Moja Ladja

Nautika opšta... => EKOLOGIJA => Temu započeo: LSI 28, 08, 2012, 07:36:34 pre podne

Naslov: Ekologija i politika
Poruka od: LSI 28, 08, 2012, 07:36:34 pre podne
Briga o životnoj sredini jeste neštoo čemu bi svi trebalo da vode računa.
Nama u Srbiji potrebno je i više nego bilo kome da počnemo konačno da razmišljamo na ekološki način.

Bilo gde da se okrenemo, na sve strane vidimo gomile smeća, šuta, razvaljenih kreveta, polomljenih stolova, odbačenih automobilskih karoserija, kesa...

Pre tri godine započeta je akcija Očistimo Srbiju.
Ma šta o toj akciji mislili - koliko je bila uspešna, koliko je koštala - bio je to prvi pokušaj državnog organa da ukaže na problem i da pokrene ljude da u svojoj okolini učine nešto da počnemo da živimo kao ljudi.

Čujem da je nova ministarka za zaštitu životne sredine donela odluku da se ta akcija okonča. U jednom tekstu našao sam ovo: Mihajlović je nedavno najavila da projekat "Očistimo Srbiju" neće više "postojati u tom obliku". Ona je, takođe, rekla da je to korektan projekat ako bi bio posmatran na njegovim počecima, ali se ispostavilo da je bio "PR kampanja jednog ministra i jedne stranke"

Hajde da vidimo kako će to nova ministarka da uradi, a da ne bude PR kampanja.

U interesu Srbije i nas koji još uvek živimo u njoj - želim joj sreću.
Samo se nadam da ćemo rezultate videti za njenog mandata.

Ne bih voleo da se na kraju ispostavi  da nova vlast ostvaruje budžetske uštede tako što stopira realizacije svega što je prethodna vlast započela. Vidim da je obustavljen rad oko 1.600 agronoma koji su o trošku države imali zadatak da svojim stručnim savetima pomognu poljoprivrednicima da usvoje neke nove tehnologije i podignu poljoprivrednu proizvodnju. Sada ćemo prestati da čistimo okolinu... Šta će sledeće biti obrisano sa spiska? Mada, umesto odgovora na postavljeno pitanje, radije bih da čujem šta je to novo što će nam biit ponudjeno.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: HOGAR 28, 08, 2012, 09:09:26 pre podne
Lazo,Lazo,ti agronomi su imali zadatak da ubedjuju seljake,usput,kao slucajno,da GMO semenje nema premca.Ti sad vidi,Lazo,ko ih je poslao,kao sto je i bila tendencija za ulazak u nato,i to direktno od strane ministra suntanovca debelog.Znaci,sta kauboj kaze,a pogotovo debelguza kaubojka,je za zute bilo zakon.Na kraju,zato su i pali,i nikada se vise nece podici  kgk.Lamentiras,Lazo,za ''ocistimo Srbiju'' i za prikupljanje jevtinih stranackih poena,Bog s tobom.Akcija je trebala da bude ''ne prljajmo Srbiju'' i da bude stvar drzavnih organa,znaci,velike kazne,pa ako ponovis prljanje,ZATVOR,bre  4587.Nek ti,sto bacaju djubre svuda,i peru mashine u rekama,i ispustaju razne otrove,probaju to na zapadu,ajde cik.Znaci,dobili smo i komunalnu policiju,kao na zapadu,al oni,umesto da rade upravo to,da fataju one koji prljaju Srbiju,salju se u asistenciju privatnim,gle cuda,zutim firmama,i firmama njihovih'' poslovnih ''prijatelja,da otimaju pare obicnim gradjanima,i to obicno uz primenu sile.A sve to placamo mi,gradjani.More,cu li ,Lazo,tamo negde na zapadu,kad ufate nekog u nelegalnoj gradnji,vode ga pravo u ludnicu,a ne u sudnicu.Necu doziveti takvu drzavu,garant,al bar da vidim da je pocela da se ponasa i priblizno,mislim,bilo bi mi lakse.Idem sad da povracam,gde me nadje i podseti
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: LSI 28, 08, 2012, 10:24:21 pre podne
Hogare, ja možda nemam tu vrstu informacija.
Iz nekih mojih ranijih poruka moglo se videti da sam protiv mnogih stvari koje nam zapad nameće (uključujui i GMO) i u svemu pokušavam da nadjem ou lepšu stranu.

Za mene je ideja o besplatnim agronomima bila jedna lepa ideja, a da li je nju neko u stvarnom životu izokrenuo u njenu suprotnost i u ono što pišeš - to ne znam i to nikad ne bih podržao. A ostajem u uverenju da poljoprivrednim domaćinstvima treba podrška i da su potrebni saveti. Sa zadovoljstvom gledam emisije koje uredjuje čika Zare Trnavčević.

Slažem se sa tim da treba uvesti drakonske kazne svima koji bacaju smeće gde stignu i da to treba da bude posao i komunalne policije ali potrebne su i podstrekačke i obrazovne akcije.

Potrebne su još mnoge druge stvari ali ja ne vidim da su one na vidiku. Da li je problem do moje dioptrije ili do nečeg drugog ali čini mis e da ćemo se mi obojica načekati da vidimo to da naša država radi ono što treba.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Kapetan 28, 08, 2012, 11:39:45 pre podne
i moje misljenje je da je pored strucnih saveta tu bili pritiska da se radi sa GMO, uostalom Tadic je u predizbornoj kampanji i propagirao GMO

ili kako rece NOVIM GENETSKIM MODALITETIMA u proizvodnji hrane... pitam se da li je toliko lud da svesno hrani svoju decu sa GMO hranom .... snimak je iz ove godine pred izbore... i kako ga nije sramtoa da prica o kanalima i navodjavanju kada je za njegove vasti susa izazvala stetu od 2 milijarde evra... pa za 8 godina nije hteo da ulozi dinara u to navodjanjavanje ... pa makar da je ocistio kanale...


Boris Tadić se zalaže za genetski modifikovanu hranu!!! PROSLEDI DALJE HITNO !!! (http://www.youtube.com/watch?v=7PkNe0u_dTM#)
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: HOGAR 28, 08, 2012, 12:15:17 posle podne
Eto,Lazo,nisam pisao protiv tebe,taman posla,nego protiv izdaje zemlje,totalne.Prodali su se za saku dolara,bar vrhuska zutih,i sa kaubojima hoce da nas naprave na nista.Mislim da se zove'' monsanto'',ili tako nekako,mrzi me da kopam po netu,megakompanija koja fura GMO po svetu,i na taj nacin drzi pod kontrolom zemlje koje su prihvatile.Iz GMO ne mozes da dobijes seme,moras da kupujes od njih,vecno,ili crknes gladan.Posebna je prica genetski inzenjering,sta sve mogu da gurnu kroz to.U toku je okupacija sveta,i to sve brze,jer se plase Rusije,Indije i Kine.Vec su skoro sve pokrili,sa izuzetkom nekih evropskih drzava,al i one ce da puknu,sila Boga ne moli.Elem,zuti su njihovi igraci,a kao jos jedan dokaz UKLJUCEN JE HAARP U BELJINI KOD BARAJEVA,A U SIDU VEC ODRANIJE.O tome,ni reci u javnim,drzavnim glasilima,totalno inkognito.Za podrobnije,otvaram novu temu
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Bećar 28, 08, 2012, 14:00:11 posle podne
Gosin Hogare
U pitanju je MOSANTO.Imaju kongresmene koji su podržali i izglasali zakon kojim se štiti proizvođač GMO.Bilo je slučajeva da se posle dojave prvog komšije,na vratima pojave njihovi agenti koji zaplene seme koje ste sami uzgajali i odvojili za sledeću godinu.U aMERICI postoji 13 "ilegalnih" mašina za odvajanje prirodnog semena.Toliko ih je preostalo .
Ovo je jedan od tekstova ,ali na engleskom(izvinite).     http://www.monsanto.com/newsviews/Pages/saved-seed-farmer-lawsuits.aspx (http://www.monsanto.com/newsviews/Pages/saved-seed-farmer-lawsuits.aspx)
Gosin Lazo prepričajte nam u kratkim crtama.Unapred hvala
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: ladjaVlajko 28, 08, 2012, 14:04:20 posle podne
The World According To Monsanto (Full Film) (http://www.youtube.com/watch?v=-0uls507hvM#)
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: HOGAR 28, 08, 2012, 14:14:19 posle podne
Hvala,gosin Becar,promenio sam pre vase intervencije ime kompanije.Sve u svemu smo ga najebali,ako ovi ''novi'' nesto ne preduzmu,ma sam nesto skeptican,velike su pare u pitanju
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Bećar 28, 08, 2012, 14:19:38 posle podne
Ministar poljoprivrede Saša Dragin je njihov stipendista (monsanto)
Ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković je njihov stipendista (monsanto)

pogledajte ovaj video   vimeo.com/18720200    na 6:40
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: LSI 28, 08, 2012, 14:28:14 posle podne
Hogare, nisam ni mislio da je bilo koja reč upućena bila protiv mene.

