Moja Ladja

E, ovako treba... => Tehnike i saveti... => Temu započeo: odissej 19, 02, 2009, 23:53:47 posle podne

Naslov: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: odissej 19, 02, 2009, 23:53:47 posle podne
Pozdrav svim ljubiteljima reka,evo i mog prvog posta.Odmah da kazem da sam veliki protivnik svih vrsta nasih improvizacija,a narocito na vodi.Poznavajuci nas mentalitet,materijalnu situaciju,nivo tehnickog obrazovanja i tehnicke kulture, znam da su samo neki od nas u stanju da u kucnoj radinosti naprave funkcionalnu,pouzdanu,bezbednu i estetski prihvatljivu improvizaciju.U vezi sa sidrenjem, evo nekih mojih opazanja:
- NIKAD ne sidrim na dubinama vecim od 10-12 m jer vam za te dubine treba i 20-25 m spustenog lanca,i doosta preostale energije na kraju dana u akumulatorima,
- NIKAD ne podizem sidro bez motora u radu,
- UVEK pre pokretanja vinca pokrenem camac lagano ka sidru,cime smanjujem potrebnu kolicinu energije.Ovo radim,nekoliko puta naizmenicno sa podizanjem lanca,
- Cesto niste u situaciji da znate koliko je jos lanca preostalo u vodi,osim ukoliko nemate elektronski brojac.Zbog toga je korisno ofarbati pojas od recimo 20 cm lanca na rastojanju od napr. 3 m od sidra, crvenom bojom i recimo na 1,5 m zelenom bojom.Tako cete spreciti neugodna udaranja lanca u kljun ili leziste,
- Vrlo korisna stvarcica je vrtuljak sa dva zgloba koji se montira izmedju sidra i lanca.Sa njim vam sidro uvek zauzima pravilan polozaj pre ulaska u leziste,
- Na kraju dana provedenog u kupanju na sidru,po pravilu ne ostaje previse energije u akumulatorima zbog rada frizidera,muzike,pumpi i dr.Obzirom da vinc od napr.1000 W povlaci u uslovima najveceg opterecenja i preko 100 A
ukoliko to nisu u stanju da obezbede baterije,ne preostaje nista drugo nego vase ruke i rucica za namotavanje lanca.
- I na kraju ono sto smo cesto skloni da zanemarimo,redovno odrzavanje u skladu sa upustvima proizvodjaca.Vinc ne trazi neko posebno odrzavanje osim redovnog,periodicnog ciscenja i podmazivanja. 


Naslov: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 20, 02, 2009, 13:05:30 posle podne
Pitanje sta se radi kada sidro zapne i nemoze da se izvuce?Imali kakva caka?

banetu i meni se desilo da nas je dok smo bili usidreni napalo drvo .. pritislo konpac ispod ladje i zateglo.. dunav bio velik i nosio sve i svasta... jedva smo se iskobeljali ali jedno 20 min smo se mucili...  jel ima neko ideju sta raditi u ovom slucaju ??? mi smo namisice navlacili brod jedno 5 metara uzvodno i pustili ga i onda cakljom sa zadje stane dunava dohvatili slobodan konpac koji smo ond aprovukli ispod drveta......

evo ga i mali graficki prikaz

(http://www.mojaladja.com/upload/DRVO-NAPADA.gif)

inace ovo na slici smo ja i bane koji se drzimo za glave :)

ima negde na forumu i sliak tog drveta...
Naslov: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 20, 02, 2009, 13:10:30 posle podne
Postupak seci i bezi.

e jedino to nismo hteli :) znas kakav konpac imam milinica i dunford sidro na kraju :) nije mi do para al necu da me jedna panjina zajebava.. naravno da je drvo proslo ispod broda i zveknulo u motor :(
Naslov: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Admiral 20, 02, 2009, 13:20:14 posle podne
Najbolje resenje je da za kraj lanca vezete konopac i plutacu.
Onda sve bacite, a vratite se kada nije frka, pa natenane.
Zato obavezno i pomocno sidro.
Najgore je u guzvi natezati se sa bilo cime.
Linija manjeg otpora. Cuvaj ljude i brod. Ostalo je oprema. Oznaci je i nebrini.
Naslov: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 20, 02, 2009, 14:01:06 posle podne
Ima i "caka" za balvane koji se zakace, a to je prvo i osnovno pravilo sidrenja: Pazljivo odabrati lokaciju za sidrenje!

40 metara ka centru dunava na sredini paradajz ostrva...

kakva je to fora za sidro ta plutaca?
Naslov: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: espresso 20, 02, 2009, 14:29:37 posle podne
evo ilustracije "plutace". ceo sistem je osmisljen za slucaj kada sidro zapne za neku podvodnu prepreku (prirodnu ili vestacku). da ne bi morao kapetan da roni i oslobadja sidro koristi se ovaj sistem. Aka je lepse objasnio.
Naslov: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: SALE NB 20, 02, 2009, 14:58:12 posle podne
Ali pre sidrenja je onda obavezno izmeriti dubinu, jer kako odrediti dužinu tog konopca sa bovom?
Naslov: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: espresso 20, 02, 2009, 15:01:13 posle podne
duzina konopca na bovi po pravilu treba da je jednaka duzini sidrenog konopca/lanca. kada sidro oboris na dno podvezes bovu i nastavis da otpustas sidreni konopac/lanac koliko je potrebno.
Naslov: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 20, 02, 2009, 15:50:19 posle podne
@ admiral

Zanimljiv komentar. ???

@ aka razdvajam temu veceras :)

sta mislite oovakvom vezivanju i odredjivanje duzine konpca i konopca za taj plovak ?


(http://www.mojaladja.com/upload/sidro.gif)

misli se na duzinu konopca za plovak.. u ovom slucaju se bace sve odjedared i ne mora se odmotavati tacna duzina konopca za plovak (nikako da upamtim kako se zove)
Naslov: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: espresso 20, 02, 2009, 15:55:11 posle podne
kapetane, bova, orepina, MORA biti konopom vezana za glavu sidra. imam jedan prirucnik na americkom jeziku, al ima puno slika u boji. da li da te slike postavis da svi vide o cemu se tu radi. ko razume americki jos bolje.
Naslov: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: SALE NB 20, 02, 2009, 15:57:53 posle podne
Mislim da ti je tvoja orepina zakačena na pogrešnom kraju lanca :) :) :)
Još bolje na vrhu sidra ( ako ima alku- moje ima)
Naslov: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: espresso 20, 02, 2009, 16:01:19 posle podne
evo jos jedne ilustracije, a i dela teksta koji ide uz nju

Anchor Buoys
Anchor buoys are very useful in order to indicate the position of an anchor – either your own or the anchors of other boats (Figure 3.14). The use of anchor buoys has become rarer these days, although in many places, for example the Mediterranean, the seabed is littered with old chains and wrecks. In such places, an anchor buoy attached to the anchor crown would be a smart move in case the anchor should get stuck on any rubbish.
The problem with anchor buoys is that other people often think they may use them as mooring buoys! Or they mistake them for crab pots that may be emptied. Of course it is possible to mark the buoy with the name of the boat, although this isn’t easily seen in the dark. Long-distance cruisers, therefore, often use empty plastic bottles as anchor buoys.
Naslov: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 20, 02, 2009, 16:08:42 posle podne
kapetane, bova, orepina, MORA biti konopom vezana za glavu sidra. imam jedan prirucnik na americkom jeziku, al ima puno slika u boji. da li da te slike postavis da svi vide o cemu se tu radi. ko razume americki jos bolje.

jel moze da se skenira pa da je okacimo?
Naslov: ???: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Željoni 20, 02, 2009, 18:03:45 posle podne
Ovde se lepo sve vidi
Naslov: ???: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Željoni 20, 02, 2009, 19:55:50 posle podne
Za sve vlasnike plovila
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: broker975fx 23, 07, 2009, 22:52:41 posle podne
Da li bi imalo svrhu pored glavnog sidra na istom sidrenom kanapu spustiti još jedno sidro npr. manjeg mačka. Znam za varijantom utege, npr olovne kocke koja se na ovaj način spušta i obezbeđuje bolji položaj sidra i lanca. Ovog mačka spustio bih preko alke srugim kanapom a kod podizanja prvo prvo bi njega povlačio pa onda glavno. Radili ovo neko ili je ovo samo za more.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 07, 08, 2009, 15:31:10 posle podne
obavezno dva sidra.... sa regate imam odlicno iskustvo ...


kod rama sam bacio sidro po propisima... 3 duzine na dubinu (FISHINDER DUBINA) sve kako treba ... sta se desilo .. camac je bio miran jedno pola sata ali je onda jednostravno odplovio .. sva sreca stigli smo ga na vreme...  evo par slika da dokumentujemo :)

ovo je slikao sale pola sata posle bacanja sidra brod jos stoji na svom mestu ....

(http://www.mojaladja.com/upload/regata/P7290120.JPG)


ovo je slikano 5 min posle sidrenja...

(http://www.mojaladja.com/upload/regata/DSC_8464.JPG)



uopste mi nije jasno sta se dogodilo .. Dule misli da je sidro palo na kamen i da se posle otkacilo , ok ali kako se posle nije zakacilo opet ??? dubina je bila 10 metara tamo gde sam ga stigao, bacio sam oko 30 metra konopca a dubina pocetnog sidrenja je bila oko 9 metara ... pojma nemam sta se desilo ....

Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: broker975fx 07, 08, 2009, 16:01:57 posle podne
Ćuti dobro se sve završilo. Čitao sam Kojadinovićima sa Kli kli-jem se desilo da su dva sidra zaorala i brod otplovio na otvoreno more tokom jedne oluje dok je posada igrom slučaja večerala u marini. Kao bili su u žešćoj frci jer po pomorskom pravu ako nađeš brod bez posade u međunarodnim vodama on je tvoj, prosto mi je neverovatno da je to tako ali eto tako piše.

Dva sidra ali kako ih spustiti, čitam da neki kažu da je to nepotrebna komplikacija i slično, ja bez dva ipak ne bih mirno spavao.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 07, 08, 2009, 16:35:08 posle podne
na vodenici sam bacio sidro i vezao se za obalu ... sto je sigurno sigurno je ... vetar je celunoc vrteo brodove kao na cigri a ja miran .. ne kazem da se neko odkacio ali sigurno je sigurno .. pogotovo sto moje sidro imam sistem da ako brod krene uzvodno samo sebe odkaci ...
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: broker975fx 07, 08, 2009, 17:00:55 posle podne
Kako bre otkaci samo sebe  :skull:
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 07, 08, 2009, 23:06:40 posle podne
evo je tema o njemu

http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=1173.0
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: captjerry 08, 08, 2009, 12:54:12 posle podne
Kao bili su u žešćoj frci jer po pomorskom pravu ako nađeš brod bez posade u međunarodnim vodama on je tvoj, prosto mi je neverovatno da je to tako ali eto tako piše.

verovao ili ne, stvarno je tako....pomorski zakon iz (cini mi se) 18 veka jos vazi....
po tom istom zakonu, ne treba ti viza ni za jednu zemlju na svetu ukoliko dolazis sa mora i imas boraviste na brodu...
ukoliko imas problema na moru i brodu ti nema spasa, posaljes MAYDAY signal (sto znaci najvisa opasnost, brod tone, opasnost po ljudske zivote za razliku od PAN-PAN ili SECURITE) i ukoliko ti neko pritekne u pomoc i spasi brod, ima pravo na naknadu u visini polovine vrednosti tvog plovila
ima jos zanimljivih stvari...
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: captjerry 08, 08, 2009, 13:09:48 posle podne
Sto se sidrenja tice, verovatno je losa podloga (ili ti je sidro lose), mozda i nacin na koji si oborio sidro...nama se desilo da je drugar, umoran od celodnevnih aktivnosti i malo alkohola uvece lose oborio sidro na jedrenju pa smo se ujutru probudili gotovo na plazi...po mirnoj noci...a to sidro i drzalo i po jakim neverama prethodnih dana...
kako nas je kap Laza ucio, i isto nikad nije omanulo...na odredjenom mestu, gde utvrdis da je pogodno za sidrenje ( najpre podloga, zatim da oko sebe nemas nikakvu prepreku gde bi te vetar bacio ukoliko promeni smer) oboris naglo sidro, sve do momenta dok ono ne dodirne tlo...tada lagano ides nosen strujom, vetrom...(ako je toliko mirno da se ne kreces, ukopcas  nmalo u nazad, kako bi brod krenuo)...SVE VREME propustas konop kroz ruke (prvo lanac sto moze biti zajebano, pa konop) koji povremeno lagano pritezes, stiskas cime ukopavas sidro...kada ispustis odredjenu duzinu konopa, zavisno od dubine, vezujes se za bitvu i to je to...uvek mozes (i treba) da proveris kako sidro drzi tako sto ces da krenes brodom u nazad i ne sme da popusti (ne vazi za Petru pod punim gasom :) )...
dodatno sidro je ok samo kad ima nekoga budnog na brodu i to je cisto iz komfora, da te vetar ne bi vrteo...nikako dva sidra na istom konopu...ukoliko imas dobro sidro, dobru podlogu, lanac na sidru ti takodje dosta pomaze i kod vadjenja ( da se ne umrsi) i pravi bolji ugao, dobru tehniku sidrenja - i to je odlican recep za mirnu noc...
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 09, 08, 2009, 00:54:41 pre podne
aj pokusacu i tako... al ja se opet vezem za obalu
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: captjerry 09, 08, 2009, 10:12:10 pre podne
aj pokusacu i tako... al ja se opet vezem za obalu
:)
mislim da kad budes tako uradio, i video kako sidro moze da drzi, ostace ti konop viska... nece ti pasti na pamet da se vezes za obalu...
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: 11zodiac11 10, 08, 2009, 01:21:15 pre podne
Ovo kazu radi na moru.
"Radi se o tome da se na sidro stavi malo lanca koje mora biti nešto duže od sidra, a koji se radančom spoji s ušicom na vrhu ispod krakova. Na vrhu tijela sidra ušicu vežemo tankim konopčićem od konoplje dugačkim desetak centimetara za lanac, tako da lanac ide uzduž tijela samog sidra. Na lanac vežemo sidreni konop i naše sidro za velike dubine je spremno. U slučaju zapinjanja za grebenito dno, brodom lagano krenemo naprijed, konopčić usljed sile puca i sidro se lagano oslobađa od stijena gdje je zapelo. Za sljedeće spuštanje sidra opet vežemo konopčić i sidro je ponovo spremno."
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: captjerry 10, 08, 2009, 02:13:36 pre podne
prvi put cujem ali ovo nema veze sa dobrim sidrenjem, vec sa tim da mozes da oslobodis sidro u slucaju da zakaci negde...moglo bi da se proba, mada nikad do sad nisam imao probleme tog tipa sa danfortom i plugom ( sa onim kisobran jesam)...
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: 11zodiac11 10, 08, 2009, 15:21:08 posle podne
Za osloboditi sidro je dobar nacin, a za sidrenje sto da ne, uglavnom sidro na kanapu je "majka", ako nesto podje po zlu noz i gotovo.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: SALE NB 12, 08, 2009, 00:10:40 pre podne
obavezno dva sidra.... sa regate imam odlicno iskustvo ...


kod rama sam bacio sidro po propisima... 3 duzine na dubinu (FISHINDER DUBINA) sve kako treba ... sta se desilo .. camac je bio miran jedno pola sata ali je onda jednostravno odplovio .. sva sreca stigli smo ga na vreme...  evo par slika da dokumentujemo :)

ovo je slikao sale pola sata posle bacanja sidra brod jos stoji na svom mestu ....

(http://www.mojaladja.com/upload/regata/P7290120.JPG)


ovo je slikano 5 min posle sidrenja...

(http://www.mojaladja.com/upload/regata/DSC_8464.JPG)



uopste mi nije jasno sta se dogodilo .. Dule misli da je sidro palo na kamen i da se posle otkacilo , ok ali kako se posle nije zakacilo opet ??? dubina je bila 10 metara tamo gde sam ga stigao, bacio sam oko 30 metra konopca a dubina pocetnog sidrenja je bila oko 9 metara ... pojma nemam sta se desilo ....



Ako pogledaš svoju sliku, videćeš gore na tvrđavi onu rupu na bedemu, kroz koju sam slikao Petru. A kad sam slikao Petru, kroz rupu nismo videli tvoj brod, već sam morao izaći na onu kozju stazu da ga uslikam- što će reći, kada sam ga ja slikao, on je već uveliko krenuo u "plovidbu".  :taunt:
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 12, 08, 2009, 11:35:43 pre podne
ako analiziras fotografiju videces da nisi u pravu ...
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 12, 08, 2009, 13:25:36 posle podne
1 tenda nije fiksirana mozes videti da se "podigla" na slici blize pramcu
2 zastavica je ispred tende ka pramcu okrenuta

znaci vetar je duvao "od pozadi"... moje sidro cupas tako sto krenes unapred a alka sama padne na levu ili desnu krivinu  kao na ovoj slici

(http://www.mojaladja.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=1173.0;attach=7767;image)

znaci da je brod u saradnji sa vetrom sam "iscupao" sidro ... kad jednom padne alka na "donju krivinu" tesko se sama vraca na gornju  ... nadam se da je onda sve jasno ... drugim recima brod se kretao jos u ovom momentu dok ga slikam sto je recimo 5 minuta posle sidrenja tako da je konopac pod uglom od 90 stepeni jer se brod primice sidru  ...

razmisljao sam sta je moglo da bude i zasto se sidro nije ponovo zakacilo za podlogu kad je imalo dovoljno konpca (oko 30 metara ) jer je tu dubina manje vise stalno 9 metara , jedini razlog je ovaj na slici ... ako alka padne tu nema vise kacenja...
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Vlada 69 12, 08, 2009, 13:45:12 posle podne
Kapetane,ako sam dobro video negde podatak da ti je sidro 12 kg.Mislim ti za glavno treba malo teze.Ovi iskusniji neka me isprave,mislim da tebi za "gabarite" tvoje ladje treba izmedju 20-25 kg tezine za glavno sidro.

Medjutim ima jedna druga stvar.Kada gledam tvoje sidro na slici (mozda me slika vara-ipak je to samo slika) izgleda da je prevelik ugao izmedju vrata sidra i kasike.Koliko sam ja upucen trebalo bi da u "radnom polozaju" taj ugao iznosi 33 stepena.

Mozda tebi zbog toga sidro nije uspelo da "uhvati".

U svakom slucaju Kap ovo je odlicno iskustvo i super je da je na ovom slucaju potegnuta ova diskusija.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 12, 08, 2009, 13:49:02 posle podne
Kapetane,ako sam dobro video negde podatak da ti je sidro 12 kg.Mislim ti za glavno treba malo teze.Ovi iskusniji neka me isprave,mislim da tebi za "gabarite" tvoje ladje treba izmedju 20-25 kg tezine za glavno sidro.

