Moja Ladja

E, ovako treba... => Oprema => Elektronika => Temu započeo: Petarelektra 13, 01, 2015, 13:30:41 posle podne

Naslov: Pomoc oko sonara
Poruka od: Petarelektra 13, 01, 2015, 13:30:41 posle podne
Koji je povama bolji sonar Garmin echo 301 DV ili Lowrance Elite 4X HDI .

Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Sinisa30303 13, 01, 2015, 16:26:31 posle podne
Ajde bato ovako.

Nit gledam Garmine nit Lawrense ali ti mogu pomoci u vidu lepog saveta pa ti sam odluci.

Prvo imas Single beam echosounders Znaci jedan Ping (zvucni signal ) je pusten kroz transducer, on putuje udara u dno i vraca se nazad do transducera koji ga belezi i prko jednacine ti pokazuje koja je dubina. (opet ofrlje greska moze biti do 70 cm) zato sto u ove kupovne nemozes da ubacis brzinu zvuka u vodi a dali imaju bar check mogucnost to neznam.

Onda imas tracne echosoundere to ti je ukrstanje izmadju echosoundera i side scan sonara.
Znaci kuda prodjes imas sliku sa leve i desne strane broda u zavisnosti od dubine. Ako je dubina 1/2 metra imaces oko 2 metra starbor i 2 metra port stranu preglednost dna sto je dubina veca to ti je veca i vidljivost sa strana.

I imas Multibeam echosoundere koji su van kategorije posto oni krecu od 30000 40000 soma dolara pa o njima necu.

Znaci obrati paznju
 A. jel single beam ili je tracni sounder
B. Koliki mu je ugao emitovanja zvuka na transduceru.
C Kolike je frekvencije.
Visoka frekvencija znaci bolja vidljivost rezolucija ali karaci domet ( dubina) plus kad odes na mulj ima jako slab vizuelni odraz da ti daje.
Niska frekvencija Znaci niza rezolucija ali zato radice ti i u dubljim vodama a ima da dobijes i duplo dno zato sto ce signal penetrisati povrsinski sediment i dace ti sliku dna ispod dna.

Eto to je onako malo od mene mogao bih ti tupiti akustiku dva dana ako mene hoces da poslusas pogledaj strane oglase kupi sebi Hidrographic surveyor grade single beam echosounder ( matora drtina od dvaes godina za dzabe lovu) prikljucis ga na laptop i dobijes dubinomer samo takav za krs lovu.
To ti je to
Pozdravi iz Perzijskog zaliva   
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: maverick 13, 01, 2015, 19:25:46 posle podne
Malo si ti tu napisao svasta nesto....kut sonde je na rijekama bitan...da bi imao sirinu...nova hdi lowrance tehnologija s sondom 83/200 ima kut 120 stupnjeva....tako da svakako odgovor na postvaljeno pitanje je lowrance...ne znam , sigurno Pera ima neku opciju s prednostima Garmina  thumbup
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 13, 01, 2015, 22:35:13 posle podne
Malo si ti tu napisao svasta nesto....kut sonde je na rijekama bitan...da bi imao sirinu...nova hdi lowrance tehnologija s sondom 83/200 ima kut 120 stupnjeva....tako da svakako odgovor na postvaljeno pitanje je lowrance...ne znam , sigurno Pera ima neku opciju s prednostima Garmina  thumbup

Pera vise nije u Srbiji i nece se baviti Garminom kako cuh ..
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Petarelektra 14, 01, 2015, 08:58:00 pre podne
Hvala na pomoci . I meni se nekako cinio bolji Lowrance.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Petarelektra 14, 01, 2015, 09:10:42 pre podne
Moze i
Humminbird 561 DI da dodje u obzir  sha
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Sinisa30303 14, 01, 2015, 09:12:22 pre podne
"Nit gledam Garmine nit Lawrense ali ti mogu pomoci u vidu lepog saveta pa ti sam odluci."



"Malo si ti tu napisao svasta nesto....kut sonde je na rijekama bitan...da bi imao sirinu...nova hdi lowrance tehnologija s sondom 83/200 ima kut 120 stupnjeva....tako da svakako odgovor na postvaljeno pitanje je lowrance...ne znam , sigurno Pera ima neku opciju s prednostima Garmina "

Hajde da se pojasnim
Ja nit sa Garminom nit sa Lawrensom neradim iz jednostavnog razloga zato sto oni nikad nemogu biti precizni kao naprimer Odom Konsberg ili Reason.
Ovi uredjaji su cisto rekreativnog tipa i oni su klonirani sistemi malopre navedenih samo MNOGO pojednostavljeni.( uz naravno prelepu ambalazu i prelep LCD).
Mislim da sam coveku lepo objasnio razliku izmedju single beam i single beam SSS soundera.

Sto se frekvencije tice mislim da je to objasnjeno ok.
A sto se tice meteoroloskih uslova t.j uticaja atmosferskog pritiska na Transducer plocu koja je napravljena od piezo kristala.uticaja brzine zvuka pod vodom koji se mora uploadovati u single beam e to je druga prica i samo od ova dva malopre navedene varijabile isti set up tyokom zime i leta na istoj dubini pri istom vodostaju ce dati dve razlicite vrednosti dubine.

E sad jedna sala
Pre 4 godine radio sam za Software kompaniju u Hjustonu koja proizvodi Qinsy software za navigaciju i za prikupljanje i procesovanje Multibeam SSS podataka i svga podvodnog cega se ljudski mozak moze dosetiti.
 Salje mi Support mail neka cura iz Nigerije i u mailu kaze
Dragi gospodine molim vas da mi u nekoliko kratkih recenica objasnite kako da setupujem multibeam Hardwer i softwer.

Sad kako objasniti curi da cak i iskusni hidrografski surveyori imaju po dva tri dana ozbiljnog posla kad Multibeam treba da se instalira i kalibrise.

Pa lepo ja odgovorim u jednoj recenici.
Najbolje bi bilo da vas vas poslodavac posalje na brzih 4 godine fakulteta i sve ce vam biti jasno

Pozdravi
Sinisa






 
 
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Azazriel 14, 01, 2015, 11:23:22 pre podne
Kako vjerovatno ne trebaš echosounder točnosti u cm nego fishfinder ovaj Lowrance se čini čisto OK.

Siniša bio mogao otvoriti temu o hidrografiji, uređajima, software-u,.......,  kada je već na neki način i započeo.
Vjerujem da bi tema bila zanimljiva i ostalim članovima foruma.

Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: maverick 14, 01, 2015, 11:55:08 pre podne
Siniša ja prodajem lowrance i normalno da ga vise no hvalim...a s tim navedenim nemam bas nikakvih iskustava...a vidim da si upucen...pa daj nam malo vise pokusaj napisati  thumbup
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 14, 01, 2015, 15:13:40 posle podne
samo da se ispravim u vezi Pere, nije u Srbiji ali se bavi Garminom van Srbije ! firma naravno radi i dalje
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Sinisa30303 09, 06, 2015, 18:54:51 posle podne
Ajde malo ste cekali na ovaj odgovor ok malo vise ali eto rodila se cerkica ja sam stalno na moru po terenima pa nikad da sednem i stvarno nesto napisem.

Posto smo ovde svi pecarosi ( a ne ona druga vrsta lovci na olupine - E to je bilo presudno da pocnem ovim da se bavim posto me moja mama lepo zarazila sa time) krenucu od toga da svi mi zelimo da znamo:

A.Poziciju naseg omiljenog mesta za pecanje ( na reci jezeru to je tu negde ali na moru itekako treba ) GPS.
B.Ima li ribe ispod nas i kakva je konfiguracija terena.

Elem ja cu onako da picim temu pa ako nekog zanima malo poblize neka slobodno uputi pitanje.

Elem Navigacija.
GPS,(USA), GLONASS(Rusija),KOMPAS(Kina),Onda ova nasa propala Evropska agencija I Japan svi imaju svoje satelite koji su podeseni da kruze oko zemljine orbite tako da obuhvataju interesne zone Vojske i Civilne industrije.