Bećar je u pravu - radi se o firmi Monsanto, jednoj od najvećih u branši. Uz DuPont i možda još dve ili tri, potpomognute bankarskim lobijem, ove firme "žare i pale" u prenosnom i u bukvalnom smislu.

Mada će vam mnogi reći da je to klasična priča o teoriji zavere, ja sam uveren da ta zavera postoji i da mi žiimo u takvoj stvarnosti.

Što se tiče teksta čiji link je dao Bećar, pogledao sam ga i mogu vam reći da se radi o marketinškom nastupu koju Monsanto i slične firme uredno primenjuju. Kroz redovna obraćanja narodu, saopštenjima i prezentacijama svima stavljaju do znanja kako su oni brižna kompanija koja nema veći interes od interesa čovečanstva. Sve što rade, rade za dobrobit ljudi širom sveta i ulažu milione i milione dolara u razvoj novih proizvoda koji treba da ponude spas čovečanstvu.
(Istina je da ulažu milione ali tek iz završnih računa vidi se kolike proifte ubiraju svake godine, a čovečanstvo je sve siromašnije i gladnije!)

Ali, eto, uvek ima nezahvalnika kojima ništa nije sveto, pa ni toliki trud, ni tolike uložene pare. Takvi drznici se uvek nešto bune i pokušavaju da pribave za sebe ličnu korist i zato Monstanto plaćanjem patentnih prava štiti svoju intelektualnu svojinu, a grešnici koji se drznu da dirnu u to moraće da snose posledice.

U ovom tekstu konkretno navedeno je kako Monsanto samo širom Amerike snabdeva više od 250.000 poljoprivrednika, a samo 145 njih je pokušalo da prikrije svoje seme sa namerom da ga koristi sledeće sezone (zamislite, nisu hteli da ponovo kupe seme koje će za sledeću sezonu proizvesti Monstanto!). Ipak, i od tako malog broja,većina je uvidela svoju grešku i pokajala se, a samo protiv 11 farmera je pokrenut sudski spor i Monsanto je dobio svih 11!
(Neverovatno! kao da su sudile sudije našeg Ustavnog suda!)

Kroz ovakvu formu saopštenja, Monsanto svima stavlja do znanja da je sudski aparat iza njih i da će svi platiti svoju neposlušnost.


A što se tiče HARPPa, ima više godina kako sam prvi put čuo o tom sistemu i mnogo toga sam pročitao. Medjutim nisam imao pojma da smo ga dobili na poklon od naših dragih prijatelja! (Ne mogu ni da zamislim da smo mi to platili parama - nemamo mi te pare!)
 
Pa, kako vas nije sramota da se bunite? Pa, nama je ukazana specijalna čast.
Mi smo izabrani narod. Jedan od svega nekoliko na čijoj terotoriji je, izvan teritorije SAD, ovaj sistem postavljen.
I nama opet nije pravo.

Ma, nismo mi ni za šta. Ne treba niko više da se igra sa nama kad smo takvi!

Treba da nas bude sram što smo takvi...

A onaj film što je postavo ladjaVlajko pogledaću večeras kad prestanem da se stidim. Sad nemam vremena.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: HOGAR 28, 08, 2012, 14:55:44 posle podne
Lazo,koje placanje,bre.Ono,bilo ga je ,al u kontra smeru.Debeli prosli ministar,kupuje i gradi po Srbiji,i ne krije to.A i zasto bi,ima ledja sa sve kaubojskim sesirom.Na podrucju jevrope je instaliran sistem samo u Norveskoj,kod mojih Vikinga,i kod nas.Radi se o tome da se talasi prostiru i kroz zemljicu nam nasu,i sve su cesce optuzbe u svetu,da su krivi i za Japan.Tamo ih ima 3-4,al Japance,narod,niko ne pita,kao i nas na kraju
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: LSI 28, 08, 2012, 15:06:08 posle podne
Ne brine mene taj HARPP.
Pukli smo mi odavno, mnogo pre nego što su oni to instalirali kod nas. Nama više ni HARPP ne može da naudi (a boga mi ne može ni da nam pomogne, ni on ni bilo šta drugo).

I, iskreno, ne verujem u ono što piše u onom ruskom tekstu na srpskom jeziku.
Vrućine su pogodile čitavu Evropu. Ali istovremeno dešavale su se i velike oluje sa poplavama. I temperature su bile iznad 40 stepeni ali daleko je to od pomenutih 60.

Jasno je da su nastupile velike promene u klimi i da će to trajati. Po nekim tekstovima, klimatskih promena bilo je i ranije u istoriji Zemlje. Nekada sa manje, a nekada sa više posledica.

Pitanje je sada koliko zaista taj HARPP može da doprinese svemu tome (ponavljam, nisam uveren da je HARPP uzrok)?

A šta sve HARPP može - sve je to pokriveno velom tajne i ljudi samo nagadjaju, a tada su moguće mnoge manipulacije ljudima. Jer kada bi svi mi poverovali u ono što je samo danas ovde u ovoj temi napisano, ne bi nam ostalo drugo rešenje, nego kuka i motika pa pravac Barajevo, da rušimo tog monstruma.

Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: ladjaVlajko 28, 08, 2012, 15:24:19 posle podne
Из недавно завршене предизборне кампање:

Boris Tadić se zalaže za genetski modifikovanu hranu!!! PROSLEDI DALJE HITNO !!! (http://www.youtube.com/watch?v=7PkNe0u_dTM#)
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Bećar 28, 08, 2012, 15:34:06 posle podne


 

U ovom tekstu konkretno navedeno je kako Monsanto samo širom Amerike snabdeva više od 250.000 poljoprivrednika, a samo 145 njih je pokušalo da prikrije svoje seme sa namerom da ga koristi sledeće sezone (zamislite, nisu hteli da ponovo kupe seme koje će za sledeću sezonu proizvesti Monstanto!). Ipak, i od tako malog broja,većina je uvidela svoju grešku i pokajala se, a samo protiv 11 farmera je pokrenut sudski spor i Monsanto je dobio svih 11!
(Neverovatno! kao da su sudile sudije našeg Ustavnog suda!)

Kroz ovakvu formu saopštenja, Monsanto svima stavlja do znanja da je sudski aparat iza njih i da će svi platiti svoju neposlušnost.







Upravo Vam to i kažem.Tužili su ljude i dobili ih na sudu .Oni su država...
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Kapetan 28, 08, 2012, 16:14:29 posle podne
e sad ne znam dal je ova tema za Nautiku, ali uticaj svega ovoga je i vise nego jasan ... tako da moze nekako da se ubaci u Nauticku Ekologiju ...

ajd ovako MOSANTO je jedan od glavnih krivaca za Codex Alimentarius... a to je,  kada procistimo sve teorije zavere i slicne stvari, trovanje naroda radi maximiziranje profita i ostvarivanja monopola na trzistu na tome se bazita i MOSANTO ... direktni predstavnici u politickom selu Srbije MOSANTA su : DS, SNS, LDP, LSV.... ima jos par ali ovi su bitni ...

ako se ne varam srbija je ili podpisala ili pred podpisivanjem Codex-a.... na zalost tu se nista vise ne moze do smene vlasti ili revolucije ako je uopste bude...

sto se HAARP-a tice, u Srbiji postoji samo jedna antena i nalazi se u Zemunu ... mozete naci sliku na netu ... kod tog Barajeva, bjeljine (ili kako se vec zove) nema antena u kontaktu sam (preko pokreta) sa ljudima tamo i oni kazu da ih nema ... Ta antena u zemunu ne predstavlja nikav problem ...

A da li antena u Srbiji treba Amerikancima ? Pa ne treba im uopste ... Pogledajte ovaj film i sve ce vam biti jasno :

Raskrinkan HAARP i Chemtrails na History kanalu [kliknite na CC ako nema prevoda] (http://www.youtube.com/watch?v=BqZ8NgtwmXk#)

ako ne znate engleski ukljucite titl na srpskom (opcija CC) , hilm je inace sa HISTORY kanala...

ako ima nekoga ko ne veruje da HAARP anetan postoji u Srbiju neka klikne na ovaj link:

http://vlf.stanford.edu/research/experiments-haarp-ionospheric-heater (http://vlf.stanford.edu/research/experiments-haarp-ionospheric-heater)
(klikni na Download raw and narrowband data, pa onda klikni na EUROPE/SERBIA)

radi se o najvecem Americkom univerzitetu, tako da nije neka tamo mambo dzambo fora



Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: LSI 29, 08, 2012, 15:15:21 posle podne
Ministar poljoprivrede Saša Dragin je njihov stipendista (monsanto)
Ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković je njihov stipendista (monsanto)

pogledajte ovaj video   vimeo.com/18720200    na 6:40


To što su njih dvoje bili Monsantovi stipendisti pa "postali vlast" ne treba nikog da čudi. To je uobičajeni način rada na zapadu. To je deo Monsantove stalne strategije.
Ko je imao vremena da pogleda onaj film do kojeg nas odvede link koji ste postavili imao je i priliku da čuje kako to Monsanto radi.

