољшате контролу кондензације чамца. Обавезно осушите тепих, једра, спасилачке јакне, јастуке и сву другу мокру опрему пре него што их ставите у складиште. Можда ћете пожелети да користите и отвор за кухињу приликом кувања или купања, јер они стварају значајне количине влаге у кабини. Такође можете купити производе за контролу влаге које обесите у разним деловима брода. Производи за контролу влаге често у врећама или кутијама које ставите у кабину спречавају продирање влаге у тепих, тапацирунг и електронске одељке вашег брода.

У наставку тог текста, власницима чамаца се указује на могућност контроле кондензације помоћу уређаја за овалживање ваздуха. На тржишту има много произвођача и још више тих уређаја али важно је знати да их треба подесити тако да одржавају релативну влажност ваздуха на 50% до 60% како би се смањили проблеми везани са влагом. Ти мали овлаживачи су идеални за уклањање влаге из кабине и преградних боксова.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: tomicbanee 18, 04, 2021, 10:41:44 pre podne
U pomorskom zboorniku  Instituta za historijske i ekonomske nauke   iz Zadra, akademik  doktor Miroslav Karšulin je dao odličnu analizu korozije i zaštite brodova protiv korozije. Korozivni procesi "skidaju" 0,08 milimetara godišnje oplate broda, ali, galvanske struje su ključni problem koji uništava oplatu broda,  kome se može donekle stati na put sem hemijskim premazima, magnezijumskim ili cink anodama.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Kabe 18, 04, 2021, 11:41:10 pre podne
Au bre ljudi napravismo nauku od najprimitivnije nautike kod koje niko od nas prvotimaca neće stići da dočeka da mu propadne brod...

Nas će da pojede korozija pre njega.

Cepajte samo pun gas protiv svih Galvanskih struja, algi, panjeva, šporova i nema zime.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: mesechar 18, 04, 2021, 12:51:58 posle podne
Au bre ljudi napravismo nauku od najprimitivnije nautike kod koje niko od nas prvotimaca neće stići da dočeka da mu propadne brod...

Nas će da pojede korozija pre njega.

Cepajte samo pun gas protiv svih Galvanskih struja, algi, panjeva, šporova i nema zime.



Kabe teoretisemo!!!
vidis da zimi nikad kraja ...sto bi reko pokojni Djole Balasevic doslo mi od muke da se obesim medj shunke..
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Kabe 18, 04, 2021, 19:35:09 posle podne
Aahahah :D

Skontao sam da je to po sredi! Izdržimo još malo!!
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 18, 04, 2021, 21:14:17 posle podne
Vidiš kakvo je vreme da ni zankiki ne plovi...
A najavljuju još nekoliko dana ovakvo vreme a sreća u nesreći mi je sto je brod napolju pa znam da ništa ne propuštam zbog lošeg vremena :)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Mr. No 19, 04, 2021, 10:36:57 pre podne
Au bre ljudi napravismo nauku od najprimitivnije nautike kod koje niko od nas prvotimaca neće stići da dočeka da mu propadne brod...

Nas će da pojede korozija pre njega.

Cepajte samo pun gas protiv svih Galvanskih struja, algi, panjeva, šporova i nema zime.
Ja sam kupio čamac na kome je Z noga imala ukupno 1 anodu (od 6 koje treba da ima) i ni jednu sajlicu za izjednacavanje potencijala. Posledica toga su rupe kroz koje je voda ulazila u čamac i trula krmena daska.
Da je neko stavio sve Mg anode koje je trebalo u vrednosti od 100 eur ne bi me koštala popravka preko 2000 eur I mnooooogo izgubljenih živaca uz propuštenu sezonu.

Može I bez anoda ali je jeftinije i manje posla da se sve stavi kao što je predviđeno(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210419/c53e0bb288671a1521915961b5b22636.jpg)