Za sada ono sto mi u Srbiji koristimo su L1 i L2 frekvencija zvuka ( koji je nosac  pozicionog signala ).obican GPS od 5 do 10 m preciznost
Za dobru poziciju Moras minimum da uhvatis 4 satelita na svoj GPS 3 od njih ti daju dobru triangulaciju signala a cetvrti ti daje latency ili kasnjenje signala koji ti opet treba postio se pozicija izracunava tako sto je poznato kolika je brzina zvuka u vazduhu i u svemiru.
Elem tu jos postoje i radio stanice takozvani Beacon Differencijali.
Ta stanica zna tacne GPS Koordinate i bazirano na tome salje korekciju tvoje pozicije. Zove se DGPS signal. preciznost 0.50-0.70 m
Onda postoji RTK Real time kinematic (recimo Trimble Stanica- koju moras da kupis) koja radi na istom principu ali radi samo na frekvenciji koju si samo ti dobio od drzave tako da je korekcija pozicije jos bolja ide do 0.40 m
I onda ima Virtual refrence station tj pozicioniranje putem radio odasiljaca i prijemnika mobilne telefonije. Na telefonima GPS coordinate su dobijene ovim putem.

To je ono ajde da kazem osnovno da nebude da sam posao offshore 15 milja od obale sa mojim I phonom pa se cudim zasto nemam GPS koordinate:-)


B. Ima li ribe ispod mene i ima li ikakve podvodnog reljefa.
Kao sto se zna riba voli da ima stenu koja strci iz vode staru Ladu koju je neko sinu u vodu ili bilo sta na dnu gde ce manja riba da se sakuplja i krije a veca ce da kruzi i da ih vreba.
E tu se upotrebljavaju echosounderi.
Mozda opet budem preskakao pa ako budem slobodno recite.
Na onome koji se zove Single beam ( znaci jedan ping je emitovan i kad udari u odredjenu cvrstocu Ribe ili dna odbice se i vratiti nazad na "citanje"  pomocu softwera.
E tu je sad malo SIVA ZONA.
Normalno da prodavci zele da prodaju svoj proizvod pa ce reci ovaj moj echosounder je toliko i toliko tacan, ali ja jednostavno ne mogu da verujem da su ovi rekreacioni echosounderi bolji od Knudsena, Kongsberga ili Odoma. ( a ova prva dva su poznati podmornicarski echosounderi).
Ali ajde da predjem preko toga.
Verovacu da su napravili neko ukrstanje.
A. Profesionalni echosounder je napravljen tako da masina belezi momenat emitovanja pinga i isto tako belezi momenat kad se taj ping vratio.
Pa ako zna da se ping vratio posle 1 sekunda (ofrlje vreme) ( e sad postoji sonda koja se spusta u vodu i ona se zove SVP ili CTD) i preko nje dobijamo Average Sound Speed. Ajde recimo da je prosecna (Average) brzina zuka 1530 M/S metara u sekundi (More) posto je Brzina u Slatkoj vodi sporija.
To ce znaciti da za pola sekunde ping predje 765 m udara u dno i vraca se prema nama sledecih 0.5 sec i prelazi opet istih 765m.
I to znaci da je dubina ispod nas 765m.
E tu se sad ja pitam kako ping TJ software provaljuje sta je riba a sta je dno?
Jedini logican zakljucak je opet frekvencija.
Znaci Niska frekvencija duzi domet, slabija rezolucija, i veca penetracija. ( penetracija znaci zvucni signal probija kroz Ribu, Mulj, Rastresiti sediment sve dok nedodje do cvrste Gline,Tvrdo napakovanog peska ili do kamena odbija se i vraca se na "Citanje").
Visoka frekvencija visoka rezolucija kraci domet,i mala penetracija ( sto bi logicno zakljucio da se ovakav signal lako odbija od tela ribe ili ribljeg jata i vraca se na "Citanje").
Ili postoji mogucnost da su neki od ovih echosoundera dual frequency tako da nam daju ukrstene podatke Visoke i niske frekvencije.

Eto toliko za danas ako zelite postavite pitanja a onda cemo moja cerkica i ja da odgovaramo zajedno
Pozdravi Sinisa

 
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 09, 06, 2015, 23:25:08 posle podne
Cestitam na ceri :)
Da li je moguce da se salju dva tri snopa ? na raznim frekvencijama... jedan za dno drugi za ribu ?
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: maverick 10, 06, 2015, 16:36:39 posle podne
Uvijek rade sve frekvencije, samo odabiremo na ekranu koju zelimo gledati...recimo hdi od lowrance imaju 83-200-455-i 800 prve dvije cine broand band sonder s mogucnoscu fish id prikaza dok druge dvije frekvencije prikazuju structru dna tj onaj stari down scan( dsi) image....koji je bio u seriji od ranije...i tu sad dolazi do izrazaja kako iskoristi sto vise opcija...jedini nacin je kupnjom veceg monitora da bi mogao sloziti dvije paralelne slike....a cijena kopletnog uredjaj vise manje najvise zavisi od velicine ekrana ...pa dodjemo na ono koliko para toliko muzike...
Oni koji vise manje provode puno vremena pecajuci i prate trendove ni ne koriste obicni sonar vec s dsi-ijem i structure scanom traze i ribu...jedan od primjera kako izgleda smudj na sprudu....s mojim sonarom kad pregledas , zaokruzio sam ih crvenom bojom...

(http://i57.tinypic.com/2mpwe47.png)

Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: maverick 10, 06, 2015, 16:37:56 posle podne
Evo ih i tu

(http://i58.tinypic.com/2nsxmrk.png)
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: maverick 10, 06, 2015, 16:44:12 posle podne
A ovo je slika limana s porusenim drvetom

(http://i60.tinypic.com/2nhi1z6.png)
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Sinisa30303 11, 06, 2015, 17:58:18 posle podne
Maverick stvarno je lepa rezolucija.
Lepo su vidljive Slike da nekazem podaci.

Ova zelena slika sa drvetom napravljena na 800KHZ je besprekorna cak i neizvezbano oko moze da kaze da se drvo nalazi ispod X ducera.
Ali ovo nije tradicionalni single beam.
Ovo je sad ova generacija gde ti prakticno kupujes Side scan Sonar.
U hidrografiji postoje neki standardi pa recimo SSS se na kablu od X metara vuce kroz vodu tako da je visina letenja izmedju SS Sonara i dna 10 posto od ukupne dubine.
A ovaj je cini mi se cvrsto vezan za dno broda.
Ipak s obzirom na cenu ova spravica za plitke vode do 50 m itekako daje lep odraz.
E sad dolazimo do razlike.
Ecchosounder radi na principu odbijenog pinga dok SSS radi na principu intenziteta jacine frekvencije.
E tu je recimo lep primer tvoja "srebrna" slika gde na desnoj strani imas taman odraz.
Ovaj taman odraz je ili plicak ili razlicita struktura.
Pogledaj odraz slike kad prelazis preko kamenjara i odraz slike kad prelazis preko mekog rastresitog mulja.
Preko kamenjara imaces mnogo cistiju sliku zato sto se intenzitet signala negubi a preko mulja ces imati mnogo slabije cistiju sliku zato sto se intenzitet gubi upravo zbog solidnosti materijala.


Ali SVE u SVEMU odlicna sprava nemam sta da kazem. Cak se lepo vide obrisi ribica i na zlatnoj slici sa leve strane  a na istom mestu super snimak "sand ripples " pescani talasi.
Na istoj slici isto se lepo vidi Nider ali ajde to je za GeoSurveyore vazno.

Nema sta kolika je cena sprave?

Pozdrav
Sinisa i Aleksandra
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: maverick 12, 06, 2015, 07:29:12 pre podne
Na onoj prvoj slici sam imao problem s desnom stranom jer mi je smetao motor, odnosno peta, Ali u konačnici tako izgleda i plićak...tj slika nestaje na rubu . Cijene takvih igracki su recimo od 1500 eura pa nadalje. Po meni mana ovih uredjaja je sto vecina nema iskustva s njima...a druga je sto se stalno trebas igrati s podesavanjima da bi dobio sto bolju sliku . Ja to jos pomalo savladavam.... thumbup
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: berkut 13, 06, 2015, 21:04:06 posle podne
"...Ecchosounder radi na principu odbijenog pinga dok SSS radi na principu intenziteta jacine frekvencije...."...

