Moja Ladja

E, ovako treba... => Majstorije i popravke - Uradi sam.. => Restauracije => Temu započeo: vepar 22, 03, 2017, 00:30:47 pre podne

Naslov: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 22, 03, 2017, 00:30:47 pre podne
Brod sam kupio u jesen 2015.godine i tu yimu 2015/2016 kao i prole'e sam proveo u radovima i adaptacijama. Žao mi je što nisam te radove ispratio sa slikama i lepo metodično podelio sve to na forumu. Ovo proleće ulazim u drugu turu radova i ovog puta neću propustiti fotografisanje i podelu svega toga na forumu. U planu je Izvlačenje broda napolje, peskarenje kompletne spoljašnosti i podvodni i nadvodni deo, farbanje, anti algin, dodavanje noža na osovinski vod, zamena lojanica i štop biksne sa Volvo ležajem, malo produženje broda, nove ciradei komarnici, dodavanje fiksne rampe za silaz sa broda i ako pretekne novaca ugradnja alarmnog sistema i AIS prijemnika.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 22, 03, 2017, 01:24:53 pre podne
E pa da krenemo... Gledajući kako kod nas na klubu izgleda vađenje brodića i manjih od mog odlučio sam se da ću ipak to platiti nekome da uradi umesto mene. Kad god vade neki brod to je bukvalno borba za život i borba da se brod ne prevrne. Cela akcija traje čitavo pre podne ako ne i duže red je da vlasnik broda donese gajbu piva koja bude popijena i pre samoga početka akcije a onda 10-tak pripitih staraca viču jedan na drugog ne sinhronizovano tegle kanape, svađaju se, psuju i sa velikom mukom na kraju izvade brod. Naravno da ga prevrnu niko nije kriv, niko nije odgovoran već sam vlasnik broda. istini za volju još nisam video da su neki prevrnuli ali taj strah i tu nervozu ne želim da proživljavam... Vađenje kranom u Novom sadu je moguće obaviti u Luci Novi Sad i u firmi Interpaint (bivši Intercolor). U Luci su mi tražili 30 000 RSD za vađenje i isto toliko za spuštanje, tako da je ta opcija u startu otpala. U firmi Interpaint koja se nalaziu okviru brodogradilišta su mi rekli kako će moći da mi izvade brod kada vodostaj naraste preko 300 jer tada brod može da priđe bliže bazi krana i tada može da ga podigne. Na moju veliku radost vodostaj je ubrzo naglo skočio na preko 300 te ih pozvah. Meutim ispostavilo se da oni ipak ne mogu da izvade toliki brod i dadoše mi broj od dotičnog Bojana sa Telepa koji se bavi izvlačenjem brodova i prevozom. Sa Bojanom sam se našao, ošacovao je lađu, procenio koju prikolicu treba da koristi, odlučio da mu ne treba kamion da će moći to sa džipom da izvadi i dogovorili smo cenu od 150 evrića za vađeje,spuštanje i prevoz do interpainta i nazad. Došao sam do više ponuda za peskarenje i farbanje, međutim niko osm interpainta ne može da skine brod sa prikolice i da ga vrati  eek eek eek Jednom je dizalica navodno u kvaru, drugi će videti da napravi arnjeve...Nije mi jasno kako ti ljudi onda rade peskarenje i farbanje brodova... Jutros sam se u skladu sa dogovorom našao sa Bojanom i doterao sam brod na dogovoreni spust na Ribarcu (Ribarsko ostrvo koje je u stvari polu-ostrvo) Kada sam stigao samo me je zamolio da siđem sa broda i da se malo udaljim. Dečko je za 10 min potpuno sam nabacio brod na prikolicu iz prve u perfektnu vagu i uz malo šlajfovanja dzipom ga izvukao. Bez problema ga je vešto odvezao do inter painta i doterao u samo podnožje dizalice. Pravi profesionalac, nema šta!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 22, 03, 2017, 01:45:53 pre podne
Evo i slika...Mislim da sam sada ispoštovao sva prvila za kačenje.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 22, 03, 2017, 01:58:13 pre podne
E ovde počinju moje muke, podvukli su gurtne pod brod i zakačili ga na kran sajle su počele da se zatežu uz neverovatnu buku i brod je zalebdeo jedno dvadesetak cm iznad prikolice, međuti u tom momentu popuštaju kočnice na kranu i brod se polako vraća na prikolicu koja na svu sreću još nije bila izvučena. Naravno sada ne stoji lepo kako ga je Bojan namestio nego nešto nakrivo ne daj bože ali ipak nije pao dole i neje ništa oštećeno.  Poslovođa iz Interpainta reče da će majstor za dizalicu brzo doći da je popravi pa će pokušati ponovo... Zajedno sat dva dolazi majstor nešto čačka po dizalici i sledi pokušaj broj dva... Ovoga puta ga nisu ni micnuli!!! oops Bojan ostavlja prikolicu kod njih sa sve brodom na njoj. Hvala mu! A vlasnik Inter painta, koji se inače nije ni pojavio mi preko telefona kaže da će u roku od dan dva popraviti dizalicu... To ćemo još videti! Evo još slika
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: LSI 22, 03, 2017, 07:26:36 pre podne
Ово помало личи на "Муке по Мати" али то су ипак само уобичајене почетне муке.
Једини савет у оваквим сиутацијама је: Оно на шта не можеш утицати, прихвати тако како је!
Што су муке на почетку веће, веће је и задовољство на крају.
Само полако и стрпљиво. Срећно!

И да, да не заборавим - тај Бојан изгледа као светао пример у мору таме, па би било добро да и други знају како и где га могу наћи. Можда број телефона или пуна адреса могу да до њега упуте и неке будуће муштерије.
На нашем форуму није забрањено рекламирати добре мајсторе, људе на које можете да се ослоните и да вам не буде жао пара које им платите за услугу коју вам пруже.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: broker975fx 22, 03, 2017, 08:04:48 pre podne
Hajd sa srecom, posto isto i mene ceka za nedelju dana ja sam vec pripremio odredjene kolicine bensedina uz pomoc kojih ocekujem da prebrodim taj period.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Kapetan 22, 03, 2017, 08:19:43 pre podne
goruci problem nauticara... :(

drzim palceve !
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Zoran T 22, 03, 2017, 10:33:45 pre podne
Vepar...polako bez nervoze i zurbe...onaj "marfi" saplice na svakom koraku i nikad neznas kad  ce da pretera...mi to radimo iz ljubavi a majstori za pare...svidja mi se brokerov savet al taj bensedin bi majstori trebali da dele vlasnicima thumbup
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: momcilo 22, 03, 2017, 11:25:14 pre podne
Majstor Boki , k5najbolji za nautiku u Novom Sadu. k5
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Labud 1258 22, 03, 2017, 12:48:36 posle podne
Sretne ti rane junače.

Znam kroz šta prolaziš, al polako. Vidi ja sam to rešavao vako :
1. Napravio sam svoj štel, po svojoj ladji, gabaritima i širini
2. Napravio sam svoj nosač ( tj. nije moj već od nas par ), za ladju. Kao rem za svinje, 4 noge, noseća konstrukcija i flašencug.
Sam sam skidao svoju ladju sa prikolice i posle je vraćao na nju.

Prikolica je malo kraća od ladje. Kad se parkira postave se štelovi na krmu. Rem na pramac ( koji je širi od ladje samim tim i od prikolice ), zakači prednju alku i podigne prednji deo ladje, koja leži na krmi. Kod tebe je još lakše, zbog ravnog korita. Kad se prikolica oslobodi, izvuče se i postavi se prednji štel.

Samo bez sekiracije  hi 
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 23, 03, 2017, 20:53:58 posle podne
Od radova ne stižem da pišem, dođem kući u 7 uveče i zaspim!  6589 Za divno čudo odmah sutradan su popravili dizalicu i podigli brod i namestili ga lepo na 4 podupirača impozantnih dimenzija. Na brodu vrvi od majstora  kgk odmah smo pristupili montaži produžetka pramca broda od cca 60 cm koji je ujedno još jedna komora. Na tom pramcu su postavljeni i jaki nosači za pasarelu koja pored funkcije olakšanog pristupa obali ima i funkciju da odmakne brod od obale te da brod bude samo preko nje u kontaktu sa obalom. Ovim planiram da izbegnem neprijatna iznenađenja ujutru kada se probudim a brod 1/4 na suvom zbog pada vodostaja  oops .  Pored toga pripreme za peskiranje su skoro gotove, prozori su zaštićeni, poskidana sva svetla, trube, antene, reflektori, pomoćni motor... Televizor, motor, kontrolnu tablu i tapacirunge sam uvio u streč foliju koja stvarno dobro prione i sama se zalepi a i jeftina je! Komore sam izlepio armiranim selotejpom, ma biće to dobro! Brdo stvari sam izneo i odneo kući.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: STG 23, 03, 2017, 21:09:20 posle podne
Dok ste u poslu sa bravarima mala preporuka: poklopac prednjeg pika/nove pramcane pregrade, treba uraditi u ravni palube (sa odvodom iznutra), a ne ovako kako trenutno izgleda.
Mozda se sada ovo cini odlicnim resenjem, ali imao sam slicnu situaciju.
Neko ce, vremenom, ostaviti/izlomiti prste ili nokte na tom poklopcu i mnogo je lakse to u startu uraditi kako treba.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 23, 03, 2017, 21:32:07 posle podne
Majstor Boroš koji je ceo radni vek proveo po brodogradilištima celog sveta a završio u propaloj firmi Heroj Pinki mi je prošle godine maestralno popravio brodski motor Kubotu i to za normalne novce. Ove godine sam rešio da njemu poverim prepravku osovinskog voda, kormila... Skinuto je kormilo i doneta je odluka da se celo pravi novo. Kormilo sa svim propratnim ležajevima i čaurama će me koštati oko 60 evra materijal i još oko 100 evra ruke. Nova pogonska osovina fi25 od prohrona me je koštala 30 evra i računam na još oko 40 za mašinsku obradu, nož za pred elisu 100 evra, volvo ležaj ispirajući 75 evra, ležaj statvene cevi 25 evra i to su od prilike troškovi za nov osovinski vod i novo kormilo. Za sada je sve to demontirano i čekaju se delovi i mašinske obrade... Takođe sam isekao i izbacio bunar iz koga se vukla voda te sada planiram da ugradim usisnu korpu i prohromski ventil kao i filter za vodu jer imam motor sa jednom vodom pa je sočivica znala da mi pravi problema sa hlađenjem. Pošto mi je motor priljubljen karterom za dno korita praktično je nemoguće promeniti ulje osim da ga prospem u korito ili da ga izvlačim pumpom kroz otvor za kontrolnu šipku te sam se odlučio na ugradnju fiksne mesingane pumpe za ulje. Takođe smo utvrdili da su ogromne vibracije motora dolazilezbog  loše ucentriranog osovinskog voda kao i od pohabanih nosača motora, koji su sada postali vidljivi kada sam demontirao ceo pod. Jedan nosač se skroz raspao, a ne verujem ni da su drugi u mnogo boljem stanju pa sam se odlučio da promenim sva 4. Cene materijala su sledeće: nosači motora 30 € komad, mesingani filter sa prohronskom mrežicom 65€, usisna stopa 13€, prohronski debelozidni ventil 6 €,jelkice, fitinzi t račve cca 15€, pumpa za ulje 42 €. A ruke za majstora i varilačke usluge ukupno 500€ bogami imam utisak da me majstor nije štedeo!!! eek JFAOITHAJFA JFAOITHAJFA Baš me zanima Vaše mišljenje o ovim cenama... A da za malo da zaboravim navareni su i magnezijumski protektori na korito dva komada od pola kile. Takođe sam hteo da vas pitam kako ih treba rasporediti? Ja sam ih navario jedan u zadnjoj četvrtini broda (odprilike ispod motora) i drugi na prelaz prednje u drugu četvrtinu broda.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 23, 03, 2017, 21:35:40 posle podne
Dok ste u poslu sa bravarima mala preporuka: poklopac prednjeg pika/nove pramcane pregrade, treba uraditi u ravni palube (sa odvodom iznutra), a ne ovako kako trenutno izgleda.
Mozda se sada ovo cini odlicnim resenjem, ali imao sam slicnu situaciju.
Neko ce, vremenom, ostaviti/izlomiti prste ili nokte na tom poklopcu i mnogo je lakse to u startu uraditi kako treba.

