Moja Ladja

Nautika opšta... => Nautičke reportaže => Temu započeo: vepar 27, 01, 2019, 23:27:59 posle podne

Naslov: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 27, 01, 2019, 23:27:59 posle podne
Ove godine uskršnji i prvomajski praznici padaju baš dobro pa se sa dva slobodna dana može sklopiti odmor od 10 dana! Planiram da ove praznike provedem sa porodicom u plovidbi, kao i prethodnih godina. Za ovu godinu  sam odabrao Bezdansku prevodnicu kao krajnju destinaciju... Za razliku od prethodnih godina ovaj put igleda nećemo ploviti sami već će nam se pridružiti još jedna posada sa svojim brodom. Naravno ko god je raspoložen za 10-to dnevnu plovidbu od 320km i 6 prevodnica je dobrodošao. Pošto nemam mape kanala (osim onih starih garminovih koje ne prepoznaje open cpn) Napravio sam kompletnu rutu, sa svim interesantnim tačkama i svim mostovima u google earth-u i sačuvao sam je u KMZ formatu. Zatim sam taj fajl preveou GPX format koji može da se učitau Open CPN ili bilo koji drugi navigacioni uređaj. Na žalost ne znam kako da okačim rutu na forum pa da svi mogu da je skinu ili pregledaju. Ako neko zna neka pomogne... A na ovaj način bismo lako sami napravili kompletnu mapu kanala za bilo koji program ili uređaj....
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 27, 01, 2019, 23:45:59 posle podne
Plan puta po danima je od prilike sledeći:
Novi Sad-Triangl kod Bačkog Petrovca
Triangl kod Bačkog Petrovca-Bač
Bač-prevodnica Srpski Miletić
prevodnica Srpski Miletić-Sombor
Sombor-Bezdan
Bezdan-Triang kod Prigrevice
Triang kod Prigrevice-Triang kod Karavukova
Triang kod Karavukova-Tikvara
Tikvara-Novi Sad

S obzirom da planiramoda krenemo odmah 25.04. posle posla ostaje nam još dva slobodna dana koja nećemo ploviti već ćemo ih provesti negde gde nam bude baš lepo, najverovatnije u okolini Bezdana i još jedan u Tikvari.

Ako vodostaj bude suviše nizak (Što ne verujem) 2 noći u Tikvari ćemo zameniti sa noćenjem u Bačkom novom selu i sa noćenjem u Bageru u Bačkoj palanci.

Šta vi kažete o ovoj plovidbi, neki saveti sugestije?
Takođe me zanimaju iskustva onih koji su plovili kanalom Bački Petrovac-Karavukovo (Trava, Drezga, Mreže, Sajle...)?
I gde bih na ovom putu mogao razvući 30m creva i dopuniti rezervoar za pijaću vodu?
S obzirom da plovimo sa dvoje male dece starosti 1 godina i 4 godine i sa ženama zanima me da li ima nekog smeštaja na samoj obali negde oko Bezdana gde bismo uzeli sobe na 1 noć da se žene i deca okupaju, operu kosu a i da se naspavamo jednu noć kao ljudi?
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Drivee 28, 01, 2019, 11:54:42 pre podne
Ja cu za 1 maj na Tisu. Sator, i polako do Titela, udjem malo u begej.. bice lepo, samo vreme da bude ok.
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Terca 28, 01, 2019, 12:34:15 posle podne
mnogo pitanja odjednom, pa da krenemo od mapa: Za to što si počeo da radiš je izmišljen GE2KAP. Zankiki se već igrao sa tim on je najbolji izvor informacija, a pošalji i taj kmz da pregledamo :)

Takođe kad već trošiš OpenCPN i zabadaš u prste u tastaturu, možda je zgodno i da se koristi neki od alata za social networking / data collection... neću sada da gnjavim ali u opencpn je za tu svrhu spravljen squidd.io plugin. (drugi ploteri i poslovni sistemi imaju slične stvari npr Garmin je integrisao Active Captains...) pregledaj pa proceni.

Što se tiče rute do Bezdana tu je tek široka priča... opet Zankiki ima skoro sve informacije, bio je čovek prošle godine... on je najbolji/najsvežiji izvor informacija, a ako treba, sve detalje možemo izmenjati uz čašicu razgovora, jednostavno nije mogće iskucati peljar kanala ovde na forumu (ni na jednom forumu).

Jer na primer, samo za oko Petrovca ima 3 varijante kako i gde noćiti, u zavisnosti šta optimizuješ i u koje doba godine, U Miletiću uzvodno od prevodnice na desnoj obali (levo kad ideš gore) ima dobar plac za bivak ali ima ovaca, a gde ima njih ima i brabonjaka... pa ako vodite kerove biće i krpelja (decu ćete valjda bolje pregledati  jh ), bolja je opcija selo (a i to nije bogznašta), triangl kod Prigrevice je šupak obični, a preskočio si npr Mali Stapar, do tamo je očišćen kanal prošle godine, mesto je vrh a skretanje sa glavne rute sat ipo... ako baš hoćeš da spavaš "nigde" i samo dva broda idu, onda je od Prigrevice bolje recimo ušće Plazovića, ili ako voda bude topla čarda Monoštorka koja ne radi ali ima "plažu", mol za kupanje...
Najbolja stvar koju možeš napraviti je da spavaš u krugu prevodnice Bezdan, u dvorištu kod kućica, ali ako samo tako odeš neće te pustiti (ove godine čak i rade remont)... a neće te pustiti bez razloga,  iako je to objekat deo plovidbene infrastukture, u Vodama Vojvodine samo kažu "tamo imamo nezgodnog šefa..." , potrebna je brižljiva i dugotrajna akcija da VodeVojvodine objekte nemanjene za plovidbu stave na raspolaganje onima koji plove, tamo je "Luka Laban" još uvek aktivan.

... o temi kao što rekoh može satima.

Ostali kratki odgovori: ne treba nikako da se bojiš suviše niskog vodostaja krajem aprila, ali suviše visok vodostaj treba da planiraš jer reka bude negostoljubiva... nije svaka godina kao 2018.

