Moja Ladja

Nautika opšta... => Nautičke reportaže => Temu započeo: zankiki 19, 08, 2014, 12:27:16 posle podne

Naslov: Malo Dunav, malo Tisa
Poruka od: zankiki 19, 08, 2014, 12:27:16 posle podne
U originalu napisano na www.feeder.rs (http://www.feeder.rs)

Pripreme za godišnji ove godine su bile kao i vreme - nestabilne. Trebalo je da plovimo 6 dana rutom: Novi Sad, Karlovci, Slankamen, Titel, Aradac, pa nazad. Ideja je bila da krenemo odmah posle posla u petak i da u nedelju stignemo u Aradac, odakle je rođenjem Jasna, gde ima i rodbinu. Pogotovo sam dobar sa njenim bratom koji ništa u životu ne voli više nego da igra fudbal, peca i popije. U nedelju je i seoska slava, dolazi YU grupa i još neki bendovi - provod zagarantovan. Posle lagani povratak kući, kupanje po raznim plažama. Planirano je da se vratimo u sredu uveče, ja odspavam nekoliko sati dok nas Jasna prepakuje i prazac Ohrid.

Naravno, još 7 dana pred put je bilo jasno da neće to biti baš tako. Stalne kiše koje su padale, i još toliko u najavi. Do zadnjeg dana smo odlagali odluku, u nadi da će se vreme prolepšati, ali uzalud. U petak smo ustali za posao, još jednom pogledali prognozu i odlučili - večeras krećemo za Makedoniju. Ostaćemo 8-9 dana, tako da nam ostane vremena za ovu plovidbu kad se vratimo. U Makedoniji nas je vreme služilo, a ja sam svaki dan proveravao vreme u Srbiji. Kiša, kiša, pa onda još kiše. Zato smo i produžili boravak tamo, jer nisam video poentu u vraćanju po kiši, da sedimo kući. U utorak ujutru ipak krećemo, proverio sam još jednom prognozu do petka kiša, za vikend lepo. Ali za vikend se i godišnji završava.

Kako su za sredu, četvrtak, petak najavili stalne pljuskove, u sredu ostajemo kući. Kako za ceo dan nije pala ni kap kiše, psujem kvazi-prognozere i sve redom. Za četvrtak još gore vreme, kiša sa još kiše. Odmah sam se setio kako smo Ady i ja propustili del sol jer su najavljene gomile kiše koja nije pala. U četvrtak ujutru od kiše ni traga. Odluka je pala! Pakujemo se na brzinu, benzin, hrana i krećemo. Oko podne smo isplovili. Prva stanica - ostrvo kod Karlovaca. Kako je od kiše voda narasla, plaže nema nigde, ali smo stali da odigramo malo odbojke i okupamo se.

(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce01.jpg)

Krećemo dalje, plan je da do mraka prođemo most kod Beške i prespavamo u dunavcu krčedinske ade. Prolazimo most kod Beške, što je Jasni i Dejanu prvi put. Prolazak ispod ovog ogromnog mosta je malčice zastrašujuć, pogotovo prvi put.

(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce02.jpg)


(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce03.jpg)


Nastavljamo dalje i sat - dva pred mrak uplovljavamo u dunavac. Po ovom višljem vodostaju čak jedva i teče, a dubina je oko 2.5 metara. To je taman prilika da Dejan isproba svoj rodjendanski poklon - tražio je čamac CHALLENGER 2. Ostajemo i preko noći na sred dunavca, jer pri obali ima komaraca, a ovde tek poneki.

(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce04.jpg)


Ujutru lagano dalje. Usput pogledom tražimo plaže na koje bi mogli pristati - ali su uglavnom sve pod vodom. Pre Slankamena vidimo parče peska cca 2 metra širine i odlučujemo da tu stanemo u povratku. Ulazimo u Tisu, koja ima 26 stepeni, za razliku od 22 u Dunavu. Takođe, Tisa naspram Dunava jedva teče. Dunav je tekao oko 4km/h, a Tisa možda 1 - 1.5. Odlično za kupanje na sidru. Na slici je ušće Tise.

(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce05.jpg)


Nastavljamo lagano prema Titelu.

(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce06.jpg)Usput nas je zadesio najjači pljusak, koji smo iskoristili da bacimo sidro, jer se od kiše nije videlo ništa. Ručamo a kiša prestaje i sunce izlazi. KONAČNO! Od početka puta je bilo oblačno. Stižemo u Titel. Sledi celo popodne kupanja na titelskoj plaži.