Imate pravo, ali iza nove se nalazi još jedna pramčana komora izvedena na isti način, to sam mogao sada izvesti, prepraviti i jednu i drugu... Ali nemam ni ideju kako se to rizvodi. kako se to odvod napravi iznutra?
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 23, 03, 2017, 21:38:05 posle podne


Broj majstora Bojana iz Novog Sada sa Telepa je 0641796844
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 23, 03, 2017, 21:43:10 posle podne
Hteo sam da vas pitam šta mislite koliko ću dobiti na brzini posle farbanja s obzirom da sada gotovo celim koritom imam sloj skoljki od jedno 2-3 cm debljine. A do sada su mi brzine kretanja bile oko 9 km/h (+ - brzina reke) na 1800 obrtaja. pričaju svašta ljudi od 20% pa do 50%! E da zaboravih da vam kažem sada znam tačnu težinu broda 4 300 kg !
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 23, 03, 2017, 22:16:29 posle podne
Imao sam sličnu situaciju i dobio sam baš dosta na brzini, mada je 50% apsolutna naučna fantastika.
Ako si do sada imao 9, računaj da će biti 10-11

Inače, moj broj je kod majstor Bojana, koji mi već skoro deceniju odrađuje sve oko plovnih objekata.
To što za sve ove godine nisam bio kod drugog majstora dovoljno govori.

Jedino ume dosta da probija rokove zbog obima posla. Ali po završetku radova rezultat uvek bude bolji nego što sam i zamišljao, pa mu se sve prašta i vredi ga čekati  clap
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: STG 24, 03, 2017, 08:42:39 pre podne
Ideja je da poklopac pika/pregrade bude u ravni sa palubom, tj "u nuli".
Ocenite potrebne dimenzije otvora, a kanale u kojima ce se voda skupljati ostavite unutra (poklopac ide preko njih).
Iz njih crevo za odvod do boka, odakle bi voda curela u reku.
Jedini trik jeste kako resiti "sarke", tj da i one budu van gazne povrsine (opet ti prsti...).
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 24, 03, 2017, 09:26:41 pre podne
http://www.youtube.com/watch?v=KlUBEsKHmnI
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 26, 03, 2017, 21:34:35 posle podne
Stigli poručeni delovi a u subotu je i prepravljen prozor, na samom brodu je napravljen U profil oko prozora kako voda ne bi slivala unutra, teško mi je da ovo objasnim, videćete na slikama kako sam to rešio, mislim da sada nema šanse da procuri.

Imao sam veliku dilemu kako da montiram merdevine za ulazak izlazak iz vode na krmenoj platformi. Problem je što je krmena platforma ujedno i rezervoar. Razmišljo sam se da ih unitujem ali se plašim da ne dobijem vodu u rezervoar jer cela krmena platforma utone u vodu pri vožnji. O varenju na rezervoar sam se naslušao puno priča o eksplozijama, kao i o tome da se prohrom teško vari. Međutim polako sa običnim CO2 aparatom (oko 200A) i pec po pec uz stalno hlađenje preživesmo varenje na rezervoar, tako da su sada i merdevine za izlazak iz vode montirane.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 27, 03, 2017, 20:41:45 posle podne
Evo i delova, mnooogooo skupa kesa!  XKJHDGASED kuku
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 01, 04, 2017, 20:42:20 posle podne
U međuvremenu odsečen je deo kobilice i peta kormila i napravljena nova od lima 6mm debljine. Trebalo bi da bude dovoljno čvrsta da smem nasesti polako na pesak ili mulj a da ne napravim nekakvu štetu...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 01, 04, 2017, 21:05:14 posle podne
Peskarenje je trajalo danima i jos nije skroz gotovo ostalo je još nekoliko sati posla. Da sam znao kakav haos pravi peskarenje mnogo bih se više pripremio! ceo brod mi je pun peska na nekim mestima po prst nanosa peska! Sada kadabih ponovo radio izlepio bih prozore i vrata trakom i mislim da bi mi to uštedelo mnogo sati usisavanja!!! Koliko god bilo nezgodno peskarenje jer prlja i što se mora ukloniti sva oprema sa broda ipak je stvarno čudo kako očisti metal i nahrapavi ga. Brod je bio baš kvalitetno ofarban, napatili su se momački da ga opeskare a prave dubinske korozije nema, po dnu se mestimično javljaju krateri maksimalno 1mm dubine ostalo je zdravo.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 01, 04, 2017, 21:49:11 posle podne
Svi varovi i prodori su prvo flekovani ručno četkom a onda je naneta i prva ruka debeloslojne farbe airless pištoljem u debljini od 150 mikrona mokrog filma. Očekivana debljina suvog filma je oko 100 mikrona po ruci. Korišćena je Hempelova brodska dvokoponentna farba na epoksidnoj osnovi Hempadur 17633. Kupio sam ukupno 40 litara što bi trebalo da bude dovoljno za skoro tri sloja na celoj lađi i podvodni i nadvodni deo. Cene farbi ću okačiti ako provalim kako se dodaje PDF na forum. Posle duge i detaljne analize farbi odustao sam od Piture zbog loših iskustava nekih od članova foruma. Pregledajući uputstva za hempelov "Jaht" program zaključio sam da je neophodno naneti 4-5 ruku osnovne i još najmanje 3 završne ili anti algina, što je realno oooogroooman posao a i cene su strašno visoke. Zatim sam nazvao KTD firmu iz beograda i dobio njihovog tehnologa koji mi je objasnio da postoji i Hempelov brodski program (ne jaht program) gde se prodaju značajno jeftinije boje u pakovanjima od 20l i koje su namenjene za nanošenje airless opremom u debelom sloju 2-3 puta debljem nego jaht program tako da se mnogo štedi na samom radu. Njihova preporuka je bila dva sloja osnovne na sve površine pa na nadgrađe još dva sloja poliuretanske dvokomponentne završne boje a na podvodni deo hard rejsing anti algin iz jaht programa. Na moje pitanje da sam video da iz brodskog programa postoje antialgini koji su namenjeni da traju i po 5-6 godina a da su drastično jeftiniji od hard rejsinga rekao mi je čovek da su to anti algini koji su namenjeni za plovila koja su preko 90% vremena u plovidbi i da im je potreban stalni protok vode da bi se aktivirali i imali efekta. Tako da je ovo ipak bolje rešenje.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: broker975fx 02, 04, 2017, 08:06:50 pre podne
Gledam sada ove cene farbe i deluje totalno ok, kvalitet bi trebalo da je neosporan. Tako kako ga radis bices narednih desetak godina miran. A za karambol oko peskiranja sam se naslusao dosta prica za i protiv toliko da su me malo i pokolebali. Hajd da ti ne kvarim temu. Srecno sa radovima
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: broker975fx 02, 04, 2017, 08:18:53 pre podne
Ja do sada sam imao samo iskustvo sa zorkinim programom, znaci epoksi osnovan, epoksi katran a za gore pu lak. Sta u hempelovom programu ide pisle osnovne za podvodni deo, jel imaju nesto tipa epoksi katrana?
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: STG 02, 04, 2017, 08:55:06 pre podne
Dule, nemoj se šegačiti, obavezno mazi katran, bez izgovora.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: LSI 02, 04, 2017, 09:12:01 pre podne
Ja do sada sam imao samo iskustvo sa zorkinim programom, znaci epoksi osnovan, epoksi katran a za gore pu lak. Sta u hempelovom programu ide pisle osnovne za podvodni deo, jel imaju nesto tipa epoksi katrana?

Ово сам прекопирао из Хемпеловог каталога:

Ako  je  brod bio zaštićen dvokomponentnim  sistemom bojenja, nanesite HEMPEL’S LIGHT PRIMER 4555 do debljine punog filma starog premaza. Prije nanošenja ovog premaza preporučljivo je čišćenje površine mlazom abraziva. Na HEMPEL’S  LIGHT PRIMER  4555 nanosi se HEMPEL’S  POLY ENAMEL  5510 ili HEMPEL'S POLYBEST 5555 u jednom do dva premaza.

4.3 Podvodni dio novih plovila

Dva sistema predlažemo vam i za zaštitu podvodnog dijela novih čeličnih jahti očišćenih mlazom abraziva.

Kod klasične  se zaštite na dobro očišćenu površinu odmah nanosi HEMPEL’S UNDERWATER PRIMERa 2603. Kako biste postigli kvalitetnu zaštitu, treba ga nanijeti u pet do sedam premaza. HEMPEL’S  UNDERWATER  PRIMER  2603 nanosi se  u intervalima  od najmanje deset sati. Razrjeđuje  se  HEMPEL’S THINNERom 0808. Na posljednji  premaz  HEMPEL’S UNDERWATER PRIMERa 2603 nanosi se odabrani antivegetativni premaz. Valja  držati na umu da je potrebno pričekati najmanje 12 sati od nanošenja posljednjeg sloja primera. Nanošenje antivegetativne boje preporuča se u najmanje dva do tri premaza. Zaštita dvokomponentnim  osnovnim  premazom sastoji se, prije svega, od nanošenja HEMPEL’S  LIGHT PRIMERa 4555.  Nakon prvog premaza  tom bojom moguće je kitanje HEMPEL’S EPOXY FILLERom 3525. Za kitanje većih površina možete  koristiti HEMPEL’S   PRO-FILLER   3537.  Nakon osnovnog sloja  i eventualnog kitanja, možete nanijeti i dva  do tri sloja  HEMPEL'S  HIGH PROTECTa
3565, ili još pet do šest slojeva HEMPEL’S  LIGHT PRIMERa 4555 (najmanje 350 mikrona). Pritom posebno pazite na međupremazne  intervale  (vidi poglavlje “Zaštita plovila od stakloplastike”).

Prije nanošenja  odabranog antifoulinga, na posljednji  premaz  HEMPEL'S HIGH PROTECTa 3565 obavezno nanesite jedan sloj HEMPEL’S  LIGHT PRIMERa 4555 u intervalu između osam sati i pet dana.

Prvi se premaz antifoulinga obično nanosi kad je posljednji premaz HEMPEL’S LIGHT PRIMERa 4555 još mekan, ali se ne lijepi na dodir. Međupremazni interval ovisi o temperaturi  i vlazi u zraku, debljini nanesenog premaza,  broju slojeva i odabranom tipu antifoulinga. Ako se HEMPEL’S LIGHT PRIMER 4555 nanese u debljini filma 60  mikrometara, koja je  uobičajena za nanošenje kistom, preporučeni međupremazni intervali pri temperaturi od 20°C su:
(овде би нешто требало да пише али у мом примерку каталога ту је празан простор!)

Na podvodnom dijelu čeličnog plovila uvijek mora biti dovoljan broj cinkovih anoda. Pripazite da ih slučajno ne obojite!

4.4 Podvodni dio ranije bojenih plovila

Kod ranije bojenih čamaca podvodni dio pažljivo operite slatkom vodom kako biste odstranili ostatke soli i onečišćenja.

Ako je čamac već bio zaštićen jednom vrstom antivegetativne boje, ponovno koristite istu! Ne zaboravite da  postojeći premaz antivegetativne boje i novoodabrani premaz, zapravo, određuju način na koji ćete pripremiti površinu  i nanositi boju.
Ako je za podvodni dio plovila već korišten proizvod HEMPEL’S MILLE DYNAMIC 7170, odnosno HEMPEL’S MILLE WHITE 7115, samo pažljivo operite površinu slatkom vodom (ne pod visokim pritiskom!). Nakon toga na osušenu površinu nanesite sljedeći premaz HEMPEL’S MILLE DYNAMICa 7170, odnosno HEMPEL’S MILLE WHITEa 7115. 