Mali kanal (BPetrovac- Karavukovo) je odlična stvar jer ako ne budeš tamo prošao uvek će ostati rana na duši... a jednom je sasvim dosta da prođeš. Uzak je i ima trave, ali u aprilu je to sasvim ok, prolaziš bez ikakvih problema. Opet moguće je da ćeš tu i tamo pokupiti neki drek, ako ne promeniš kubotu do tada  sajkaca, i onda ako vidiš da je je loše vreme i pada kiša, bolje je da ne ideš tuda. Od Bača nagore je izmuljvano pre par godina, sve je ok... ali je oko Gajdobre kanal zaista krš. Ustvari baš kod same Gajdobre i nije jer tamo ima ogromantan Deltin jabučar i zalivaju ga a crpka je kod mosta... tu je obala i sređena a rastinja nema, lepo ogledalo vode... video sam to pre nekoliko dana, ali sam bog zna kako je iza prve krivine.

30 m creva je dosta za vodu samo gde imaš kafanče na vodi (nasipi su duži od toga) a kafanče na vodi imaš u Miletiću, u Karavukovu (u tom delu godine verovatno ne radi), kod Sombora...

U Šebešfoku se izdaju vikendice, ima ih i na oglasima, možeš da pitaš i za neku kuću na Korlatošu, skoro sve se izdaju, najbolje za onu što je tačno prekoputa ustave šebešfok, u Bezdanu ima i kamp ali mislim da to nije baš ono što tražiš.
Ima i sobe kod Srećka... nema šta nema tamo.

Uopšteno, ruta je odlična kako god izabrao, nećeš se pokajati,  iako imam malih konceptualnih zamerki (već sledeće godine će otvoriti prevodnicu gore, možda je bole sačekati a ove godine napraviti krug "nadesno" na Bečej... a i ako si zaglavinjao za Bezdan razmisli da malo optimizuješ ovo "čak 4 dana do Sombora a onda tamo gore svega dva dana"... garantujem da ćeš sledećom prilikom raditi suprotno).

Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 28, 01, 2019, 12:35:31 posle podne
Šta ćeš tamo, skroz je bezveze  sajkaca sajkaca sajkaca

Razmišljao sam i da ti se priključim, nije nemoguće... Uzeo sam i ja slobodno u tom periodu, ali imam jednu zanimljivu ideju za plovidbu, koju ću možda tada da realizujem.....
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 28, 01, 2019, 12:38:11 posle podne
Uopšteno, ruta je odlična kako god izabrao, nećeš se pokajati,  iako imam malih konceptualnih zamerki (već sledeće godine će otvoriti prevodnicu gore, možda je bole sačekati a ove godine napraviti krug "nadesno" na Bečej... a i ako si zaglavinjao za Bezdan razmisli da malo optimizuješ ovo "čak 4 dana do Sombora a onda tamo gore svega dva dana"... garantujem da ćeš sledećom prilikom raditi suprotno).

Bolje do Sombora u 2-3 dana, pa više dana gore, definitivno......

I samo da dodam, aposlutno ti na ovoj turi ne treba open cpn, ja ga nisam ni koristio... U kanalima nema šporova ni plićaka u koje bi mogao nasesti, a ako ti treba orjentir, više nego dovoljan je google maps na mobilnom...

Takođe, ako vodostaj Novi Sad bude 400 ili više, računaj da na Dunavu nema ade koja je iznad vode...

Ja bih naravno Tikvaru obišao, a proveo par dana više u divljini, ali to je jeste čar što svako radi onako kako voli...
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 02, 02, 2019, 22:31:16 posle podne
Terca sto se tice raznih softverskih resenja, to me bas zanima pa bismo to mogli razglabati jedan dan na pivu na Jedru, naravno zovemo i Zokija da cujemo njegova iskustva i misljenja. A dobar je i u pivu! 😂 Mislim da bi jedna takva mapa koju svi punimo informacijama bila odlicna stvar! Ovu rutu bih rado okacio, ali  kao sto vec rekoh, ne znam kako.

Sto se tice sugestija na rutu i nije bas 4 dana do Sombora, s obzirom da 1. Dan necemo isploviti pre 4-5 zbog
posla. Necu ni Bac da propustim, mislim da je bas interesantno mesto za obici. Takodje mi je jako puno da plovim od Baca do Sombora sa dve prevodnice u cugu, narocito ako se uzmu u obzir 2 zene i dvoje male dece, doslo bi do pobune na brodu! 😂

Carda Monostorka i usce Plazovica mi nisu ni blizu planiranih nocenj... a mali Stapar je dosta dalje, oko 2.5h skretanje u jednom pravcu... Mada bih bas voleo da vidim tu prevodnicu, gledao sam negde fotografije i odusevio sam se lepotom okoline i samog objekta.

Za detalje i "peljar kanala" sam veoma zainteresovan, ali tu si u pravu, za to je najbolje  114  A na tom  114 cu dobiti i sveze informacije od Zokija.

Namerno sam ove godine odabrao Bezdan, bas iz razloga sto ce prevodnica biti uskoro rekonstruisana i onda to vise nece biti to. Pocece i teretni saobracaj, nagrnuce ljudi i necu videti te kanale ovakve divlje i netaknute kakvi su sada.

Sta je drek?
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 02, 02, 2019, 22:46:23 posle podne
Uopšteno, ruta je odlična kako god izabrao, nećeš se pokajati,  iako imam malih konceptualnih zamerki (već sledeće godine će otvoriti prevodnicu gore, možda je bole sačekati a ove godine napraviti krug "nadesno" na Bečej... a i ako si zaglavinjao za Bezdan razmisli da malo optimizuješ ovo "čak 4 dana do Sombora a onda tamo gore svega dva dana"... garantujem da ćeš sledećom prilikom raditi suprotno).

Bolje do Sombora u 2-3 dana, pa više dana gore, definitivno......

I samo da dodam, aposlutno ti na ovoj turi ne treba open cpn, ja ga nisam ni koristio... U kanalima nema šporova ni plićaka u koje bi mogao nasesti, a ako ti treba orjentir, više nego dovoljan je google maps na mobilnom...