Medjutim ima jedna druga stvar.Kada gledam tvoje sidro na slici (mozda me slika vara-ipak je to samo slika) izgleda da je prevelik ugao izmedju vrata sidra i kasike.Koliko sam ja upucen trebalo bi da u "radnom polozaju" taj ugao iznosi 33 stepena.

Mozda tebi zbog toga sidro nije uspelo da "uhvati".

U svakom slucaju Kap ovo je odlicno iskustvo i super je da je na ovom slucaju potegnuta ova diskusija.

slazem se  :good:

pokusacu na netu da nadjem info za sidra, gabarite i slicno pa cu nabaciti na temu , ovde kod nas jednostavno nema mnogo iskustva sa nautikom ... vecina stavi sidro koje im se svidi ili za koje im neko kaze da je dobro ... a video sam i sidra u obliku valjka sa ni jednim delom koji moze da se "zakaci" znaci drze samo svojom tezinom :(
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Zoran 25, 09, 2009, 13:01:01 posle podne
Mali dodatak na temu sidrenja.

99% vremena sam na sidru.Retkost na obalu.Koristim danford sidro.Imam predlanac oko tri metra i kanap. Kada je bas gusto spustim po sidrenjaku gvozdenu kocku na 5m duzine.Inace za danford sidro je bitno da ima one krakove,koje nasi nauticari odseku jer im smetaju u spremistu,a oni ustvari sluze da bi sidro
pravilno leglo na dnu.Mislim da (za danfird) kraci sa drskom moraju da imaju ugao od oko 33 stepena.  Ako mi neko objasni kako se postavljaju slike skeniracu mere za pravljenje sidra i postaviti na forum.U  hrvatskoj je davno izasla jedna divna knjiga za nas nauticare,a zove se MOJA MALA BARKA.U njoj ima  puno puno lepih saveta skoro o svemu. Jos da dodam da nigde sem kod nas nisam vide da sidro ima mogucnost vadjenja kada vozite camac u suprotnom pravcu.Obicno se koristi orepina (veze se za kraj sidra i mala bova).Mozda to pravi probleme  kada vetar zaduva uzvodno.
    
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Vlada 69 25, 09, 2009, 13:31:18 posle podne
Zorane,a jesi li video kod nas jos jednu zanimljivost-sidrenje na plazi.Pristane covek uz obalu na plazu,zabaci sidro izmedju suncobrana,zategne kanap za camac i problem je resen. :dance1: Cujem da se i po hrvatskim ostrivima mogu videti Cesi i Madjari koji koriste isti sistem,cak idu korak dalje:zabace sidro na obalu pa dva-tri puta oko drveta !! :)
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 25, 09, 2009, 15:17:07 posle podne
  Ako mi neko objasni kako se postavljaju slike skeniracu mere za pravljenje sidra i postaviti na forum.   


evo ovde kratko uputstvo a ako imas problema baci mi na kapetan@mojaladja.com pa cu ja
http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=35.0 (http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=35.0)
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Zoran 25, 09, 2009, 21:25:04 posle podne
 danford sidro mere
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Zoran 25, 09, 2009, 21:27:06 posle podne
 mere
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: mossi 12, 02, 2010, 22:16:41 posle podne
Koje bi mi sidro preporučili za čamac sa tendom (kabinom), težine do 1000kg (realno do 700kg).
Koliko sidrenog lanca?
Vinč je čisto MANULENI - rukicama. he he
Sidrenje na dubine do 10m.
Na umereno čistim terenima, ali kombinacija pesak/glina/kamen.

U Apatinu niko nema sidro, svi imaju tegove.
Kad je tok jak, ja se ne mogu usidriti sa tegom od 13kg!  :nono:  Sve dok ne zapne.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: busa2 12, 02, 2010, 22:36:10 posle podne
Danforth 8 kg
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 12, 02, 2010, 22:49:44 posle podne
Danforth 8 kg

jeap ... bez problema ce te drzati
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 12, 02, 2010, 22:55:25 posle podne
LANAC pod obavezno !!! sto duzi to bolje ....
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: mossi 12, 02, 2010, 23:03:29 posle podne
Ma skontao sam ja principe nego pitam za konkretno sidro.
Bruce (Lee) ko ga ima, i koliko je skuplje od Danfortha?

Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: busa2 12, 02, 2010, 23:08:26 posle podne
bruce ili hand ili plug sve su to ista sidra pod razlicitim nazivom razlicitih proizvodjaca.ima ga kod mene u radnji 5kg-2500din;7,5kg-3000din;10kg-3500din stvarno su laksa za rukovanje a misljenja su podeljena kada se poredi sa danforthom kod mene je jeftiniji bruc.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: busa2 12, 02, 2010, 23:30:01 posle podne
Dule ima i sklopivih bruca ali kostaju i morao bih da uzmem seriju sto mi nije isplativo red velicina kada sam se raspitivao prosle godine  ako uzmem 15 komada od 8kg dobijem komad za 32evra +pdv+marza od 25%=oko 45evra .mozda neko ima jeftinije ja nemogu.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Zoran 12, 02, 2010, 23:42:08 posle podne

  Mossi,nema sidra za sve te kombinacije.Moraces barem dva razlicita,ako želis mirno da spavaš.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: mossi 13, 02, 2010, 12:35:10 posle podne
Ja nikad nisam imao nikakvo sidro, uvek teg.

E sad neko ima neki komad gvožđa, neko izliveno olovo, a neko paknu od voza kao ja.  :dance1:

Pakna dobro drži u kamenu i panjevima, ali za pesak.. nula poena. Za pecanje uglavnom je dovoljna pakna, ali i ona je teška, tako da nije baš laka za rukovanje, ali je jeftina i NIKAD je nisam ostavio, a zapinjem stalno. Mi imamo i naše home made sidro za panjeve, a sastoji se od poluosovine sa navarenim brkovima od armature, to je pravi mačak, jer kad zapne, armatura se ipravi i sidro ide napolje.

Sidro koje nameravam da kupim je baš, baš za situacije koje je opisao Dule, uhvati me nevreme, nemam gde da pobegnem, bacim kvalitetno sidro, obučem pojas i čekam da nevreme prodje. Uz naravno izbacivanje vode svim što imam: pumpa, kanta i ispolac.  :yahoo:

E sad kakav je teren tamo gde se zateknem.. pa neznam.. kod kuće znam gde sam ovo mi je kad idem malo dalje.
A može možda biti zgodno i za noćenje u nekim širim rukavcima, ali sa ukupavanjem sidra i jednim malim pomoćnim čisto da me ne vrti mali vetar.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: mossi 13, 02, 2010, 12:52:05 posle podne
Evo ovo je moje sidro/pakna 13kg.

 :lol: :lol: :lol:

Najbolji mi je bio Knez: Nije to sidro - to je improvizacija!  :scare:

(http://i238.photobucket.com/albums/ff69/fb_mossi/PECANJE/Varalica%20II/Sidro-Pakna.jpg)
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: broker975fx 13, 02, 2010, 14:45:02 posle podne
Vidim prodaju se i nebuloze od sidra pravljene od aluminijuma :suicide:
Nešto mi to nikako ne bi bilo prijatno da oborim i budem miran
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: LSI 13, 02, 2010, 15:14:37 posle podne
Ljudi nešto meni nikako nije jasno. A da ne otvaram novu temu možemo i ovde.
U pitanju je termin koji upotrebljavamo da bi opisali jednu radnju sidrom :)
Neko kaže "bacim sidro". Odmah ga napadnu i kažu... "ono što baciš više ti ne pripada jer si se tako dobrovoljno odrekao sidra".
Aka je zastupnik termina "obaranje sidra" i vidim mnogi ga, pa i ja prihvataju. Moram da priznam da sam se i ja poveo za Akom.
E sad... ako nešto sa čamca treba da ode na tačku nižu nego što je paluba srpska reč bi bila "spustiti"
Da li je ispravnije spustiti sidro ili oboriti sidro?
Ligvinisti gde ste :)

Nema tu mnogo mudrovanja.

Oboriti - znači izbaciti nešto iz ravnotežnog stanja i srušiti.
Oboriti sidro značilo bi oboriti ga iz nekog položaja, npr. ako je bilo prislonjeno uz ogradu pa ga neko obori na tle...


Spustiti - znači nečemu ili nekome promeniti položaj i smestiti ga na nižu kotu od one na kojoj je prethodno bilo/bio.

Dakle, po meni, ispravno je kazati: spustiti sidro.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: rade 13, 02, 2010, 15:23:43 posle podne
Kao sto kazes Dule ako spustas sidro onda ga spustas,obaras drveca po sumi il panjeve ko neki po reci.Usvakom slucaju ne rvem se sa sidrom da ga oborim i tusiram. :party:
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: broker975fx 13, 02, 2010, 15:37:11 posle podne
Kako god ali svi se slažu da se sidro ne baca (sem ako baš ne valja :) )
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: zoki novus 13, 02, 2010, 15:38:18 posle podne
bogami ja ova moja bocna posto nemam pomocni camac bas moram dobro da bacim :)
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: rade 13, 02, 2010, 15:41:47 posle podne
Kako god ali svi se slažu da se sidro ne baca (sem ako baš ne valja :) )
Lako je onom ko ima vitlo,on ga uvek spusta,i ja ga spustam kad pecam da ribu nepoplasim ali zato ga vecinom bacam kad se sidrim.Da nemam vitlo. :sorry:
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: LSI 13, 02, 2010, 15:45:14 posle podne
Kako god ali svi se slažu da se sidro ne baca (sem ako baš ne valja :) )

Mislim da čak i upotreba izraza: baciti sidro nije sasvim nepravilna.