Ako je podvodni dio već bio zaštićen “tvrdim” tipom antivegetativne boje, kao što je HEMPEL’S HARD RACING 7648, odnosno HEMPEL’S HARD RACING WHITE 7630, površinu pažljivo izbrusite “na mokro” papirom 80-120. Nakon toga možete nanijeti jedan do dva premaza iste boje.  U slučaju da je stari premaz istrošen, ili je ispucao i ljušti  se, procijenite da li vam je isplativije izvršiti djelomičan  popravak ili potpuno uklanjanje stare boje. S “tvrdog” tipa antifoulinga  možete prijeći na polirajući,  ali stari “tvrdi”  tip antifoulinga treba prvo izolirati HEMPEL’S UNDERWATER PRIMERom  2603.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: broker975fx 02, 04, 2017, 10:59:39 pre podne
Dule, nemoj se šegačiti, obavezno mazi katran, bez izgovora.

Ma naravano ali me zanima koja je varijanta kod hempela, tj sta se maze posle njihove osnovne. Ako se dobro sececam oni i nemaju varijantu epoksi katrana kao zorka i pitura vec nesto drugo slicno ali nije crne boje.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Zoran T 02, 04, 2017, 11:30:07 pre podne
To i mene ceka sa tim farbanjem...
      Vepar to koleno na krmenoj statvi je odlicno kao ojacanje ali ce da ti remeti strujanje vode oko samog propelera...moze da ti poveca zanos broda pri dodavanju gasa i da ti napravi neku vibraciju na nekim obrtajima...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 02, 04, 2017, 23:28:07 posle podne
Ja do sada sam imao samo iskustvo sa zorkinim programom, znaci epoksi osnovan, epoksi katran a za gore pu lak. Sta u hempelovom programu ide pisle osnovne za podvodni deo, jel imaju nesto tipa epoksi katrana?

Koliko sam ja saznao nema vise epoksi katrana, u jaht programu pominju jos i "under water primer" ali sve se svodi na vise ruku osnovne "light primer" pa onda koja ruka "under water primer" a ni ne mora i onda koja ruka nekog antialgina... Koliko sam skontao katrani su se izbacili zbog ekologije, ali ne tvrdim. Zorka više ne prozvodi taj program boja... Nazovi KTD i traži stručno lice. Čovek puno zna i hoće da pomogne a i spreman je da ga davimo. Što se tiče cena ne verujem da može povoljije od ovih, barem ne u Srbiji... I pored karambola koji je peskarenje napravilo, opet bih se odlučio za peskarenje! Površina nakon peskarenja je potpuno drugačija nego posle brušenja, hrapava a dubinski očišćenja, svaki kvadratni mm2 je očišćen sve pore rupice šavovi uglovi ama baš sve! A i ove farbe zahtevaju takvu pripremu zbog ekstra debelog sloja u kome se nanose...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 02, 04, 2017, 23:32:43 posle podne
To i mene ceka sa tim farbanjem...
      Vepar to koleno na krmenoj statvi je odlicno kao ojacanje ali ce da ti remeti strujanje vode oko samog propelera...moze da ti poveca zanos broda pri dodavanju gasa i da ti napravi neku vibraciju na nekim obrtajima...

Stvarno ne znam, nemam iskustva sa takvim radovima, ali imam jaaakooo puno poverenja u majstora koji mi to radi. Boroš se time bavi 35 godina radio je po celom svetu, gde god se pojavi svi ga znaju i svi su puni poštovanja prema njemu. Valjda zna šta radi... A vibracije koje sam imao ne mogu biti gore motor je pokidao m12 brezon na nosaču motora eek eek JFAOITHAJFA , tako da mislim da će svakako biti mnogo bolje!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Zoran T 03, 04, 2017, 22:29:59 posle podne
Izvini nisam mogao da ranije da ti odgovrim...konkretno kod tebe cela ta krmena statva je malo neobicna i ona ti pravi dosta turbulencije na propeleru...radila je do sad radit ce i od sad...koleno ce jos vise da ti remeti strujanje vode...jedan deo vode neposredno ispred propelera "pokusava"da se vrti zajedno sa prop...to koleno. ti dodje kao pregrada i ometa tok vode...lopatica se krece 40-60kmh i svaki put kad fijukne kroz takvu vodu ima problem od vibracije do kavitacije itd...
                Preporucene pozicije propelera ....
         Vrh lopatice---korito---udaljenost min 17% od precnika prop
        vrh lopatoce do kobilice udaljeno min 4%
        Od krmene statve udaljenost prop merena na 35%precnika min27% od precnika prop
        Prednja ivica pera kormila merena  na 35% precnika udaljenost max 10%
        slobodna duzina osovine od izlaska iz statve do propelera na osovini max 4 puta precnik osovine
    vrednosti su za propelere sa 3 kraka na oko 1000rpm osovine...moguce su tu male korekcije u zavisnosti od korita i obrtaja...apsolutni minimum propeler korito je 50mm...manja razdaljina i nesto veci broj obrtaja jednostavno lopatica sabija tu vodu u korito pa trese ili udara...
         
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 08, 04, 2017, 23:16:27 posle podne
Posle prve ruke usledilo je flekovanje za drugu ruku i nanošenje druge ruke. Pošto se vreme pokvarilo i očekivala se kiša podigli su kranom ogromnu nadstrešnicu i spustili je preko broda! Ovo je stvarno odlično rešenje thumbup Nakon prve ruke merio sam debljinu nanešenog sloja i zadovoljan sam, debljina se kreće od 70-150 mikrona s time štoje na velikoj većini preko 100 mikrona računam kada se nanese druga ruka da će biti prosečno oko 240 mikrona pa jošdve ruke poliuretana odnosno anti algina podvodno sve skupa biće tu preko 350 mikrona. Inače majstori u inter paintu su maksimalno aljkavi lenji i mora im se sedeti nad glavom. Jedan prozor su mi skroz opeskarili a sa ostalima ćemo videti šta će biti kada skinemo zaštite, za flekovanje sam ih vraćao po 5 puta, posle svake ruke moraju da šmirglaju satima jer uprljaju svežu farbu peskom, sve to traje beskonačno dugo ali šta ćeš boljih nema... Ali su barem fleksibilni i može se čoveksve sa njima dogovoriti....
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 08, 04, 2017, 23:23:33 posle podne
Nanešen je i prvi sloj poliuretana na korito kao i prvi sloj anti algina na podvodni deo, ovo već sada jaaakooo dobro izgleda  kgk kgk kgkkadagledam delove bez varova nisam siguran da li je plastika ili čelik!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: broker975fx 09, 04, 2017, 07:51:03 pre podne
Primetio sam ti na koritu nekoliko kao rupica, predpostavljam posledica galvanske struje, da li si ih popunjavao sa necim ili samo farba preko
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 16, 04, 2017, 20:24:55 posle podne
Samo sam ih prefarbao, nemaju ni 1mm dubine, pa sam odlučio samo da ih prefarbam...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: oblak 16, 04, 2017, 20:26:47 posle podne
Sto ne uzmente CO2 aparat za varenje i napunite te rupice? Solidan varilac moze to da odradi da se nista ne treba brusiti posle.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 16, 04, 2017, 20:35:43 posle podne
Nema tu dubine ni 1 mm jako teško da bi se to moglo popunjavati var aparatom... Zahtevalo bi puno brušenja i mislim da bi to predstavljalo veliki nepotreban posao... U ostalom nemam nameru da me brod nadživi! :D a i morao bih vaditi podove da ne bih nešto zapalio a deo gde je rezervoar ne bih ni smeo da varim. Nosač zadnjih merdevina za ulazak u vodu sam morao da zavarim na rezervoar i to sam uradio sa puno straha, pec po pec pa hlađenje posle svakog vara... Akcija je uspešno završena bez eksplozije! clap
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: oblak 16, 04, 2017, 20:50:23 posle podne
To se u svakom slucaju zapunjava CO2 aparatom,kad su u pitanju rupe od galvanskih struja. E sad dal hoces ili ne druga je stvar. Ne shvatam zasto prave rezervoare pregradnjom korita  ffff
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 16, 04, 2017, 20:52:15 posle podne
Inox šipku od koje sam planirao da napravim vratilo za osovinski vod sam odneo kod strugara da napravi konus za propeler, žljebove za kajle, randerira kraj koji ide u gumenu spojnicu kako bih mu blago povećao prečnik, i nareže navoj za maticu na kraju iza elise... Kada je završio osovinu ispostavilo se da ima odstupanja u pravosti od nekih 4 deseta dela mm. To je toliko malo da se golim okom apsolutno ne vidi ali majstor koji mi radi je odbio tu osovinu da ugradi. Zaključak je bio da baš nemam sreće i da odem i kupim novu. Odem i pazarim opet 1,5 m prohromske šipke fi 25mm i ispostavi se da ima još veća odstupanja u pravosti, ovog puta smo merili pre obrade... Odlazim i ovog puta reklamiram šipku. Na svu sreću ljudi iz te firme su bili veoma ljubazni i ovog puta mi vade iz neraspakovanog bunta šipki iz sredine jednu šipku i seku njenu sredinu, ovog puta dobijamo odstupanje od 4-5 stotih delova mm i obrađujemo je i ugrađujemo. Pošto kormilo nije bilo u osi sa elisom, pravimo i novo kormilo od lima 6mm. Na osovinskom vodu se prave još neke čaure i produžetci koji su bili neophodni za montažu svih elemenata. Montiramo sve to zajedno sa nožem za elisu, matica sa protektorom, volvo ležaj, gumeni ležaj u statvenoj cevi... Kada smo sve izmontirali došli smo do zaključka da je motor u totalnom ekscentru sa osovinskim vodom i da je trpeo velika naprezanja zbog lomova osovinskog voda. Odsecamo stare nosače motora i varimo nove pločevine pod odgovarajućim uglovima i na odgovarajućim visinama... Motor se podiže za nekih 5 cm i dobija drugi ugao, montiran na sva četiri nova nosača motora stvarno lepo izgleda. Očekujem drastično smanjenje buke i vibracija a i nešto dodatne snage, odnosno brzine!  kgk Slike ovih radova slede sutra još nisam sve islikao...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 20, 04, 2017, 23:20:50 posle podne
U među vremenu, nanete su obe ruke poliuretana i poskidane su zaštite za prozore. Prozori i kederi sada su delovali toliko ofucano i skrnavo da sam rešio da i njih menjam. Posle dosta čitanja i informisanja odlučio sam se ipak za staklo i to laminirano ili kako majstori kažu pampleks staklo 3+3 koje ću dodatno zatamniti folijom. Tri stakla kroz koje se gleda u toku vožnje ću samo blago zatamniti dokle ću ostalih 9 prelepiti sa ogledalo folijom, koja bi trebalo da reflektuje i do 80% sunčeve toplote, videćemo kakva će biti efikasnost. Ispostavilo se da staklo uopšte nije skupo, odnosno oko3500 RSD/m2 sa sve sečenjem po šablonu! Ali sam jedva našao majstora koji hoće da se bahće sa ugradnjom u kedere... Po preporuci sam došao do nekih momaka koji su se prihvatili posla za 16 000 RSD, plus da ja kupim kedere. Ne mogu da verujem da će me 12 prozora od laminiranog stakla izaći tako malo! Videćemo kako će uraditi. Kupio sam još 25m kedera sa osiguračem za 9000 RSD a spremio sam i dve tube crnog sika flex FC11 da odmah i napunimo kedere radi boljeg dihtovanja... Posle skidanja prozora površine koje su bile ispod kedera sam prešao lamelarnom šmirglom na brusilici i prefarbao jednu ruku PU.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 20, 04, 2017, 23:31:44 posle podne
Evo slika koje sam ostao dužan prošli put kao i slika u vezi prozora...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 20, 04, 2017, 23:42:21 posle podne
Pod na krmenom delu sam napravio još prošle godine a koristio sam "Decking" odnosno daske od veštačkog materijala koji 75% čini plastika a 25% drvo. Ovaj materijal je namenjen da stoji na suncu na otvorenom izložen atmosferalijama i ne zahteva nikakvo održavanje niti farbanje, skup je kao otrov,ako se dobro sećam oko 50 € kvadrat! Međutim meni se pokazao veoma teškim za održavanje, šta god da padne na njega ostavlja fleke koje je skoro nemoguće skinuti, bio je sav meliran! Žao mi je bilo da ga bacim pa sam ga demontirao i odneo u radionicu gde smo ga dobro išmirglali i prelakirali Hempelovim lakom za drvo. Lepo upija lak i ne čini mi se da je sada mnogo otporniji na prjanje. Ukrojio sam ga ponovo spram nove pozicije motora i vratio nazad u brod...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 20, 04, 2017, 23:51:55 posle podne
Plafon na krmi mi je urađen od špera koji je godinama kisnuo i dobio je ružne crne fleke a lak se sav izljuspao i nestao, rešio sam da sada i to sredim. Dobro smo ga prešmirglali, ali ne do čistog i belog drveta i onda sam potpuno slučajno kupio hemiju "Irkolin extra" za drvo. To je lak u boji sa visokim sjajem (ima ga u 5-6 boja), namazali smo jednu ruku i ostao sam šokiran kako izgleda, kao da je novo, nakon druge ruke valjkom plafon je kao ogledalo. Toliko dobro izgleda da slike to ne mogu verno da prenesu! Na konzervi piše da je hemija otporna na UV zračenje, fungicidna i insekticidna, tako da bi trebalo i da zaustavi buđ. Videćemo kako će se ponašati sa godinama koje budu prolazile, ali prvi utisak je perfektan!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 23, 04, 2017, 22:23:27 posle podne
Pomoć, pomoć, pomoć!  sos6  sos6  sos6 Montaža prozora je bila jako mukotrpna njih petorica su ceo dan montirali prozore i nisu završili...Na uglovima prozora gde su radijusi su se "nagužvali" kederi, pojavile su se uši. Iskreno deluje mi da nema šanse da to dihtuje. kada uvuku osigurač u keder malo se smanje ta odvajanja kedera od stakla ali ipakostanu na nekim mestima i poveliki zazori... kako se to rešava, kako su stari kederi takolepo ležali? jel ima neko iskustva sa time? vredi li neko grejanje fenom ili nešto slično? da li će možda sami leći sa vremenom? Ili je jedini spas da te džepove napunim sikom? Inače ogledalo folija vrhunski izgleda još u kombinaciji sa tri crna vozačka prozora vrh je!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: LSI 23, 04, 2017, 22:34:45 posle podne
Овако, на невиђено, могу да претпоставим да је кедер направљен од гуме која је сувише тврда да би дозволила савијање тих радијуса. Можда је добра за неке друге. Требало би покушати с мекшом гумом. Иначе кедери за прозоре на аутомобилима често се бризгају у ињекционим пресама у одговарајуће облике који се после не савијају.
Исто то ради се за неке профиле вулканизовањем гуме у аутоклавима.
Постоји и начин кад се на екструдерима извлаче профили који се секу на одговарануће дужине али се онда у посебним пресама формирају углови.
Обзиром да прозори на чамцу нису неки серијски, тешко ће се наћи одговарајући профил. Остаје само да се покуша наћи гума такве тврдоће која ће дозволити максималну савитљивост и прилагођавање облику прозора.   Надам се да ћете наћи такву гуму; ова коју сте ставили, очигледно није таква. Можда је добра за нешто друго.