Imam oko dvadeset godina sonare pa znam ponešto o njima,ali,ovo sa "intenzitetom jačine frekvencije" (osim ako se ne radi o lapsusu), nisam razumeo.
Sonar će Vas prevariti i kao ribu videti svaki šupalj predmet u vodi i/ili na dnu.Ako vam treba ekstremna tačnost koristite GLONAS jer je precizniji od GPS-a uvek bio a sad je pogotovu,za memorisanjje određenog mesta...DSP tehnologija je daleko napredovala zadnjih godina,tako da je brzina uzorkovanja najbolji pokazatelj kvaliteta sonara,mada,meni je za reku valjao svaki,trebalo je da prepravljam "transducere" da mi odgovaraju no bilo je to dobro!Za more međutim,iskustva nemam (niti bih da ih skupljam)ali,uveren sam da je potrebna ekstremna tačnost u nekim situacijama...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 14, 06, 2015, 14:11:17 posle podne
kako sonar uopste nivelise ljuljanje camca ?
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: maverick 14, 06, 2015, 17:45:06 posle podne
Loše ili gotovo nikako....medjutim sonda se smjesta ipak tako da ljujanje nije preveliko...kod skupljih ekrana to vise dolazi do izrazaja....za vrhunski prikaz treba nam ravnomjerno sporo kretanje bez nekih naglih zaokreta
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: berkut 19, 06, 2015, 09:32:01 pre podne
Нивелацијја није проблем уопште,међутим...произвођачи не желе да одмах избаце на тржиште "савршен" систем,поступно припремају решење по решење па ће и то доћи на ред...као што "це-де" плејер кад наиђете на рупу на путу не престаје да свира тако може и сонар да ради,мада би то за сонар било примитивно решење,постоје далеко боље опције за сонар...имам утисак,да што више и брже напредују софтвери и компоненте-то уређаји постају све скупљи...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Sinisa30303 26, 06, 2015, 14:11:22 posle podne
Pa ovako sto se tice Berkutovog pitanja,
"intenzitetom jačine frekvencije"
Side scan sonar ko sto rekoh radi na principu emitovanja tj primanja nazad zvucnog signala.
ajde da uzmemo najstarije Klein SSS oni su bili u dve frekvencije 150 i 250 KHz. znaci intenzitet-jacina jedne ili druge frekvencije.

E sad sto se vise signala "odbije" o sediment znaci da je sedment imaces svetliju sliku a sto se manje odbije imaces tamniju sliku ( znaci da je upravo taj intenzitet jacine zvuka vazan kako bi se odbio i o mulj ili rastresiti sediment.

Sto se tice kapetanovog pitanja
Kako sonar nivelise kretanje camca?
Pod uslovom da sam shvatio nivelaciju korektno a to je ona bela linija (nider) na sredini ekrana da ne krivuda.
za ove slabije modele nikako.
Za ove koje koriste softvere ima Kalman filter a za ove koji imaju opciju ziroskopskih pomagala ima TSS Movment refrence unit.
Ali to bre kosta ruku i nogu.
Imam knjige ostale mi od ispita pa ako treba mogu skenirati i postaviti ako nekog bas interesuje.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 26, 06, 2015, 15:10:59 posle podne
Sto se tice kapetanovog pitanja
Kako sonar nivelise kretanje camca?
Pod uslovom da sam shvatio nivelaciju korektno a to je ona bela linija (nider) na sredini ekrana da ne krivuda.
za ove slabije modele nikako.
Za ove koje koriste softvere ima Kalman filter a za ove koji imaju opciju ziroskopskih pomagala ima TSS Movment refrence unit.
Ali to bre kosta ruku i nogu.
Imam knjige ostale mi od ispita pa ako treba mogu skenirati i postaviti ako nekog bas interesuje.

meni na HDS-u sve izgleda super... i uvek mi je nivelacija bila pod pitanjem ... jedino softwerski, sumljam da HDS ima ziroskop :D
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Sinisa30303 26, 06, 2015, 19:33:59 posle podne
Nema ali verovatno tu ima caka koje se koriste za ove ajde da ih nazovemo sportske modele.
Mozda cak upotrebljavaju i filtere. Znam za ovaj moj softwer ima Kalman filter koji mozes da ukljucis od x1 do x3.
A sad ako vas zanima idite na L3 Kline website pa vidite slike i ove nove Towed SSS koji je delom i multibeam znaci totalno zli uredjaji koji zlo i kostaju.

Pozdrav
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: maverick 26, 06, 2015, 20:02:48 posle podne
Ja kad bih znao sta je žiroskop...znao bi jeli ga ima hds  lol 
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 26, 06, 2015, 20:20:17 posle podne
Ja kad bih znao sta je žiroskop...znao bi jeli ga ima hds  lol

Malo stariji model :D
(http://www.muzej-rijeka.hr/torpedo/slike/ziroskop4.jpg)

mada sada ima i digitalnih , ali onda mora da stoji u sondi i da salje podatke u ploter

(http://spectrum.ieee.org/image/1547454)
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: maverick 26, 06, 2015, 22:37:13 posle podne
Sa poprilično velikom sigurnošću mogu reci da ovaki komad željeza hds nema u sebi  lol
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 27, 06, 2015, 08:41:28 pre podne
Sa poprilično velikom sigurnošću mogu reci da ovaki komad željeza hds nema u sebi  lol

ne znam nisam se latio srafcigera pa ne mogu da tvrdim  sajkaca

mozda ima ovaj digitalni ... ipak se uopste ne vidi ljuljanje camca na ploteru, moze sigurno software to da sredi ali sa digitalnim ziroskopom verovatno bi to software lakse i brze radio
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Sinisa30303 28, 06, 2015, 15:34:21 posle podne
Verovatno ima ovog malisana ili nesto po tom principu.
Ovi novi u sebi imaju "stapice" koji se pomeraju u sva tri pravca: Yaw, roll i pitch i na konto toga racunar izracunava uglove tri malopre pomenute velicine.
Za +heave se jos uvek koristi gravitacija ( znaci jos uvek nije nista izmisljeno za merenje heava osim gravitacije) znaci imas Chopps (neharmonicni talascici), Waves (talasi) i swells E sad swells da prevedem kao dugacke siroke talase koji ponekad nisu vidljivi golim okom.
Ovi uredjaji su super ako su ugradjeni u uredjaj ali ako nisu tu ima mnogo rada pa se sa tim nebih cimao.
Od ovih poznatih ima TSS 9 kompanija ) i Seapath.
Kapetan ce znati ove DP (dinamic pozitioning) brodove e oni samo tako koriste Kongsberg giroskope za precizne operacije. 
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: mossi 28, 06, 2015, 16:14:47 posle podne
mozda ima ovaj digitalni ...

Ako ga ima HTC Desire, što ga ne bi imao sonar od 2-5k eura ?!
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 28, 06, 2015, 19:40:58 posle podne
Ako ga ima HTC Desire, što ga ne bi imao sonar od 2-5k eura ?!

zato sto HTC Desire nema potrebu za preciznoscu koju ima jedan sonar...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: maverick 28, 06, 2015, 19:45:14 posle podne
Koliko mora biti precizan,...u metrima...ili centimetrima
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 28, 06, 2015, 20:00:36 posle podne
Koliko mora biti precizan,...u metrima...ili centimetrima

Hm nisam sigura sta me tacno pitas, cini mi se da pomesa ti GPS i Ziroskop, kod ziroskopa preciznost se meri u stepenima, minutima , sekundama ... e sad koliko je potrebno ne znam ... mislim da mogu da zavrse i stepeni , ali problem je sto je ziroskop manji to na njega vise uticu razne vibracije ... mozda u onom digitalnom postoji recimo 30 malih ziroskopa ... pa onda uzmu prosecnu vrednost...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: maverick 28, 06, 2015, 20:13:11 posle podne
Nemam nikakvih iskustava...pa me zanima koliko je to doista precizno.... thumbup
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 28, 06, 2015, 22:22:23 posle podne
Nemam nikakvih iskustava...pa me zanima koliko je to doista precizno.... thumbup

imam hds kao i ti, i ja ne videh da gresi sto se tice nivelacije ... po meni jako dobro radi ... e sad dal je samo software ili ima i ziroskop ne znam
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: mossi 28, 06, 2015, 22:25:17 posle podne
! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=WXEjg5Cf7oY&feature=youtu.be#)
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: berkut 29, 06, 2015, 12:10:39 posle podne
"...Pa ovako sto se tice Berkutovog pitanja,
"intenzitetom jačine frekvencije"
Side scan sonar ko sto rekoh radi na principu emitovanja tj primanja nazad zvucnog signala.
ajde da uzmemo najstarije Klein SSS oni su bili u dve frekvencije 150 i 250 KHz. znaci intenzitet-jacina jedne ili druge frekvencije..."