Daje stipendije perspektivnim kadrovima koji kasnije postaju ključni ljudi u vlasti u raznim državama, kako u SAD tako i u svetu. Ti ljudi postaju sudije, ključni ljudi u resornim ministarstvima koja se bave poljoprivredom i zakonodavstvom. Oni učestvuju u kreiranju zakona i njihovom sporovodjenju.
A kad nešto "zglajzaju" ili im po sili zakona istekne mandat, većina njih se zaposli u Monsantu.

Liči to na ono: jednom sa Monsantom - Monsanto za ceo život!

Na taj način Monsanto i tih nekoliko isto toliko moćnih firmi kreiraju u svetu okruženje koje njima odgovara i koje njima garantuje neverovatne profite. Kakve su štetne posledice po obične ljude i čovečanstvo u celini - to nije njihova briga.


I da, u onom tekstu koji govori o sudskim procesima ima još jedan interesantan detalj.
Čovek iz Monsanta navodi kako oni najviše informacija o tome da neko ugrožava interese Monsanta dobijaju od samih gradjana i to onih "svesnih" koji kada vide da njihove komšije krše usvojene zakone na štetu Monsanta, obaveštavaju Monsanto šta komšije rade.
To je još jedan načn kako lepom pričom treba da ukažu prostom svetu kako prijaviti komšiju nije ništa sramotno, već da je to nešto što bi svaki razuman čovek koji poštuje zakon trebalo da uradi.
(Podsetilo me to na moju prvu nedelju u vojsi.
Pozvao me komandir voda i pošto sam bio stariji od većine u vodu, a njegov vršnjak, da mu pomognem u održavanju reda tako što ću po podne, dok je on kod kuće, ja voditi računa šta ko radi i to njemu ujutro referisati, kako bismo sprovodili korektivnne mere!
Završilo se to tako što sam ja po kazni premešten na Prevlaku a on je zbog napada šećera pio po litar kisele kad god bi me video u blizini!
Izvinite za ovu digresiju.)

I takvim nastupima oni zaista ljude dovode u potpunu zabunu. Ljudi počinju sami sebe da preispituju.
Ko je tu u pravu?
Šta je ispravno?
Prijaviti komšiju što sa svoje njive hoće da ostavi malo semena za sledeću setvu, umesto da ga kupi od Monstanta?

Najveći eksperti koji se bave psihologijom masa osmišljavaju takve nastupe i budite sigurni kad gledate taj film ili čitate tekst saopštenja koje izdaju takve kompanije - ništa nije slučajno i spontano. Sve je detaljno prostudirano i složeno na način koji će dati najbolji efekat u korist kompanije.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Bećar 29, 08, 2012, 16:53:42 posle podne
Kada smo već potegli ove teme ,moram Vam i ovo pokazati.
Tekst govori o pijaćoj vodi i zloupotrebi iste.Nemojte da Vas mrzi da čitate ceo tekst( meni naj interesantniji deo je "Plavo zlato")   http://www.forumprijateljbozji.com/showthread.php?3160-%D0%9E%D0%94-%D0%9A%D0%9E%D0%9D%D0%A6-%D0%9B%D0%9E%D0%93%D0%9E%D0%A0%D0%90-%D0%94%D0%9E-%D0%93%D0%A0%D0%90%D0%94%D0%A1%D0%9A%D0%9E%D0%93-%D0%92%D0%9E%D0%94%D0%9E%D0%92%D0%9E%D0%94%D0%90 (http://www.forumprijateljbozji.com/showthread.php?3160-%D0%9E%D0%94-%D0%9A%D0%9E%D0%9D%D0%A6-%D0%9B%D0%9E%D0%93%D0%9E%D0%A0%D0%90-%D0%94%D0%9E-%D0%93%D0%A0%D0%90%D0%94%D0%A1%D0%9A%D0%9E%D0%93-%D0%92%D0%9E%D0%94%D0%9E%D0%92%D0%9E%D0%94%D0%90)



Vodovod je privatizovan
Уколико неком поданику САД-а падне на памет да би сакупљањем кишнице могао да ублажи породичну трагедију, биће заскочен новим правним актом који ову активност проглашава нелегалном. Према одлуци неколико савезних држава (Јута, Вашингтон, Колорадо) забрана се већ спроводи, уз образложење администрације да киша припада неком другом. Прва жртва бизарног закона је Марк Милер из Солт Лејк Ситија, који је доспео на суд зато што је на свом имању изградио колектор за кишницу.

Иза Акта о забрани коришћења кишнице стоји компанија за експлоатацију подземних токова, која је у циљу „одбране права на профит“ објавила студију којом доказује да се коришћењем кишнице са сопствених имања умањује потражња за испоруком воде, на коју компанија има монопол. Бранећи основно предузетничко право на профит, уграђено у темеље америчког сна, америчко законодавство је социјално угроженој класи поништило основно право на живот.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Stevan 29, 08, 2012, 18:04:28 posle podne
Evo ko ima vremena može i ovo pogledati,gladao sam svakava sra.a pa zasto ne i ova dva dokumentarca
Ko vlada Srbijom - Miroljub Petrovic (celo predavanje) (http://www.youtube.com/watch?v=x5WWhhtdpo8#)
Ko vlada Svetom - Miroljub Petrovic (ceo video) (http://www.youtube.com/watch?v=kpb8kkcxzqI#ws)
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Stevan 29, 08, 2012, 18:06:35 posle podne
 U koliko ova dva filma smetaju radu foruma zbog svoje velicine neka ih neko od admina obriše.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: HOGAR 29, 08, 2012, 18:21:17 posle podne
Pa to je ono sto mene nervira i plasi.Ameri su sve fazone prvo probali na sopstvenom narodu.Posle smrti Kenedija,amerika je postala imperija zla.Odavno traje odvajanje socijalnih slojeva,i na njima,najnizim, naravno, vrse eksperimente koji kasnije predju u praksu.Oni odavno nisu u senci,sve vise se pokazuju,a cilj je totalna kontrola covecanstva,hranom,kao i ostalim resursima.Svet je prenaseljen i oni imaju za cilj da ono sveta sto preostane,nakon njihovih poteza,vecinom budu robovi koji ce da rade za njih,za saku GMO soje ili kukuruza ili pirinca.Ko se usprotivi,sleduje mu batina,u najboljem slucaju.To je njihova projekcija,ako se slucajno ne dogodi nesto nepredvidjeno po njih.Koka kola vec ima,ne znam koliko izvorista pijace vode po celom svetu,i dalje besomucno kupuju.To je samo primer,kako multi nacionalne kompanije sprovode u delo nacela svetske vlade u senci.Debela olbrajt,pa kasnije debela klinton,rekose,onako usput,kako nije fer da jedna zemlja,Rusija,raspolaze tolikim prirodnim resursima  sha.Na mala vrata,al sad i javno,podizu tenziju protiv Rusije,da bi kad dodje vreme,imali sto siri front,sa drugim zemljama,a protiv Rusije.Glavna fora americke administracije,pa i u slucaju HAARPA,je,citiram ''pa jel mislite da bi mi imali toliko instalacija na sopstvenom tlu,da je to skodljivo'',a onda sledi ..para vrti gde burgija nece'' i svi zadovoljni.Jos i ono poznato ''amerika svoje saveznike i pomagace ne zaboravlja,kad dodje vreme bicete zbrinuti vi i vasa sira familija''.Losim ljudima i potencijalnim izdajnicima je to sasvim dovoljno,i onda krecu i javno.Primer -bivsi ministar odbrane otvoreno agituje za ulazak u nato,bivsi predsednik otvoreno agituje za GMO,i salje cause po Srbiji da mantaju seljake,a o drzavnim kombinatima da ne pricam,tamo su na vlasti i samo odrade.Da je ovo drzava,bili bi smesta uhapseni,JER KRSE DIREKTNO USTAV,i ne bi ih nista opralo,previse je svedoka bilo.Nova vlast ima pregrst primera,sa sve dokazima,jer,bivsi su se toliko poneli i zaneli,a to sve, jer su u velikoj ljubavi i zastiti od amera.Ako nova vlast po tome nista ne uradi,sve je jasno,sjasi kurta da uzjasi murta,da ga amer  upavusi. Kao i onomad,odoh da se slatko  puke ,izgleda, nece biti dobro.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Stevan 29, 08, 2012, 20:05:41 posle podne
Mislim da jahao kurta ili murta pravac je isti.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: budens72 29, 08, 2012, 21:00:37 posle podne
....ala ste dosadni.....  rolleye
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Stevan 29, 08, 2012, 21:05:00 posle podne
Jes vala  sajkaca
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: deda 29, 08, 2012, 21:09:22 posle podne
....ala ste dosadni.....  rolleye