Takođe, ako vodostaj Novi Sad bude 400 ili više, računaj da na Dunavu nema ade koja je iznad vode...

Ja bih naravno Tikvaru obišao, a proveo par dana više u divljini, ali to je jeste čar što svako radi onako kako voli...

Ma znam kako je u kanalima sto se tice navigacije i plovnosti, prethodne 2 godine sam se bas naplovio i realno nema potrebe za cpn om. Ali i ovako su monotoni i na delovima dosadni, pa jos kada gledam skroz zeleni ekran bez iceg onda mi dodje jos teze. A ovako znam kada je most, kada je koje selo, kada su malobrojne kafane pa mi dodje lakse, nekako imam sta da iscekujem. ha ha ha Ma meni odgovara visok vodostaj, brze cu stici do Tikvare. A Tikvaru toliko volim da je ne bih propustio ni za sta!
Bas bih voleo da podjes i ti sa nama, jebes Tamis  6589

22.03. Idemo na probnu voznju bez zena Baja i ja a icice i Zvonko sa svojim brodom, pa bi bilo super da nam se tu pridruzis! Krecemo petak posle posla i vracamo se u nedelju uvece a ruta nam je NS-Beocin-Tikvara-NS.  Inace zene smo jos pre nekoliko godina ubedili da je prva plovidba u sezoni rizicna i da tu idu samo muskarci kako bismo proverili da li na brodovima sve radi i da li su bezbedni za upotrebu. Sada je to vec toliko prihvaceno da im na pamet ne pada da idu sa nama. Ha ha ha
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: LSI 03, 02, 2019, 09:17:51 pre podne
... a mali Stapar je dosta dalje, oko 2.5h skretanje u jednom pravcu... Mada bih bas voleo da vidim tu prevodnicu, gledao sam negde fotografije i odusevio sam se lepotom okoline i samog objekta.
...

Радоване, ја сам био тамо и качио сам слике.
Место је као мали рај, као призор из неке бајке, тако сам га ја доживео. Питомина с много сунца и хладовине. На самој обали, до преводнице је стари млин који је конзервиран и изгледа као неки музеј - све је у њему, рекло би се сад ће почети да меље...
Одвојте време и задржите се мало на том месту, уживаћете.

Ако се одлучите, јавите благовремено. Можда могу да организујем да неко буде тамо, да вам откључа млин, да погледате како то изгледа изнутра. Или да вам помогне ако вам треба нешто из радње...

Да напоменем, ове слике су снимљене прошле године у мају.
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 04, 02, 2019, 08:08:59 pre podne
22.03. Idemo na probnu voznju bez zena Baja i ja a icice i Zvonko sa svojim brodom, pa bi bilo super da nam se tu pridruzis! Krecemo petak posle posla i vracamo se u nedelju uvece a ruta nam je NS-Beocin-Tikvara-NS.  Inace zene smo jos pre nekoliko godina ubedili da je prva plovidba u sezoni rizicna i da tu idu samo muskarci kako bismo proverili da li na brodovima sve radi i da li su bezbedni za upotrebu. Sada je to vec toliko prihvaceno da im na pamet ne pada da idu sa nama. Ha ha ha

Dogovarajte to pivo bilo koji dan posle 17h, pa ćemo popričati i o ovome!  114 114 114
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Terca 04, 02, 2019, 10:40:58 pre podne
ok, onda znamo da je Jedro (rekao vepar), znamo da je 18h (rekao zankiki)... pa neka bude sutra, utorak 5.2. (rekao ja).
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: budens72 04, 02, 2019, 10:49:08 pre podne
jel sastanak zatvorenog tipa ?
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 04, 02, 2019, 11:33:38 pre podne
Naravno da je otvorenog tipa i bilo bi mi drago da i ti das doprinos svojim mudrostima!  Sutra bas ne mogu. Ali sreda 6.2. U 18h mi savrseno odgovara. Vama?
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: budens72 04, 02, 2019, 11:47:06 pre podne
Ma salim se ja , ne verujem da se mogu uklopiti sa vremenom ali ako uspem mozda se i vidimo...  duga ova zima... pa bar da se malo procaska sa dobrom ekipom
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 04, 02, 2019, 13:58:05 posle podne
Meni odgovara i sutra i u sredu...
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Terca 04, 02, 2019, 16:42:49 posle podne
ok, onda sreda
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 04, 02, 2019, 19:21:07 posle podne
Vazi, vidimo se u sredu u 18h!
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Dora 05, 02, 2019, 16:49:18 posle podne
A ovi što nemaju brodiće?
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 05, 02, 2019, 17:16:20 posle podne
Ma svi su dobrodosli!
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Terca 05, 02, 2019, 17:18:50 posle podne
pokušaću da citiram:
"marine su mesta izmišljena da bi nautičari koji ne plove mogli da se sretnu sa turistima koji i nemaju čamac".
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: budens72 05, 02, 2019, 17:23:08 posle podne
Ja na žalost ovaj put neću moci da dođem jer radim ali Bože zdravlja, biće prilike...
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 07, 02, 2019, 10:50:34 pre podne
Iiiii? Šta smo sinoć utvrdili?  sajkaca sajkaca
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 07, 02, 2019, 11:08:14 pre podne
Da u Jedru nema Jelen piva! 😂🤣😂🤣😂🤣
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 07, 02, 2019, 11:12:50 pre podne
I da moramo da počnemo ranije kako bi kući stigli pre ponoći!  sajkaca
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Dora 07, 02, 2019, 11:15:34 pre podne
Nije ti dobar sat ili okomer, ja sam otpešačio na drugi kraj grada i stigao pre ponoći... :) Bilo je borbeno ili se izdržalo )
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 07, 02, 2019, 11:42:26 pre podne
xmmmmmmmmmmmmmm..... sad sam zbunjen  ha
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Terca 07, 02, 2019, 12:22:10 posle podne
ebaga ja kao i obično ništa nisam popio...  ha

neki od detalja su:
*** vepar ne mora da crta ručno sadržaj po google earthu, prebacuje kmz-ove... ako ima net (kao što ima) sasvim je ok da na svoju windows mašinu instalira GE plugin za opencpn, i tako može da dobije prikaz pozicije na sat. snimku.
https://opencpn.org/OpenCPN/plugins/googleearth.html

*** Objekte koje je ucrtavao je bolje preneti u platformu koja u opencpn omogućava community edits, jer onda mogu da ih vide i koriste i drugi, a valjda će neka dobra duša uzvratiti sličnom merom.
Napravi se profilić na https://squidd.io/, i dodaju se lični zapisi i informacije...