Sent from my P9000 using Tapatalk

Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Labud 1258 23, 04, 2017, 22:40:47 posle podne
U Guminsu imas kvalitetne kedere sa drugacijim montiranjem. lako, brzo i hermetcno.

iako sam ja to lepio ...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: LSI 23, 04, 2017, 22:47:59 posle podne
Зокс, тим ће спречити цурење али визуелно ће прозори и даље бити ружни.

Sent from my P9000 using Tapatalk

Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 23, 04, 2017, 22:54:24 posle podne
Vizualno mi i ne smeta toliko, kada se čovek odmakne i ne  obraća pažnju i ne upada toliko u oči. Ali je jako bitna funcialnost, odnosno dihtovanje... Da li se te krivine na kederima mogu negde kupiti ili da li se negde mogu naručiti kederi spram prozora? PS Lepljenje prozora za brod sam odbacio u startu, baš mi je to ružno i vire oko 1cm napolje ili unutra, to mi je preterano grunfovanje za moj ukus...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: LSI 23, 04, 2017, 23:03:50 posle podne
Није ми познато да би се негде могли наћи углови а и ако би било, остаје проблем вулканизације. То није опција.

Иако сам изглед није на првом месту, ипак би ваљало потражити мекшу гуму. Биће мање набора и "ушију" сигурно. А онда, све добро задихтовати, како је Зокс предложио.

Sent from my P9000 using Tapatalk
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 23, 04, 2017, 23:53:14 posle podne
Otićiću sutra do tog guminsa da vidim da li su ti kederi nešto mekši od ovih iz gumatica, ali ovi su već plaćeni oko 9000 RSD a i utrošeno je oko 50 radnih sati na montažu... A evo i slike u prilogu kako to izgleda iz daljine a sutra ću vam slikati i kritične delove izbliza...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: oblak 24, 04, 2017, 00:03:58 pre podne
Najvaznija stvar kod montaze na keder je zazor izmedju stakla i otvora na limu koji mora biti precizan kao i debljina lima i prozora. Kederi se prave na tacne mere a moras malo uracunati i da lim radi pa se malo zazori za 1-2 mm povecaju. To je razlog guzvanja cesto. Ostavi to da otopli pat dana verovatno ce leci veci deo, rukom " masiraj" nabore da se smanje a mozes ih zagrejati fenom al za kosu ne za farbu.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: LSI 24, 04, 2017, 06:23:46 pre podne
На вишој температури гума ће омекшати мало и истегнуће се. Ако је профил сечен "кнап" набори на местима савијања још ће се повећати. Зато се често, на правом делу профил скрати пар милиметара, да му се остави простор да "ради".

Грејање феном може да опусти кедер и олакша постављање али кад се охлади све се врати у првобитно стање. Гума је то, еластична је.

Колико знам, у Гуминсу, у индустријскиј зони, недалеко од Албуса, раде тврде гуме за ваљке. Ове профиле, кедере, за наше потребе продају у Гуматику, у Темеринској улици.

Sent from my P9000 using Tapatalk

Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Terca 24, 04, 2017, 09:57:59 pre podne
Radijusi prozora su pomanji...

Neka iskustva kažu da su Gumatikovi kederi relativno tvrdi a i da posle brzo i ispucaju. Može malo da pomogne mekši keder, takav možeš da kupiš u Inđiji (br. telefona je 064/1830-636, Neša), a mislim da ima i nekog ko to valja na Najlonu. Probaj prvo da kupiš za jedan prozor (najgori), pa ako ima razlike eto i rešenja. Ne sme da ima uši, to je bolno za zadihtovati, voda uvek nađe put, a i popucaće brzo na tim mestima.

Kederi se inače dobro zaptivaju i običnim vazelinom (naguraš u veći špric, sa vrhom za crevce- ne za iglu, zabodeš u keder koliko može, i stiskaš i povučeš da iscuri svuda, onda obrišeš), gde ima masti nema vode... a dodatno vazelin čuva keder, i leti i zimi. Tu proceduru (meni treba oko sat vremena za 7 prozora) radiš na svaku godinu-dve-tri kad se setiš i eto kod mene recimo sve stoji bez curenja, lepljenja, silikonisanja, pucanja, menjanja,  sad već više od 20 godina.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 28, 04, 2017, 13:37:01 posle podne
Čujem ideš sutra u vodu?
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: maverick 28, 04, 2017, 15:09:58 posle podne
U Guminsu imas kvalitetne kedere sa drugacijim montiranjem. lako, brzo i hermetcno.

iako sam ja to lepio ...

Imas li mozda sliku tih kedera...ja sam kupovao u Novom Sadu i isto mi ej bilo tako na ćoskovima, malo grijao fenom i ljepse upakovao a kasnije sam ipak sve silikonirao....i nakon dvije godine mi poprilično ispucala guma
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 28, 04, 2017, 22:24:22 posle podne
Evo slika kedera izbliza... Ipak sam zadržao kedere iz Gumatika, nije mi se dalo da ih ponovo skidam pa vraćam nove za koje niko ne garantuje da će bolje leći. Sve kedere sam dobrano zadihtovao sika flex fc 11 crne boje a "uši" nastale na radijusima sam skroz napunio... Grejanje fenom nije dalo nikakav rezultat, ali su malo legli sami od sebe kroz dan dva. Mislim da će sada dihtovati.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 28, 04, 2017, 22:27:29 posle podne
Čujem ideš sutra u vodu?

Trebalo bi!  kgk kgk kgk Sutra ujutru se montiraju nove cirade sa prozorima i komarnicima, za to vreme ja završim servis na pomoćnom motoru i oko podneva nazad u vodu. Ostalo je još nekih manjih radova, ali to ću završiti na vodi.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 28, 04, 2017, 22:53:13 posle podne
Zbog nove pozicije motora morao sam da napravim i novu kutiju/poklopac motora, odnosno sto... Kada već pravim iznova rešio sam da maksimalno utišam motor. Posle dosta proučavanja principa zvučne izolacije došao sam do zaključka da poklopac mora biti izrađen od više slojeva različitih materijala različite gustine. Tonovi visoke frekvencije se relativno lako eliminišu sunđerastim materijalima međutim duboki tonovi koji najviše i smetaju zahtevaju gušće materijale. Sama debljina pojedinih slojeva nije od presudnog značaja koliko je to što veći broj različitih slojeva koji nisu međusobno kruto spojeni. Znači nema upotrebe šrafova/eksera kao ni tvrdih lepkova. Takođe i masa samog poklopca same kutije treba da bude što veća... Samu kutiju sam napravio od šperke 15mm koju su mi izgerovali pod 45 stepeni i spojili u Stillesu. Pogledao sam cene namenskih materijala za zvučnu izolaciju u motomarin katalogu i šokirao se kolike su. Zvučna izolacija koja u sebi ima nekih 0,1mm olova je nenormalno skupa. Odlučio sam se da sam pravim što kvalitetniju zvučnu izolaciju. Na šperku ide tvrda guma u rolni debljine 5mm, zatim olovna folija debljine 0,8mm ( koja je inače teška nekih 11 kg po m2), zatim negorivi sunđer debljine 10 mm, pa namenski materijal za zvučnu izolaciju hauba na automobilima koji se sastoji od tvrdog sunđera i tanke aluminijumske folije pa na kraju debela  aluminijumska folija. Za lepljenje slojeva sam koristio Momen fix fleksibilni lepak otporan na t do 110c i vodootporan je, prodaje se u konzervama kao farba a nanosi se četkom. Cene svih ovih materijala nisu ni malo male, mislim da sam do sada dogurao do onih cifara iz motomarina, ali mislim da je ovo mnogo kvalitetnije rešenje. Izrada je još u toku a o rezultatima kada bude sve gotovo ću vas obavestiti.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: momcilo 29, 04, 2017, 10:40:13 pre podne
Vidi se da si sa puno žara ušao u ovaj poduhvat i svaka čast.