Ne da su dosadni , nego ubise !!  Valjda se ne plovi , nepeca pa daj sta das !! sail
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Stevan 29, 08, 2012, 21:12:55 posle podne
Znas kako kazu, u nesto se udarati mora  bongo
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: medvedicibgd 29, 08, 2012, 22:02:15 posle podne
Prvo pozz svima a ako vec polemisite o necemu probajte prvo sa edukacijom sopstvenom iz valjanih udzbenika a ne iz novina.Sve sto jedete unazad 30-40 god je delimicno a mozda i 100% GMO.Sav kukuruz tj zitarice ,povrce,voce iz raznih instituta (semena,sadnice) je sigurno bioloski ok iako ukrstani iliti GMO.
To isto vezano je i za zivotinje tako da to nije skorasnji "problem" vec decenijski.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: ladjaVlajko 29, 08, 2012, 22:26:46 posle podne
Prvo pozz svima a ako vec polemisite o necemu probajte prvo sa edukacijom sopstvenom iz valjanih udzbenika a ne iz novina.Sve sto jedete unazad 30-40 god je delimicno a mozda i 100% GMO.Sav kukuruz tj zitarice ,povrce,voce iz raznih instituta (semena,sadnice) je sigurno bioloski ok iako ukrstani iliti GMO.
To isto vezano je i za zivotinje tako da to nije skorasnji "problem" vec decenijski.

velika je razlika između hibrida (koji su delo instituta o kojima govoriš) i sorti kojima je genetski implantirana imunost na izuzetno otrovan pesticid (a koje je razvio monsanto). i u novinama i u udžbenicima.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Stevan 29, 08, 2012, 22:30:07 posle podne
Naravno da jedemo genetski modifikovanu hranu ali ne decenijama već vekovima,jer kada je čovek prvi put ukrstio ili nakalemio dve biljka on ih je genetski  modifikovao.Ali ne govori se ovde o toj vrsti genetske modifikacije nego o onoj kad posadiš kukuruz a on izraste u pm a sledećih xxxx godina ako ne kupiš isto seme od istog proizvođača njiva je ne upotrebljiva jer na njoj ne uspeva ništa.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Kapetan 30, 08, 2012, 00:38:39 pre podne
velika je razlika između hibrida (koji su delo instituta o kojima govoriš) i sorti kojima je genetski implantirana imunost na izuzetno otrovan pesticid (a koje je razvio monsanto). i u novinama i u udžbenicima.

nista protiv hribrida nemam ... to je prirodno ubrzan put... isto kao sto su nekada cuvali najkrupnija zrna od voca i zitiracia i njih sadili ...

ujedno ajmo se malo batalimo Masona, Teorija zavera i slicno ... baratajmo zaista sa cinjenicama od kojih nam dosta zavisi
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Bećar 30, 08, 2012, 07:10:53 pre podne
....ala ste dosadni.....  rolleye

Ne da su dosadni , nego ubise !!  Valjda se ne plovi , nepeca pa daj sta das !! sail

U Juti i Vašingtonu su VODU proglasili privatnom svojinom.
Ti danas uživaj i pecaj a tvoj unuk neće moći da plovi ovim Dunavom jer će biti privatizovan.
Deda mi je pričao onomad da si mogao pecati u ovoj reci....
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: medvedicibgd 30, 08, 2012, 10:26:35 pre podne
Ok,slazemo se svi jer pocetni genetski inzenjering je ukrstanje,hibridi i jesu pocetni GMO hteli Vi to ili ne a to da posle GMO kultura nista drugo ne raste nije istina problem je samo sto neko pomenu otpornost na odredjene pesticide koje neupuceni koriste pa im je posle djavo kriv.GMO je visi nivo hibrida, kako nauka napreduje tako i oni isto,problem ili sreca je sto nasi instituti nemaju novac pa rade na nivou 1970 god a pricaju pricu da bi prodali svoj proizvod a da imaju pare i oprenu prica bi bila sasvim druga,veci je problem globalizacije u smislu privatizacuja nacionalnih dobara(vode,sume,rudna bogatsva...) od kojih zavisi opstanak ljudske rase.Zaboravih da napomenem da je sve krenulo kako bi se stvorila otpornost ka odredjenim bolestima a onda je sve izmaklo kontroli i tu smo gde smo a vec dobrih 40 god jedete mesa domacih zivotinja koja su GMO znaci stvoreni u laboratoriji kao i nekad davno mule tako da nije to nista novo i da je to toliko kancoregeno vec bi se broj ljudske rase znatno smanjio i nemojte da podlezete zutoj stampi,nije bas sve tako crno.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Kapetan 30, 08, 2012, 10:50:16 pre podne
@Medvedic
treba razdvojiti manipulaciju SA GENIMA i manipulaciju NA GENIMA... tu je problem .... da je zdravo nije proveri statistike WHO-a u zemljama gde se koristi GMO, a kada vidis povecanja raznih bolesti unesi u jednacinu lobi kompanija koje se bave uzgojem GMO

jel hoces da mi kazes da je sterilan biljka (cije seme u sledecoj generaciji ne aje plod) zdrava za konzumaciju ?

u srbiji do recimo 2005te kada sam pricao sa covekom koji se razume u te stvari je bilo manipulacije vecinom na kokosijem mesu i to putem dodavanja hormona koji uticu na gene sledece generacije ... od tada ko ce ga znati

e zato sada imas pile koje za 45 dana dodje u konzumnu velicinu , pune su ih farme... dokazano je da virsle imaju neki hormon koji pospesuje rast dece, taj hormon dolazi direktno iz kokosijeg mesa ... zdravo li je ?
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: medvedicibgd 30, 08, 2012, 11:35:56 pre podne
Prvo probem povecanja bolesti nije vezano za proizvodnju GMO hrane vec za preradjivacku industriju koja je u vlasnistvu investicionih fondova koji drze i farmakologiju sto je sasvim nesto drugo,a probaj i stari hibridni kukuruz da ponovo posejes,razvojem genetike docice se i do regenerativnih organa odnosno do mogucnosti  njihovog obnmavljanja samo da nadju na cemu ce posle zaradjivati.Mislim da gresis u onom delu o manipulaciji sa ili na,bilo kakva manipulacija je negativna zato smo i dosli dovde.A sto se tice zdravog ili ne pa o tome govorim vec dugi niz decenija koristite GMO hranu a moja deca vrlo slabo jedu te preradjivine a vise su od svojih drugara a kod nas deca su u  proseku ista kao i pre 10,20 godProvereno.Ne kazem da je zdravo to sto jedemo ali daleko od toga da je to zivi otrov.Problemi su na drugoj strani u preradjivackoj industriji,farmakologiji,...Zato kazem ne vezujte se za poljoprivredu,problem je u industriji!
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Kapetan 30, 08, 2012, 12:26:04 posle podne
Medvedi... u srednjoj skoli sam bio najvislji sa 196 cm sto je rezultat genetske predispozicije... sada su neki osnovci skoro dosli do moje visine...
Da ne bude teorija zavere , ovo su zvanicni podaci americkog centra, po meni verovatno je situacija i gora ali nece da obajve ali i ovo sto su objavili je zapanjujuce i govori o kvalitetu hrane

http://www.cdc.gov/nchs/pressroom/04news/americans.htm (http://www.cdc.gov/nchs/pressroom/04news/americans.htm)
Prosecna tezina Muskaraca za uzrast 20-39 se povecala za 10 kilograma u zadnjih 40 gdoina
.
.
Prosecna tezina Muskaraca za uzrast 60-74 se povecala za 16 kilograma u zadnjih 40 gdoina
Prosecna visina u zadnjih 40 godina je porasla za jedan inch

Ne slazem se da je isto raditi NA i SA genima... jedno je ako stalno biras krupnije seme ili ukrstas zivotinje sa dobrim trgovackim karakteristikama, a drugo je ako uzmes i "pojacas gene"... mozes u Yuga da se nabudzi Nitro , ali nije pametno ...
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: medvedicibgd 30, 08, 2012, 13:11:59 posle podne
Kep stalno mesas stvari ponovicu problem je u preradjivackoj industriji a ne u poljoprivredi ,isto i za kg problem je u nacinu zivota,koliko se ljudi trose kakv hranu pripremaju kakvim se poslom bave,nemoj mi reci da nadnicar ili radnik na gradjevini jede zdravu hranu, koju ne moze finansijski da priusti,ili se dosta trosi.Pusti te centre,forume i sl,sta mislis odakle se oni finansiraju?A sto se tice gena,pa svaki vid ukrstanja al svaki vid na bilo koji nacin je pojacanje gena isto sto i ljudi primaju vakcine pa uticu na svoj licni imunoloski sistem znaci poacavaju gene za imunologiju sto ne mislim da je zloupotreba.Da je tako nebi nas na ovom svetu bilo ovolikogladnih.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: ladjaVlajko 30, 08, 2012, 13:43:50 posle podne
Vidi medvedići ... u tvojoj priči je jedna sitna generalizacija koja čini veliku razliku.

Ti si naravno potpuno u pravu. Upravo korišćenjem takvog rezonovanja je Monsanto dobio odobrenje od FDA za sve svoje genetski modifikovane sorte. Oni su naime uspeli da dokažu pred FDA da njihove genetski modifikovane sorte imaju iste osobine kao i originalne sorte tako da nemaju čak ni zakonsku obavezu da istaknu da li je reč o genetski modifikovanom proizvodu ili ne - po američkim propisima nema nikakve razlike.