Plugin za opencpn je squidd.io i on omogućava pregled tako kreiranog sadržaja direktno kroz mape... https://opencpn.org/OpenCPN/plugins/sQuiddio.html

*** Squidd.io omogućava i da se na trivijalan način kreiraju offline "mape" (ako vepar zna da negde neće imati net) ubacivanjem detaljnih google maps snimaka za oblasti koji nisu pokriveni:
http://blog.squidd.io/2017/11/better-route-planning-view-google-maps.html

*** A u slučaju da snimak nije dovoljan, da se želi docrtavati, preklapati sa obrisima vodene površine i svašta drugo, to se radi u GE2KAP:
http://www.gdayii.ca/

*** Postoji zvanični servis za email distribuciju saopštenja brodarstvu, i zapravo funkcioniše: http://nts.risserbia.rs/rs/

*** veoma je korisno da se u sezoni promenljivog vremena prati rad  meteoroloških službi, dobar štos je da se sluša upravna stanica protivgradne odbrane... bar ovde kod nas u provinciji...poligon na fruškoj gori predaje na frekvenciji 160.975 (ostao sam dužan ovaj broj). Saobraćaj je dupleks namerno ne dajem druge podatke da ne bih izazivao nekog da se meša u taj saobraćaj. Uz malo poznavanja lokalne geografije na raspolaganju je dovoljno rano upozorenje da čovek ne updane u salauku, kao neki nekad  sajkaca

bilo jejoš tema ali su one obavijene velom tajne (službene naravno).


Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 07, 02, 2019, 17:36:47 posle podne
Pored tajnih tema, sastanak je imao uticaj i na rutu sa pocetka ove teme. Resio sam da posetimo i Mali Stapar pa cemo nocenje kod Prigrevice zameniti nocenjem u malom staparu. A Terca je pokazao i tacno kuce koje se izdaju a lepe su. A pokusacu da dobijem i zvanicnu dozvolu za nocenje u krugu prevodnica. Saznao sam da je to gotovo nemoguce na pojedinim prevodnicama, a narocito u prevodnici Bezdan. Verujem da ne postoji nikakav propis koji to zabranjuje, vec da je to losa praksa pojedinaca. Zoki je pokazao i mesta pogodna za snabdevanje, kao i dobra mesta za nocenje. Naravno pomenute su i dobre kafane na ruti... Sve u svemu spojili smo lepo i korisno!
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Bakara 07, 02, 2019, 17:52:31 posle podne
Svaka čast 114
Ima ovde korisnih informacija za sve thumbup
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: DuleN 07, 02, 2019, 18:54:00 posle podne
Kolko ja vidim, vas dvoica ste nasli svog Andjela Cuvara i treba da mu obezbedite da se u sledecih 5 godina za dzep ne uhvati  114
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Dora 08, 02, 2019, 18:51:59 posle podne
Čovek je neverovatan.. Priča.. išao bih ovde ali.. E tu imaš na ovoj krivini vikendice za iznajmlivanje cena ta i ta, trava pokošena a zelena kuća... Sad ne znam da li da idem ovamo.. tu i tu imaš pontona a  pored ima bazen i dobra klopa u kafani (zaboravih ime)... Na toj triangli imaš baš sa one strane uvalicu da se priveže brodić.. A kako ovde? E tu ti je to i to.. Praćeno naravno sve na laptopu dok je trajala baterija pa onda na tabletu.. dva prsta razvuku ekran i gugleta eart pokaže da je u pravu hahaha Na nekoj deonici (ja ništa nisam zapamtio gde i šta) ima prevodnica... Radovan kaže nema, ma ima, ma nema, ja kažem da se kladimo da ima jer čovek kaže da ima.. Radovan kaže ma nema i dotle se prstom ide po tabletu, i negde na vodi opet dva prsta, uveća se slika i kaže evo tu je prevodnica! Radovan kaže vidi stvarno ha
Ni Zankiki ne zaostaje sa materijom ali je Terca straobalan, retko me je kad neko oduševio kako sve zna bogte :) To je sitan detalja se večeri, ostalo je kao dete u poslastičarnici :)

Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Terca 08, 02, 2019, 19:25:50 posle podne
 de, nemojmo preterivati, repić nam ionako povisoko stoji...

da se vratimo na korisno, onaj 22.3. mi je ostao nedorečen.
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Bakara 08, 02, 2019, 21:49:01 posle podne
 stri
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 08, 02, 2019, 23:06:45 posle podne
de, nemojmo preterivati, repić nam ionako povisoko stoji...

da se vratimo na korisno, onaj 22.3. mi je ostao nedorečen.