Sent from my JNY-LX1 using Tapatalk
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 25, 04, 2021, 11:14:24 pre podne
Dok neki uživaju na vodi moj se sunca na plaži :)
Ali elektricari su krenuli polako, poskidana ona šuma kablova... Par kablova je bilo oštećeno i istopljemo tako da mi je sve više i više drago što sam ipak rešio I to da uradim. (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210425/7b6f870b314361ad48da44288834b58f.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210425/f6343ee5d989ec215ae8dba905484cd9.jpg)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 25, 04, 2021, 12:09:17 posle podne
Pa, baš se i ne može reći da ti zavidim...  no125
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: zankiki 25, 04, 2021, 12:43:48 posle podne
Što, skro je bezveze na vodi  stri
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 25, 04, 2021, 13:10:57 posle podne
Ni moj novčanik i ja mi ne zavidimo ali što se mora... Duplo je teže :)
A ja znam da post na vodi ne valja, ne znam sto bi čamac na vodi bio izuzetak :D evo recimo za mesec dana koliko je napolju ni jedna alga se nije uhvatila na korito :)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 25, 04, 2021, 17:57:08 posle podne
Inače evo slike creva za dovod vode...
Moglo bi se reći da nisu baš u najboljem stanju :)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210425/ea0676528da796cf1da35dfebb0b3c09.jpg)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 25, 04, 2021, 21:45:45 posle podne
Ne zaboravi da trazis plan elektroinstalacije ili barem da je sam kapitalno obelezis, stikeri i slicno i svaki kabl cemu sluzi. To ce ti jednog dana tebi ili sledecem vlasniku biti dragiceno i ustedeti puno vremena.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 25, 04, 2021, 21:58:30 posle podne
Naravno, bez toga nista.
Drugar već odštampao nalepnice na onom malom štampaču za obeležavanje kablova - bez toga nista.
I poštovanje boja, pošto je sad sve izmesano.

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 11, 05, 2021, 18:42:10 posle podne
Ne stižem da pišem ovih dana ali radovi fino odmicu :)
Elektricari su promenili sve kablove na čamcu i sada polako ide povezivanje svega toga.
Dogovorio sam se sa limarom da krov nad baštom podigne 25cm da mogu da stojim ko covek (morao je deo da se radi pošto je propao i onda kad već radi...)
A dok oni to rade ja sam rešio da sredim motorni prostor... Posto su oba motora raskacena od svih elektro instalacija rešio sam da ih izvadim napolje i lepo ocistim, sva creva su već zamenjena, da zamenim loše nosače motora i ocistim i prefarbam ceo motorni prostor...
Malo je reći da sam izginuo zavlaceci se dole u pokušaju da osmirglam svaki deo motornog prostora ali to je što je... Kad sam krenuo :)
Danas je nanesen epoksi prajmer maestral zorka color, a sutra i prekosutra po jedna ruka poliuretanskog laka- po savetima sa njihovog sajta a i po savetu farbara koji je radio korito.
Pored toga menja se cela instalacija za hlađenje motora, pošto imam dva usisa izbacujemo centralni filter za vodu koji je bio za oba motora i stavljamo dva nezavisna i naravno menjaju se svi ventili i creva kad je već tu...
Evo par slika ovako na brzinu što sklepah da se vidi pre/posle a nadam se uskoro i sliku nove table i krova :)
A kad krov bude onda ide i tenda... U međuvremenu nudim bubreg povoljno :D

Ps: poslednja slika je hromirana nogara od stola- naleteo na yt na foru da se uzme alu folija i umoci u sirće i time trlja... Rezultat na slici je nakon manje od minut trljanja... Ja sam u najmanju ruku oduševljen i jedva čekam da veliki radovi budu gotovi pa da sredim sve hromirane površine na taj način... (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210511/4f9488c5ac519eed6893d3d08c2eb22f.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210511/52503b9442c3ab7dd5e81b6b2a536b03.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210511/9fcc420b1ec4c785d600ee39a5f7b91d.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210511/0a0fc8d2b7cbb433cd19a3e41eee9142.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210511/406610ce2ba9580518d5cd035817311b.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210511/a2b2fe6daf4b2069a0a24b4fecbcec38.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210511/91149e15421fc033117b64024c6f31c8.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210511/1f99481b6e4aed6facdc195b6a9904c6.jpg)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Losmi 11, 05, 2021, 19:14:57 posle podne
Svaka cast na trudu i ulozenom vremenu!

Kada vidim ovo, moji "problemi" sa farbanjem i redovnim servisima motora su mi odmah laksi. :D

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 11, 05, 2021, 19:35:16 posle podne
Iskreno sve je ovo krenulo krajnje spontano...
Camac kupljen prosle godine, stalno je nesto curelo i zezalo ali sam sanirao u hodu ali sam morao da ga izvlacim ove godine posto je usisni ventil za vodu poceo da pusta i taman da se proveri korito...
E sad kad je vec bio na suvom padne dogovor da ga i elektricar sredi posto je par puta vec bilo dima iz dela sa strujom i stvarno je uzasno stanje instalacija bio.
Kada je to krenuo i kada je dogovor bio da bude do kraja maja  gotov onda sam gledao sta sve mogu da uradim za to vreme, kada je vec na suvom daj da uradim sto vise stvari i tako dodjoh do sredjivanja celog krova, motornog prostora...
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Losmi 12, 05, 2021, 10:00:23 pre podne
Naravno, ako se moze, to je svakako najbolja opcija.