Ali nije baš tako.

Naime, ako govorimo o običnim hibridima (koji su "genetski modifikovani" ukrštanjem i selekcijom) oni se mogu zasaditi na praktično svakom polju, đubre se i zaštićuju sasvim normalno. Sledeće sezone na istoj njivi možeš zasaditi bilo šta drugo bez nekih problema.

Sa druge strane, genetska modifikacija koju sprovodi Monsanto podrazumeva upotrebu posebnog pesticida koji ubija sve živo i truje zemlju po kojoj se prska na duge staze. Monsantove sorte imaju genetski usađen imunitet na ovu vrstu pesticida i njima ne smeta. Jednom upotrebljen pesticid (zove se RoundUp) te osuđuje da doveka koristiš Monsanto seme jer na toj njivi više ništa drugo neće da raste.

Možemo mi ovde da generalizujemo pojam genetske modifikacije do mile volje (uostalom, samim odabirom žene ja sam sproveo svojevrsnu genetsku modifikaciju moje sorte) ali ako treba da jedem hranu koja je proizvedena po Monsanto recepturi - neka hvala.

Imaš u onom dokumentarcu čiji sam link okačio detalje - čak su i Monsantova ispitivinja pokazala značajne deformitete kod krava hranjenih (Monsanto) modifikovanom hranom - ja to mleko ne želim ni da vidim u našim prodavnicama.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: ladjaVlajko 30, 08, 2012, 14:25:34 posle podne
Zaboravih da dodam ...

Upravo zato svi treba da batalimo grickanje semenki i da jedemo samo ribu - prema tome, štapove u ruke i pravac reka.
 25648 25648 25648 25648 25648
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: medvedicibgd 30, 08, 2012, 15:26:41 posle podne
Dragi moji da se razumemo,ja sam protivnik vestacke hrane,a me novih sorti i rasa!Da pojasnim zavrsio sam poljoprivredu a jedna kima ni je geneticar a druga veterinar ,tako da sam u tematici i sam sam ukazao na odredjene zloupotrebe ali ne generalizujem vec da su geneticke modifikacije prisutne unazad 40 i vise god a da sad to postaje ogroman problem.Da bi se neko bavio poljoprivredom,mora uostalom kao i u svakoj grani da se edukuje i da ide ukorak sa vremenom a
ne da misli da zna!Veci problem od GMO su nasi seljaci(Namerno kazem seljaci)jer u zelji za brzom zaradom prskaju voze i povrce sa svim i svacim a najgore je to sto ga onda beru iako karenca nije prosla pa pravac pijac!To je zivi otrov,i ne trba nama nikakve nikakvi mutanti dovoljni smo sami sebi a za amere pa to je slobodan izbor tako da ja njih ne krivim vec one koji uzimaju njihove proizvode i seju i da se razumemo nisu primorani.Kad je firer Dulicka nudila sve i svasta cak i uvezla soju vecina ozbiljnih proizvodjaca nisu se odazvali pozivu na laksu zaradu jer su upuceni u tematiku odnosno ljudi se edukuju i imaju strucan kadar oko sebe.Cak i da posejete takav proizvod ne morate da prskate sa svin i svacin jer to nisu obaveze vec preporuke tajo da je na nama da se odlucimo ane da jurimo za lakom zaradom bez razmisljanja o posledicama.A sto se tice pecanja pa ako nastave da toliko prskaju i vode ce zatrovati,za zakljucak SAMI SEBE NAJVISE TRUJEMO ZBOG NEZNANJA A BRZE ZARADE TAKO DA NAM NE TREBA NIKO.
PS Zelja mi je bila da ljudima docaram da nije GMO zlo i naopako i nije sve teorija zavere geneticki inzenjering bez zloupotrebe je buducnost i to pozitivna
    Kad kazem GMO mislim na sve,hibride svih sorti rasa kao pra pocetak genetickog ing.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: LSI 30, 08, 2012, 17:53:51 posle podne
Sa zanimanjem sam pratio komentare koji su postavljeni do sada i mislim da je trenutak da dodam i ja još jedan.
Dopada mi se ovo što "medvedicibg" piše.

Mislim da je on u pravu i da je naš veliki problem naše veliko neznanje.

Zato sam i mislio da je angažovanje 1600 agronoma bio dobar potez nadležnog ministarstva, ne ulazeći u to koliko to zaista košta, a ni na kraj pameti mi nije bilo da bi oni mogli biti u službi neke mračnjačke politike.

Mislim da bi oni svojim savetima mogli da doprinesu podizanju opšte kulture proizvodjača poljoprivrednih proizvoda i da bi time doprineli i povećanju prinosa i povećanju kvaliteta onoga što nam naše selo ponudu.
Zato i dalje smatram da je odluka o njihovom povlačenju pogrešna.

Nije sve smrtno opasno ako znamo šta je to što imamo u rukama i kako se i šta sa tim radi.


Ali veoma je važno da u nadležnim ministarstvima bude ljudi koji imaju potrebna znanja, koji neće dozvolite da nam uvale kodeks alimentarijus i još ko zna šta samo zato što će to ubaciti neki evro u njihove džepove, već će se truditi da doprinesu poboljšanju života u Srbiji.

I ta priča o ukidanju ekološke takse - to je apsolutno pogrešan korak.

Uredba koja je stupila na snagu pre dve godine, a koja se aktivno primenjuje od ove, sa pratećim aktima i organizacijom potrebnom za njeno sprovodjene, dovela je Srbiju na jednu visoku poziciju u Evropi kad se govori o načinu rešavanja problema otpada. Ova regulativa je počela da služi kao primer u zemljama okruženja, a već se iznosi i kao primer u zemljama van Evrope.
Ovo vam iznosim sasvim kompetentno jer o tome mnogo znam.

Akcija Očistimo Srbiju trebalo bi da u široj populaciji razvija svest o potrebi promena navika. Ako je tokom realizacije akcije bilo malverzacija i zloupotreba - to treba sankiconisati ali akciju nikako ne treba obustaviti.

Videćemo na šta će to sve izaci.

Bila je nekada jedna pitalica sa odgovorom: - Ko ništa ne ume da stvori a sve ume da uništi? Pa - komuništi!
Meni ovo što se dešava na to liči iako ovi sebe ne nazivaju kouništima.

Daj bože, da nisam u pravu!

Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: ladjaVlajko 30, 08, 2012, 23:03:22 posle podne
tehnički, ovo se zove "spinovanje"
 sajkaca
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Kapetan 31, 08, 2012, 00:22:18 pre podne
tehnički, ovo se zove "spinovanje"
 sajkaca

sto jes jes  thumbup

@medvedic slazem se da smo sami sebi najveci neprijatelji, svaka cast seljacima koji posteno rade svoju zemlju al ima i ovih drugih ... ta karenca kako je zoves je neki vremenski period kada se ne sme konzumirati to voce ako sam dobro shvatio ?

jeste da problem ludih krava nije direktno vezan sa GMO hranom vec sa kanibalizmom , ali eto dokle ide zelja za zaradom...
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: HOGAR 31, 08, 2012, 09:28:38 pre podne
Medvedic,dakle,da te cuja kuma geneticar sta pricas,mislim da bi je bilo sramota 6589.A i oko tvog poljoprivrednog fakulteta,ako si tamo naucio da je isto, ukrstanje sorti i genetska modifikacija invazivnom metodom,onda taj faks treba zatvoriti,u najmanju ruku,aman.Pazi,tvoje reci ''vakcine pojacavaju gene za imunologiju'',budi bog sa nama.Moja zena je,slucajno,primarijus internista endokrinolog sci. nacelnik sluzbe.Zgranuta nacisto ,sta jedan agronom prica,i to na javnom forumu.aman covece.Pa ti si bolji i neprocenjiviji saradnik monsanta,[bez ljutnje ovo je figurativno] od onih koji primaju pare,za,ponavljam,unistavanje naroda i bacanje u jaram,dok traje ovaj kamen u suncevom sistemu.Sa druge strane,potpuno si u pravu za nestrucno ponasanje vecine seljaka,sto se tice prskanja polj.kultura,davanja antibiotika stoci otprilike,i dr.Takvi,zbog iskljucivo profita,su idealni za manipulaciju od strane monsanta,bojim se.Prvi bi prihvatili.Za sada,ti isti seljaci,nas truju i to akutno,a GMO na duze staze,i potomstva,a kad narod ,uopste,ukapira,bice kasno.Bice covecanstvo zombija,koji zavise od GMO kompanija i farmako mafije,za koju sam rece,i potpuno si u pravu.Duzi zivotni vek,kako rece Dule,kome je to dosta,kolko vidim.Po koju cenu,ajde,koliko razlicitih farmako preparata,pije covek od svojih 60 i vise godina,i ne sme da prekine.O cemu pricamo,bre.A kako oni,na planinama,recimo,ili uz neku relativno cistu vodu,davnih godina,zivese po sto godina,a i dan danas,i to bez lekova i virsli,salama,obogacenog hleba,ajte molim vas.Znaci,oni truju,a ovi drugi lece,milina jedna,i da,oni zele da pozivite,jer cete vise potrositi para,sto na hranu,sto na lekove.Ajd zdravo,odoh na camac da nesto radim.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: medvedicibgd 31, 08, 2012, 12:43:23 posle podne
E Hogare bas mi je drago da je neko primetio neke stvari ali kako vidim to sii ti i niko vise sto potvrdjuje da smo jedna neuka a upucena nacija,sto znaci da sve vise kapiram da kod nas su svi strucnjaci u SVIM oblastima tako da neke ozbiljnijih razmena misljenja i ne postoji.Ovo su vrlo ozbiljne stvari oko kojih bez argumenata i to naucnih vrlo je tesko ozbiljno polemisati ovako ja kao drug Drecun(novinar)mogu slobodno da pricam i objasnjavam naciji za i protiv.
Sustina ovih postova trebalo bi da budu vezani za ono sto sam vec napomenuo a to je svest ljudi a ujedno i obrazovanje koji se bave poljoprivredom pa zatim veca kontrola preradjivacke industrije i na kraju i farmakologije .Ne trba zaboraviti da farmacetske kuce ne prave preparate za ljude vec i za zivotinje i biljke .
Izvinjavam se sto sam te izritirao mojim postovima ali sam cekao da vidim hoice li neko reagovati i tako dati odgovarajuce naucne argumente a ne novinarske.
Ljudi jos jednom ponavljam nije geneticki inzenjering bauk ako se ne zloupotrebi kao u ostalom i svaki vid zloupotreba.Ne ubija nas neko tamo sa strane vec mi sami zbog nebrige pocev od mikro prostora pa nadalje!
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Kapetan 31, 08, 2012, 15:02:55 posle podne
pitali Srbina da li zna da svira trubu, a on kaze
-Mozda znam , nikad nisam probao