Pa relativno je jednostavno. Svake godine se mora uraditi probna plovidba da se proveri tehnicka ispravnost svih borbenih sistema na plovilu, kao i da se proveri borbena gotovost posade! :) Iz bezbednosnih razloga zene i deca nisu pozeljni na ovom poduhvatu. Krece se 22.03 u petak u 15 i 15 prva noc plaza u Beocinu (restoran karas), druga noc Tikvara. U nedelju se vracamo za NS, sa pauzom za  rucak negde uz put. Do sada prijavljeno vise brodova, a svi su dobrodosli...
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 09, 02, 2019, 08:07:15 pre podne
Ovo već prerasta u nešto što bi moglo da se zove "MUŠKA REGATA VEPAR"  sajkaca
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 09, 02, 2019, 14:28:39 posle podne
Hahahha! Nosi se "Dreger" i pre isplovljavanja se proverava nivo alkohola u krvi! Ko dune ispod 0.5 ne moze da isplovi nego dobija pijanog pilot kapetana da mu tera brod dokle se vlasnik broda ne "zagreje" ha ha ha
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 09, 02, 2019, 14:32:12 posle podne
A moramo nabaviti i onu stolicu koja se koristi kada se bira Papa, da nam se ne prosvercuje neka zena! Ha ha ha
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Terca 25, 02, 2019, 16:43:33 posle podne
Evo par svežih sličica sa terena, da stekneš utisak o situaciji... kod Gajdobre, danas
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 25, 02, 2019, 17:53:32 posle podne
Deluje ok ali sta je ovo na poslednjoj fotografiji? Pa koliko tu ima sirine? Deluje kao da se ne moze proci... Hvala za izvestaj sa terena.
P.S. jel ides sa nama do Tikvare?
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: miodragi 25, 02, 2019, 18:35:11 posle podne
Možda bi ti malo pomoglo da nasajtu "Ljudi sa reke" pročitaš reportažu sa jedne takve plovidbe u Aprilu.2014. Ekipa sa JK vojvodina, 5 čamaca. 12 članova posade je plovila tu rutu koju ti opisuješ. Tri puta sam ja lično plovio do Bezdana, dva puta sa Regatom Voda Vojvodine, i sada kad god neko spomene plovidbu do Bezdana, mene počinje nešto da kopka i bocka.Lep je taj put. Kad smo bili u našoj organizaciji tamo, privezali smo se kod prevodnice u Bezdanu, čovek koji je tamo radio kao domar-čuvar, primio nas je. Valda se on javio firmi da ima goste, pa mu je njegov šef javio da nas udalji iz kruga prevodnice. Međutim svuda ima i dobrih ljudi, od prevodnice prva vikendica sa leve strane, ima mali zaliv, tu nas je vlasnik primio da se privežemo i dao nam deo vikendice sa sanitarnim čvorom da koristimo (WC, kupatilo, topla voda). Možeš pogledati, na dotičnom sajtu, ima dosta slika, ljudi su tu sa JK Vojvodina, (Regata 2014. priprema, I, II i III deo).
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Terca 25, 02, 2019, 19:25:22 posle podne
P.S. jel ides sa nama do Tikvare?

"živimo kao da će sto godina biti mir, a spremamo se kao da će sutra započeti rat"
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 25, 02, 2019, 20:08:45 posle podne
Da se mene pita, ja bih tu proterao autobus (brod)  sajkaca

http://www.youtube.com/watch?v=FDlK15z1iqA
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 27, 02, 2019, 11:04:13 pre podne
Možda bi ti malo pomoglo da nasajtu "Ljudi sa reke" pročitaš reportažu sa jedne takve plovidbe u Aprilu.2014. Ekipa sa JK vojvodina, 5 čamaca. 12 članova posade je plovila tu rutu koju ti opisuješ. Tri puta sam ja lično plovio do Bezdana, dva puta sa Regatom Voda Vojvodine, i sada kad god neko spomene plovidbu do Bezdana, mene počinje nešto da kopka i bocka.Lep je taj put. Kad smo bili u našoj organizaciji tamo, privezali smo se kod prevodnice u Bezdanu, čovek koji je tamo radio kao domar-čuvar, primio nas je. Valda se on javio firmi da ima goste, pa mu je njegov šef javio da nas udalji iz kruga prevodnice. Međutim svuda ima i dobrih ljudi, od prevodnice prva vikendica sa leve strane, ima mali zaliv, tu nas je vlasnik primio da se privežemo i dao nam deo vikendice sa sanitarnim čvorom da koristimo (WC, kupatilo, topla voda). Možeš pogledati, na dotičnom sajtu, ima dosta slika, ljudi su tu sa JK Vojvodina, (Regata 2014. priprema, I, II i III deo).

Hvala puno na informacijama... Iscitao sam SVE tekstove na sajtu i bas mi se dopao, steta sto se retko i malo pise. Mesto na kome ste bili je savrseno, bolje od toga ne treba! Idealno i za malu decu, uredno, pokoseno, igraliste, prelepo... Nadam se da ce i nas primiti. Relativno malo informacija o kanalu Backi Petrovac - Karavukovo, ali predpostavljam da nije ni bilo problema cim nisu pisali o njima...
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Terca 13, 03, 2019, 14:50:25 posle podne
Da dodam još malo izveštaja sa terena... juče sam u mimohodu video da više nema kafane na vodi ispod mosta u Miletiću.

Prizor je bio toliko šokantan da nisam imao snage da ga uslikam.
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Terca 18, 04, 2019, 10:20:54 pre podne
"Ljudi sa reke" u već nekom sastavu (četiri lađe) su i ove godine (prošle nedelje) pravili taj prolećni krug na Bogojevo pa nizvodu, većina njih čita ovo (forum) pa sam računao sam neko će napisati koju reč... kanda ništa od toga, skupo je.

Elem, na deonici Petrovac-Karavukovo  nisu imali nikakav problem. Dobra vest je da je već prošle nedelje bilo gostiju i gužve u kafani na triangli kod Karavukova, verovatno će raditi za praznike.

Ako ti treba više informacija moraćeš ih klještima čupati, a ja ću ti ih pokazati prstom.
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 18, 04, 2019, 16:44:41 posle podne
Bilo bi lepo da se malo raspisu. Imaju sveze informacije  6589
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: HUMMER 18, 04, 2019, 21:03:26 posle podne
Dobro vece, osecamo se prozvanim da odgovorimo na taj poduhvat, da prosli smo tim predivnim kanalom pre desetak dana Novi Sad- B.Petrovac-Karavukovo-Bogojevo-Dunav-Novi Sad, 6 dana ... Super stvar, nemojte se dvoumiti! Skroz je prohodan, nema prepreka, nema drezge, mreza (za sada, cenim jos mesec dana ) ...slike ce osvanuti na sajtu uskoro...PLOVITI SE MORA!!!
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Terca 18, 04, 2019, 21:52:59 posle podne
 eto lepo, tako treba, ruka ruku mije.... a mene ako se za dan bezbednosti sete, sete.
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: dell_mare 18, 04, 2019, 22:18:12 posle podne
Dobro vece, osecamo se prozvanim da odgovorimo na taj poduhvat, da prosli smo tim predivnim kanalom pre desetak dana Novi Sad- B.Petrovac-Karavukovo-Bogojevo-Dunav-Novi Sad, 6 dana ... Super stvar, nemojte se dvoumiti! Skroz je prohodan, nema prepreka, nema drezge, mreza (za sada, cenim jos mesec dana ) ...slike ce osvanuti na sajtu uskoro...PLOVITI SE MORA!!!