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 29, 04, 2017, 21:47:09 posle podne
Imas li sliku kantice sa lepkom?
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 30, 04, 2017, 23:24:23 posle podne
Evo lepka koji koristim. Mislim da je odličan, jedino što je potrošnja momačka, ide mi skoro dve konzerve po sloju izolacije, što mu dođe 2 x 5 = 10 kantica x 900 RSD nije malo...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 30, 04, 2017, 23:38:01 posle podne
E pa ljudi jučerašnji dan je prošao kako je i bio isplaniran! Cirade namontirane, urađen servis na pomoćnoj Yamaha 9,9 i brod spušten u vodu i doteran do veza  kgk  kgk  kgk !!! Provereni su i prozori kako kišom, tako i šmrkom i za ne poverovati ali ni jedan ne pušta. Cirade su ispale ekstra, baš sam zadovoljan. bočno dva prozora na ciradama sa komarnicima a nazad veliki providni prozor sa još jednim slojem koji može da se spusti. plus komarnici na prozore u kabini, kao i komadi cirada iskrojeni prema prozorima u spavaćem delu sa drikerima koji služe kao zaštita od sunca (da me ne budi sunce u 5hujutru!  thumbup Još jednom sve pohvale za Bojana sa Telepa, čovek je teški profesionalac!  llll  llll  llll Danas su pokačeni bokobrani, zasilikonisan spoj cirade i broda, a gospođa je ceo dan spremala unutrašnjost. Sve mi se čini da ima još dan dva da provede na brodu dokle ne upicani sve da bude kao u apoteci!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 01, 05, 2017, 00:26:16 pre podne
A evo i snimaka!   k5 king sajkaca jh thumbup 6589 lol kgk clap llll upavusi 25648 sail a0335

https://www.youtube.com/watch?v=uoXbNWu1Odg

https://www.youtube.com/watch?v=w0HFjRJ0ZG4
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Bakara 01, 05, 2017, 08:07:27 pre podne
Izgleda odlično! Sa srećom!
Kako si zadovoljan zvučnom izolacijom?
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: momcilo 01, 05, 2017, 09:12:50 pre podne
Svaka čast i da te služi dugo.

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: DuleN 01, 05, 2017, 09:22:45 pre podne
Sa srećom!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: MiletaStamat 01, 05, 2017, 10:10:02 pre podne
Sa srećom da ploviš- Opravio si ga svaka čast, kao nov je. Uživaj za sav trud koji  si uložio u njega.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: petar_kozic 01, 05, 2017, 22:04:18 posle podne
Ima li sta lepse od ovoga. A, sad gde pozelis !

Sent from my Lenovo A328 using Tapatalk

Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 09, 05, 2017, 21:53:46 posle podne
Sto je završen, namontiran i isproban! Rezultati su odlični buka je drastično manja a i vibracije su se smanjile za kategoriju, istina vibracije su se smanjile zbog novih nosača motora i boljeg centriranja motora. Sada je moguće normalno razgovarati na krmi i kada radi motor a u kabini kada se zatvore vrata je baš tiho, može se spavati bez problema. Što je najvažnije sada se može ručati na stolu i kada radi motor, a takođe se može i kuvati u vožnji bez da se vija šerpa po šporetiću! jh Evo i par slika sa probne vožnje od Novog Sada do Bačke Palanke, odnosno Tikvare! Inače zaljubio sam se u Tikvaru ali o tome u nekoj drugoj temi...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: petar_kozic 09, 05, 2017, 23:01:14 posle podne
Svaka cast. E, za ovo je vredelo truda. Sada uzivancija koja vidim ne manjka.

Sent from my Lenovo A328 using Tapatalk

Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 09, 05, 2017, 23:49:59 posle podne
Hvala puno na čestitkama zaistinu je uloženo dosta truda i novca ali već se isplaćuje.  25648 sail kgk kgk kgk
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: budens72 10, 05, 2017, 22:14:51 posle podne
bravo  114 114 114
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 11, 05, 2017, 07:52:55 pre podne
Samo onaj ko je nekad sređivao brod zna koliko vremena, napora, živaca i para treba za ovako nešto.
Ostali ne mogu ni da zamisle, porpisujem.

Sreća pa se sve brzo vrati, vidimo se na vodi.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Zoran T 11, 05, 2017, 09:53:19 pre podne
Kad krene  25648 sve se te muke brzo zaborave...ostaje zasluzeno uzivanje...super
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: broker975fx 11, 05, 2017, 13:45:27 posle podne
Jeste bre muka nema sta :)
Sta si radio sa bunarem, presao na lulu ili je ostao?
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 11, 05, 2017, 17:09:58 posle podne
 Odsekao bunar, zavario prodor pa napravio novi sa lulom... ali cini mi se da je bolje zahvatao vodu iz bunara... mislim da bi najbolje resenje bio veci bunar u koji mozes komotno da zavuces ruku. A da je posao i nervoza to jeste!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: broker975fx 16, 05, 2017, 13:04:50 posle podne
Odsekao bunar, zavario prodor pa napravio novi sa lulom... ali cini mi se da je bolje zahvatao vodu iz bunara... mislim da bi najbolje resenje bio veci bunar u koji mozes komotno da zavuces ruku. A da je posao i nervoza to jeste!

Da to je sada moja dilema - ja imam bunar prilicno velik debljine 6mm, problem je sto je star sigurno 30-40 godina a iznutra nije bio zasticen ili je ta zastita davno propala. Kako je brod napolju on mora preventivno da se izvadi i napravi novi. Vadjenje je moguce jedino od dole kroz trup sto sa pravljenjem novog i nije da je mali i jeftin posao. Druga varijanta mi je klasika to sto si ti uradio ali zaista mnogi kazu upravo to sto ti spominjes da je zahvat vode puno bolji u varijanti bunara, kao pravom brodskom resenju.

U principu i ima logike da tako bude posebno dok je brod u pokretu
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 16, 05, 2017, 15:37:27 posle podne
Jos jedna stvar me brine, a to je led u zimskom periodu... Ja sam u bunar zimi ubacivao komad stiropora koji je led guzvao a ovde imam parce mesingane cevi koja je sastavni deo lule/sape pa tek onda ventil i tu cev ne mogu nikako da zastitim od smrzavanja... Majstor me ubedjuje da nema sanse da ce je led polomiti, da ce se airiti ka dole ka otvorenom kraju, ali iskreno me to brine...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Nidza 16, 05, 2017, 16:45:54 posle podne
Broker,

Uh na brzinu samo, sto se tice "klasicnog" usisa kljucno ti je sledecih nekoliko stvari:

1. Vazno je da se dobro odabere mesto usisa na koritu tj. da ne bude negde gde ima dosta turbulencija vode tj. gde se ne pojavljuje vazduh u toku plovidbe, npr dalje od elise i od samih bokova broda, ako skiciras grubo svoje korito iz pticje perspektive, intuitivno ces sagledati koja su to losa mesta, a izmedju ostalog, slicnu preporuku sa sve skicama mozes naci i u uputstvima sonara jer i njima smetaju mehurici ili vazdusni dzep (naravno, vodimo se logikom pa necemo gledati varijante blize pramcu ako je motor pozadi).

2. Bitna je maksimalna visinska razlika izmedju usisa vode (od tacke vodene linije) i ulaza u pumpu i nju treba uporediti sa deklarisanom koju pumpa moze da povuce, mislim da se to zove "maximum head" na engleskom, ali proveri (takodje, proveriti koji protok vode je potreban motoru i uzeti u obzir da sa povecanjem te visine, smanjuje se protok pumpe, postoje krive pumpe za proracun). Ako ti je i pumpa ispod vodene linije, to je idealno i moze skoro svaki tip pumpe da se koristi. Ako je iznad vodene linije i ta visina je veca nego deklarisana na pumpi, pumpa nece moci dobro da povuce vodu, a i nece moci svaki tip pumpe da se koristi. Ako je iznad, onda mogu samo one pumpe koje mogu da povuku vodu i kada su prazne tj koje prave vakuum (npr mogu impelerska (danas najcesce), dijafragma (iako ne za ovu primenu), sa rotirajucim vodenim prstenom (uz izuzetak da mora da se ubaci samo toliko vode da se formira prsten), ali ne moze npr centrifugalna (kao sto je kaljuzna npr)). Ovde nije razmatrana visina samog usisa, npr ako je slucaj da je mnogo iznad vodene linije, u tom slucaju i to mora da se uzme u obzir za celu tu matematiku. Ima sigurno ko to moze bolje od mene da objasni, nije to moja struka.

3. Da bude odgovarajuci promer usisa koji trazi pumpa, takodje, i izlaz iz pumpe da bude odgovarajuci jer bilo koje suzenje bilo ispred, bilo iza pravi restrikciju, takodje, veliki broj krivina i kolena pravi dodatne restrikcije. O ovome bolje i detaljnije moze neko strucniji da isprica. U principu neke ozbiljne restrikicije sa puno krivina i slicno, trebalo bi kompenzovati debljim promerom cevi/creva/usisa.

4. Na kraju, bitno je proveriti sve spojeve od usisa do pumpe jer ako negde ulazi vazduh, onda se gubi vakuum koji pravi pumpa pa umesto sav vakuum da povuce vodu iz reke, deo vakuuma vuce vazduh kroz los spoj i onda nema punog protoka. Ovo je uostalom i najlakse proveriti, a pretpostavljam da to svi i radimo zbog potencijalno mnogo gorih posledica  56568.

  Ima sigurno jos stavki kojih se nisam setio, ali ugrubo, obracanje paznji na ove stavke bi trebalo da resi vecinu "kljucnih" problema.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Nidza 16, 05, 2017, 17:01:00 posle podne
  Eh da, zaboravih da dodam na kraju, bitno je da se prostor oko "klasicnog" usisa ne koristi kao magacinski prostor za "visak stvari", vec da se lepo "zastiti", a ne npr da se tu drzi nesto tesko sto bi pri pokretu na talasima ili nekom velikom nagibu moglo da se pokrene i odlomi usis, npr ogromna kutija sa alatom koja moze da kliza napred/nazad ili levo/desno i da udara u usis.

  Sto se tice leda, mislim da je o tome vec pisano i apsolvirano na forumima. Antifriz, malo izolacije, malo zavlacenja u nepristupacne prostore i sve ok, vec pisano o tome, kao sto rekoh.

  A ako se vec pravi usis od pocetka, nije lose staviti i racvu i dva ventila tako da moze da se lako ubaci antifriz u sistem bez skidanja creva ili da se lako konzervira motor ili za najgori slucaj, da se iskoristi kapacitet pumpe motora za izbacivanje vode iz korita dok se ne dovuce do obale (neuporedivo veci kapacitet pumpe u odnosu na kaljuzne pumpe). Jedina mana ovog poslednjeg resenja sa spaasavanje jesto sto neko treba da cuci dole i naizmenicno otvara i zatvara ventile na racvi, ali opet deluje "elegantnije" od manuelnih kaljuznih pumpi tj. duze covek moze da izdrzi.

  Ma tu ima gomila varijacija, samo je pitanje koliko cete detaljno da razradjujete scenario i koliko cete da izdvojite novca za svaki scenario. Npr. kolega iz marine je stavio dva usisa sa ventilima tako da moze da odabere koji usis zeli da koristi za slucaj da se jedan od usisa zapusi. Pozdrav za kolegu iz marine  114
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: broker975fx 16, 05, 2017, 21:20:01 posle podne
Bilo bi dobro da moderator ubaci ovo ili u novu ili u postojecu temu.

Pa svakako bi trebalo da postoje dva usisa jer se nikad ne zna kada jedan moze da zacepi iz bilo kog razloga. U toj klasicnoj varijanti meni se licno svidja kada se ventil i cela ta sklopka ubace u cevku koja je vislja od vodene linije. Tu je problem otvaranja i zatvaranja ventila ali posto se to retko kad zatvara, realno samo zimi, ok je i varijanta flansne. Tada si siguran da i nesto pukne voda puni samo tu cevku.