E braco moja... Srbija je zemlja sa porastom skoro svih oboljenja ko ne veruje neka pogleda zvanican dokument min Zdravlja
http://www.minzdravlja.info/downloads/Zakoni/Ostalo/Zdravlje%20stanovnika%20Srbije%20-%20Batut.pdf (http://www.minzdravlja.info/downloads/Zakoni/Ostalo/Zdravlje%20stanovnika%20Srbije%20-%20Batut.pdf)

A nisu sva oboloenja od Slobe i Borisa (Dule iako smo imali dva diktatora nismo bili gladni)

sve se mi pravimo pametni kako je ovo lose a ono dobro , a onda odemo u prodavnicu i kupimo il najeftinije il najlepse na oko... ko je ikada od vas pogledao sastav bilo kog proizvoda? ja sam u zadnjih par meseci debelo obratio paznju na ono sto unosim u organizam , ne mogu da kazem da se osecam bolje ili losije, ali eto resio sam da izbacim iz porodicnog jelovnika sve sto je hemija...

sto se tice tvrdnje da bez GMO hrane pocinje glad to je velika laz... GMO hrana nije postojala do pre 10 15 godina pa nismo bili gladni a broj gradjana je zbog bele kuge opao, logika radi na strani organske hrane ... niko nikad me nece ubediti da je GMO bolja hrana od one koju je moj deda sadio...

Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Kapetan 31, 08, 2012, 15:20:57 posle podne
I, hvala Bogu, nista mi ne fali. NIti sam se ugojio, niti sam oboleo a jedem hranu koju prodaju supermarketi. Nemam dedu na selu koji mi donosi "zdravu" hranu i voće.

dule koliko te ja znam a znam te par godina , ja tebe skoro nikad nisam video da sedis , ti si stalno u pokretu ... tvoj posao nije da sedis za stolom i kuckas vec jurcas tamo vamo ... e vidis to jurcanje i generalna umerenost u hrani i picu (ne pijes alkohol) kod tebe su odredili tvoju liniju (pored genetske predispozicije)
danas mi je Damjanu prvi dan skole, ono priredba uciteljica i slicno... udjemo u ocionicu deca i roditelji i gledam devojcice da vidim za koju da zezam sina ...tuga bozija ne videh ni jednu da nije makar 30% iznad normalne tezine... ode generacija u tri lepe... toliko o kvalitetu hrane (ok ima tu i do roditeja)

Spas od medikamenate je umerenost.  sajkaca
Spas od histericnog straha od naprednog drustva je citanje, ucenje, realno sagledavanje stvari i rad koji opusta a ne onaj koji nosi stresove. sajkaca

slazem se za umerenost , ali Srbin kada ode kod doktora prvo dobije antibiotike pa onda kaze sta mu je (karikiram) ... cela familija mi nosi bele mantile i ono sto znam jeste da se prave sve jaci antibiotici jer bakterije postaju resistentne sve brze... dokle to moze?
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: zoki novus 31, 08, 2012, 16:11:04 posle podne
Vas dvojica ste se ocigledno drugacije hranili ha ha ha
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Kapetan 31, 08, 2012, 16:31:47 posle podne
nikako ne volim da mesam politiku sa nautikom i ovm forumom, mada piznajem da sam par puta ja bio kriv za neke politicke rasprave ...

ali hteo bih da vam skrenem paznju na jedan tekst, a tice se ovoga o semu pisemo , kao jedan interesantan pogleda na celu stvar

http://www.dverisrpske.com/sr-CS/vesti/2012/avgust/susa-u-srbiji-i-nametanje-gmo-hrane.php (http://www.dverisrpske.com/sr-CS/vesti/2012/avgust/susa-u-srbiji-i-nametanje-gmo-hrane.php)
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: medvedicibgd 31, 08, 2012, 17:15:44 posle podne
Taman pomisli da smo zavrsili sa "tvrdim "dokazima kad ono....Ljudi nije problem u susi nego sto nas seljak umesto sistema za navodnjavanje kupi mercedes!A problem je sto oni nisu kao i mi ostali mali privrednici koji placamo porez,vec .....Nemojmo da svi hoce bas nas utepaju,prvo mi od sebe da krenemo pa dalje.Ne kazem da multi kompanije nemaju interes ali nismo mi centar vasione.PKB ima sistem za navodnjavanje unazad 30-40 god.Provereno.Nego treba uticati na nase ljude i obrazovati ih da cuvaju eko sistem jer uskoro zbog bahatosti pojedinaca necemo imati ista da pecamo!Kep veci problem je u preradjivackoj industriji i farmakologiji (ljudi,zivotinje,biljke) nego na njivi.Ako se tu postavi odredjena kontrola da seljak bez uputa licenciranog fitopatologa ne moze da kupi preparate popularno herbicide e to je pravi pocetak!Isto vazi i za zivotinje da bez veterinara nema ni lekova ih !Za ljude necu komentarisaiti jer svima nam je poznata problematika.Isto zakonski taksativno navesti koji sastojci se mogu koristiti u preradi hrane,eto to je pocetak nekakav ali.....
Sve stane kad dodje do pokretanja ovih zamisli bez obzira na politicku opciju,stvar je u novcu.I ovi tvoji kad dodju na celo i dobiju cek isto ce reagovati kao i svi prethodni!Garant!Sve dok je laka zarada a nikakav porez bice ovako ili gore.
PS Zdrave hrane ne znam gde ima posto smo uspeli sve da kontaminiramo a de nije stigao progres sve stize kisom tako da organsko ne znam u stvari gde bi moglo biti.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: HOGAR 31, 08, 2012, 18:02:21 posle podne
Ja pisem generalno,a Dule i Medvedic na subjekte.Vec je skoro dovrsena u svetu podela na robove i vladajucu klasu,robovi ce da zderu GMO  hranu i jevtine lekove,a vladajuca klasa organsku hranu i najskuplje,prave lekove.Robovi odu sami do apoteke,pazare antibiotike za gushu,trbu,grip itd.,i misle da se lece.Sto kaze Kep,a bacili i virusi sve otporniji ,zbog prekomernog i samostalnog konzumiranja,i bez kontrole savesnog lekara.A posto neki,ocito,ne razumeju sta je GMO,da ponovim.Elektronski mikroskopi nezamislivog uvecanja koje poseduju samo nekoliko mocnih zemalja,pa ISECANJE dela genoma,i ubacivanje dela genoma tudjeg.Varijacije idu toliko daleko,da u genom neke biljke ubacuju deo genoma ZIVOTINJSKOG POREKLA ILI DEO GENOMA NEKOG VIRUSA ILI BAKTERIJE.Tako dobijaju rekordne prinose otporne na herbicide i stetocine.I pri svemu tome,jos,drze monopol na takvu hranu,znaci,ako si dobar ja ti dam da zderes,a ako nisi-ne dam,a ti cik posadi na toj zemlji da nesto nikne.Nema sanse,kad se tlo jednom kontaminira GMO-om,tu vise ne moze nista da raste,osim nje same.Dal ja pricam Spanski,pa vi kao ne razumete.U pola jevrope je vec usla hrana,ili cist GMO ili GMO kao dodatak obicnoj hrani.Ali,u toj istoj jevropi mora da pise na deklaraciji,da se sastoji od GMO,pa na volju ti.Esad,siromasniji sloj,citaj robovi,a sve vise i srednji sloj,i pored toga kupuje to smece,jer,pare su skupe.Na policama,preko puta,hrana klasicna,al skuplja 2-3 puta,a malo dalje na policama,organska hrana,skuplja i do deset puta,od GMO.Odustajem od dalje diskusije narodnom,''nema nama spasa''.A ovima sto diskutuju u korist GMO,preporucujem da bar procitaju ''vrli novi svet''od tamo nekog Hakslija,Oldosa,i jos par naslova istog pisca.I Dule,u pravu si,jeste me strah od takvog ''dostignuca civilizacije'',jednostavno zato sto me to interesuje,a srecom,druzim se i sa ljudima od nauke,pa ''pretezno'' stojim iza svojih reci.Zaboravih,GMO primenjuju i na zivotinjama,konzumnim,usput.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: HOGAR 31, 08, 2012, 18:09:55 posle podne
Aman ljudi,mesate ukrstanje prirodno i vestacku oplodnju rasa koje se u prirodnom okruzenju ne mogu sresti.To rade poljoprivredni instituti i neki  kinolozi  lol.,pa tako dobismo nemackog lovnog terijera,najboljeg i svestranog kera  lol.Svo vreme brkate babe i zabe.GMO,o tome sto vi pisete ,nema pojma.Il se zezate od pocetka,a ja penim lol
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Kapetan 31, 08, 2012, 18:17:18 posle podne
Priroda je naveci geneticar. Eto, stvorila je i nas. To zovemo napretkom.
Ja sam od Adama i Eve :)