Postoji razlika izmedju: baciti i odbaciti.

Nije isto da li se nešto baca kao nešto nepotrebno, što se više neće upotrebiti, pa se zato odbacuje ili se nešto baca da bi se time nešto postiglo, dostiglo, ostvarilo...
U ovom drugom slučaju, možemo da kažemo čak i da ćemo baciti sidro, mada imajući u vidu da je sidro nešto što ima odredjenu težinu, bacanje kao radnja nije nešto što ćemo lako uraditi.
Zato bih ja pre rekao: spustiću sidro nego baciću sidro.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: mossi 13, 02, 2010, 16:10:25 posle podne
Kao što je već rečeno, lagano spuštam sidro samo kad pecam, u svim ostalim situacijama ga bukvalno bacam rukama što dalje od sebe.
 :lol: :lol: :lol:

Naš narod ima jako puno čudnih fraza:
Zdravo bolestan!  - Teško bolestan!
Bacio peglu!  -  Povraćati.
Bacio kašiku  -  Upokojiti se, umreti.

A kad nabavim pravo sidro: moraću ga prvo spustiti, pa nategnuti da bi ga ukopao!
 :yahoo: :lol: :lol: :lol:
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Misha D 13, 02, 2010, 18:02:13 posle podne
Ja sam za to da upotrebljavamo ispravne termine.
Potvrdu da se sidro spusta a ne obara sam našao na više sajtova.
Evo, podeliću to sa vama, a uzgred pročitajte i tekstove
Vrlo su poučni. Prvi je za Mišu :)
http://www.brodovi.net/?p=60 (http://www.brodovi.net/?p=60)
Ujedno lep i dramatican opis nesrece da se ostane bez pogona u oluji (mozda sam malo vise insistirao na temi "Postupak prillikom oluje"). Nema oluje bas svaki dan na Dunavu i Savi ali dovoljno je i samo jednom neiskusno i pogresno postupiti i dovoljno je za sva vremena. Radi roga ne sme doci do nedoumice i pitanja sta cu sad ciniti. Mozda je dobro (a mozda i nije) da vecina clanova foruma nije to dozivela, ali vecina nas planira da plovi dugi niz godina i bila bi mala verovatnoca da nas tamo neke godine ne saceka tamo neka oluja.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 13, 02, 2010, 22:24:57 posle podne
Pa sidro se obara jer je to termin nasledjen iz davnina kada su sidra na brodovima stajala okacena glavom gore o pramac broda i da bi ga spustio u vodu moralo se u stvari oboriti. Eto resena misterija  :dance1:

nisam ja bas siguran ...

prvo i osnovno mi imamo jako malo srpskih raci za nautiku tako da lingvisticki prelaz nesto ne pije vodu , posto smo vecinu reci preuzeli iz latinskog , englreskog i slicno to bi onda trebalo da je prevod a ni to mi bas ne pije vodu ...

sad sam pretrazio google i gledao brdo sidara...  zakljucak je sledeci

1 tezina dole
2 veza gore ...

znaci u antici su izvlacili sidro a onda , ga okretali u vazduhu da bi ga zakacili ? ne znam jednostavno mi to ne pije vodu , ipak je trebao biti nagnut nad ogradom i u tom polozaju okretati nesto sto ima 50 - 100 kila ? malo neverovatno...

google kaze
spustiti sidro -  Резултати 1 - 10 од oкo 21.900 за spustiti sidro. (0,34 секунде/и)
oboriti sidro -  Резултати 1 - 10 од oкo 3.740 за oboriti sidro. (0,25 секунде/и)

izgleda da je ipak spustiti

btw odakle ti ovaj info za anticu , pregledah brdo slika ili imaju kao ovaj dole , ili na palubi drze (manji brodovi ), nigde ne videh uspravno...
(http://www.faqs.org/photo-dict/photofiles/list/1326/1826anchor.jpg)

nekazem da nije ali mi cudno...

 
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: busa2 14, 02, 2010, 00:51:18 pre podne
e jesu ovi admini nezgodni igraci,ma pustite coveka neka obara mozda mu je to termin lepsi za izrazavanje . Nije mozda ispravan ali me asocira na nesto drugo za oboriti pa mi samim tim i lepsi termin znaci forumasi OBARAMO.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: LSI 14, 02, 2010, 10:20:02 pre podne
Super!

Sad imamo one koji će da obaraju, a imamo i one koji će da spuštaju!
To je demokratija na delu i u praksi.

A , svi u okolini, pazite da vam ga ne obore ili ne spuste, pa da vam ne zasmeta.
:dance:
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 14, 02, 2010, 10:32:02 pre podne
e jesu ovi admini nezgodni igraci,ma pustite coveka neka obara mozda mu je to termin lepsi za izrazavanje . Nije mozda ispravan ali me asocira na nesto drugo za oboriti pa mi samim tim i lepsi termin znaci forumasi OBARAMO.

sto sam oborio pre zenidbe oborio sam .... :taunt: :taunt: :taunt: ostalo mi samo spustanje  :lol: :lol: :lol:
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: broker975fx 14, 02, 2010, 10:33:55 pre podne
Evo sad sam se vratio na knjigu Život pod jedrima - pomenutog Mladena Šuteja i on tu ne spominje termin obaranje već koristi ispuštanje i spuštanje ali u jednom delu kaže da se sidro ne baca, već spušta pažljivo i sa osećajem. Ko zna ko je i kako došao do obaranja, mada tako možda zvuči ozbiljnije :) Možda u nekoj od knjiga za brodarsku školicu neki prevodioc to tako napisao pa neki prihvatili ili neki nabeđeni profa terao učenike da koriste taj termin. Ima takvih primera u svim oblastima, kod mene u Drapšinu bio profesor koji te izbaci napolje ako kažeš pista umesto poletnosletna staza (pistu koriste manekeni a letelice pss) ali manje je bitno kako ćemo reći bitno je kako ćemo to pravilno uraditi.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: mossi 14, 02, 2010, 12:13:39 posle podne
Evo jedne jako lepe skice sidrenja.
Crvena su pomoćna sidra, a crna glavna.
Bela strelica pokazuje pravac vetra.

(http://i238.photobucket.com/albums/ff69/fb_mossi/PECANJE/Varalica%20II/SIDRENJE/2ndAnchor.jpg)
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: SALE NB 14, 02, 2010, 12:21:19 posle podne
Ako ste sidro spustili,posle ćete moći da ga podignete, a ako ste ga oborili, posle ćete morati da ga uspravljate!
Toliko od mene, ja sad dižem sidro sa ove teme! :taunt:
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kum 14, 02, 2010, 12:43:03 posle podne
Samo jedan komentar vezan za obaranje ili spustanje sidra... U Recnoj Flotili komadant broda ili njegov zamenik pri sidrenju izdaje komandu "obori" i onda se obara=spusta sidro. Tako je makar bilo na komandnom brodu RPB-30 "Kozara"
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Boban7 18, 11, 2011, 23:16:17 posle podne
Kopirao sam Dagovo iskustvo sa kojim se u potpunosti slazem:
"Kada pronađem npr. uvalu u kojoj želim sidriti (nakon provjere vremenske prognoze, pretpostavke da može biti i netočna, dubine mora), napravim krug-dva pregledavajući dno. Volim da mi sidro stoji u pješčanom dnu koje je lako uočiti po svijetlo zelenoj boji.
Ideja je da sidro drži brod ili prema vjetru koji trenutno puše ili prema vjetru koji će zapuhati kasnije. Dakle to znači da ću brodom krenuti vozeći u krmu iz smjera iz kojeg puše (ili bude zahao) vjetar.
Sidro je unaprijed pripremljeno na provi i visi skoro do mora.
Bitno mi je krenuti krmom dovoljno daleko od mjesta na koje mislim spustiti sidro i ne brzo nego vozeći lagano. Budući da znam da mi sidreni vinč spušta 1m lanca u 2 sekunde, i poznavajući dubinu mora na tom mjestu, uz malo iskustva lako je proračunati otprilike koliko daleko od zelene površine trebam početi spuštati sidro. Poanta do koje sam došao kroz godine jest da kada sidro i prvi metri lanca dotaknu dno, brod mora biti u pokretu. Samo na taj način sidro će biti dobro usmjereno i imat će veliku šansu da se dobro i zakopa.
Od momenta kada je sidro na dnu, vozim nešto jačim gasom jer lanac i njegovo napinjanje usporavaju brod. Poslije cca 15-20 m lanca još pojačam gas, a osoba na provi koja kontrolira rad sidrenog vinca na moju komandu zaustavi popuštanje na 2-3 sekunde i oboje promatramo ponašanje broda. Kada se lanac jako napne a brod jako uspori, nastavi popuštati i nakon još 15-30 m ponovimo postupak zaustavljanja gotovo punom brzinom unatrag.
Ovaj se sistem pokazao gotovo nepogrešivim.
Prvim se zaustavljanjem popuštanja sidro malo zakopa a drugim se to dovrši".