Хвала за одговор...мислио сам ( а и даље мислим) да се мери фазна разлика пошто је емитован сигнал врло јак а и остаје проблем брзог "гашења" емисије...мада одосмо у технику што и није тема...додаћу само да се различитим фреквенцијама постиже боља дискриминација  али и компликује обрада,па најчешће буде да је скупља "дара него мера",али и то је друга прича није за ову тему...моћни ДСП процесори ће омогућити скоро савршене конструкције у самоградњи,ако то не буде забрањено као код  ГЛОНАС/ГПС...остаје да видимо...поздрав!
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: jjelenic 29, 06, 2015, 13:57:48 posle podne
Posto se tema oko sonara / fish findera razvila u pravom smeru (slike ribe i dr..), ako dozvolite, ja bih da je malo skrenem u pravcu koji meni odgovara:
-nisam pecaros, ali bih voleo da u svakom momentu znam koja je dubina ispod mene (u pravcu kojim se krecem) i eventualno dobijem sliku dna iznad kojeg plovim. Zbog nepoznavanja terena (Slankamen i okolina), desavalo mi se da naletim na prepreke (kamen, panj i sl.). Na srecu, posledica nije bilo (metalni kabinas od 8m, solidno korito od 3mm, propisno zasticeno)
-koliko vidim, na metalne camce, sonde se po pravilu montiraju na zrcalo, sto znaci da "citaju" ono sto je ispod krme, sto meni i nije toliko bitno. Daleko znacajnije je da znam na sta nailazim, tj. koja je dubina ispred pramca.
Kako ovo da resim?
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 29, 06, 2015, 14:05:09 posle podne
skupo .... front view sonar

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=mn317TBaIXY#)


ili , neki sonari imaju sonde IN HULL, pa onda sondu montiras na pramcu negde ispod vodene linije ...

(http://www8.garmin.com/transducers/g/mount-in-hull.jpg)
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: jjelenic 30, 06, 2015, 09:25:13 pre podne
Posto je skupo, ne odgovara.
Nego, da li neko moze iz iskustva da kaze koliko sonar "pokriva" i napred. Koliko vidim, ugao snopa je razlicit. Koliko je to metara u praksi, mislim od sonde, koja je na krmi, pa prema pramcu.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 01, 07, 2015, 10:31:38 pre podne
A što ne probaš da zalepiš sondu za patos negde na pramcu?
Ja sam tako odradio kod mene (na plastičnom čamcu) i odlično je. Nikad dubine ne ide sa 5 metara do plićaka najednom, uvek imaš prelaz pa primetiš. Samo je bitno da nije pozadi.

Znam da se sonda iznutra lepi samo na plastične čamce, ali takođe znam da su neki to odradili i na metalnim. Sad, verovatno radi dosta loše, ali ako pokazuje dubinu, tebi je dovoljno. A košta te malo silikona da isprobaš, i eventualno rešiš problem.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: jjelenic 02, 07, 2015, 08:59:57 pre podne
Zankikiju puno hvala.
Nisam jos kupio sonar i dvoumim se upravo zbog navedenih razloga. Ako mi ne pokriva bar malo ispred i ne cita dubinu, ta sprava meni (za sada) ne treba.
Jer ima neko konkretno iskustvo kako sonar funkcionise kada se sonda lepi unutra na metalno korito (3mm celik, plus farbe, ukljucujuci i epoksi smolu, antifalung i dr.).
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 02, 07, 2015, 10:05:48 pre podne
kupi kineske sonare 30tak evra su na Ali expresu, zalepi ga epoxijem sa donje strane pramca i eto ti resenje... stim da pazis da ga postavis tako da ne dodje do ostecenja u plicacima i izlasku na obalu
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 02, 07, 2015, 10:09:20 pre podne
ja sam uzeo ovaj za neke vrbake i slicne zezancije, ali prodje skoro godinu dana i nikako da ga probam ...

http://www.aliexpress.com/item/Portable-Fish-Finder-Depth-Sonar-Sounder-Alarm-Transducer-Fishfinder-100m-Fishing-Bait-Tool/32274839273.html?spm=2114.32010308.4.2.9L5p8M (http://www.aliexpress.com/item/Portable-Fish-Finder-Depth-Sonar-Sounder-Alarm-Transducer-Fishfinder-100m-Fishing-Bait-Tool/32274839273.html?spm=2114.32010308.4.2.9L5p8M)

(http://g03.a.alicdn.com/kf/HTB1NrMyIXXXXXccXXXXq6xXFXXXF/Portable-Fish-Finder-Depth-Sonar-Sounder-Alarm-Transducer-Fishfinder-100m-Fishing-Bait-Tool.jpg)
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 02, 07, 2015, 10:54:38 pre podne
Ja ne znam kako bi ga zalepio za pramac, da bude u vodi, a da se ne ošteti. Znaš i sam kako sve i gde pristajemo... U vožnji razne grane i slično.
Nema šanse da to preživi lepljenjo spolja na pramcu.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 02, 07, 2015, 10:57:14 pre podne
Ja ne znam kako bi ga zalepio za pramac, da bude u vodi, a da se ne ošteti. Znaš i sam kako sve i gde pristajemo... U vožnji razne grane i slično.
Nema šanse da to preživi lepljenjo spolja na pramcu.

zalepis ga na plocicu, a plocicu uvezes gurtnama, kao kais sa boka do boka preko korita .. postavih ga za 2 minuta skines za minut...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 02, 07, 2015, 11:13:34 pre podne
 thumbup thumbup
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: HOGAR 02, 07, 2015, 11:34:31 pre podne
Za neupucene,a ima ih  roll4,postoji teleskopski  nosac sonde koji se kaci na pramcanu ogradu,napred,levo ,desno,volja ti.P.S. ne nadjoh u upustvu koliko traje montaža  lol ha k5
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: maverick 02, 07, 2015, 13:57:56 posle podne
A majku mu staru...od toliko tehnike gurtnom bi vezao sondu...hebo te onaj tko ti dao plovidbenu dozvolu  lol  lol moram priznati da je Kap kreativan ali kao i svaki umjetnik ostaje neshvacen  lol šale malo naravno  thumbup 
Moguce napraviti razno razne nosače za sondu, koji se mogu staviti na krmeno zrcalo, naprijed, s strane na ogradu ili bilo gdje gdje ti odgovara, predpostavljam da nemate neke velike brzine i da ce vam to predstavljati problem. Sonar kao i svaki drugi uredjaj ili neki drugi dio tehnike je koristan utoliko koliko novaca izdvojis za njega, predpostavljam dalje o onim brzinama kojim se kreces...ako sonar postavis na zrcalo kao sto se i normalno postavlja neces imati problema oko mjerenja dubine....obicno kod pristajanja ili sidrenja uz obalu ili na neko pjescanom sprudu prilazis sto sporije....rijetko da negdje imas s deset metara na deset centimetara prijelaz dubine pa češ se nasukati...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 02, 07, 2015, 14:12:18 posle podne
Tu na Dunavu gde se obično parkiram za kupanje imam 4 metra pod krmom kad sam napred nasukan... Ume da iznenadi, a i korisno je da napred imaš sondu zbog pristajanja, kad je jak tok moram da se zaletim dobro u obalu, i onda pratim sonar. Kad padne ispod pola metra (meni je sonda u kobilici, pa ne meri tačnu dubinu - pokazuje dubinu od dna broda) povlačim ručnu...

Ja bih to probao zalepiti za dno... Neki sonar starije generacije kao ovaj garmin što imam... Ako uspe da probije metal sve je rešeno. A za probu pozajmiš sonar. Ne moraš ni lepiti sondu, zalepiš silikonom cilindar koji napraviš od plastične flaše, zalepiš za dno i napuniš vodom. Onda samo potopiš sondu i vidiš da li radi.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 02, 07, 2015, 16:06:33 posle podne
Kod plasticnih koji su radjeni u sendvich tehnico nista ne pomaze za ugradnju unutar broda..


Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Sinisa30303 11, 12, 2015, 12:46:04 posle podne
Cao Berkut,
Evo jednog citata na Engleskom
Both the interferometric multibeams and beamforming multibeams measure range and angle to a series of points on the seabed. A beamformer mathematically forms a set of “beams”, and detects the range to the seabed in each beam. An interferometer measures the angle of the incoming sound wave fronts in a time sequence of samples. Slant range is obtained from the time of the sample and speed of sound.
Znaci sto se ovih sprava tice tu si u pravu ali sto se tice SSS a tu sam ja u pravu.
Ali sad sta je  vise sta u trci prodaje ovih novih ehosoundera koji su prakticno neki izukrstani mesanci.
Duga bi bila kongerzacija ali da pruzim poziv i tebi i ljudima koji se zanimaju za ovu vrstu tehnike
Moj mail je sncmonte@gmail.com pa ko voli nek me kontaktira mozemo svi na kafu na  adu ciganliju pa da se ispricamo.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Alexa 23, 12, 2015, 13:11:19 posle podne
Posto sam u ovim stvarima nov, da li neko hoce da mi detaljno objasni karakteristike ovog uredjaja. Koliko sam skapirao na sajtu "Honda" (koji ga prodaju), moze da se koristi i kao sonar i kao navigacija  sha (ili sam pogresno razumeo) Razlog sto pitam je sto ga ima u oglasima bas u gradu gde treba da idem za brod (97 eura).
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 23, 12, 2015, 14:58:52 posle podne
skoro pa sam siguran da Lowrance nemam karte Srbije ... Ima neku generalnu koja ne vredi ...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Alexa 23, 12, 2015, 15:18:03 posle podne
http://www.hondamarine.rs/elite4hdi.html


Ovde ima opis ali, ja ne baratam svim pojmovima (Uređaj je kompatibilan sa Navionics Gold kartografijom i Insight Genesis personaliziranim kartama koje svaki korisnik može samostalno izraditi) pa ne razumem bas najbolje
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 23, 12, 2015, 20:44:07 posle podne
Ako ćeš dobre karte na Dunavu, po meni je najjeftinija kombinacija laptop sa gps recieverom i karte plovputa.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Ljuba 24, 12, 2015, 00:16:44 pre podne
http://pcdeal.rs/g/0f3975c2-a9be-43ba-b650-3b0916d3dc06/GPS-Receiver.aspx
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 24, 12, 2015, 09:07:57 pre podne
Meni je moj stigao iz Kine za 25E. Radi ko zmaj.

(http://mlu-s1-p.mlstatic.com/gps-usb-bu-353s4-receiver-g-star-iv-globalsat-dongle-13551-MLU3254286466_102012-F.jpg)
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Ljuba 24, 12, 2015, 09:54:11 pre podne
Koji program koristiš za mape?
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 24, 12, 2015, 15:41:53 posle podne
open cpn za plovput, ili nroute za garminove mape
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Terca 24, 12, 2015, 16:33:52 posle podne
Zar to nisu iste mape?
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 24, 12, 2015, 21:20:43 posle podne
Nikako... Razlika, i to velikih ima već u našoj bližoj okolini.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Terca 24, 12, 2015, 22:03:46 posle podne
Koje su to onda Garminove mape?
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 25, 12, 2015, 08:08:58 pre podne
Ubi me sad ako znam kako se zovu... Koristio sam njih, i one waterways na Nroute, i upoređivao sa kartama plovputa... Na plovputu negde fale cela ostrva (!!!) koja su na garminu upisana. Već sam pisao negde na forumu o tome probaću da nađem.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 25, 12, 2015, 08:11:52 pre podne
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,9728.msg129547.html#msg129547
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Terca 25, 12, 2015, 10:36:45 pre podne
Sve je to isto... zapravo razlike i ako postoje, minorne su.
Pogledaj ovde: http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,70.0.html

I InfoTeam koji je radio SCG Route je prepisivao od Plovputa kao i taj čeh sa watewaysa... piše na prvoj strani da je on samo konvertovao mape ENC S-57 koje su nadležne institucije po evropskim zemljama pravile u okviru nekog već panevropskog projekta (IRIS, RIS ili nešto slično...).

To je kod nas Plovput, i oni su 2011. objavili te karte takve kakve su, jedine su. Niko drugi nije investirao novce, ljude i vreme da se bavi tom kartografijom.

Na waterwayz imas na stranici topicality kad je ko objavio poslednji update http://waterways.cz/topicality.php .

Mnogo bi bili interesantniji podaci o "van plovnog puta" ali to na žalost ne postoji.
Dobra stvar je što Plovput objavljuje sonar charts printoute za kritične sektore na Dunavu http://plovput.rs/plovidbeni-bilten . To bi uz malo mašte moglo da se koristi...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: STG 28, 12, 2015, 15:07:58 posle podne
Po Xti put, nakon istih tih X godina raznih testiranja, probanja, moje skromno misljenje je da proram OpenCPN i njegove karte tesko mozete zameniti boljim, a besplatnim.
NRoute, tj WaterWays ide u korak sa pomenutim CPNom i to je sve, nema nekog pametovanja.
Videh da je moguce svuci OpenCPN aplikaciju na Android, ali samo i jedino karte nasih voda, tj Dunava kroz Srbiju nece raditi.
Sve ostalo radi bez reske.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Ljuba 28, 12, 2015, 15:55:44 posle podne
Ako ne radi za Dunav koji će nam onda.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: STG 28, 12, 2015, 16:17:47 posle podne
Ako ne radi za Dunav koji će nam onda.
Ljubo, pokusacu kratko.
Mozda neko i uspe da ga namesti (Android), ja nisam.
I bez naseg dela, koji zaista nije zahtevan sa navigacijske strane, ima Dunava jos mnooooogo, mnogo kilometara.
Isto tako ima i ljudi koji plove i van granica nase zemlje, pa ce bas njima biti od koristi.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 28, 12, 2015, 17:07:24 posle podne
Jepensem karte... od Beograda do Constance sa mozde dve tri sitnw greske... sve ostalo je djubre...

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: STG 29, 12, 2015, 13:10:50 posle podne
Jepensem karte... od Beograda do Constance sa mozde dve tri sitnw greske... sve ostalo je djubre...

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Sta si drugo/koliko puta probao?
Jednom si negde bio, po ko zna kolikom vodostaju i tvrdis da je samo "Japsen" ok, dok je sve ostalo djubre?! Potpuno samouvereno, bez i najmanje namere da pomenes bitne cinjenice, a opet sa vrlo malo ili ni malo opreza/zadrske.
Cekaj malo, jel to isti "kapetan" koji je viknuo:"napustaj brod!" kod Jelenske stene? upavusi
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 29, 12, 2015, 14:46:20 posle podne
Oklen ti to za napustanje broda ?

Sto se karata tice... poredili smo Garmin , Nroute.... i Jeppensen ... imas i temu o tome, pa ne bih da se ponavljam ... Sve je djubre sem Jeppensena...

http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=12946.0


aj moze i poimence... greske Garmina

http://www.youtube.com/watch?v=_-wjTaWcTV0

Nroute greske ...

http://www.youtube.com/watch?v=ZEt_o_7wEtY

takodje Nroute

http://www.youtube.com/watch?v=Rfx-SZ_8ABg

Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: STG 29, 12, 2015, 15:11:35 posle podne
Hajmo redom...
Verovatno je onda samo glasina (napustanje broda), mada sam poverovao, jer je upadljivo. Salno si predmet slicnih tema, pa ko ce razaznati istinu od glasine, a ovako je i zanimljivije...
Za postojecu temu znam. I tamo se natezemo.
Ne oko toga sta je bolje, zaista mogu da prihvatim drugaciji stav, ali ne od tebe u vezi Dunava i plovidbe.
Nikako i nikada. To je tako i koliko vidim nece se skoro promeniti.

U toku pisanija, sasvim slucajno videh da je PlovPut izbacio nove ENC karte koje rade na Androidu, probao sam.
Nakon bezbroj hiljada kilometara po magli, kisi, snegu, kosavi, niskim/visokim vodostajima, camcem, brodicem, brodom, sa sigurnoscu tvrdim da su ENC karte valjane.
Misljenje ce mi se promeniti kada budem imao neke (pre)skupe karte, ali i tada cu reci da je ENC dobar, samo je, npr Japsen bolji.


Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 29, 12, 2015, 18:33:14 posle podne
nroute je ako sam dobro shvatio radjen po enc-u ... e sad nisam ENC koristio sa recimo opencpn-om ili onim trecim softwerom , tako da je moguce da software pravi problem, ali cisto sumljam ...

snimke sam uradio bas zato sto sam znao da ljudi nece verovati da Garmin i Nroute koji svi u nebesa dizu grese... taj Nroute je recimo Dule instalirao i dao Saletu ... ja nista nisam cackao ... Garmin je na orginalnom garmin uredjaju .... i javjali su se ozbiljni problemi i to po vedrom danu kada je GPS prijem idealan...

Ok moze da omasi na razlicitom vodostaju i da nam se ucini da je uzi ili siri Dunav pa da pogresno tumacimo lokaciju ... i bas zato sam na YT uploadovao samo snimke gde je ocito da se radi o gresci ...

sto se ogovaranja tice , cuo sam izmedju ostalog da ne znam da plivam, da na vodi spavam sa pojasom za spasavanje i slicno  kgk
kad ljudi zapocenu takve price, ja ih samo pitam da li su mene culi da ikada ikoga ogovaram i da li smatraju da me zanimaju takve price ...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 29, 12, 2015, 18:47:05 posle podne
ova prica me podseti na plovidbu po magli ...

http://www.youtube.com/watch?v=0b3f1D1a5yo

moracu jednog dana da objavim sve meterijale .... al' nikako ne stizem ...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 29, 12, 2015, 18:52:40 posle podne
http://www.youtube.com/watch?v=-BhgRQfG3Tc
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: DuleN 29, 12, 2015, 21:23:48 posle podne
Cccc... Aj bolje bez komentara ....
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: STG 31, 12, 2015, 09:53:08 pre podne
Nisam siguran sta je ideja video snimaka, ali su zanimljivi.
Radar je, po definiciji, pomocno navigaciono sredstvo za sklanjanje sa plovnog puta. Ukoliko se neko odluci za plovidbu po istom, a u vreme magle, znaci da je sasvim siguran u svoje znanje, tj poznavanje konfiguracije terena i citanje radara. Dakle, da prepoznas razliku izmedju ade i drugog broda. upavusi
Nekada te muka natera pa se i manevar obavlja po radaru, ali tek o tome govoriti...
Sve pomenuto nema mnogo veze sa ENC kartama, ali je dobra varijanta spregnuti transponder (ako postoji), sa racunarom koji ima ENC karte/OpenCPN i imaces prikaz svih objekata u tvojoj okolini koji imaju transponder.
U celoj prici je, po meni problem, sto druge ubedjujes u neke stvari i sa toliko samopouzdanja govoris o plovidbi (u kojoj si, opet moje skromno misljenje, tanak), a zaista nisi u pravu.
OpenCPN i GPS antenica od 25-50E mogu biti od ogromne pomoci, ali izgleda samo tebi ne...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 31, 12, 2015, 17:04:37 posle podne
U celoj prici je, po meni problem, sto druge ubedjujes u neke stvari i sa toliko samopouzdanja govoris o plovidbi (u kojoj si, opet moje skromno misljenje, tanak), a zaista nisi u pravu.
OpenCPN i GPS antenica od 25-50E mogu biti od ogromne pomoci, ali izgleda samo tebi ne...

nikoga ja ne ubedjujem ... ja sam samo okacio snimke preciznosti tih karata ... snimci sami govore koliko su pouzdane te opcije... nisam video da je iko okacio snimke istih tih mesta sa drugacijim podacima ?

licno koristim iskljucivo Goolge Maps i Jeppeensen karte (crackovane)... zato sto je po mom misljenju to najpreciznije, plus imas history (google maps) pa vidis kako izgleda po niskom a kako po visokom vodostaju....

sto se plovidbe po magli tice zamisli istu tu plodivbu sa kartama koje propagiras i sa greskama koje su nam dale ?
mogu samo da pomislim gde bismo zavrsili ...

iako se dobrim delom slazem oko tvog stava "kada se plovi po magli", mi smo se oslonili na Jeppensen mape i radar... da je zagustilo ja bih presao na kormilo a Miljan na radar , jer kad ne vidis nista jedino resenje je radar, a u tom slucaju je bitnije da na radaru imas nekoga ko zna sta vidi i da on diriguje kormilu (5 stepeni levo, 10 deseno i slicno)  ... ja sam u ovom slucaju bio prvi put u zivotu na radaru i sasvim sam se ok snasao ...

e da bio je ukljucen i SEEME zato je tacka broda imala 30-40 metara u precniku :D al to mi tek posle rece Miljan
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: STG 31, 12, 2015, 20:02:54 posle podne
Idemo opet...
Citiram:
nroute je ako sam dobro shvatio radjen po enc-u ... e sad nisam ENC koristio sa recimo opencpn-om ili onim trecim softwerom , tako da je moguce da software pravi problem, ali cisto sumljam ...

Svoje tvrdnje ne mogu da potvrdim video snimcima, prosto, ako mi verujes u redu (zna se sta/gde radim), ako to nije slucaj ti nastavi sa snimanjem i ubedjuj sebe da sve znas najbolje.
Koristim OpenCPN poslednjih sest godina, od Madjarske pa do Crnog mora. Greske koje je pokazao su na sektorima gde su promene skoro pa na mesecnom nivou i to je sve.
Mislim da to nije strasno i neces naci karte koje to mogu da isprate. Cak ni putnicki brodovi nemaju taj luksuz.
Imas radio stanicu pa pitas gde je kakva situacija.

Citiram:
sto se plovidbe po magli tice zamisli istu tu plodivbu sa kartama koje propagiras i sa greskama koje su nam dale ?
mogu samo da pomislim gde bismo zavrsili ...

Iz prva cu reci da je i vise nego neozbiljno upustiti se u plovidbu kroz nepoznate sektore (moguce da vas je magla uhvatila usput,jbg).
To dovoljno govori o ozbiljnosti.
U nekom postu sam objasnio cemu sluzi radar, tj definiciju istog. Dakle, pomocno navigaciono sredstvo. Ove karte necu nazvati ni blizu pomocnog, a kamoli nesto na sta mozes da se oslonis u plovidbi 100%. Uostalom, to je i prvo objasnjenje koje ti CPN prikaze kada pokrenes aplikaciju.
Jos jednom, karte su ti samo podrska ako te vec ta magla uhvati, da znas na kom si kilometru (ako nemas radar) i gde mozes da se usidris/sklonis.
U slucaju da imas radar, nece ti trebati nikakve karte.

Stekao sam utisak da bas komplikujem... Stvar je prosta, OpenCPN  je po meni sasvim zgodna sprava i ja nisam primetio nikakve greske i odstupanja.
Umesto snimaka mogu samo da dodam  dodo dodo dodo

Zaboravih da pitam, onaj snimak gde ti gledas radar, mesas adu i brod, dajes uputstva... Bili ste na 1068/67km ili gresim?


Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 01, 01, 2016, 09:09:52 pre podne
Idemo opet...
ne mogu : )

Zaboravih da pitam, onaj snimak gde ti gledas radar, mesas adu i brod, dajes uputstva... Bili ste na 1068/67km ili gresim?

neeee, mnogo nize ...ako se ne varam spavali smo na nekom sidristu izmedju Corabie i Silistre ... ujutru ustali, krenuli videli maglu... vidljivost bila djene djene al kad smo se odvezali ... za 10 sekundi se magla pojacala ... ocekivanja su bila da ce magla da se razilazi sto je i normalno ujutru , ali se sa recimo 300-400 metara vidljivosti , vidljivost promenila na 50 tak metara za nekih 10 15 sekundi ... a 50 metara na Dunavu je nista ...

pre neki dan na Mirijevu mi se isto to desilo ... sa kilometar vidljivosti za 10 sekundi vidljivost je pala na 50tak metara ... tako da se na maglu ne moze racunati

ne mogu da kazem da je bila Miljanova (kao kapetana) greska sto je isplovio,  svi smo imali isti stav ... da se ponovo nalazim na istom mestu popili bi prvo kafu pa odlucili sta dalje ...