Kap, bili smo pod dva diktatora, slazem se. Tito i Sloba.  sajkaca
jes vala, imas pravo  tri komada :)

Da se nije gladovalo nije. Ali da smo u zaostatku za naprednim svetom jesmo. I to debelo.

to ce nas i spase na kraju ...
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Kapetan 31, 08, 2012, 18:18:55 posle podne
Medvedic slazem se da smo susu mogli navodjanvanjem da resimo ... i Slazem se da prosecan Srpski seljak ne koristi uopste ono sto moze nego gleda da koristi hemiju ...
Razlika izmejdu tvog i mog shvatanja problema nije daleka, razlikujemo se samo u tome da ja mislim da GMO hrana nije zdrava, a ti neces da priznas da ukrstanje nije isto sto i manipulacija genima ...
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: HOGAR 31, 08, 2012, 18:27:55 posle podne
To sa Darvinom nema veze sa ljudi.Evo,skoro,mada tesko,priznadose da neandertalac veze blage sa homosapiensom nema.Dakle jos jedna karika fali.Mnoze se,gasi svetlo  lol
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: medvedicibgd 31, 08, 2012, 19:04:08 posle podne
Kep da se razumemo nije problem u geneticikom ing vec u zloupotrbi istih kao sto napisah ranije.Hogare izvinjavam se ako su moji postovi izazvali gnev ali nije nauka kriva vec pojedinci zeljni brze zarade koji je zloupotrebljavaju!A to da je zloupotrba bilo i bice se zna ,pocev od zelje Hitlera da nacini cistu rasu pa do simentalnih krava ,koje su u pozitvnom smislu ,bile cudo u svoje vreme,tako i GMO ne bi trbalo da bude problem ako se ne zloupotreb;java.A to za vladare iz senke,pa to je stara prica koja je stara od onomad(ima tome vise 100 god).Ponovicu vodimo mi racuna o svom mikro eko sistemu ,svako ponaosob iz generacije u geneneraciju i nema brige,jer najvecu dusebriznici su nekad bili deo klana pa kad su ispali iz igre sad pokusavaju da isprave stvar i postanu vodeci lideri u tome.Samo sami sebe spasavamo!
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: IKA 31, 08, 2012, 19:57:47 posle podne

Razlika izmejdu tvog i mog shvatanja problema nije daleka, razlikujemo se samo u tome da ja mislim da GMO hrana nije zdrava,

Ti misliš ,da nije zdrava,ali je problem što nemaš čvrsti dokazi.
Pa u vreme tvog rođenja ,nije bilo GMO,pa kako si onda toliki porasto,jebote ni da si odrasto na genetski modifikovanom bebironu,a koji broj cipela nosiš nesmem ni da te pitam.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: igorbos 31, 08, 2012, 20:30:58 posle podne
Bice ovo duga zima.........           ajstajn
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Arsa 31, 08, 2012, 20:31:22 posle podne

Razlika izmejdu tvog i mog shvatanja problema nije daleka, razlikujemo se samo u tome da ja mislim da GMO hrana nije zdrava,

Ti misliš ,da nije zdrava,ali je problem što nemaš čvrsti dokazi.
Pa u vreme tvog rođenja ,nije bilo GMO,pa kako si onda toliki porasto,jebote ni da si odrasto na genetski modifikovanom bebironu,a koji broj cipela nosiš nesmem ni da te pitam.

 ha  ha  ha

A koji šampon za kosu koristi?  sajkaca
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: LSI 31, 08, 2012, 20:37:37 posle podne
Ne dirajte u šampon.

Ja prodajem sirovinu za njegovu proizvodnju - garantujem za kvalitet sirovina!
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: IKA 31, 08, 2012, 20:41:54 posle podne
Ne dirajte u šampon.

Ja prodajem sirovinu za njegovu proizvodnju - garantujem za kvalitet sirovina!
E ako uz sirovine prodaješ i recepturu , onda mož nešto da isposlujemo,pa da pravim i ja šampone
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Arsa 31, 08, 2012, 20:49:50 posle podne
Ne dirajte u šampon.

Ja prodajem sirovinu za njegovu proizvodnju - garantujem za kvalitet sirovina!

Ma i ti si mi sumnjiv, znaš.

Dokazano je da se baviš raznim modifikovanjima. Pretvaraš patke u labudove i šta ti ja znam.  sajkaca

Pa još treba da ti verujem. Šio mi ga Đura.  lol

Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: LSI 31, 08, 2012, 20:54:33 posle podne
Ne dirajte u šampon.

Ja prodajem sirovinu za njegovu proizvodnju - garantujem za kvalitet sirovina!

Ma i ti si mi sumnjiv, znaš.

Dokazano je da se baviš raznim modifikovanjima. Pretvaraš patke u labudove i šta ti ja znam.  sajkaca

Pa još treba da ti verujem. Šio mi ga Đura.  lol


Pa, ono... jeste... može to i tako da se posmatra.
Auuu, sunce ti (pardon) pa to sam onda i ja neki genetički inženjer, a nisam ni znao!

Dobro reče onaj u nekom komentaru ranije: - Ne znam da li znam da sviram. Nisam probao.

Ko zna šta ja sve još mogu da uradim...?
Bolje da ne čačkam...

Idem da sednem u ugao i da čekam da me napad prodje.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: ladjaVlajko 31, 08, 2012, 21:38:19 posle podne

Razlika izmejdu tvog i mog shvatanja problema nije daleka, razlikujemo se samo u tome da ja mislim da GMO hrana nije zdrava,

Ti misliš ,da nije zdrava,ali je problem što nemaš čvrsti dokazi.

Ima dokaza kolko hoćeš samo treba malo truda da se pronađe. Odgledaj dokumentarac čiji link sam već postavio pa ćeš i videti i čuti. A ako misliš da je to samo teorija zavere, pročešljaj malo naučne časopise gde su ljudi pametniji od nas radili ispitivanja i publikovali rezultate.

Evo ti na primer ispitivanje francuza koji su laboratorijske pacove hranili 90 dana sa genetski modifikovanim kukuruzom - za samo tri meseca pojavile su se značajne promene na jetri i bubrezima. Objavljeno u "International Journal of Biological Sciences"

Link: http://www.biolsci.org/v05p0706.htm (http://www.biolsci.org/v05p0706.htm)

Citat
A Comparison of the Effects of Three GM Corn Varieties on Mammalian Health

Joël Spiroux de Vendômois1, François Roullier1, Dominique Cellier1,2, Gilles-Eric Séralini1,3 

1. CRIIGEN, 40 rue Monceau, 75008 Paris, France
2. University of Rouen LITIS EA 4108, 76821 Mont-Saint-Aignan, France
3. University of Caen, Institute of Biology, Risk Pole CNRS, EA 2608, 14032 Caen, France

Poslednja rečenica zaključka celog istraživanja je:

Citat
Our analysis highlights that the kidneys and liver as particularly important ... as there was a clear negative impact on the function of these organs in rats consuming GM maize varieties for just 90 days.


Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: mossi 31, 08, 2012, 21:49:04 posle podne
Citat
laboratorijske pacove hranili 90 dana sa genetski modifikovanim kukuruzom - za samo tri meseca pojavile su se značajne promene na jetri i bubrezima.

Ti pacovi kao kinezi, posle toliko pirinča imaju kose oči: "O neee opet pirinač"
Ta kome se ne bi zgadio kukuruz da ga jede 90 dana.