Gledam ovaj most iznad tog kanala u Kulpinu. Koja visina prolazi ispod mosta?
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 18, 04, 2019, 23:05:18 posle podne
Hm oni nisu prosli pored Kulpina, skrenuli su levo kod Backog Petrovca i otisli na Karavukovo. Most kod kulpina je 6.5 metara visok ili visi. Kanal do 4.4 km ima prohodnu visinu od 12m a posle pada na 6.5m.
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 26, 04, 2019, 10:46:36 pre podne
Na zalost od ove plovidbe za sada nema nista, odlaze se do daljnjeg i ako su sve pripreme obavljene do najsitnijeg detalja. Imao sam smrtni slucaj u uzoj porodici tako da ce izvestaj o ovoj turi biti neki drugi put...
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 06, 06, 2019, 19:26:37 posle podne
Nakon mnogo peripetija i nebrojanog odlaganja sto zbog vise sile, sto zbog vremna jutros smo isplovili!  Jos sinoc smo se definitivno napakovali na brod, prespavali u marini i jutros posle kafe i rakije krenuli... za sada sve ide kao podmazano, trenutno smo kod Petrolenda pa sutra nastavljamo dalje ka Bacu. Detaljan izvestaj sa brdo fotki sledi kada sednem za racunar ;)
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: petar_kozic 06, 06, 2019, 19:50:26 posle podne
Mirnu vodu i lepo vreme vam želim. Uživajte!!!

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: srsa 06, 06, 2019, 19:53:08 posle podne
Са срећом и полааааако. Уживајте.  114
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 07, 06, 2019, 08:17:58 pre podne
Ufff, kako vam zavidim, ja kanale i tu idilu baš obožavam!
Moram da odam delić atmosfere, nadam se da se ne ljutiš:

(http://i63.tinypic.com/r8aw68.jpg)
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: LSI 07, 06, 2019, 10:22:06 pre podne
Гледам слику па се нешто мислим...
Јадно то дете, још је тако мало.
Како да се једног дана сети свих оваквих тренутака?

Ипак, надам се, негде у посвести, остаће успомене на дивне тренутке проведене с родитељима, у дивном окружењу, у непосредном контакту с природом.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 07, 06, 2019, 12:11:28 posle podne
Naravno da se ne ljutim! Trenutno smo u Petrolendu, jutros je poceo sa radom za ovu godinu. Nas troje i jos jedna porodica Rusa! ;) A brod na 100m! Uzivancija... Nije da je Zankiki povlasten sa skoro live izvestajem nego volim da mu pravim zazubice dokle radi! 🤣🤣🤣
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 07, 06, 2019, 12:12:50 posle podne
Гледам слику па се нешто мислим...
Јадно то дете, још је тако мало.
Како да се једног дана сети свих оваквих тренутака?

Ипак, надам се, негде у посвести, остаће успомене на дивне тренутке проведене с родитељима, у дивном окружењу, у непосредном контакту с природом.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

LSI hvala na lepim komentarima, zaistjnu uzivamo a Nadja verovatno najvise! ;)
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Kabe 07, 06, 2019, 13:37:21 posle podne
Ponovo iščitah temu da se podsetim rute i sitnih detalja :)

Ugodnu plovidbu želim, jedva čekam izveštaj na kraju, nadam se da će biti detaljan.  k5
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 10, 06, 2019, 09:09:53 pre podne
Evo još jedne sličice "preko veze", to je ona lepota u ovim kanalima o kojoj stalno pričam!

(http://i66.tinypic.com/xp4ln9.jpg)
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Dora 10, 06, 2019, 13:42:46 posle podne
Idila, sad idem da jecam :(
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 10, 06, 2019, 22:04:47 posle podne
Samo cu reci bog blagoslovio noz na osovini! 😃 Ne bih daleko bez njega... ima dosta trave ali cilj je postignut, evo nas na 100m od Prevodnice! I ovde je pravi raj!
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 17, 06, 2019, 10:08:11 pre podne
Sinoc smo stigli kuci. Plovidba je prosla savrseno, presli smo nekih 320 km 6 prevodnica i dva puta su nam otvarali pontonski most. Brod je sluzio perfektno. Svih 12 dana nas je pratilo sunce... Cim poskidam slike sledi detaljan izvestaj...
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zoki_ns 21, 06, 2019, 23:05:08 posle podne
Dok cekamo izvestaj :)
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Drivee 24, 06, 2019, 15:43:07 posle podne
nego...ima li komaraca?

Ubise na 1245 km. Ali satrase!
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 24, 06, 2019, 15:44:35 posle podne
Ovde nije strašno, malo u sumrak....
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 22, 07, 2019, 11:23:33 pre podne
Lenštinoooooo..... Daj bar slikeeeeee
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 22, 07, 2019, 23:25:59 posle podne
E pa neću dozvoliti da ovako lepa plovidba prođe bez izveštaja! Kao što i obećah evo izveštaja.