opasnosti realno nije bilo (AIS, JEPPENSEN, RADAR..) ali jeste bilo neprijatno ...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 01, 01, 2016, 17:09:06 posle podne
Ja bogami izmedju Novog Sada i Tekija nisam naleteo ni na jednu greškicu, koristeći OPENCPN i karte plovputa.
A baš sam dosta gledao u karte, ubijajući dosadu, pogotovo uzvodno.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Azazriel 01, 01, 2016, 21:59:10 posle podne
Ajde da se i ja malo ukljucim u ovu pricu sa kartama. Najtočnije, najkvalitetnije, najsigurnije,najbolje, naj sve :) karte za pomoć pri plovidbi su ENC-ovi koje produciraju firme/uprave zadužene za plovne putove i tu je Gorance u pravu. Ako su karte ažurirane bar jednom godišnje i u njima unesen aktualni sistem obilježavanja, uz pomoć radara imaš relativno solidno pomoćno sredstvo za plovidbu. Firme tipa Jepesen, Periskal,.... preuzimaju te iste karte, naprave par estetskih promjena, iskodiraju za svoj software i prodaju u paketima za npr. cijeli Dunav,...., dakle radi se praktično o istim kartama koje bi koristio i sa OpenCPN.
http://www.danubeportal.com/?lang=RS na ovome linku ima trenutno najviše informacija koje se mogu preuzeti za Dunav na kojemu svaka država postavlja informacije za svoj dio Dunava (kritični sektori, ENC, papirne karte, vodostaji, priopćenja kapetanija,..)
Budućnost (bliska) su karte sa dubinama. Koliko znam Plovput je napravio potpuno novi ENC i uskoro će biti objavljen.
Btw onaj radar je igračka :)
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: STG 02, 01, 2016, 13:30:31 posle podne
Zankiki/
Kroz Srbiju neces naci gresku sa ENCom PlovPta, sigurno.
Greske se javljaju na zaista kriticnim (promenljivim) sektorima kroz Rumuniju/Bugarsku, ali je i to manje bitno onima sa gazom manjim od 1,5m.

Azazriel/
Ovu raspravu nisam nastavio sa idejom da dodjemo do toga sta je bolje, vec da pokusam da objasnim "kapetanu" da gresi. Da je to misljenje zadrzao za sebe-nista strasno, ali je odlucio da ubedjuje druge sa prilicno tankim argumentima i bez narocitog iskustva.
Mozda je rasprava otisla predaleko, ali sasvim sigurno dovoljno da ljudi sami mogu da zakljuce vredi li i pokusavati sa ENCom. Za mene dovoljno.
Za ostalo-apsolutno saglasan, mada nisam hteo da pominjem Periskal, ipak su oni daleko od nasih potreba i mogucnosti...
Isto tako nisam spomenuo da je nas zakon, zeleci da prati zakone EU, kao obavezu propisao posedovanje bilo kog ECDIS sistema (elektronske karte/OpenCPN,Periskal...) za svaki brod trgovacke mornarice (ne i za nase camce/brodice).
Kap, verovatno ces ovo prepoznati kao nametanje glupih pravila, otimanje para i ugradnju beskorisne opreme... Bolje je imati jednog na kormilu, jednog na radaru, a dva coveka postaviti na pramac da sirokim metlama ciste maglu, zar ne? sajkaca
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Kapetan 02, 01, 2016, 14:07:20 posle podne
Ja podrzavam svaku tehnolosku inovaciju koja poboljsava sigurnost plovidbe... tako i RIS (AIS) , ECDIS i slicno... Cekam da cena za AIS padne ispod 200 evra pa da ugradim i ja ...

sto se karata tice posle video fajlova koje okacih nista ne bih dodao ...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: STG 02, 01, 2016, 23:10:20 posle podne
Ja podrzavam svaku tehnolosku inovaciju koja poboljsava sigurnost plovidbe... tako i RIS (AIS) , ECDIS i slicno... Cekam da cena za AIS padne ispod 200 evra pa da ugradim i ja ...

sto se karata tice posle video fajlova koje okacih nista ne bih dodao ...
[/b]
Apsolutno saglasan. 6589
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: marko07 09, 07, 2020, 23:00:16 posle podne
Zao mi je sto dizem staru temu ali nesto mi logicnije nego da pravim opet- istu.

Ukratko pitanje je- neka preporuka za neki povoljniji sonar koji bi mi koristio samo za pracenje dubine i konstrukcije tla zarad opustenije plovidbe(60cm gaz)?

Ne znam koliko ima smisla, ali uzeh brodic a nemam previse iskustva pa mi deluje da moze da bude prilicno korisno.
Sto se dela sa pecanjem i detektovanjem ribe tice- nije mi preterano zanimljivo, verovatno sam jedan od retkih koga pecanje bas nimalo ne zanima(trenutno).
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: broker975fx 10, 07, 2020, 00:33:05 pre podne
Nema sta da ti se cini da je korisno-pre bi se reklo da je neophodno. Za tu namenu koji da god uzmes od malo zvucnijih imena, nov ili polovan radice ti posao. Imas stare modele garmina 140 bas povoljno,  pa sve na gore nema greske. Ima tu sada i nekih wifi varijanti trebalo bi pogledati sta se pojavilo zadnjih 5-6 godina.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Bakara 10, 07, 2020, 10:24:22 pre podne
Ja sam uzeo Lowrance Hook 2 4X i zadovoljan sam. Za 150e nov sonar sa dobrim ekranom u boji i garancijom 2 godine. Gledao sam i polovne, ali to je bila slicna cena sa ovim a bili su crno beli, i prilicno stari.

Uzeo sam ovde:
https://www.kupujemprodajem.com/lov-i-ribolov/ribolov-ostalo/lowrance-sonari-akcija/oglas/85544856?filter_id=730087395

(https://www.nautikaonline.rs/image/cache/catalog/Lowrance%20/Lowrance%20hook%202/cc2ac0e384db16bca293cca71ed7137d-800x800.jpeg)
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 10, 07, 2020, 10:30:11 pre podne
To je odlična cena za nov sonar, pogotovo što nama ne treba ništa precizno, samo da vidiš dno i dubinu.....

Ja imam matori garmin 140, i dobro mi radi posao...... Montiran unutar korita.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Bakara 10, 07, 2020, 10:50:41 pre podne
Pa da, za tu namenu odlican a ima i korisnih opcija kao sto je npr nocni rezim, pogodan u sumrak ili svitanje. Nesto slicno ovome, samo jos jednostavniji prikaz:

(https://fishfindersadvisor.com/wp-content/uploads/2020/04/lowrance-hook-reveal-5-01-feat.jpg)

Inace sam pre ovoga imao Garmin 151dv, crno beli ali odlican sonar. Sa Garminom generalno nema greske, pa ako iskoci neki jeftin, ne razmisljaj mnogo.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: marko07 10, 07, 2020, 10:55:22 pre podne
Hvala na savetima, to je ono sto mi je trebalo- da budem siguran da zapravo svaki od tih radi ok za prikazivanje dna :)
Pogledacu malo po oglasima sta i kako ima, taj nov mi deluje kao sasvim ok resenje.

Naravno ako neko ima neki kog zeli da se resi za ok pare slobodno neka salje pp.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Bakara 10, 07, 2020, 12:00:29 posle podne
Ovo isto deluje povoljno:

https://www.kupujemprodajem.com/lov-i-ribolov/ribolov-ostalo/sonar/oglas/98041398?filter_id=763791997
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 10, 07, 2020, 12:07:29 posle podne
Nekad sonari koji dodju sa te strane nemaju podešavanja u metrima, nego samo u stopama ili čemu već, pa treba proveriti.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: marko07 10, 07, 2020, 12:09:44 posle podne
Koliko vidim na kutiji pozadi pisu i metri i milje tako da verovatno ima podesavanje.
Deluje zanimljivo, jedino ostaje pitanje da li su Garmin 140 i slicni stariji bolji ili slicni ovom?
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 10, 07, 2020, 12:13:04 posle podne
Ja trenutno imam 140, a pre njega sam imao 100...
Zanimljivo je da je 100-ka čak za nijansu bolje radila kroz korito... Doduše, kod tebe je metalni brod, pa svakako nećeš montirati sondu unutra.

Za to što nama treba sonar (dubina i odraz dna) je svaki dobar...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: marko07 10, 07, 2020, 12:18:04 posle podne
Nazalost da, sonda mora napolje svakako.