Aj sad malo o kukuruzu sa druge strane.
Jugoslavija je nekad bila 4 zemlja u svetu po snazi u proizvodnji matičnog semena kukuruza.
Nakon raspada iste, sa te pozicije sme izbrisani, tj više nismo u igri.  56568

Siguran sam da ovo nije jedino polje u svetskomm biznisu ( a kukuruz je svetski biznis i to u top 3 )
sa kojeg su nas nakon ovih ratova jednostavno izgurali.

Idem da mulim u F&H.  eek
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: LSI 31, 08, 2012, 22:18:26 posle podne
Pogledao sam tekst na koji ladjaVlajko upućuje (Link: http://www.biolsci.org/v05p0706.htm (http://www.biolsci.org/v05p0706.htm)).
Radi se o vrlo opsežnom naučnom radu i ja kao laik ne bih se usudio da dajem svoje tumačenje i ocenu vrednsoti rada ali ukazao bi na nešto što piše u njemu.

Autori su vrlo detaljno analizirali dobijene rezulltate i zaista su uočili promene na pomenutim organima. Medjutim, oni sami kažu da dobijeni rezultati ukazuju na moguće trovanje ali ne dokazuju trovanje.

Njihov je zaključak da je ispitivanje sprovedeno u vrlo kratkom vremenu i da se zapažaju samo neki akutni efekti. Za dobijanje prave slike smatraju da bi čitavo ispitvanje trebalo ponoviti na većoj grupi različitih vrsta, uzrasta i uz različite doze hrane kojima su pacovi hranjeni. I kažu da bi sve to trebalo da traje bar dve-tri godine. Tek iza toga bi mogli da se dobiju pravi zaključci.

Medjutim i ovo što su dobili, iako su rezultati u jednom delu gotovo potpuno podudarni sa rezultatima koje je Monsanto publikovao interpretirani na način na koji su to uradili autori ispitivanja, ukazuje na promene na jetri, bubrezima, nadbubrežnim žlezdama i još nekim organima.

Ono što je meni zapalo za oko, u ovom radu se posebno ističe da i pol ispitivanih životinja igra veliku ulogu.

Šta mislite - ko je gore prošao u ovom testu?
Pa, mužjaci - naravno!
I to bez obzira kojom vrstom od tri GMO modifikovana kukuruza su pacovi hranjeni.

Dakle, muški, pazite šta jedete. Čuvaje se kukuruza!

Šalu na stranu - teško da ljudi tu mogu bilo šta da urade. Ako se takvim GMO kukuruzom hrane životinje, a kasnije ljudi njihovim mesom - kako da znamo šta jedemo? A ne možemo sami da gajimo i proizvodimo svoju hranu.

Sve se svodi na svest i savest onih koji se bave gentičkim inženjeringom.
Koliko su oni svesni mogućih posledica i dokle su spremni da idu u svojoj pohlepi za bogatstvom i slavom?
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Kapetan 01, 09, 2012, 09:23:58 pre podne
Pa u vreme tvog rođenja ,nije bilo GMO,pa kako si onda toliki porasto,jebote ni da si odrasto na genetski modifikovanom bebironu,a koji broj cipela nosiš nesmem ni da te pitam.

Jovan Cvijic voleo da kaze Dinaroidi :)
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: poljo 01, 09, 2012, 20:20:47 posle podne
Pa u vreme tvog rođenja ,nije bilo GMO,pa kako si onda toliki porasto,jebote ni da si odrasto na genetski modifikovanom bebironu,a koji broj cipela nosiš nesmem ni da te pitam.

Jovan Cvijic voleo da kaze Dinaroidi :)
Genetska malformacija kao posledica dugotrajnog uticaja prirodnih elemenata na lokalnom nivou..  !!!
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: Kapetan 01, 09, 2012, 21:14:40 posle podne
ne diraj mi cvijica :)

evo koliko treba da farmaceustak industrija prizna gresku ..


http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1166088/%D0%98%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%9A%D0%B5%D1%9A%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5+50+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+.html (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1166088/%D0%98%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%9A%D0%B5%D1%9A%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5+50+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+.html)

Извињење после 50 година

Први пут после 50 година, немачка фирма "Гринентал" извинила се хиљадама деце, чије су мајке кориситиле лек "талидомид". Лек, који је повучен 1961. године, изазивао озбиљне деформитете код тек рођене деце.

Немачка фирма која је производила лек "талидомид" први пут се после 50 година извинила хиљадама деце чије су мајке током трудноће користиле тај лек, а који је доводио до озбиљних деформитета код тек рођене деце.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/09/01/10431500/Lek.jpg)

Извршни директор фирме "Гринентал" Харалд Шток рекао је да "његова фирма заиста жали" због тишине према жртвама "талидомида", који се продавао трудницама да се лече од јутарње мучнине 50-их и почетком 60-их година прошлог века.

"Тражимо да нашу тишину сматрате знаком шока према судбинана које су вам се десиле", рекао је Шток на једном предавању.

Представница удружења Талидомид Ејџенси из Велике Британије Фреди Астбери оценила је да би немачка фирма уз извињења требало финансијским путем да изрази своје жаљење.

Астберијева је навела да се процењује да је око 10.000 деце рођено с деформитетима, понекад без одређених органа и екстремитета, пошто су њихове мајке узимале "талидомид", који се продавао у 50 држава, а повучен је с тржишта 1961. године.

Лек, који је снажан седатив, продавао се под именином "контерган" у Немачкој. Давао се трудницама против мучнине, али је изазвапо талас деформитета код новорођене деце у Европи, Аустралији, Канади и Јапану.

Стручњаци су пронашли да лек утиче на дефекте очију, ушију, срца, гениталија и унутрашњих органа беба.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: ladjaVlajko 02, 09, 2012, 23:13:27 posle podne
Akcija Očistimo Srbiju trebalo bi da u široj populaciji razvija svest o potrebi promena navika. Ako je tokom realizacije akcije bilo malverzacija i zloupotreba - to treba sankiconisati ali akciju nikako ne treba obustaviti.

Malopre naleteh na zanimljiv podatak koliko je ova akcija koštala ... ni manje ni više nego:
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: LSI 03, 09, 2012, 07:25:43 pre podne
Milijarda dinara nije mala suma. Medjutim, ova kopija odluke objavljene u glasniku samo pokazuje da je ta suma odobrena od državnog organa i da su ta sredstva trošena u skladu sa zakonom.

Da bismo mogli da komentarišemo bilo šta, potrebno je da znamo šta je pisalo u tim programima kojima je neko konkurisao za ta sredstva. Tek tada mogli bismo da kažemo da li je odobreno mnogo ili malo ili nedovoljno para.

A svemu tome trebalo bi dodati i izveštaj da li su sredstva utrošena u skladu sa onim što je pisalo u programima na osnovu kojih su sredstva odobrena.

Postoji zakonom utvrdjena procedura za trošenje budžetskih sredstava:
- zainteresovana strana podnosi projekat popunjavajući prijavu koja je potpuno definisana
- državni organ ocenjuje projekat i odobrava sredstva
- zainteresovana strana podnosi izveštaj i pravda sve troškove po okončanju projekta
- državni organ vrši kontrolu i donosi rešenje o namenskom trošenju ili zahteva povraćaj nenamenski trošenih ili neutrošenih sredstava.

Ako se ta procedura ispoštuje onda nema mesta bilo kakvoj dilemi.
Ostaje samo da mi, takvi kakvi smo, to ili prihvatimo ili ćemo i dalje da pričamao i iznosimo sumnje i pretpostavek koje nemaju nikakve osnove ali zato svima samo zagorčavaju život.
Naslov: Odg: Ekologija i politika
Poruka od: njegos68 18, 05, 2014, 14:02:24 posle podne
Ne brine mene taj HARPP.
Pukli smo mi odavno, mnogo pre nego što su oni to instalirali kod nas. Nama više ni HARPP ne može da naudi (a boga mi ne može ni da nam pomogne, ni on ni bilo šta drugo).

I, iskreno, ne verujem u ono što piše u onom ruskom tekstu na srpskom jeziku.
Vrućine su pogodile čitavu Evropu. Ali istovremeno dešavale su se i velike oluje sa poplavama. I temperature su bile iznad 40 stepeni ali daleko je to od pomenutih 60.

Jasno je da su nastupile velike promene u klimi i da će to trajati. Po nekim tekstovima, klimatskih promena bilo je i ranije u istoriji Zemlje. Nekada sa manje, a nekada sa više posledica.

Pitanje je sada koliko zaista taj HARPP može da doprinese svemu tome (ponavljam, nisam uveren da je HARPP uzrok)?

A šta sve HARPP može - sve je to pokriveno velom tajne i ljudi samo nagadjaju, a tada su moguće mnoge manipulacije ljudima. Jer kada bi svi mi poverovali u ono što je samo danas ovde u ovoj temi napisano, ne bi nam ostalo drugo rešenje, nego kuka i motika pa pravac Barajevo, da rušimo tog monstruma.
Ima li veze HARPP sa ovom katastrofom? Citao sam da su sa Aljaske demontirali opremu jer se stalno desavaju ekscesi....    no125