U sredu 5 juna smo posle posla obavili završna pakovanja, napunili rezervoar vode i smestili se na brod. Po prvi put smo prespavali u marini noć pre plovidbe i mogu vam reći da koncept nije loš. Ujutru se probudiš u brodu, sve je tu i spremno i nema nikakvog cimanja, samo isploviš. 6. juna krećemo posle kafe i rakije nizvodno. Uz put prolazimo pored Dunavskih kapetana gde mašemo Kikiju pa odmah levo u kanale  jh Brzo stižemo i do prve prevodnice gde sam nas najavio još juče. Prevođenje prolazi brzo i bez ikakvih problema, ipak nismo izgubili rutinu na prevodnicama od prošle godine. Vremenska prognoza je predvidela to prepodne još malo kiše nakon čega bi trebalo da usledi dugotrajan suv i sunčan period. Tako je i bilo, sustiže nas slaba kišica koja nam nije zadale nikakve probleme... Prolazimo Rumenku, i na triangli kod Bačkog petrovca skrećemo levo... Za divno čudo kanal je potpuno čist, nema trave, drezge ni sočivice. Kroz jedno km stižemo do mesta najbližem Petrolendu (veliki akva park u kod Bačkog Petrovca) baš na tom mestu nalazimo raskrčeno obalno rastinje i lepo mesto za pristati! S obzirom da u Petrolendu sezona počinje tek sutra pao je kupanjac u kanalu a zatim i rostilj na obali. Pa mala setnja da vidimo gde smo stali i koliko smo daleko od Petrolenda. Imali smo baš sreće, jedan od radnika na održavanju akvaparka je sebi raskrčio stazu i ovo mesto za pecanje na koje smo pristali, tako da smo bili bukvalno na 3 minuta od glavnog ulaza! Uskoro je pala i mirna noć u kojoj sam baš spokojno spavao s obzirom da smo u zaklonu kanala i to još kanala u kom nema saobraćaja.
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 22, 07, 2019, 23:37:31 posle podne
Nešto brljavi forum, neke slike mi kači po dva puta a neke ni jednom... Sada ću pokušati ponovo...
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 23, 07, 2019, 00:21:36 pre podne
3. Dan je bio rezervisan za Petrolend i bazene! Odmah posle kafe i rakije smo se uputili ka Petrolendu i bili smo drugi gosti u sezoni! Pre nas je došla samo jedna porodica Rusa. Dan je bio prelep, pravi letnji sa puno sunca. Bazeni su čisti i uredni mada već se vide godine starenja kompleksa, nekako bi mu prijalo malo renoviranje. Teško razočarenje je bilo nepostojanje zatvorenih tuševa, nedostatak fenova, kabina za presvlačenje... S obzirom na cenu ulaznice od 1200 RSd po glavi očekivao sam više dodatnih sadržaja. Cene unutar kompleksa su u najmanju ruku bezobrazne! Pivo u konzervi na štandu, koje dobiješ u ruku je 300 rsd, mala voda 150 RSD, sok 200 RSD, ručak ne bih ni pominjao... A uz to je još i zabranjeno unošenje svoje hrane i pića! Ovde sam prvi put praktično upotrebio kameru koju sam proletos instalisao na brod! Postavio sam kameru koja se okreće 360 stepeni i 120 stepeni gore dole i snima na klaud. Preko interneta mogu da pristupim kameri i proverim da li brod stoji na svom mestu i da li je sve u redu. Takođe ako neko uđe u vidno polje kamere ona me trenutno alarmira i šalje mi live snimak sa broda sa sve zvukom! Čak mogu i ja da pričam kroz kameru sa potencijalnim uljezom... Nekako mi je bilo lakše u Petrolendu kada sam mogao da pogledam šta se dešava na brodu kada god to poželim :D Tog dana nas je posetio i deda (moj otac) tako da smo dobili i prvu mini dopunu namernica  thumbup Posle kupanja u Petrolendu palo je i kupanje u kanalima... Nakon ovoga smo se pozdravili sa dedom i nastavili dalje malim kanalom ka Baču. Međutim kako smo dublje zalazili u kanal pojas drezge uz obalu je postajao sve širi i širi... Mestimično su počela da se javljaju i polja trave koja raste sa dna do površine i na sredini. Baš sam bio uporan... malo napred pa malo rikverc pa opet napred probijao sam čep po čep ali u jednom momentu sam vukao za sobom ostrvo a drugo gurao ispred sebe. Nož na elisi je pravio čuda sekao je travuljinu kao kombajn ali uzalud trave je bilo sve više i više i u jednom momentu nije bilo ni 10m čisto kako bih očistio elisu hodom u nazad... Plivanje i ronjenje u takvom okruženju punom buba zmija trave nije bilo ni malo prijatno! Moja procena je bila da smo odustali negde kod Nove gajdobre i okrenuli brod nazad! Ni povratak nije bio lagan! Slika iz ovog dela kanala nemam jer sam bio previše skoncentrisan na vožnju. A realno sam bio i zabrinut na momente za osovinski vod i elisu da li će izdržati ta preterana opterećenja. Toliko je bilo trave da se ceo brod tresao na momente. S obzirom da smo imali dan - dva viška godišnjeg nije me ova promena rute nasekirala. Vratili smo se na isto mesto i prenoćili još jednom. U sam sumrak je stigao i Zvonko svojim brodom koji se taj dan uputio ka Ruskom Krsturu. Proveli smo veče zajednouz vatru i roštilj. Nadja koja je zaspala čim smo isplovili, a probudila se kada smo pristali na isto mesto je bila oduševljena kada je čula da i sutra ide na bazene i tobogane! ha Realno nije joj bilo baš najjasnije zašto smo se vozali više sati i završili na istom mestu odakle smo i krenuli!  lol
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 23, 07, 2019, 00:41:19 pre podne
4. dan su Mirjana i Nađa otišle na bazene čim su se otvorili a ja sam ostao sa Zvonkom i ekipom da popijemo još po jednu  a kada sam njih ispratio pridružio sam se familiji u Petrolendu. Nakon puno kupanja, i vožnji toboganima spakovali smo se i krenuli ka Srpskom Miletiću kanalom Novi Sad - Savino selo. Kod Savinog sela smo skrenuli levo pa kod Ruskog Krstura ponovo levo, sve do triangle kod Odžaka gde smo skrenuli desno ka Srpskom miletiću gde smo stigli u noć. Kanali su bili potpuno čisti bez i jedne travčice. Sela su se ređala jedno za drugim a ovaj deo je klasični predstavnik veštačkih kanala... Pravi su kao strela, ugodni za plovidbu ali pomalo monotoni. Ovoga puta su mi nekako prijali, baš sam uživao... Predugo zadržavanje u Petrolendu i duga deonica kojom smo nadoknadili izgubljeni dan u malom kanalu Bački Petrovac-Karavukovo su me zeznuli pa smo stigli u Srpski Miletić po mrklom mraku. Tu je došao do izražaja pokretni reflektor na krovu, kojim se upravlja daljincem, bio je odličan za pregledanje obale i izbor mesta za pristajanje. Stali smo 50 m nizvodno od mosta na levu obalu kanala, tačno ispod dečijeg igrališta i lepo održavane livade. Bili smo premoreni za neki obilazak sela a bilo je već i kasno, tako da smo samo malo protegli noge po tom igralištu Nađa i ja dokle je Mirjana spremala večeru...
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Dora 23, 07, 2019, 12:32:59 posle podne
Predivno...  harm 114 sB0
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Bakara 23, 07, 2019, 13:29:22 posle podne
 ok
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Kabe 23, 07, 2019, 23:51:00 posle podne
Odlična priča!