A i posle te prve godine se dobro vidi sta treba prilagoditi svojim potrebama.

Sada kada se uradi kako treba narednih 4-5 godina si miran.

Inace na starom camcu smo imali taj usisni ventil za brodski motor i to nikada nisam voleo. Svaki put kada nismo na camcu bi ga zatvarao, ali opet imao sam taj osecaj nelagode. I ovde sada postoji usisni ventil za recnu vodu, za vodokotlic, ali prilikom vadjenja mislim da cu ukinuti taj usis i napraviti koleno. Moguce da preterujem, ali preventive na vodi nikad dosta.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 25, 05, 2021, 13:18:28 posle podne
Radovi polako osmicu, krov je podignut i sada mogu uspravno da stojim što je bas lepa promena :)
Pored toga elektricari lagano osmicu sa poslom, nadam se da će uskoro i to biti gotovo.
Zeka dolazi danas/sutra da završimo vodu i stavimo nove filtere i onda menjamo sve sajle pošto su ove na njemu uzas-prvo nisu odgovarajuće kvalitetom drugo što su izlomljene i loše postavljene.

U prilogu par slika od ovih dana i izmedju ostalog jedan od kablova koji jasno pokazuje zašto radim struju od 0 :)

I molim za savet preporuku-koga cimati da pogleda/uradi prozore?
Gde god sam zvao, pitao niko nista ne zna i ne radi... Prednji prozori puštaju i to onako, fino... Pritom je malo iskrivljen i nabubreo ovaj sto se otvara pa ni zatvaranje ne ide baš...
Tako da ako imate ikakav savet ili kontakt dajte...
Da li drugi drveni, da li da se ide na keder samo ili da neko pravi alu... Za sve opcije smo otvoreni :)

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210525/9aeaa91a86ac5458a47d8df86ee7fa90.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210525/791e23c32a3467852733bde18a774fb0.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210525/9ec7d2817f72333a55bcd374233c76af.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210525/e46a15e789465b430d92f385e85640e0.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210525/892ee605d64c2cf4855c5912a073a706.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210525/8f75219f3eee0f1e99e4896b67d20630.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210525/cfc6ef8259d2204f8389a21735322b0e.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210525/47abbbedc355495fee821f4616e35713.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210525/83e6ff6d134cf9256daa9805abf54e91.jpg)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Zile-nbg 25, 05, 2021, 13:22:28 posle podne
Svaka cast svakome ko krene u bilo kakvu restauraciju/reparaciju. Ja trenutno zavrsavam restauraciju jedne traktorske kabine i "usrao" sam se od posla  roll4
Stvarno svaka cast na entuzijazmu i izdrzljivosti, samo napred  thumbup
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 03, 06, 2021, 21:47:47 posle podne
Zaboravih da se zahvalim na podršci :)
Ovih mesec dana je bas dinamično, slabo stižem bilo šta osim da radim oko camca ili za posao...
Ali kako stvari stoje radovi se bliže kraju, dogovoreno je da u ponedeljak ide nazad u vodu :)
Ostaje posle toga da se sredi plafon u kabini i na krmi, ide izolacija, zvučnici, svetlo, drvo preko svega toga...
Ali bitno je da će od ponedeljka moći, konačno, da se plovi :)
Nemam bas nesto mnogo slika novih ali dve pre/posle za sad :) (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210603/3b2f51578a6c3dbda61330356d6a6661.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210603/4b7e81ca26348476f1d6a6ac40ae02c4.jpg)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: calypso2 04, 06, 2021, 07:31:19 pre podne
Iskreno ti se divim  eek 114 *nije šala
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 04, 06, 2021, 07:44:39 pre podne
Hvala hvala mada vise sam za batine nego za divljenje - umesto da plovim ja od babe pravim devojku :)
Salu na stranu nije mi zao nimalo što smo ušli u ovo jeste otišlo dosta vremena i bas mnogo para ali kad vidim kako sad izgleda... :)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Bakara 04, 06, 2021, 08:35:00 pre podne
Svaka cast, bio si uporan i sav rad ce uskoro da se isplati  114
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 04, 06, 2021, 10:10:41 pre podne
Puna podrška i od mene. Uglavnom mi je jasno sa čime sve ide ovakva restauracija, kad se od babe paravi devojka.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: srsa 04, 06, 2021, 10:59:37 pre podne
Kakva bre baba, to je držeća gospođa u godinama.   grandpa flasica
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Losmi 04, 06, 2021, 15:48:32 posle podne
Svaka cast! Nisi mnogo ni propustio kakav je bio maj...