Malo sam prosetao danas po radnjama i sve u svemu da uradim kako treba i da ispratim moja creva koja su ili 2 ili 1.5 cola, sa svim nastavcima i cudima dodje me slicno ko da vadim stari i pravim novi bunar isti takav koji radi bez greske. Ako se bude radio novi bunar videcu samo da napravim kozmeticke promene kako bi manipulacija i ciscenje bilo laksi, usput cu da mu stavim jednu magnezijum anadu a mozda smislim i neki mali grejac na 220v za bas hladne dane.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Bolens 20, 05, 2017, 16:27:08 posle podne
Čestitke i od mene! Zaista veliki trud i odlični rezultati na kraju. Ima i da se čita a dugo a kamoli kad čovek pomisli na sređivanje. A Bojan iz Bolmanske ulice na Telepu je i za mene otkriće, pomogao mi oko prikolice i sredio jedno motorče staro 53 godine da je kao novo!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 03, 10, 2018, 22:23:35 posle podne
Razmišljao sam da li da ovo napišem u temi "grejanje na brodu" ili ovde ali prelomio sam da to bude ipak u ovoj temi kako bih na jednom mestu imao šta sam sve radio na brodu. Pošto sam stojički izdržao 10 dana na moru i nisam kukao rešio sam da sebe počastim Webastom. Na "kupujem prodajem" sam našao neki servis u blizini Paraćina da prodaje nove Ebersprecher uređaje sa kompletnim kitom za ugradnju. Taman u povratku iz Grčke sam svratio do njih lično i uverio se da su uređaji ganc novi i upakovani u originalne kesice zajedno sa svim mogućim delovima za montažu... Komplet za ugradnju i uređajAirtronic D2 su me izašli 600 €! eek eek eek Boli, ali sve u vezi ovog hobija je jako skupo pa čovek vremenom ogugla. Kada sam raspakovao uređaj i krenuo da čitam instalation manual odustao sam od samostalne ugradnje... Pogledajte slike i biće vam jasno zašto. Plus mi se i nisu bušile rupe fi60 u čeliku 3mm debljine kao ni izduvi i usisi kroz bokove od 4mm
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 03, 10, 2018, 22:38:20 posle podne
Međutim kada sam pozvao Bojana jedno 3 dana smo se vijali kada će doći samo da pogleda posao a onda me je odložio za još nedelju dana te sam se odvažio da samostalno uđem u ovaj poduhvat (kakve majstore imamo sve moramo sami da radimo) Tri četiri dana sam burgijao na brodu od 5 popodne pa do 3-4 ujutru. Dokupio sam za još jedno 100 € kablova, prodora, alu creva i kojekakvih sitnica i sve sam samostalno ugradio uz pomoć jednog prijatelja kome nikada ništa nije teško. Alu crevo fi 60 je bilo teško naći po nekoj normalnoj ceni i na kraju sam ga neočekivano našao u gumatiku!? Posao je bio baš težak, sve je nepristupačno i zavučeno... A Limovi debeli i nerealno tvrdi. O šumi kablova u razvodnom ormanu na koje sam dodavao osigurače da i ne govorim. Međutim trud se isplatio uređajje jednom rečju BRUTALAN!!! Skoro se ne čuje kada radi, bukvalno za 2 min zagreje brod i uđe u najslabiji režim rada. Goriva troši oko 100 g na sat i oko 2A struje vuče. Sam se pali, vuče gorivo, reguliše režim rada, jačinu ventilatora ma sve sam radi. Kontrola se vrši putem malog jednostavnog displeja.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 03, 10, 2018, 22:47:03 posle podne
Pored webasta sam na "Kupujem prodajem" isčeprkao i potpuno nov plinski rešo od inoxa. Uređaj je engleskog porekla i baš je marine uređaj. Našao sam ga na netu po ceni od 185 funti eek. Za razliku od mog starog poseduje i termo elemente i ne dva nego 3 gorionika, još je na sebi imao i onu plavu zaštitnu foliju, nije mi jasno zaštoga je čovek prodao za 60 €. Baš je čučnuo i baš mi se dopada. A kupio sam i spravicu za pretakanje goriva tačnije crevo sa malom pumpicom na kraju koja povuče gorivo iz kante a ostalo odradi gravitacija. Zbogom bolu u leđima i prosipanju dokle točim iz fricovke!  sajkaca

Haos koji sam napravio na brodu izvodeći ove radove mislim da nije ni potrebno da pominjem! Trebalo mi je 3 sata samo da sve vratim na svoje mesto!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 03, 10, 2018, 23:24:56 posle podne
Bogami, idu hladni dani i lepo ćemo se družiti, a ni pivo nam se neće grejati, sem uz vatru  sajkaca
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: MiletaStamat 04, 10, 2018, 08:04:20 pre podne
Bravooo!!! Za vas sezona kao da sad počinje.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: DuleN 04, 10, 2018, 08:32:03 pre podne
Bravo majstorcino !
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 04, 10, 2018, 08:58:46 pre podne
Hvala, hvala! Jos samo Dunav da poraste jedno 50cm pa da mozemo da izadjemo iz ove nase bare! Jedva cekam da zaplovim, bas kriziram...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 04, 10, 2018, 09:04:22 pre podne
Taman kada sam zavrsavao sa ovim radovima osetim smrad pokvarenih jaja! Otvorim boks sa akumulatorima kad imam sta da vidim jedan od kucnih akumulatora se blago naduvao i vreo! Moram da priznam da su ta dva kucna akumulatora  prastara i da sam ih dobio sa brodom. Posto su paralelno spojeni zamenio sam ih oba sa dve nove exidove stotke! Sada imam ukupno 300 Ah novih akumulatora i mislim da sam miran vise godina...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Kolibri 04, 10, 2018, 09:26:57 pre podne
Duguješ nam kad zahladni izveštaj kako greje. Za koju zapreminu prostora je predviđen uređaj.
Mene rešavanje ovog problema očekuje sledeće godine, ovu zimu sam na suvom.
Na prvu mi izgleda prihvatljivo i privlačno.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Misha D 04, 10, 2018, 09:33:17 pre podne
ovi uredjaji su najbolji sistem za naše veličine plovila.
Regulacijom na kontrolnom panelu mogu pokriti sve niske temperature.
Održavanje je skoro nikakvo.
Potrebno ga je jednom-dva puta na kratko uključiti i leti da bi se samopodmazali pokretni delovi.
Ima i funkiciju običnog ventilatora u letnjem periodu ali je to nepraktično razbacivanje sa , nikad dovoljnom, el.strujom.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Dora 04, 10, 2018, 09:51:31 pre podne
Pročitao sam temu od početka  eek Za ne poverovati šta si napravio od brodića. Na stranu troškovi koje sam delimično sabrao i deluju za infarkt ostalo je entuzijazam za svaku pohvalu. Imao sam taj osećaj za neke aute svojevremeno, nadam se da ću se pelcovati od vas :)   llll

Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Terca 04, 10, 2018, 12:26:48 posle podne
Crni ti, kupio si dizel grejanje, i to baš onda kada izbacivaš pravi dizel motor da bi stavio kobajagi motor koji radi na benzin...  sajkaca

Čekao sam ovu reportažu, služba sve zna, ajkula te je "izdao" pre dve-tri nedelje.

Kako si namontirao/fiksirao pumpicu za gorivo, tj. da li se preko lima čuje kako kuca magnet dok radi?
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 04, 10, 2018, 12:44:32 posle podne
Pumpica je dosla sa nosacem koji je ceo od gume, bas je dobar, pumpica bukvalno lebdi u vazduhu... taj nosac sam zavrnuo za pod od dekinga ispod sanduka od motora koji je jako dobro zvucno izolovan i opet se cuje caktanje pumpe. Ali stvarno malo, ma skroz zanemarljivo...

Ako skupim 10k € za prekrajanje korita i zamenu masine za proizvodnju dima, smrada, buke i vibracije sa pravim motorom  ha lol ha lol  najmanji problem ce biti rezervoarcic od 10 -tak l dizela...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 04, 10, 2018, 12:46:02 posle podne
Pročitao sam temu od početka  eek Za ne poverovati šta si napravio od brodića. Na stranu troškovi koje sam delimično sabrao i deluju za infarkt ostalo je entuzijazam za svaku pohvalu. Imao sam taj osećaj za neke aute svojevremeno, nadam se da ću se pelcovati od vas :)   llll

Hvala na pohvalama, stvarno je ulozeno jako puno i truda i novca, a o zivcima i da ne pricam!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 04, 10, 2018, 12:54:11 posle podne
Duguješ nam kad zahladni izveštaj kako greje. Za koju zapreminu prostora je predviđen uređaj.
Mene rešavanje ovog problema očekuje sledeće godine, ovu zimu sam na suvom.
Na prvu mi izgleda prihvatljivo i privlačno.

Ostajo sam nocu da vidim kako se ponasa kada padne temperatura na 7-8c i radi isto kao i preko dana. Videcemo kako ce se ponasti oko 0c mada mislim da je 2.2kw sasvim dovoljno za plovila do 10-ak metara.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Bećar 04, 10, 2018, 13:12:40 posle podne
Međutim kada sam pozvao Bojana jedno 3 dana smo se vijali kada će doći samo da pogleda posao a onda me je odložio za još nedelju dana te sam se odvažio da samostalno uđem u ovaj poduhvat (kakve majstore imamo sve moramo sami da radimo) Tri četiri dana sam burgijao na brodu od 5 popodne pa do 3-4 ujutru. Dokupio sam za još jedno 100 € kablova, prodora, alu creva i kojekakvih sitnica i sve sam samostalno ugradio uz pomoć jednog prijatelja kome nikada ništa nije teško. Alu crevo fi 60 je bilo teško naći po nekoj normalnoj ceni i na kraju sam ga neočekivano našao u gumatiku!? Posao je bio baš težak, sve je nepristupačno i zavučeno... A Limovi debeli i nerealno tvrdi. O šumi kablova u razvodnom ormanu na koje sam dodavao osigurače da i ne govorim. Međutim trud se isplatio uređajje jednom rečju BRUTALAN!!! Skoro se ne čuje kada radi, bukvalno za 2 min zagreje brod i uđe u najslabiji režim rada. Goriva troši oko 100 g na sat i oko 2A struje vuče. Sam se pali, vuče gorivo, reguliše režim rada, jačinu ventilatora ma sve sam radi. Kontrola se vrši putem malog jednostavnog displeja.

Jedno pitanje vezano za cevi ubacivanja i izvlačenja vazduha za webasto . Koji je razmak između usisne i odsisne rešetke ? Na fotografiji kabine, vidim samo jednu crnu pored termostata. A na drugoj fotografiji  ,kroz zid prolaze cevi  jedna pored druge .Idealno bi bilo da se druga rešetka nalazi diagonalno kod pramca ,da bi vazduh prelazio preko cele kabine. Ako su rešetke preblizu , uređaj uvlači već zagrejan vazduh i prebrzo prelazi u sporiji režim rada ,a da se prednji deo nije zagrejao ili klimatirovao.
Ako je položaj rešetke drugačiji , zanemari ovu priču  jh
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 04, 10, 2018, 15:49:54 posle podne
Oba su sa desne strane broda, ali izduv toplog vazduha je skroz napred u spavacem delu a usis ispod kuhinjskih elemenata skroz nazad, tako da vazduh cirkulise kroz celu kabinu... u uputstvu je naglaseno da usis i izduv toplog vazduha moraju biti razmaknuti, kao i auspuh i usis vazduha za sagorevanje....
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: broker975fx 04, 10, 2018, 16:30:44 posle podne
I skupo i nije, ja realno najvise volim da kad potrosim pare to i vidim. Pare sve jedno covek spali ovako kad kupis veliku stvar koja bi trebalo godinama da sluzi je zadovoljstvo potrositi lovu
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: DuleN 04, 10, 2018, 16:42:24 posle podne
I skupo i nije, ja realno najvise volim da kad potrosim pare to i vidim. Pare sve jedno covek spali ovako kad kupis veliku stvar koja bi trebalo godinama da sluzi je zadovoljstvo potrositi lovu
99% si u pravu, jer nisi spomenuo zadovoljstvo trosenja para na pice i cigare  114
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 04, 10, 2018, 17:56:30 posle podne
Svaka ti je na mestu! Sto jeate, jeste! Pogotovo ja uzivam u kvalitetnim stvarima koje sam skupo platio pa me sluze dugi niz godina... i svaki put se odusevim kako su dobre kada ih koristim! A kad god sam pravio kompromis na kraju sam se pokajao!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 05, 10, 2018, 06:56:27 pre podne
Ja jedino više uživam u kvaitetnim stvarima koje sam jeftino platio, pa mi služe dugi niz godina....  sajkaca sajkaca sajkaca

Elem, odlična je stvar, ja sam takođe uzeo dizel webasto, iako mi je motor benzinac, iz razloga što mi je naleteo jeftino dobar komad, a lakše je naći dizela nego benzinca... Airtop2000 sam platio onomad 250e.