Ja licno spustim spustim uvek svih 130m lanca u nocnim uslovima sidrenja ili najave nevremena.
Dodao bih jos dva zanimljiva saveta:
- na rastojanju od 2om od sidra mozete prikaciti teg od 20kg koje ce uveliko amortizovati nagle i velike udare vetra.
ili na rastojanju od 20m od sidra umetnite kao kariku lanca prednju gumu od motocikla koja takodje ima funkciju amortizacije naglih i velikih udara vetra.

Zeleo bih da istaknem i jednu situaciju kada mi se otkacilo sidro, pa sam ga bukvalno u poslednjem trenutku spasio od udara u stene.
Naime, brod nisam pomerao 4 dana, a u juznom delu Crnogorskog primorija vrlo redovno se se smenjuju bura nocu i maestral danju tako da se brod okrene u toku dana za 360 stepeni. Posle svakog okretanja broda, lanac se okrene oko sidra i malo ga potkopa. Posle cetvrtog dana sidro je popustilo i pocelo da klizi po dnu. Trceci iz restorana, kajakom sam doveslao do broda i bukvalno na par sekundi od udara u stene, upalio sam brod i pomerio na bezbednu udaljenost. Odmrsiti sidro i lanac je bila prava podvodna majstorija.

Drveni brod je inace dugacak 21m, 70 tona, sidro od 100kg. lanac 130m (dvanestica, 4kg u metru).

pozz
Capt.Bob
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: mossi 18, 11, 2011, 23:32:04 posle podne
Sve je to lepo i krasno, ali zar nema taj veliki brod i krmeno sidro?
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Boban7 19, 11, 2011, 00:04:44 pre podne
Nema krmeno sidro, niti je predvidjeno posto nema cekrka. Ja sam inace izlio betonsku stopu od 300 kg umesto krmenog sidra i brod je nije ni osetio, okretao se kao da je nema.
pozz
Capt.Bob
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: mossi 19, 11, 2011, 08:49:29 pre podne
Ja nemam takav problem. :lol:
300kg krmeno sidro!  :good: :suicide:
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Boban7 19, 11, 2011, 11:30:27 pre podne
wooow....pa koliki ti je winch za to sidro....a koliko kg ti je onda glavno sidro ???
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: mossi 19, 11, 2011, 11:49:39 pre podne
Bobane, nisi me razumeo, ti si izlio beton kao zamenu za krmenu sidro, barem sam ja tako shvatio.
A ja nemam tih problema pošto moj čamac ima taman toliko!  :lol:

Ali svi mi imamo ili nemamo problema tj naučili smo sidriti.
Sidrenje možda nije nauka ali je stvar koja traži odgovoran i pedantan pristup stvari.

Evo našao sam nešto ovih dana što je možda jako zgodno za lake čamce u netekućoj ili jako sporo tekućoj vodi.

Product Specs:
 Standard Anchor Buddy is 15' Long and Stretches to 40' ft! Rastegljiv 4,5 - 12 metara
 Shallow anchor buddy available for shallow water situations Primenjiv u relativno plitkim vodama
 Boats up to 4,000 lbs.  Za čamce do 2 tone.

 :good:
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: broker975fx 25, 12, 2012, 14:51:31 posle podne
Mali primer problema koji može da nastane kada se ne izabere adekvatno mesto za sidrenje, barem ga je sidro držalo  jh
Dangerous attempt to board Yacht off Pitcairn Island during storm (http://www.youtube.com/watch?v=M6gMDlTTN6A#)
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Zoran 25, 12, 2012, 20:44:22 posle podne
 
              Sta znaci neadekvatno mesto? Covek se usidrio sidro drzi.Nije on birao vreme.
Pa poenta je da se sidris da te sidro drzi.Koliko sam shavtio oni i skoknuli do grada.
              Mada na takvo vreme ja ne bi napustao ladju.Uzeo bi vinjak i talasi bi nestali. 
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: sale.m79 26, 12, 2012, 12:07:21 posle podne
A nikako da skapiram zasto se na brod penje sa pogresne strane.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Zoran 26, 12, 2012, 12:19:51 posle podne

         Pa uvek se ladji prilazi sa strane sa koje ne duva vetar,kako bi ladja pravila zaklon.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: sale.m79 26, 12, 2012, 16:28:58 posle podne
Slazem se al gumeni camac niko nije razbio
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: broker975fx 26, 12, 2012, 17:39:05 posle podne
 
              Sta znaci neadekvatno mesto? Covek se usidrio sidro drzi.Nije on birao vreme.
Pa poenta je da se sidris da te sidro drzi.Koliko sam shavtio oni i skoknuli do grada.
              Mada na takvo vreme ja ne bi napustao ladju.Uzeo bi vinjak i talasi bi nestali.

Upravu si pogrešno sam se izrazio - nije trebalo lađu da ostavi samu toliko dugo pošto neverujem da je po ovakvom vremenu otišao do grada a sidro iako evidentno drži u jednom trenutku bi po ovom vremenu moglo da popusti a obala je baš blizu
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 26, 12, 2012, 18:21:48 posle podne
o kakvim privetrinskim i zavetrinskim stranama pricate ? brod na sidru kad dune vetar se postavlja ka vetru (na stajacim vodama) ... gledajte zastavu , konstantno je zavetrina jedino oko krme ... a to je nagore mesto za penjanje u ovakvom momentu ...

po meni jedino pametno mesto je sredina-bok broda jer tu camac najmanje oscilira  ..
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Kapetan 27, 12, 2012, 15:09:59 posle podne
moguce je da su ovo talasi posle oluje koji znaju da se zadrze dosta dugo
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: vepar 28, 03, 2016, 23:54:31 posle podne
Zanima me da li se metalnim brodicem 9m i ravnim tabanom moze pristati uz betonski nasip odnosno kej. Jeste da ima skije od dole odnosno poduzne jake flahove ali nekako mi to deluje opasno.... Da li se to radi i koliko je uobicajeno tako se vezati za obalu?
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: vepar 28, 03, 2016, 23:56:22 posle podne
I hteo sam jos da vas pitam kako se noci u kanalima? neki mi deluju previse uski da bih smeo da se pramcem nasucem na obalu... A ne bih voleo da se nadjem nekoj samohodci na putu  7645218764198 Da li se u kanalima moze bezbedno nociti samo na trianglima?
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: zankiki 29, 03, 2016, 08:31:32 pre podne
Negde sam ti već pisao o tome... Na kraju, zavisi i od tačnog mesta, širine kanala... Proceniš sam na licu mesta.

Mnogo puta ćeš se naći u sličnim situacijama, kad si na nepoznatom terenu. Pozicije koje na mapama izgledaju dobro, u praksi to više nisu. Ide noć a ti tražiš mesto za sidro.

Ali pogotovo jer imaš tabanaša i mali gaz, tebe to ne treba da brine. Možeš da se smestiš gde žališ.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: budens72 29, 03, 2016, 08:53:35 pre podne
uvek nosi sa sobom jednu ili dve automobilske gume ako je beton,kamen ili šljunak u pitanju,veži ih  i stavi ih pod pramac... tako ćeš sačuvati pramčani deo dna od oštećenja...
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Nidza 03, 12, 2017, 08:15:36 pre podne
Evo na linku ispod teksta imas tablicu koja shodno duzini camca u stopama (neko procenio tipicne/prosecne tezine u odnosu na duzine camca) procenjuje tezinu potrebnog sidra, samo pretvori lbs u kg. Obrati paznju da je tabela data da ce tako izabrano sidro drzati camac do maksimalne brzine vetra od 20 nautickih milja! Predlazem da odaberes za jednu klasu bar vece sidro od predlozenog u tabeli.

http://www.danforthanchors.com/standard.html

Na primer, posto je moj camac dosta tezi od prosecnog za svoju duzinu, ja sam odabrao sidro 2x teze od predlozenog, sto je oko 12kg i jedini put kad je pocelo da ore je kad je bilo ovo poslednje nevreme sa olujnim vetrom o cemu smo pisali na forumu. U svakom slucaju ako nekad odem na more, planiram da mi ovo bude rezervno, a 25kg glavno, sad mi je pomocno 7kg. Uzmi u obzir da nije primarna prednost veceg sidra veca tezina/masa, vec sto ima znacajno duzu "rudu" i krake pa se znacajno bolje i dublje zabode u dno i bolje drzi, ali je lakse klasifikovati ih po tezini jer je to samo jedan broj za poredjenje.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: LSI 03, 12, 2017, 12:45:20 posle podne
Зоране, мачак сидро је идеално за песковито дно, док је данфорт сидро погодно практично за све врсте подлога (мало слабије ако је доле мекан муљ или трава), па је самим тим и универзалније.
Овај мачак од 4 кг послужиће као идеално помоћно сидро.
Не сећам се тачно (треба проверити) и та тежина од 4 кг је за такав чамац често довољна (за лепо време), тако да верујем да ће сидро од 9 кг бити довољно за безбедно сидрење по било ком времену, мада ја мислим да би неко данфорт сидро тежине 5-6 кг, уз 5 м ланца на почетку и једно 20-30 м конопца дебљине 12 или више милиметара било сасвим довољно за чамац какав је на слици.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Bakara 03, 12, 2017, 13:28:19 posle podne
Zox, ja sam uzeo Danforth od 8kg, pocinkovano za oko 4600din ovde:
http://webshop.grosinox.co.rs/products/200-sidro-danfort.aspx

Na to sam dodao i 3m pocinkovanog lanca od 8mm, i 25m kanapa. Moj Albin je 25ft i tezine 1.5t+

Nisam jos imao prilike da budem usidren po nekom vetru, ali po svim racunicama to treba da bude i vise nego dovoljno.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: LSI 03, 12, 2017, 13:31:12 posle podne
Зоране, има овде на форуму људи који су много боље упознати с овом проблематиком и који су се, за разлику од мене, сидрили много пута. Надам се да ће се неко од њих јавити и помоћи својим искуством и саветом.