Bice to lep brodic kada se sredi :)
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 06, 06, 2021, 00:24:22 pre podne
Hvala svima na podršci :)
Danas je sredjeno još par sitnica i čamac je na prikolici i čeka u ponedeljak da ide u vodu posle malo više od 2 meseca.
Ostaje da u ponedeljak ujutru odem i ozracim motore i da čekamo da udje u vodu i uverimo se da nigde ništa ne curi :) (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210605/c3660fae0faebce4d36d47b36aa1565c.jpg)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: broker975fx 06, 06, 2021, 09:16:25 pre podne
Hajd sa srecom, jbg moje iskustvo kaze da uvek bude nekog curenja ali na kraju se i to resi.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 06, 06, 2021, 14:18:23 posle podne
Zeka je optimista da nece nista cureti, videćemo ujutru :D

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 10, 06, 2021, 00:56:43 pre podne
Sa par dana zakašnjenja javljam da je čamac-u vodi :)
Nigde ništa nije curelo- odradio ga Zeka za sve pare :)
E sad, curkalo je gorivo na slavinama ali to je od ranije i isti dan smo kod nas u marini i to sredili.
Ima malih problema sa strujom, instrumenti za levi motor ne rade, ali to će biti sredjeno u toku nedelje. Prosto nije sve moglo da se lepo proveri dok je bio na suvom.
Tenda stiže za 20ak dana i onda će sve biti kako treba :)

Tako da se nadam da cu ovih dana otvoriti drugu temu sa slikama plovidbe a ne motornog prostora i radova, mada ova tema sigurno nije za lock- ima tu jos gomila manjih i većih stvari koje su u planu. (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210609/293820a1aecbfab2f27c1918baa89c85.jpg)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Zile-nbg 10, 06, 2021, 07:44:13 pre podne
Ala se beeeeliiii, svaka cast, bas lepo igleda  114
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 10, 06, 2021, 10:16:16 pre podne
Daj koju sliku enterijera, da vidimo šta se tu promenilo tokom restauracije.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 10, 06, 2021, 11:22:49 pre podne
Tu nazalost, jos uvek, nema nikakvih izmena.
Jedina izmena je deo sa strujom, za to nemam sliku kako je sada pa cu okaciti cim budem otisao sledeci put na camac.

Inace kad se sve sumira spisak uradjenog nije tako dug koliko je to trajalo i kostalo    nutss
Naravno ne kajem se ni za sta i sve su to bitne stvari uradjene, ali vecina uradjenih stvari se zapravo ne vidi.

Ovako napamet ono sto je uradjeno:
- struja:
-sredjena oba osovinska voda- odneti kod Krstica na obradu i sredio propelere, osovine, spojnice... sad nema lufta i lepo se sve lagano okrece :)
-ceo motorni prostor je ociscen i prefarban/zasticen
-izvadjena oba motora i zamenjena sva creva i za vodu i gorivo, zamenjeni svi nosaci motora i ponovo sve centrirano.
-izbacen centrani filter za vodu za hladjenje i stavljena 2 nova nezavisna i dodat novi usis za tehnicku vodu.
-promenjene slavine za gorivo.
-zamenjene sve sajle za komande(svih 6 komada)
-krov nad krmom je ceo skinut i uradjen novi visi 25cm tako da je sada u celom krmenom delu stajaca visina
-ceo camac je spolja prefarban i naravno stavljen antialgin
-stavljena nova mesina za vodu(izgleda da curi, moram da proverim a uzeta nova u Tehnonautici)
-komandna tabla je uradjena nova, izbacili smo visak satova i malo reorganizovali raspored.