Geldam sada na kp Lowrance Hook2 4x GPS 21500 din je ali je i gps i sonar u isto vreme...
Posto sam svakako mislio da imam gps na njemu, imam na telefonu ali ovo mi je nekako "lepse", onda kad spojim polovan garmin i ovaj sonar to je 120-130e a za 50e vise 2u1...

nisam pametan  tamburanje
A pritom sam u procesu pisanja molbe Stenci da mi odobre vez tj da nastavim da koristim isti koji je bio do sada i tako...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 10, 07, 2020, 12:22:46 posle podne
A čemu služi gps u sonaru, ako ne možeš da ubaciš neke valjane mape? Čisto pitam, nije mi jasna ideja svega toga...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: broker975fx 10, 07, 2020, 12:28:33 posle podne
Mislim da je sve to slicno ako ne i  isto u tom nekom nizem segmentu. Svi oni imaju slicnu tehnologiju i slicne jacine sondi do 500w. Od tih starijih garmina 160c je isto ok, mada sem kolor ekrana malo vece rezolucije i mislim malo jace sonde i nema razlike u odnosu na crno belu 140. Imas i onu garminovu liniju striker sa boljim sondama mada mislim da je to vise za ribolov za samo ocitavanje dubine i informacije o dnu radice i ovi stariji. Dobra je varijanta i nesto tipa garmin gpsmap 420s. Pojave se ponekad zanimljivi uredjaji, zimus prvo iskoci jedan gpsmap 720 a onda posle dve nedelje 721s sve sa sondom ali bez kablova. Ode za neverovatnih 150 eur, a moze da preklopi i radarsku sliku na kartu. To su bas retki slucajevi, uglavnom ljudi precenjuju svoju elektroniku, eno na kp neki kineski krsevi za preko 150 eur.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: marko07 10, 07, 2020, 12:29:49 posle podne
To i ja gledam, tj ostavio sa strane da istrazi-šta zapravo podržava od mapa i sta moze da se ubaci.

Za sada mi one sa plovnog puta deluju najbolje, samo što je svaki software koji sam našao onako, sugav...
Najdoh ovde na forumu preporuku za marine HD od navionics-a i deluje super--za razliku od svega ostalog što sam do sada probao ovde navigacija radi tako što odabres tačku A i tačku B i on sam izračuna putanju po plovnom putu, ne pravolinijski kao ostalo što sam probao....

Ode tema malo u off sa GPS-om sada, izvinjavam se.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: marko07 10, 07, 2020, 12:33:54 posle podne
 Da video sam da ste pisali o tom za 150 na ovoj ili sličnoj temi...
Taj Garmin 420s zvuči kao super rešenje, samo da ga ima polovnog po ok ceni :-)
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: broker975fx 10, 07, 2020, 12:34:12 posle podne
Kod nekih Lowarance ne moze da se ubaci karta a gps sluzi samo da zapamti tacke i da ti kordinate. Tako je recimo i na Garminovom strikerima. Na ovim skupljim koji podrzavaju i mape mogu da se ubace karte plov puta. To su mi zastupnici za low. rekli.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Bakara 10, 07, 2020, 12:42:37 posle podne
A čemu služi gps u sonaru, ako ne možeš da ubaciš neke valjane mape? Čisto pitam, nije mi jasna ideja svega toga...
Time sam se i ja vodio, i uzeo ovu jeftiniju varijantu bez GPS-a. Telefon ili tablet mi sluze za mape i GPS, sa OpenCPN-om i kartama plovputa
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: marko07 10, 07, 2020, 12:54:07 posle podne
Sad, naravno, krece nova ideja.. . A to je diy varijanta- raspberry pi sa vodootpornim modulom za sonar i modulom za gps pa lepo sve sam napravim/uklopim....
Cenovno je dosta jeftinije naravno, vremenski je zahtevnije a sam proces povezivanja/programiranja ne bi trebao da bude problem.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: broker975fx 10, 07, 2020, 14:05:44 posle podne
Moze i tako, dobijes puno vise za mnogo manje para uz to sve modularno i tvojih ruku delo. Ipak ja bi ti preporucio da barem sonar bude fabricki uredjaj jer on ti je i najpotrebniji a ovo drugo lagano pakujes pa i ako dupliras podatak nista ne fali
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: STG 10, 07, 2020, 14:11:06 posle podne
Sad, naravno, krece nova ideja.. . A to je diy varijanta- raspberry pi sa vodootpornim modulom za sonar i modulom za gps pa lepo sve sam napravim/uklopim....
Cenovno je dosta jeftinije naravno, vremenski je zahtevnije a sam proces povezivanja/programiranja ne bi trebao da bude problem.
Komsija, hajd malo pojasni sta i kako radis, tj sta dobijas...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: marko07 10, 07, 2020, 14:11:55 posle podne
Ima to smisla, da se ne uzdam bas u diy resenje :)
Uzmem fabircki, napravim svoj pa posle dovoljno vremena ako utvrdim da oba reade posao mogu jedan da prodam ili ostavim negde u ostavi za backup.
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: marko07 10, 07, 2020, 14:15:09 posle podne
Sad, naravno, krece nova ideja.. . A to je diy varijanta- raspberry pi sa vodootpornim modulom za sonar i modulom za gps pa lepo sve sam napravim/uklopim....
Cenovno je dosta jeftinije naravno, vremenski je zahtevnije a sam proces povezivanja/programiranja ne bi trebao da bude problem.
Komsija, hajd malo pojasni sta i kako radis, tj sta dobijas...

Jos je sve u fazi razvoja ideje ali ideja je- raspberry pi kao centralna jedinica, na njega povezem monitor nekih 7 inca touch scree i onda polako kacim modul po modul, raspberry pi je pirlicno ok za to a kad zagusti vrlo rado dodam neki Arduino na sve to.
U principu mogucnosti su "neogranicene", moze da se doda sonar na njega, moze da se doda gps modul, moduli za razne stvari tipa vlaznost vazduha, temperatura... A posto imam satove za obrtaje, temperaturu i slicno od motora postoji sansa da se i to sve preveze i sve bude jedna velika centralna konzola...

Sve ovo naravno zahteva dosta cimanja i pogotovo prepravljanja, koje jos nisam radio, da se nakace postojeci uredjaji na njega ali za ove modularne obicno je prilicno jednostavno povezati sve to.


edit: evo par linkova sa yt, sad bas bacih pogled
https://www.youtube.com/watch?v=BKtBKVCWMy4
https://www.youtube.com/watch?v=wIuaTbFODsU
https://www.youtube.com/watch?v=U3ucE3Rx7Tw

Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 10, 07, 2020, 15:20:52 posle podne
Ovako je kod mene, 10" i 7" monitori....

http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,13245.msg176311.html#msg176311
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: marko07 10, 07, 2020, 16:41:44 posle podne
 Super izgleda, svaka čast :-)
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: STG 10, 07, 2020, 21:36:28 posle podne
Ovako je kod mene, 10" i 7" monitori....

http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,13245.msg176311.html#msg176311
Bravo, bravo!
Koje sve opcije nudi sistem?
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: zankiki 11, 07, 2020, 07:58:56 pre podne
Nešto smo o tome diskutovali ovde http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,15755.210.html

Ako je ostalo nedorečeno, bolje da nastavimo tamo...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Bakara 01, 03, 2021, 13:24:14 posle podne
Pozdrav svima,
da li neko zna ko moze da instalira karte Dunava, Save i Tise na "Lowrance HOOK Reveal 7 TS"?

Prijatelj je pitao u Futogu u Elkomarine, ali oni mogu da instaliraju samo karte Dunava i Save, Tisu nemaju a to mu je mnogo bitno  sha


Ovo je uredjaj:

(https://i.postimg.cc/VsdZ4ByR/viber-image-2021-02-11-15-57-51.jpg) (https://postimg.cc/NLvxjXj9)

(https://i.postimg.cc/mZJXnzBG/viber-image-2021-02-11-15-57-52.jpg) (https://postimg.cc/XXKkGvr2)

(https://i.postimg.cc/HsMZ1Yk8/viber-image-2021-02-25-18-53-22.jpg) (https://postimg.cc/3dKCgHp3)

Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: alexdja 01, 03, 2021, 17:26:00 posle podne
Imam ja neke karte sad da me ubiješ ne znam za Tisu...

Na Lowrance Elite 7Ti  se samo iskopira neki folder na SD karticu i radi...

Čuo sam da postoje i "bolje", ali nije me interesovalo da dublje istražujem jer mi ovo funkcioniše za moje potrebe...

Mogu ti poslati rar fajl mejlom pa probajte...
Naslov: Odg: Pomoc oko sonara
Poruka od: Bakara 01, 03, 2021, 18:08:03 posle podne
Odlično, to bi značilo! thumbup
Šaljem adresu na pp