Ја бих се осврнуо на само један детаљ, а то је дужина ланца. Мене су убедили да је бар 5 м ланца дебљине око 4 мм потребно да би ланац својом тежином држао сидро у правилном положају. Што се тиче дужине канапа, слушао сам многе који су причали о томе како им је сидрењак дуг колико 2-3 дубине на месту где се сидре. Све што сам ја прочитао, каже да је дужина сидрењака за безбедно сидрење бар 5-7 дубина на месту где се обара сидро. Мислим да су то савети на бази искуства а понешто у томе се пита и физика. Видео сам једном неку слику на којој су приказане линије сила на сидрењаку. Има ту свега. Зато верујем онима који говоре о већој дужини ланца и већој дужини канапа. А што се тиче канапа, написао сам дебљину од 12 мм или више зато што је тањи канап тежак за манипулацију, сече руке при извлачењу.

Ја сам сидрење свог чамца решио тако што имам мачка од 3 кг, имам 5 м ланца и имам два конопца од по 10 м с металним копчама на крајевима. Како не намеравам да се сидрим на местима где су дубине велике, а за сидрење дуж обале ми је сидро пре потребно да спречим заношење чамца, мислим да ми је то сасвим довољно. Ко иде на веће дубине, на сидрење у јакој струји или на мору... тај мора на чамцу да нађе место за ланац и конопац.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: LSI 03, 12, 2017, 15:42:41 posle podne
... али ако буде претешко нећу га моћи са лакоћом забацити.

Сад ми је за око запао и овај детаљ који сам издвојио.
Моје искуство је веома мало па ће се можда неко и насмејати овом што ћу написати али, колико сам ја разумео, приликом обарања сидра, сидро се не баца, оно се спушта поред чамца.

Мислим да би забацивање, да би сидро било бачено даље од чамца, могло чак бити и опасно јер човек може да изгуби равнотежу, чамац се заљуља и човек лако може да заврши у води са сидром. Или, приликом љуљања чамца и њихања сидром, сидро може да удари о корито чамца, па ако је пластично... Не би ваљало.
Колико сам видео ни са великих бродова сидро се не избацује неким катапултом, већ се спушта право доле, док се не закачи за дно. Онда се испусти потребна дужина сидрењака...

Уосталом, писали смо ми о сидрењу у некој од тема на нашем форуму... ваља то прелистати мало и прочитати поново.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: broker975fx 03, 12, 2017, 22:06:39 posle podne
Ne bih da pametnujem ali glavnom sidru nije mesto negde u nekom spremistu, ono mora biti na pramcu sa svom opremom i spremno za upotrebu. Nacin na koji ce se operacija izvoditi nije bitna i u principu za manja sidra recimo do 15kg elektricni vinc je stvarno bespotreban dok za teza tu vec mora postojati nesto za pomoc. Treba ti jedana ozbiljnija koturaca preko koje ce lanac i sidro ici i eventualno da napravis leziste gde ce sidro biti na pramcu osigurano osiguracem koji se lako skida. Lanac i konop stoji ili u spremistu ako ga ima ili uredno slozeno na palubi. Na kraju krajeva moze i bez tog lezista jer to su mala sidra, sve spremno stavis na pramac, opet osigurano da ne upadne u vodu, konop slozen pored a kraj vezan za bitvu, posto znam careve koji su se sidrili tako a da kraj nije bio vezan nizasta:)
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: broker975fx 03, 12, 2017, 23:29:42 posle podne
Pa moze da se pravi ili da se uzme gotovo, tocak i taj nosac sidra, osigurac je recimo jedan sraf sa leptir maticom koja se lako skida, to ces videti na skoro svakom brodicu
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: zankiki 04, 12, 2017, 08:58:43 pre podne
A čemu tačno služi pomoćno sidro na Dunavu, sem ako se ne peca pa je potrebno umiriti krmu da ne šeta?
Nikad ga nisam koristio kad se sidrim u toku, a i nemam ga. Imam na brodu 3 glavna sidra, sva su ista  sajkaca za slučaj da neko moram da odsečem da imam rezervu.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: DuleN 04, 12, 2017, 10:18:29 pre podne
Zankiki,
Lepo si to rekao. I ja na camcu imam dva sidra, jedno koje koristim i drugo koje je rezerva. Oba su danforth.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: broker975fx 04, 12, 2017, 10:47:24 pre podne
Pa sem ako iz bilo kog razloga treba biti na jednom mestu onda eventualno da ali u bilo kojoj drugoj varijanti mislim da je mnogo bezbednije sa jednim ali cestitim
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: DuleN 04, 12, 2017, 11:32:11 pre podne
Zox,
Ti bi, po mom misljenje, prvo trebao da pogledas da li mozes negde montirati  drzac sidra, pa tek onda traziti sta i kako... Mislim da razumes, ako montiras  neki drzac, da ce ti sidro ili visiti na dole ka vodi ili lezati na palubi do sidrenja, posto ne verujem da ces svaki put vaditi konopac iz drzaca...
Osim toga, drzac se moze montirati ako ispod njega imas jaku plastiku, jer preko njega ide dosta sile, koja bi vrlo lako polomila slabu plastiku...
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: zankiki 04, 12, 2017, 12:05:38 posle podne
Ne znam kako ti izgleda čamac, ali ako imaš na prednjem delu neku prohromsku ogradu, možeš posle vađenja sidro da kačiš na nju.....
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: broker975fx 04, 12, 2017, 12:42:19 posle podne
Ne traba ti nista vise ako hoces tako, samo bi trebalo da vodis racuna da ti sidro pasuje tom nosacu, da ne bude da ne moze da stane unutra. Realno moze i bez svega toga, posto je sidro lagano, kad se sidris zveknes ga sa pramca, ispustis koliko ti treba i konop stavis na tockic. Kad ga dizes lagano izvlacis preko tockica i i onda okacis za ogradu, osiguras da ne ispadne, sredis kanap i to je to.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: DuleN 04, 12, 2017, 15:03:22 posle podne
Ne vidi se dobro na slici camac koji si postavio, ali bar iz onoga sto vidim, tesko ce sve to ovako izgledati kod tebe...
Nemas box u koji smestiti kanape, nemas mogucnost za vitlo, imas jako malo prostora napred... Ako je ideja bila da ne izlazis kroz sredinu camac na pramac, u bilo kojoj varijanti bez el. vinca to ce biti nemoguce... Iz tog razloga ne vidim da ce ti ista pomoci i ovaj nosac ...
Mozda je naj bolja varijanta napraviti neku vrstu nosaca sidra na ogradi ( i smotanog lanca i uzeta) a onda to rucno spustati i vaditi i ne bacati pare za nesto sto bi bilo samo pola nuznog da bi bilo komplet...
Sto se tice sidra, to je odlicno sidro za pesak i zemnjanu podlogu, ali zato nedaj boze da ti upadne u granje...
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: MiletaStamat 04, 12, 2017, 17:38:36 posle podne
Ne znam šta bi ti savetovao jedino da napraviš napred na pramcu onaj produžetak, Špirun, pa da na njemu stoji sidro i konopac nekako pričvrćeni. Meni to na pasari ponekad služi da stavim konopac i sidro da bi ga brže spustio tamo gde želim da se usidrim, mada ja napred imam komoru za sidro konopce i neke sitnice, ali taj špirun bi ti možda rešio stvar da ne zauzimaš palubu.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Alexa 04, 12, 2017, 17:42:51 posle podne
https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/massive-ankerwinde-bis-20-kg-bootswinde-230802743/

Ovo je slicno oznome sto je Zoran svojevremeno pravio. Mislim da se za te pare ne isplati praviti samo ako ima ko iz Austrije da poruci i preuzme.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: MiletaStamat 04, 12, 2017, 18:14:52 posle podne
Imam šaljem ti na Fb,
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: DuleN 04, 12, 2017, 18:28:52 posle podne
Posto u marini imamo jedan malte ne isti camac, jednom smo nesto hteli da budzimo i ispostavilo se da je prvih 30 cm spica pramca neka komora, u koju je nemoguce pristupiti bez secenja iznutra. To teba da proveris kako je kod tebe, jer inace nemas kako da ga pricvrstis safovima sa maticama ako ne moze da pridjes...
PS
Ja se izvinjavam sto pametujem mnogo, jer ne volim da budem naporan ni dosadan...
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: MiletaStamat 04, 12, 2017, 18:37:35 posle podne
Dule svaka informacija je dobra. Ja ne poznajem te čamce i ne znam kako je rešen prilaz iznutra do vrha čamca, kod Pasare semože kroz onaj poklopac na palubi. Radoznao je i preduzimljiv ZOX vidim ja da će on štošta dograditri na čamcu da ga prilqagodi svojim potrebama. Pa  kakav bi to bio ćamac za srpsko tržište a da ga mi ne prepravimo i napravimo bolje negpo što je fabrički. Ko im je kriv kad bolje to radimo od proizvodjača  jh
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: DuleN 04, 12, 2017, 19:05:48 posle podne
Zorane,
Posto te smatram dobrim i vrednim covekom, postenim nauticarem,... ( iako mi se nimalo ne svidja tvoj "Srbistan", politizacija nekih stvari,...) napisao sam par stvari vezano za tvoje pitanje... Ako sam ti bilo na koji nacin pomogao - smatracu to velikim uspehom.
Ipak, napisacu ti i nesto sto ti se verovatno nece svideti, ali jace je od mene: ako nemas bar 3-4 puta vece prihode od srednjih na nasim prostorima, sto hitnije prodaj taj bayliner !!!!
Ovaj savet shvati kako hoces, ali to je od srca...
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: LSI 04, 12, 2017, 19:09:29 posle podne
Зоране, ако у чамцу и не постоји таква комора напред, о каквој пише Душко, може се на прамац поставити та вођица сидрењака али тако што би се изнутра, из кабине, на плофону залепила нпр. шперплоча (или нека плоча од полиетилена, нешто слично оним даскама за сечење меса). То се фиксира на плафон, онда се избуше рупе за завртње који би повезали то све. Тако ојачање спречило би да се под теретом сидра или под налетом ветра откине пластика на кабини. А то све не мора да буде ружно у кабини јер се може маскирати нечим, тако да и естетика остане, а да се добије функционалан део.