I to je manje vise to, za sad :)

Od stvari koje su sigurno u planu tu je:
- sredjivanje prozora posto cure. Verovatno cemo da idemo na lepljenje stakla sa spoljne strane i preko neki ram od aluminijuma ili profroma.
- zamena sva tri stakla na krmenom delu, propali su i kederi i staklo je osteceneo od varenja i brusenja.
- izolacija za plafon u kabini i na krmi i postavljanje spera preko.
- postavljanje zvucnika i svetla kad se ovo iznad zavrsi.
- povezivanje tehnicke vode posto je pumpa ostala raskacena ka kabini i povezivanje kotilica u wc-u.
- pravljenje nosaca za tablet koji ce sluziti za navigaciju i kasnije i pracenje ostalih parametara na camcu.
- zamena kompletnog enterijera :D plan je da se malo po malo skine stari sper i uradi sve novo posto je ovo em u boji koja nam se ne svidja em je dosta propalo.

Ali sa ovog spiska samo prve tri stavke su stvarno bitne i verovatno ce u hodu biti resavano ove godine ali pre svega toga- plovidba, plovidba i plovidba :)
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Losmi 10, 06, 2021, 18:51:42 posle podne
Nije malo :)

Svaka cast, lepo izgelda. Meni skoro rece covek na Marini i potpuno je u pravu, Milose ne zamlacuj se previse sa sredjivanjem, plovi malo, uzivaj, doci ce vreme i za to. Naravno, prioritet je da sve bude sigurno.

Ja sam prvo servisirao oba motora, zamenio impelere, solje, dihtunge, svecice, ulje, losa creva... ali sa farbanjem spolja i ne zurim previse. Doduse nikako da ujurim tog elektricara. :D
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 10, 06, 2021, 20:41:11 posle podne
Marko, mene bi zanimalo kakav je brod po pitanju vibracija, kao i po pitanju buke, znajući da imaš ne jednog nego dva DMB-a. Ja sam mog prilično ukrotio po oba pitanja, ali me baš zanima kakva je situacija kada treba sa dva DMB-a da se izboriš. Još bi me zanimalo i dali imaš jedno pero kormila, ili i to imaš duplirano, iza svake elise po jedno? Ukoliko je to ostalo u simpla varijanti, zanima me kakva je upravljivost broda, pošto u tom slučaju nemaš mlaz vode koji elisa gura na pero i time doprinosi lakšem skretanju.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 10, 06, 2021, 22:38:05 posle podne
@Losmi- ta logika je vise nego validna i mozda to ne deluje tako ali istom sam se vodio :)
Mi smo uzeli camac koji je 2 god bio u vodi da ga niko pogledao nije i pritom je usisni ventil blago pustao i struja je bila ocajna sa sve tim da su neki kablovi bili polu izgoreli/istopljeni.
Iz tog razloga camac je morao napolje- da se proveri korito kakvo je, da se sredi struja da se brod ne zapali(posto jeste dimilo i smrdelo jednom prilikom) i da da zamene ventili na usisu.
Onda se ispostavilo da ce elektricar to raditi 2 meseca pa smo onda krenuli da radimo i druge stvari kad je  vec napolju- farbanje, vadjenje motora, podizanje krova.... onako usput, da ubijemo vreme :D

@George Sto se tice krocenja istih- ne znam sta bih rekao :) Prvi mi je camac sa brodskim motorom, ne znam koliko inace trese i buci.
Mi smo od Pante uzeli one filtere od po 50e komad koji navodno stisavaju motore do 40% i stvarno je velika razlika, zamenjeni su nosaci, centriran motor... Meni deluje sasvim pristojno i podnosljivo a ostaje da tek vratim/uradim zvucnu izolaciju motornog prostora. Zeka je bio iskreno odusevljen kako zvuci i ide uzevsi sve u obzir.
Sto se kormila tice imam ih 2- svaka elisa ima svoje i lepo je upravljiv ali iskreno toliko je lako upravljati sa 2 motora da i bez kormila mogu da plovim bez ikakvog problema, kada jedan ide napred drugi nazad camac se bukvalno u mestu okrece.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: MiletaStamat 11, 06, 2021, 15:06:18 posle podne
Bravo. Velik posao ali na kraju sladak finiš.  Želim ti da što više ploviš i uživaš na reci, a ostalo polako usput završavaj.
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Losmi 11, 06, 2021, 15:35:20 posle podne
Ma naravno, to je pametno uraditi i sada si miran par godina. Nije to sve mali projekat.