(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce07.jpg)Popodne palimo motor, ulazimo u Begej, ali brzo bežimo odande. Voda užasno smrdi a po površini pluta crknuta riba i školjke. Nastavljamo do ostrva iznad Titela gde se vezujemo za spavanje. Uveče kreću horde komaraca, ali se zavlačimo u kabinu i gledamo crtani. Tj, ja sam zaspao posle 15 minuta, bio je dug dan.

Jutro nikad lepše. Lagano se probija kroz grane na ostrvu. Spuštamo se opet do Titela, da odem u nabavku. Kad se krene od pumpe prema centru, ulicom koja se i zove "GLAVNA", sa desne strane sam pojeo najbolji burek sa mesom u zadnje vreme, a i Jasnin sa krompirom je bio odličan! Ubrzo krećemo jer smo hteli otići na onu plažu na Dunavu, i do mraka stići na spavanje na Krčedinsku adu.

Tisa je bila mirna i pusta, pa puštam Dejana da vozi da i ja malo uživam u plovidbi na pramcu.

(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce08.jpg)

(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce09.jpg)

(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce10.jpg)


Još par slika spuštanja Tisom, u ušće sa uzvodne strane.

(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce11.jpg)

(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce12.jpg)


Nažalost, slike onog pljuska i još poneke su mi u aparatu, a ne telefonu, pa ću njih staviti naknadno. Spuštamo se do plaže, koje je usled vodostaja baš mala, ali ima teren za odbojku. Ostajemo tu ceo dan, bucov raubuje u plićaku pa rasklapam varaličarca. Par promašaja, baš su sitni. Predveče nastavljamo i opet na spavanje u dunavac.

Ujutru rano krećemo, provodimo popodne na plaži u Karlovcima, pa onda pravac kući. Kakvo je ovo leto, i kakve su bile prognoze, još smo se dobro i proveli!
Naslov: Odg: Malo Dunav, malo Tisa
Poruka od: zankiki 19, 08, 2014, 12:31:06 posle podne
Nažalost, ovo je bila i oproštajna plovidba. Posle svih radjenja i sređivanja, SUNCE je prodato.
Izljubili smo više puta brod koji nam je doneo toliko uživanja i lepih trenutaka, i nikad nas nije izdao.

Ja sam sa svoje strane izabrao da prodam čoveku koji će ga sređivati i voziti čak i više od mene. Mogao sam da izaberem ponudu sa boljim uslovima, i uzmem par stotina eura više, ali mi to pri ovoj prodaji uopšte nije bio prioritet. Važno da je SUNCE u dobrim rukama!

Evo još malo slika iz aparata...

Nizvodno Dunavom
(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce13.jpg)


Malo odbojke
(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce14.jpg)Most kod Beške
(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce15.jpg)
Krčedinska ada
(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce16.jpg)Pred spavanje
(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce17.jpg)
Slankamen
(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce18.jpg)
Negde u Tisi
(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce19.jpg)

(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce20.jpg)

Kišica rominja
(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce21.jpg)

(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce22.jpg)

Krčedinska ada 2
(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce23.jpg)

Most kod Beške 2
(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce24.jpg)

(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce25.jpg)


Maltretiranje
(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce26.jpg)
Uživancija
(http://www.feeder.rs/feeder/upload/zankiki/sunce27.jpg)
Naslov: Odg: Malo Dunav, malo Tisa
Poruka od: Petar 19, 08, 2014, 13:46:38 posle podne
Lepo opisano,a i slike daju dokaz UZIVANJA  kgk
Naslov: Odg: Malo Dunav, malo Tisa
Poruka od: budens72 19, 08, 2014, 19:29:07 posle podne
Bravo  k5
Naslov: Odg: Malo Dunav, malo Tisa
Poruka od: Arsa 20, 08, 2014, 00:03:19 pre podne
Samo Vas posmatram.  clap  114
Naslov: Odg: Malo Dunav, malo Tisa
Poruka od: Kapetan 20, 08, 2014, 00:46:08 pre podne
odlicna reportaza !  hi
Naslov: Odg: Malo Dunav, malo Tisa
Poruka od: zankiki 20, 08, 2014, 09:18:19 pre podne
Samo Vas posmatram.  clap  114

Sad možemo i žmurke da igramo...  k5