Остаје проблем - а где са ланцем и конопцем?
На сликама то изгледа много лепо кад се метри конопца сложе у концентричне кругове али то захтева доста простора а и питање је да ли би се то услед љуљања чамца, удара ветра или таласа, тако могло оставити? Можда је решење да се поред спроводника сидрењака ту постави некаква пластична кутија у којој би то стајало, а само сидро причврстити уз оградицу.

Не мора то све да буде ружно, а може да буде функционално.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Zoran T 04, 12, 2017, 19:47:44 posle podne
Ne mogu da nadjem sliku gde je pa da pokusam ovako...umesto okruglog kanapa je pljosnata traka (kao za roletne) namotana na rucnu motalicu precnika oko 30tak cm a debljine trake + materijal(oko 3-4cm) a stoji u sklopu sipki pramcane ograde pa ne smeta...sidro stoji ispod spiruna koji je malo duzi od sidra sidrenom alkom do koloturnika na vrhu spiruna a glava sidra dignuta do statve...znaci komplet sidro je ispod spiruna pa ne smeta...lanac vodjicama odveden uz ogradu do motalice i jedan deo namotan na motalicu...naravno kad spustis sidro kraj trake se fiksira za bitvu a ostatak na motalici...
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: mossi 04, 12, 2017, 20:03:31 posle podne
Sve je to potpuno nepotrebno i nebitno ako se plovi samo po Dunavu, more je neka sasvim druga priča.

Pitanje je sledeće: Koliko će čamac biti na moru, a koliko na Dunavu.

Elaborirao bih Dunav pošto o moru nemam blage veze.

To je šminkerski čamac za sprudove.

Što bi rekli sidro ti ni ne treba. Kraj priče.

Ako ti treba sidro, to je neko što će držati u max 50-80cm vode na dužini KANAPA od max 5-10m.

Pošto to nije pecaroški čamac da se sidriš na 12m dubine u jakoj vodi .. ne vidim dalju raspravu oko sidra, lanca i ostalih komplikacija.
Osim .. aj da ne budem vulgaran ... bacanja para i mlaćenja prazne slame.

 114
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: mossi 04, 12, 2017, 20:28:54 posle podne
Ovako nekako..

(http://oi57.tinypic.com/10gmeza.jpg)

 114
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: zankiki 04, 12, 2017, 20:32:27 posle podne
Kod mene i sidro i lanac i kanap stoje u jednoj plastičnoj gajbici na pramcu... Jedino što bi na gliseru pri skaknju po talasima ta gajbica završila u Dunavu...  sajkaca
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: sceka 04, 12, 2017, 20:59:19 posle podne
Ako ne gresim tvoj camac ima kabinu, trebalo bi da se prba da se iz kabine pridje sto vise pramcu i da se vidi kako on izgleda ispod i gde bi eventualno mogla da se otvori rupa za spremiste sidra.

Evo par predloga sa Youtube;

http://www.youtube.com/watch?v=HZAUvkTUL44

http://www.youtube.com/watch?v=24ehbmIxo0E

 hi
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: DuleN 04, 12, 2017, 21:27:23 posle podne
Sve je to potpuno nepotrebno i nebitno ako se plovi samo po Dunavu, more je neka sasvim druga priča.

Pitanje je sledeće: Koliko će čamac biti na moru, a koliko na Dunavu.

Elaborirao bih Dunav pošto o moru nemam blage veze.

To je šminkerski čamac za sprudove.

Što bi rekli sidro ti ni ne treba. Kraj priče.

Ako ti treba sidro, to je neko što će držati u max 50-80cm vode na dužini KANAPA od max 5-10m.

Pošto to nije pecaroški čamac da se sidriš na 12m dubine u jakoj vodi .. ne vidim dalju raspravu oko sidra, lanca i ostalih komplikacija.
Osim .. aj da ne budem vulgaran ... bacanja para i mlaćenja prazne slame.

 114
mossi bravo,
Rekao si sve sto mislim i ja prostim recima...
Zato sam i napisao prethodni post...
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: LSI 04, 12, 2017, 21:47:49 posle podne
Знао сам! Шта ми је то требало? Увек ја испаднем најгоре дете у улици.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: neptun 05, 12, 2017, 00:29:15 pre podne
Зоране, мачак сидро је идеално за песковито дно, док је данфорт сидро погодно практично за све врсте подлога (мало слабије ако је доле мекан муљ или трава), па је самим тим и универзалније.
Овај мачак од 4 кг послужиће као идеално помоћно сидро.
Не сећам се тачно (треба проверити) и та тежина од 4 кг је за такав чамац често довољна (за лепо време), тако да верујем да ће сидро од 9 кг бити довољно за безбедно сидрење по било ком времену, мада ја мислим да би неко данфорт сидро тежине 5-6 кг, уз 5 м ланца на почетку и једно 20-30 м конопца дебљине 12 или више милиметара било сасвим довољно за чамац какав је на слици.
Daforth je izrazito pescano sidro i odlicno je za reku gde je pesak i mulj najcesce dno, a pri tom je jeftino, nikako nije za neko tvrdje dno ili za travu. ovo prohromsko iz nekog oglasa je neki sumnjiv plagijat. Macak je za neko kamenje, mada po meni je dosta lose.
Savremena sidra koja su i dosta skupa su daleko bolja.npr rocna,menson..zato je danfort mozda najbolje resenje,ali ne neki napravljan ko zna gde. kopije koje se prodaju kod nas ja ne bih kupovao.posebno kineske kopije sidra koja su oblika pluga.kopije delte i slicno.
Prvo nabavite sidro, pa tek onda nosac sidra.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: DuleN 05, 12, 2017, 12:40:32 posle podne

Зато разматрам могућност куповине прохромског сидра масе 6kg у Технонаутици по цени од 9000,00 динара.
Веза: http://webshop.tehnonautika.rs/proizvod/inox-sidro-danfort/
Само још да одгонетнем да ли је кинез или није...

Nije.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Alexa 05, 12, 2017, 13:39:14 posle podne
https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/massive-ankerwinde-bis-20-kg-bootswinde-230802743/

Ovo je slicno oznome sto je Zoran svojevremeno pravio. Mislim da se za te pare ne isplati praviti samo ako ima ko iz Austrije da poruci i preuzme.
https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/ankerwinde-italwinch-devon-12-volt-1500-watt-8-mm-kettennuss-231020287/

Po obicaju, iz zabave, gledam oglase i vidite ovo. Da ne poverujes  kuku

Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: neptun 05, 12, 2017, 22:54:37 posle podne
Vruce cinkovan lanac i sidro nece da propadnu brzo.sigurno 10 godina.bez obzira ako ide na more svake godine.
6 kg danforth i 5 m lanca 6mm + konop ce da bude dovoljno.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: tangabravo 09, 12, 2017, 21:17:18 posle podne
Pa dobro narode , zar niko nije kupovao YU-nautiku, lepo kaže : dužina sidrenjaka je tri puta dubina vode, a može i pet puta - to ja praktikujem. zatim obavezno vezati konop sa plovkom za petu sidrara i dovoljno je 30tak metara , pošto se retko sidri na većoj dubini - pričam o moru- zatim Danforth je dobar- ako je pravi , pisao sam o tome- ali samo za muljevito peskovita dna , a za ostale podloge rasklopiva mačka. Sidro nikada nije preveliko samo ako možeš da manipulišeš sa njim , a često se kombinuju obe varijante tako što se montiraju jedno iza drugog na udaljenosti 3-5m, stim da mačka bude pozadi. To sidro od 120€ je preskupo a ovo od 9000din sigurno nije čist CrNi 19-9 , već je što bi rekli cigani čist od prohrom
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: zoki_ns 14, 05, 2019, 19:50:13 posle podne
Kad ste se vec raspisali oko sidra na drugoj temi da postavim pitanje ovde. Pročitao sam temu ali bih ipak voleo i neko svezije iskustvo.
Sta bi odgovaralo, tj koje sidro bi odgovaralo za moj camac 5.35 m dužine i 1.4 širine. Po mogucstvu da stane u pregradu tj box na pramcu koji je za to namenjen a dosta je mali box. I naravno gde kupiti?

Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Misha D 14, 05, 2019, 20:28:57 posle podne
za mala plovila najviše u ponudi ima onih najgorih, a to su "mačak" sidra.
Kod njih je sve loše, jedino je dobro što se sklapaju kada zauzimaju malo prostora.
Zakače se jedino za neku granu dole i onda drže, ali večito jer se više neće lako izvaditi, sem ako kraci nisu od armature 6-8cm pa se zakačeni krak ispravi jakim povlačenjem.
Najjeftinija i odlična su pločasta sidra iz domaće radinosti: metalni teg od veš mašine.
Ima težinu da drži na šljunkovitoj podlozi, na muljevitoj se "zalepi" za dno, ne kači se lako za grane i panjeve, a lako se vadi ploveći krmom uzvodno.
Najčešće se mogu videti improvizovana sidra od paknova za doboš kočnice železničkih vagona.
1-2 takva sidra su su dovoljna za tvoj čamac.
Probao sam više sidara, najbolje sam imao od klinova čekrka rudarskog bagera (ali to je tesko nabaviti).
Sada me dobro zluži, za sličan čamac, metalna ploča debljine oko 2-3cm i težine oko 5-6kg.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: LSI 14, 05, 2019, 20:33:22 posle podne
Мој предлог: склопиво мачак-сидро тежине 3 кг, ланац с алкама дебљине 6 мм, дужине 5 метара и 30 метара канапа дебљине 12 мм.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Misha D 14, 05, 2019, 20:37:31 posle podne
Lazo, pretpostavljam da je tvoj savet proistekao iz višekratnog iskustva sa tom kombinacijom.
To sidro može da ga drži u nekom rukavcu, ali na Dunavu ima da se navoza sa njim nizvodno i opušteno koliko neće, pri malo bržoj vodi, a sa košavom u krmu ima da krene i uzvodno i bez startovanja motora.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: LSI 14, 05, 2019, 20:37:50 posle podne
Сад сам видео Мишин коментар који је стигао док сам ја куцао.
Све што је Миша написао - апсолутно је тачно.
Ипак, ја и даље мислим да је за наше мале чамце, овде на Дунаву, практичнији мали склопиви "мачак". Поготову за нас, викенд наутичаре.
Ко се сидри у дубљим и јачим водама, требало би да има нешто озбиљније.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: LSI 14, 05, 2019, 20:39:12 posle podne
Lazo, pretpostavljam da je tvoj savet proistekao iz višekratnog iskustva sa tom kombinacijom.
To sidro može da ga drži u nekom rukavcu, ali na Dunavu ima da se navoza sa njim nizvodno i opušteno koliko neće.
Мишо, изгледа да смо писали у истом тренутку. Управо сам написао додатни коментар. Мислим да се слажемо потпуно.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Misha D 14, 05, 2019, 20:41:17 posle podne
 25648 114
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: LSI 14, 05, 2019, 21:30:50 posle podne
Нашао сам у оној другој теми у којој смо раније писали о сидрењу објашњење које нам је, уз слику, дао ДулеН.
То јесте добар и проверен начин да се закачено мачак-сидро лакше извади.

http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,9845.msg148262.html#msg148262
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: zoki_ns 14, 05, 2019, 21:40:45 posle podne
To sa pločama teško da bi stalo u mali box na pramcu mada u sustini moze i u nekom drugom boxu da se drzi ali bih voleo tu gde je namenjeno.
Sidro sa slike koju prilazem bi stalo u pregradu (4kg)
Danforth sidro pretpostavljam ne bi stalo cak i najmanje ili se varam? Pretpostavljam da ne ide na ovakve camce ...
Inace posto ne pecam, sidro bi nam služilo da se usidrimo negde gde nije brza voda npr na ulazu u rakovacki rukavac ili takva slicna mesta gde je sporija voda...
Misina ideja minje super ako uspem negde da nadjem te ploče i smislim kako da ih zakačim ako vec ne postoji neki sistem
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Bakara 14, 05, 2019, 22:32:20 posle podne
Da se i ja prijavim sa losim iskustvom vezanim za macak sidro. Bilo je tezine 4kg, i nije me drzalo nigde na Dunavu  sajkaca
Imao sam dva manja plasticna camca, ne teza od 220kg.
Posle macka sam se odusevio danfortom, nisam probao ove varijante koje Misa pominje, ali sam imao prilike da cujem i od drugih ljudi da su se dobro pokazale  hi
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: petar_kozic 15, 05, 2019, 07:47:02 pre podne
Ja za metalnu šiklju na Dunavu koristim ovo sklopivo mačak sidro od 6kg i nisam imao problema do sada. Bitno je samo da imaš dugačk kanap, oko 30m da sidro može da se obori i ima mali ugao i nema problema.
Inače, jeste problem ako zapne za neku sajlu ili panj, ali to se ne dešava često.


Sent from my Mi A2 using Tapatalk
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: zankiki 15, 05, 2019, 08:25:50 pre podne
Dok sam imao čamac, imao sam metalnu šipku, sa zavarenim armaturama od 4-5mm ne sećam se.
Em je držalo svuda, em ako se zapne, upreš malo jače, ispraviš armaturu i izvučeš sidro.
Nešto ovako, samo sa malo manjim kracima:

(http://i50.tinypic.com/2zdn9j7.jpg)
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Drivee 15, 05, 2019, 08:26:46 pre podne
Sidro sa slike i nije macak. Macak mora da se napravi. Uglavnom je to parce cevi i armatura 8mm. Ja se kacim na plvnom putu ispod Zezelja sa takvim sidrom bez problema. I ako zapne, a zapne, pri potezanju se krive aramture i vadim ga napolje gde kasnije ponovo samo iskrivim aramturu da moze da se kaci. Neprevazidjeno je. Ako si na pesku, onda dandurf ili kako se zove, od 6 kg radi posao. Samo ga vezati kako treba da ga ne izgubis zakacenog negde. Ono se veze na vrh tanjim kanapom, a na sam kraj debljim, glavnim, te i ako zapne, manji kanap se kida i sidro izlazi jer kanap ga vuce od dole.

Da dopunim ovo, mislio sam na sliku onog sidra od gusa ili cega je vec, ne na sliku koju je poslao zankiki. Poslat je post samo 1 min posle mog.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: zankiki 15, 05, 2019, 10:23:47 pre podne
Da li si ikad probao da tog livenog mačka vezuješ sa sva kanapa ili to teorija govori?

Ja sam jednom davno, dok sam bio mlad i voljan da probam svašta probao, i toliko se mrsi i prepliće da izgubi čovek volju za tim. Na kraju sam ga poklonio nekom.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: broker975fx 15, 05, 2019, 10:24:21 pre podne
Jeb sidro to je stara skola, oni fensi elektro motori sto odrzavaju plovilo u mestu po zadatim gps kordinatama su zakon:)

Salu na stranu to bih bas voleo da vidim a posebno na reci:)
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Drivee 15, 05, 2019, 10:37:17 pre podne
Da li si ikad probao da tog livenog mačka vezuješ sa sva kanapa ili to teorija govori?

Ja sam jednom davno, dok sam bio mlad i voljan da probam svašta probao, i toliko se mrsi i prepliće da izgubi čovek volju za tim. Na kraju sam ga poklonio nekom.

Koliko ja kontam, to se ne veze sa dva kanapa niti ja to tako vezem. Pogledaj sliku..
Znaci, taj kanapcic na vrhu vuce sidro gore a ako zapne, on puca i izvlaci ga ovaj glavni.

Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: zankiki 15, 05, 2019, 10:53:48 pre podne
Aha, da, to već jesam radio, sa pvc šelnom (ili plastičnom vezicom, ili kako ko zove) umesto kanapa i stvarno radi posao...
Jbg, davno bilo, dok se vrati sve u sećanje...

To se u pricnipu radi da se usidriš za vreme pecanje i ne rizikuješ da izgubiš sidro.
Nije baš da se usudiš spavati, a da te za mesto drži samo tanki kanap ili pvc vezica, za spavanje bi ipak morao onako sa dva kanapa (tako je u stvari i predvidjeno, ali je baš zbog uplitanja neko i smislio ovaj sistem)
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Misha D 15, 05, 2019, 12:37:18 posle podne
drugi kanap vezan za rupu ili alku na čelu sidra je moguće koristiti na dva načina i poželjno je to uvek raditi kada je nepoznat teren:
- privezati ga za ogradu i vaditi ga odmah sa potezanjem sidra i tada vam treba kanap dugačak kao i ispušteni lanac (oko 15-30m)
 ili
- privezati ga za plovak ili praznu plastičnu kanticu i pustiti ga da plovi kao orepina sa kanapom dužine kolika je dubina na mestu sidrenja (oko 4-8 m je uobičajena dubina sidrenja na Dunavu pri obali)
Kod ovog načina imate približnu informaciju gde se ispod orepine nalazi sidro, a kod izvlačenja pramac će polako doći do plovka i čakljom se izvuče na palubu.

Informacija gde je sidro je bitna jer se često zbog vetra brod pomeri u stranu toliko da orepina sa sidrom bude pod čudnim uglovima u odnosu na pramac.
Naslov: Odg: SIDRENJE SAVETI
Poruka od: Losmi 19, 07, 2021, 17:58:25 posle podne
Odlican tekst o sistemu tandem sidrenja: https://www.petersmith.net.nz/boat-anchors/tandem-anchoring.php

Kljucno je da treba izbegavati tandem sidro sistem, ako niste 100% sigurni sta cinite. Ja sam razmatrao ovo kao opciju, i u tekstu stoji da se Danfort (koji imam) ne treba koristiti u tandemu.