Montirao sam plastični rezervoar od tomosove pumpe za vodu zapremine 3-4 litre i super radi... Mada nešto razmišljam da dam nekom da mi izvari prohromski rezervoar od 10-ak litara (što košta smešne novce), ali to verovatno neću učiniti nikada...

Za naše veličine plovila najbolji način grejanja, moja kabina nije velika, ali kad je napolju minus od par stepeni, potrošnja nije nikad bila ni litru za noć... Preciznije je i teško reći, pošto stvarno malo troši.

Nisam znao da ga je dobro i leti upaliti ponekad, nisam to do sada radio....
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: BataVoja 05, 10, 2018, 13:46:43 posle podne
Ja imam webasto 2000 dizel i naravno radi savršeno. Kod mene je povezan sa rezervoarom za gorivo, tako da ne treba poseban rezervoar. Fabrički piše da troši oko 0,2l na sat ali to nisam uspeo da proverim mada mislim da je tačno. Takođe piše da treba bar jedanput mesečno, cele godine, da se upali na kratko.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 05, 10, 2018, 17:30:51 posle podne
I ja sam ga povezao na dovod goriva iz glavnog rezervoara. Ukrao sam gorivo T racvom neposredno pre motora, jos nisam testirao kako se sistem ponasa kada istovremeno rade i motor i "webasto". Ali mislim da nece biti problema jer "webasto" vuce bas jako malo goriva...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 03, 02, 2019, 01:04:59 pre podne
Još davno mi se ukazala potreba za dodatnim prostorom za smeštaj kabastih laganih stvari kao što su dečije igračke, kofice, lopatice lopte, lavor za pranje nogu... Takođe do sada na brodu nisam imao nikakve kamp stolice i sto za plažu, pa kada pristanemo negde u divljinu sedi se na peškirima, a sa roštiljem je uvek patnja gde sa mesom, gde sa šerpama, gde sa pivom... A jelo se uvek na brodu. Letos sam u Grčkoj video jako udobne stolice koje su neverovatno jake, testirao sam ih sa svojih 120 kg 10 dana i kada su prošle rigorozne testove kupio sam 4 iste takve. Istina, nisu bile ni malo jeftine ali mislim da će se isplatiti... Ako se dobro sećam 4 komada sam platio oko 140€. Još od tada razmišljam kakav stočić da nabavim i pre neki dan naletim u Uradi sam na savršen sto za moje potrebe. Izrađen je od neke žilave plastike koja nema šanse da pukne, nema delova koji mogu da se izgube, 100% je vodootpran, a može i da se montira u 3-4 različite visine... Moze da bude visine klub stočića za piće, telefone i druge sitnice na plaži a može da bude i dovoljno visok za jelo dovoljno je velik da žena dete i ja možemo skučeno ručati na njemu. Nema delova u koje može da upadne pesak a deklarisana nosivost je 50 kg  thumbup A najlepši deo je to što košta samo 2800 RSD!  6589

Sa ovom nabavkom dodatne opreme potreba za dodatnim prostorom je postala urgentna...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 03, 02, 2019, 01:20:08 pre podne
Ideju kako da rešim dodatni prostor sam ukrao sa komšijskog broda (Ksenija profesora Strezorskog). On ima namontiran krovni kofer koji mi je estetski delovao skroz o.k. i maksimalno praktičan. Osmislio sam veoma jednostavne krovne nosače, a napravili su mi ih moji majstori u firmi!  kgk kgk kgk Od sada radimo i prohrom, nije to neki bauk, kupio sam im Ar/CO2 mešavinu, prohromsku žicu i sa običnim MIG/MAG aparatom za varenje je to lagano išlo. Varovi su ispali perfektni, a nisam ništa polirao i uterivao u visoki sjaj, jednostavno nema potrebe, na mom brodu bi i odudarali od ostalog.  ha Danas sam izbušio krov nasuo Sika FC 11 u rupe i zanitovao prohromskim nitnama nosače na krov. Zatim sam i namontirao kofer. Krovni kofer sam kupio u beloj boji i stvarno dobro izgleda, a uzeo sam ga u Gumatic-u. Mislim da je dimenzija negde oko 170cmx80cm (nisam siguran za dimenzije) Kofer je neke nepoznate, najverovatnije kineske, marke i koštao je oko 180€. Jednostavno nisam hteo da dam 800€ za Thule, bas mi je preskup... Kada sam završio sa poslom bio sam baš zadovoljan kako to sve stoji i koliko je čvrsto, a sa estetskim aspektom sam bio oduševljen.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 03, 02, 2019, 01:25:14 pre podne
Danas sam još i namontirao 4 nova loptasta bokobrana (u obimu na najširem delu imaju oko 110 cm) tako da sada imam 4 sa svake strane pa ne moram više da ih prebacujem sa jedne na drugu stranu kada ulazim u prevodnicu ili pristajem bokom na neki beton, a i fliper po marini će biti manje bolan  stri ha lol Bokobrane sam kupovao u BG u Tehnonautici i plaćao sam ih oko 30 € komad. Takođe sam na poklon dobio i mačetu koju sam posle oštrenja uvrstio u redovnu opremu na brodu (vidi se na slici u koferu)....
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: mesechar 03, 02, 2019, 22:21:49 posle podne
odlicno resenje
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 04, 02, 2019, 07:59:16 pre podne
Bravo, bravo, pripremaš se za sezonu!

Hajde izmeri dimenzije stola, da vidim da li mi staje u box. Imam jedan (znaš i sam, često ga koristimo), ali se već raspada, a ovaj baš odlično deluje!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 04, 02, 2019, 16:20:51 posle podne
75cm x 50cm su dimenzije ploce a skupi se na debljinu od 10cm, maksimalna visina ploce je 73c a ima 4 visine na koje moze da se postavi...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 18, 02, 2019, 22:54:04 posle podne
Danas su stigli i duseci (sundjeri) kreveta sa dorade... Kada sam pravio nove sundjere za krevet napravio sam se pametan i nisam poslusao prodavca koju tvrdocu sundjera da uzmem, vec sam uzeo tvrdje (i skuplje). Logika mi je bila skuplje je bolje i dugotrajnije a i ja volim malo tvrdji krevet, medjutim pokazalo se da su previse tvrdi i bole me ledja kad god se probudim na brodu... Vlasnik fabrikice sundjera koga sam upoznao na ostrvu me je posavetovao da donesem sve sundjere i da ce odseci jedno 4 cm debljine i nalepiti mekani sundjer od gore, vratiti u navlake i da je to idealno resenje za krevet. To su i uradili i rezultat je fantastican, jednostavno kao pravi krevet, ma mozda i bolje!  thumbup Knace sundjerana (kako je oni zovu) se zove Dapsi line i nalazi se na uglu Tekelijine i Gunduliceve ulice u Novom Sadu. Ljudi su profesionalni, tacni i bas jeftini. Imaju i svoje krojacice i materijale pa sve mozete da zavrsite na jednom mestu. Svaka im cast i jos jednom hvala za pomoc!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: broker975fx 19, 02, 2019, 09:10:11 pre podne
Isti smo pacijenti:)
Istu stvar sam uradio sa sundjerom, trajace barem 150 godina. Prosle godine sam uzeo plocu od 4-5 cm memori pene, bolje je ali i dalje prilicno tvrdo. Morace skidanje sloja i stavljanje mekseg
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Terca 19, 02, 2019, 10:00:30 pre podne
... Vlasnik fabrikice sundjera koga sam upoznao na ostrvu ...

Pazi sad, služba kaže da je taj badža dva broda doterao iz Holandije (zapravo je i on saradnik službe), prvi je bio beja kruzer (Rivon) prodat negde u BGD pa se vratio u Petrovaradin, ne znam gde je sad... a sa drugim (Vitalis) još uvek plovi.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Dora 19, 02, 2019, 10:16:47 pre podne
 eek Sunce mu kalaisano, taj je 100 metara od mene :)
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 19, 02, 2019, 18:22:31 posle podne
Da se prijavim u klub, i ja volim tvrdji krevet, i imam pretvrde dušeke na brodu... Pod rukom sundjer deluje premekano, kad se nabode prstom, ali kad se legne druga je priča...

Mislio sam kao broker da završim sve sa memorijskom, ali ću ozbiljno razmisliti i o ovom rešenju. Koliko košta takva akcija po kvadratu ili kako već?
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 19, 02, 2019, 18:33:23 posle podne
Ma  ne znam, stvarno jefrino. za ceo moj krevet cca 4 kvadrata secenje i lepljenje nova 4 cm je izaslo oko 3000 rsd.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: mesechar 20, 02, 2019, 09:32:03 pre podne
daj neki kontakt te proizvodnje sundjera i ja imam nesto na umu za prepravku na camcu
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 20, 02, 2019, 09:57:40 pre podne
Адреса: Gundulićeva 12, Tekelijina 10, Нови Сад

Радно време:
среда   07:00–15:00
четвртак   07:00–15:00
петак   07:00–15:00
субота   08:00–12:00
недеља   Затворено
понедељак   07:00–15:00
уторак   07:00–15:00

Телефон: 021 6360287
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 10, 03, 2019, 22:06:18 posle podne
Malo pažnje sam posvetio brodu ovaj vikend... Prvo sam ga upalio prvi put posle zimskog sna, dobro zagrejao motor, proverio da li je sve na svome mestu i uverio se da ništa ne curi i napravio krug  od jedno pola sata da zagrejem i kopču. Tada sam prvo izvukao ulje iz kopče, pa onda iz motora..Zamenio filter goriva, filter ulja, filter vazduha je kao nov... Skinuo sam stari impeler i video da mu fali jedno pero, nije mi jasno gde je nestalo, nije moglo proći kroz pumpu, nema šanse...  sha sha sha Zamenuo sam i impeler,zatim nasuo novo ATF ulje u kopču i novo mineralno ulje u motor. Opet napravio krug da se uverim da sam sve dobro odradio i da je motor i dalje suv. Sada sam i zvanično otvorio novu sezonu! kgk kgk kgk
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 10, 03, 2019, 22:13:02 posle podne
Dobio sam na poklon i novu ručnu radio stanicu. Kinez je, ali čini mi se da će ok raditi... Isprogramirao sam nekoliko nautičkih kanala i probao je... Radi perfektno, čak ima i ozbiljan domet u gradu, između zgrada, sa druge strane nasipa je drugar koristio a ja sam ga slušao na brodu, čuo se perfektno! kada je zašao jedno 500m među zgrade i dalje sam ga čuo ali sa malo smetnji, odnosno šuštanja. Pošto je stanica prevazišla sva moja očekivanja, a njega je mrzelo da ide još dalje prekinuli smo test thumbup. Inače stanicu mi je kupio na sajmu Nautike ali u hali sa lovačkom opremom, mislim da je plaćena negde oko 4000 RSD naravno bez ikakvih papira. Za te pare vredi definitivno. Pored radio stanice ima i običan FM Radio, lampu, punjač, slušalice ma svašta nešto. Evo i nekoliko sličica...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 11, 03, 2019, 08:00:54 pre podne
Bilo je već priče o Boafengu koliko se sećam, utisci su bili pozitivni... Na kom kanalu možemo mi slobodno da čavrljamo, da isprogramiram pa da se igramo sad na putu do Tikvare?
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 11, 03, 2019, 08:33:46 pre podne
 kanal 88 (157,425 MHz) je ok da koristimo... i dobra je stvar, prekratice vreme puta!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Terca 11, 03, 2019, 09:57:19 pre podne
sad skineš chirp sw, https://chirp.danplanet.com/projects/chirp/wiki/Home , od mene uzmeš kablić, upucaš sve kanale (ugledni fajl je zakačen) i dobiješ od baofenga funkcionalni ekvivalent marifona...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Bakara 11, 03, 2019, 10:53:36 pre podne
Nisam cuo za ovo, jel moze neko objasnjenje?
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Terca 11, 03, 2019, 15:26:08 posle podne
nema posebne pameti, te stanice imaju 128 memorijskih lokacija sa smeštaj "kanala"... pa zapamtiš podatke za kanal 16 na 16. lokaciji, 17 na 17-toj itd... i postaviš stanicu da radi u "memorijskom modu"... i onda kad koristiš stanicu, ukucaš na tastaturu 016 za prelazak na 16 kanal, 088 za 88-i i tako to.