A moram priznati da i mene bas zanima kako ide brodic sa dva dmb-a. :)
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 11, 06, 2021, 16:13:19 posle podne
Ja se nadam da od ponedeljka krece redovna plovidba pa ko nas prepozna na reci nek vice, trubi, zove... Taman mozda bude i neko hladno pivo na brodu i da cujete kako dva traktora zvuce u duetu :)
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 17, 06, 2021, 21:15:40 posle podne
Danas je pala prva plovidba, kratko ali slatko beše :)
Po povratku u koritu litra dva vode, možda je i od one kiše pa se tek sad slilo pošto ne vidim da igde curi.
Kako god ja presrećan, konačno kreće plovidba...
Evo par slika sa telefona na brzinu, danas aparat nije bio pri ruci.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210617/0baf46ab893d30d329c1c69fd0d0e0a5.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210617/cdc43f45be93e478709e4617c26d8a72.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210617/1495604198e8392efcd2d7e82fb00ad7.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210617/0e8b45c10c26756b0399ab000fab7467.jpg)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: zica 17, 06, 2021, 22:31:55 posle podne
Srećno komšo 25648
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: George 17, 06, 2021, 22:49:21 posle podne
Još se dobro sećam osećaja kada sam posle restauracije prvi put zaplovio. Neprevaziđeno... Puno lepih trenutaka na vodi ti želim!

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Zile-nbg 18, 06, 2021, 06:25:56 pre podne
A to si ti bio iza ova dva vezana na medjici jh ja sam bio malo ispred njih levo, gledam beli se ladja, ali nisam izvalio da si to ti   roll4

Nisam video na telefonu, ali na kompu vidim da sam u kadru, hvala na slici  sajkaca

(https://i.postimg.cc/bYGkBs5J/cdc43f45be93e478709e4617c26d8a72-1.jpg) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 18, 06, 2021, 11:10:13 pre podne
Hvala ljudi hvala, vidimo se na reci :)

A Zile šteta što se nismo sreli bliže, evo kropovah original što sam više mogao :) (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210618/456fce6de091aa25997af7388682d5c1.jpg)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: zoki_ns 18, 06, 2021, 12:08:20 posle podne
Super. Zelim ti puno uzivanja i sati provedenih na vodi   114 Mozda se nekad negde i sretnemo  jh
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Zile-nbg 18, 06, 2021, 12:20:06 posle podne
Napisi SeSAn velikim pink slovima na boku da mogu da prepoznam  stri
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Bakara 18, 06, 2021, 12:47:48 posle podne
Prva plovidba mi je sa svakim plovilom bila koliko lepa, toliko i stresna dok se ne uverim da je sve u redu :)

Što se tiče vode u koritu, možeš da ostaviš po par papirnih ubrusa ispod svake osovine kod šupernice, čisto da se uveriš da tu ne kaplje voda dok se osovine okreću. Naravno, obezbedi da ubrusi ne mogu da dođu u kontakt sa osovinom.. Onda tražiš dalje ako nije to, a nekad stvarno zna da bude od kiše.

Srećno pa se vidimo na vodi kad navratiš na Dunav 114
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: Losmi 18, 06, 2021, 18:13:45 posle podne
Svaka cast, neka je sa srecom!

Vidimo se :)
Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 19, 06, 2021, 18:14:35 posle podne
Ovo za roze slova nije loša ideja ali da ne preterujemo za sad :D
Imaće bordo tendu za koji dan pa će se malo lakše videti/prepoznati.
Obzirom da sam ja corav čovek slobodno ako nas vidite na voditi masite, zovite, svirajte... :)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: SeSAn- tamo i, nema, nazad by entuzijasta
Poruka od: marko07 02, 03, 2022, 21:45:03 posle podne
Nije me, nažalost, dugo bilo na forumu... Svašta nešto se izdešavalo pa sam taj deo a i čamac morao malo da zapostavim.
Sada ponovo krećemo u radove, tends prošle godine nije urađena - čovek sa kojim je dogovoren posao se više nikada nije javio a i par njih posle njega nisu održali reč i dosli/krenuli da rade ali to je sad druga priča.

Našli smo novog majstora za tendu I u narednih 10ak dana bi trebalo da bude gotova.
Pored toga konačno su prozori došli na red, danas je odrađen jedan deo a za vikend bi trebalo i sve ostalo.
Evo par slika kako teku radovi i jedna kako su ranije prozori izgledali. (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220302/a1a0f8939e6c8b64588e8af301aa7ec8.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220302/47f0e273425e36a093d127aee233556b.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220302/01714984e117864feb06f926edec2900.jpg)

Sent from my SM-F916B using Tapatalk