Može to i peške da se uradi a može i serjiskim interfejsom (koji ide kroz konektore za mikrofon i slušalicu) u roku od 5 minuta.

Stanica je dualbander, može da prati istovremeno dva kanala, a mogu se prigodno popamtiti i PMR kanali (da se čuju i toki-voki) i još neke tako službe.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Bakara 11, 03, 2019, 15:29:34 posle podne
Sad je jasno, dobra stvar  thumbup
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 15, 03, 2020, 00:26:45 pre podne
Otvorena sezona 2020! Barem za mene i Princezu! Nocili petak na subotu u Rakovackom Zoki, Goran i ja (tri broda Marissa, Kiki i Princeza) Vreme je bilo korektno a brodovi sluzili bez greske! Uskoro i muska regata! ;)
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: srsa 15, 03, 2020, 05:42:11 pre podne
 clap  clap  clap  114
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 15, 03, 2020, 11:20:38 pre podne
Evo i koje slicice...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: broker975fx 15, 03, 2020, 11:54:17 pre podne
Sta je ovo neka varijanta karantina?
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 15, 03, 2020, 11:57:22 pre podne
Karantin uz pojacanu proteinsku ishranu i dezinfenkciju alkoholom! :)
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: broker975fx 15, 03, 2020, 12:55:27 posle podne
To je to, najpametnije
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: DuleN 15, 03, 2020, 16:11:31 posle podne
Bravo za ekipu novosadista !!!
 114
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: markus 15, 03, 2020, 21:23:55 posle podne
@DuleN

hoćeš reći  novosađana...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 15, 03, 2020, 21:27:09 posle podne
Dule je naš drug, sve je u najboljem redu  hi
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: markus 15, 03, 2020, 21:33:04 posle podne
@zankiki

drugovi se međusobno mogu oslovljavati kako žele i kako im drago, ali ovo je otvoren forum za sve članove. I toga se treba pridržavati.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 15, 03, 2020, 21:42:51 posle podne
Ništa ja tebe ne razumem
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: markus 15, 03, 2020, 22:15:00 posle podne
Nisam ni očekivao da ti razumeš, ali verujem da DuleN razume.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: tule 16, 03, 2020, 00:33:42 pre podne
Gore na drugoj slici se vidi metalna "staza" za izlazak sa prednje palube na obalu. Ako nije tajna, koja je debljina aluminijumskog lima?
(to je tkz. nagazni lim pa ima dve dimenzije, debljina samog lima + debljina ispupcenja). Takodje, koja je duzina "staze" odnosno
kolika je nosivost?
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 16, 03, 2020, 01:08:15 pre podne
Na samom pramcu je napravljena mocna konstrukcija od celicnih  kutija 50x50 kroz koju je provucena crna cev pola cola kao najslabija tacka i kao sarka za mostic. Oko te crne cevi rotiraju "merdevine" od 30x20 kutija koje su oblozene nagaznim alu limom 3/2. Cela sprav sluzi i kao sorpanj (odbijanje od obale celog broda da se ne oslanja koritom) i kao pasarela (za lagani ulazak izlazak sa broda). Sve je to bas jako, nosi pitaj boga koliko... na 250kg je i atestirano 😁
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 16, 03, 2020, 01:16:12 pre podne
Na ovoj istoj temi ima fotografija iz faze izrade na drugoj i trecij strani... pasarela je dugacka oko 1.5m a sada zakljucujem da bi bila idealna oko 2m... ili cak 2.5m ali nisam imao mesta za duzu...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Kabe 17, 03, 2020, 21:51:38 posle podne
Sve najlepše u predstojećoj sezoni  k5
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 08, 04, 2020, 23:32:12 posle podne
Ove godine pored par sitnica nisam nista radio na brodu ali sam se zato ponovio novim komadom opreme... U pitanju je ganc nova najmanja Stilovka! Ideju sam dobio od Zokija(Zankiki) on je poseduje duze vremena i ne biste verovali koliko je korisna na obali... Za 15-20 min se pripreme drva za celu noc, sredi se obala ma vrh stvar! Toliko dobra da i pored toga sto u 90% slucajeva imam njegovu pozeleo sam i svoju za onih 10%  jh Naravno nova pali na pola poteznice ne trosi nista i jede meko dunavsko drvo! kgk
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 09, 04, 2020, 07:06:31 pre podne
Zaboravio si napomenuti da još NIKAD nismo oborili drvo, sečemo isključivo ono što se nadje po obali / šumi....
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 09, 04, 2020, 07:18:00 pre podne
Da da, tako je! 6589 Em je ekoloski neprihvatljivo a i sta ce ti sirovo drvo, lose gori, slab plamen...
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Drivee 09, 04, 2020, 07:42:49 pre podne
Samo da si se i malo raspitao pa uzeo bar MS211. Za samo malo vise para mnogo vise kvaliteta a velicina skoro pa ista.
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: budens72 09, 04, 2020, 08:02:15 pre podne
Malo više para? pa može dve ove da kupi za tu jednu....  za potrebe povremenog sečenja više nego dovoljna
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 09, 04, 2020, 08:46:14 pre podne
Samo da si se i malo raspitao pa uzeo bar MS211. Za samo malo vise para mnogo vise kvaliteta a velicina skoro pa ista.


Ma ova se upali 15 puta godisnje i nareze za 6 sati vatre svaki put. Ne verujem da ce godisnje iseci jedan metar trulog suvog i mekog drveta...  i ova je 20 000 a ms211 od 35 000 do 48 000 i najvaznije ms 170 ima kraci mac sto meni puno znaci na brodu... A iskreno nisam se nista raspitivao, nisam hteo neki krs da me ne bi zezala hoce nece da upali pa sam se odlucio za Stihl a kriterijum za odabir modela je bio najmanja i najeftinija. A zanima me zasto je ova ms211 bolja i skoro duplo skuplja?
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Drivee 09, 04, 2020, 13:44:57 posle podne
brzo se kvare. Brzo izgore.. Ni ja ne koristim testeru puno, potrosim oko 3l benzina za godinu dana, ne vise ipak sam kupio MS211 (prodao MS210 ista serija ali starija) kako bih uvek ima rezervnu snagu. Ja sam moju placao kod perasa 33000.. dok je imao predstavnistvo. generalno, MS180 se lose pokazala, sa druge strane, sluzice ti..
da ne palamudimo, neka ti se sa srecom!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: calypso2 10, 04, 2020, 09:48:37 pre podne
Brzo se kvare i izgore  jer ljudi misle da je dovoljno da pise Stihl pa da sa najmanjom testerom (i najjeftinijom) profesionalno rade i da je opterecuju do maksimuma.
Za ovo zasta je ti koristis i koliko je koristis trajace vecno  114
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Spaske991 21, 04, 2020, 11:37:08 pre podne
Uf, u dahu procitah ceo tekst... Svaka ti cast brate! Pare, vreme sve sve, ali zivci ufff! Brate, ja sam ti iz Beocina, zivim kod restorana "Karas", ako dolazis nekad na ovu stranu zovi da se upoznamo i popijemo koju casicu, a i da ti vidim ladju😃. Ziv bio!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: vepar 06, 02, 2021, 18:31:48 posle podne
Otvorena sezona 2021. Lep dan, mir tisina i nikoga na vodi! Vegetacije jos nema jos da je bilo malo vise sunca sve bi bilo savrseno!
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Dora 06, 02, 2021, 18:47:53 posle podne
 k5
Jednog dana kad narastem i ja ću tako :)
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: George 06, 02, 2021, 21:59:22 posle podne
Super provod. I ja sam danas planirao da plovim, ali sunce kod nas nije htelo ni na tren da se pojavi, pa tako nije ispalo ništa od plovidbe. Ostali smo pri rakiji.  114
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Kabe 07, 02, 2021, 03:16:34 pre podne
Mali doprinos temi, čisto da napravimo STEREO ugođaj :)


(https://i.postimg.cc/NMWdRN8m/Whats-App-Image-2021-02-06-at-15-55-37.jpg) (https://postimg.cc/Hc90g9hk)

(https://i.postimg.cc/fL3Ht4dM/490ac7be-030e-466e-a077-e17ce5caa305.jpg) (https://postimg.cc/47gvqSw0)

(https://i.postimg.cc/MHVd5yt4/Whats-App-Image-2021-02-06-at-21-29-21.jpg) (https://postimg.cc/QKNQxK2k)
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: George 07, 02, 2021, 08:07:32 pre podne
Uh, Kabe ovo baš dobro izgleda. Jer to roštilj na plin sa lavinim kamenom, ili na ćumur?
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Kabe 07, 02, 2021, 09:13:15 pre podne
Roštilj sa divnim pogledom na Dunav i Princezu... šta više poželeti :)

"ČUMUR mašina" :D
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: srsa 07, 02, 2021, 09:46:18 pre podne
Roštilj sa divnim pogledom na Dunav i Princezu... šta više poželeti :)
Ladno pivo 114
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Kabe 07, 02, 2021, 10:09:37 pre podne
Ćevapi bez piva i pivo bez ćevapa ne idu :D


(https://i.postimg.cc/GtWzfYRW/screenshot-939.png) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 07, 02, 2021, 12:34:29 posle podne
Zar ti nisi bio poklekao što se božijeg nektara tiče?  114
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Kabe 07, 02, 2021, 12:43:19 posle podne
Godinu i mesec dana bez opijata... stavio parastos nedavno :)

Ali i dalje volim da gledam dok drugi piju  k5
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: petar_kozic 07, 02, 2021, 20:12:16 posle podne
Kuku Kabe, pa to ne biva. Mora da dođem do NS da vidim kako ćeš da me odbiješ. Zanki će da pomogne ;)

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: Kabe 08, 02, 2021, 04:15:18 pre podne
Ne znam šta bih ti rekao sem da su do skoro kružile neke glasine da je i Zanki "u ostavci"... Ukoliko se nešto promenilo, molim da se informiše stručna javnost :D

Ukoliko su glasine tačne, imaćeš baššš težak zadatak :D
Naslov: Odg: Princeza sredjivanje drugi krug
Poruka od: zankiki 08, 02, 2021, 10:13:43 pre podne
Ponovo jašem  sajkaca