A ovi kriminalci iz Petrolenda neće da me vide iz principa.

Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 27, 07, 2019, 01:33:31 pre podne
5. Dan je osvanuo lep i sunčan kao i prethodni, jutarnju rutinu smo ubrzali jer su nas danas čekale dve prevodnice i nekih tridesetak km plovidbe. U Srpskom miletiću se održavalo i neko peceroško takmičenje pa je leva obala kanala bila načičkana pecarošima...  Veoma brzo stižemo do prevodnice u kojoj se vezujemo na uobičajen način, sa zadnje bitve broda kanap pružamo preko bitve u prevodnici pa nazad na brod na prednju bitvu oko koje naprvim samo jedan voj a žena drži kanap u ruci i zateže ga i popušta po potrebi dokle ja odem do prevodničara i završim papirologiju. Međutim u ovoj prevodnici iznenađenje! U blizini bitvi nema merdevina sha sha sha prvi put vidim ovakav raspored bitvi i merdevina i veoma sam zbunjen... Na svu sreću prevodničar je došao do ivice prevodnice a ja sam se popeo na krov broda i uspeo sam da mu dodam novac i dokumenta. Brzo je obavio papirologiju i vratio mi dokumenta tako da smo nastavili put dalje.... Kanali se u ovom delu već polako menjaju, nisu toliko dosadni već krivudaju i podsećaju na neki prirodan vodotok. Mislim da ovaj deo kanala i jeste produbljen neki potok ili rečica ali nisam siguran u to niti znam koja rečica. Ali znam ko sigurno to zna! Terca??? ajde uskači potvrdi ili demantuj ovu moju predpostavku. Priroda je sve lepša i prolazimo čitava polja žutih lokvanja... Trave, drezge i sočivice i dalje nema po sredini kanala tako da plovimo bez ikakvih smetnji. Uskoro dolazimo i do triangla kod prigrevice gde skrećemo desno ka Somboru. Doručak smo obavili u vožnj i već se polako primičemo prevodnici Sombor. Kod same prevodnice nailazimo na plovni bager i razvučen cevovod uzduž kanala. Moram da kažem da bager nije nikako obeležen, da niko od radnika ne sluša radio stanicu i da mi je uvek frka kada prolazim pored radova jer pojma nemam kako je bager usidren, kuda idu sajle kojima je vezan i da li je uopšte dozvoljen prolaz. Oslanjam se na grlo i tehniku pantomime te uspevam da dozovem nekog od radnika koji mi pokazuje kuda je slobodan prolaz. Dolazimo do same prevodnice i veoma brzo prelazimo na gornji nivo i direktno u trianglu kod Sombora. E kada su se otvorila vrata prevodnice nagrnulo je ostrvo trave i drezge na nas!  sos6 Ovde se još jednom nož na elisi pokazao kao spasonosno rešenje  6589 thumbup thumbup Kada smo se probili kroz ostrvo trave ugledali smo predivan dok, namenjen za kupanje, tu smo pristali i napravili mini pauzu za kupanjac i jednog ladnog Jelenka na tanane.
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: momcilo 27, 07, 2019, 14:46:05 posle podne
Radovane svaka čast,tvoja putovanja će ući u anale nautike! 25648 25648
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 06, 08, 2019, 08:38:19 pre podne
Sudeći po ovom izveštaju, vi ste još u Somboru?  ha ha ha
A zakleo bih se da smo bili zajedno ovaj vikend  sajkaca
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 15, 08, 2019, 20:24:39 posle podne
Nakon pauze nastavljamo dalje levo ka Somboru. E tu počinju da se ređaju nesvakidašnji prizori. Kanal iod jednom postaju prelepi, vrbe se nadvijaju nad vodom, krivudavi su ma stvarno posebni... Počinju da li če na neke kanale trulog zapada Holandiju, Francusku, jednostavno su predivni. Nema smeća, počinju da se pojavljuju beli lokvanji, prizor je čaroban! Krivudamo tim kanalima veoma polako ka Somboru . Mestimično ima trave koja raste sa dna ali ne predstavlja problem, uz malo motanja kormila zaobilazimo travnate delove i stižemo do Sombora... Odmah na početku uočavam restoran "Slon" na samoj obali kanala ali produžavamo dalje sa idejom da stanemo u blizini gradskih bazena koji su spojeni sa kanalom. U blizini bazena počinje gužva... Puno kupača plivača, po koji čamac pa čak i dva skutera kojiu jurcaju kroz tu nedirnutu prirodu. (nije mi jasno kako ih nije strah da kroz tako uzan kanal prepun kupača jure brzinom od 50-60 km/h) ipak donosimo odluku da prođemo i tu gužvu i vezujemo se na jedan prazan dok nekoliko stotina metara uzvodno. Voda je topla i skoro stoji ali zbog Nađe ipak odlučujemo da odemo do bazena. Velika zelena površina okružuje bazen i ceo kompleks je predivno zamišljen sa puno zelenila, igrališta, bazenom kafićem... Prosto je neverovatno koliko ljudski nemar i nebriga mogu da unište ovako nešto... Bazen je toliko ofucan i skrnav da sam jedva uspeo da se nateram da uđem u vodu. Pločice otpadaju sve je devastirano, bazen pun drezge pa čak i trave. Okolina bazena je ugažena pa nema trave već se diže prašinčina kao na atarskom putu. U kafiću radi nadrkana brkata babetina koja ima 3-4 artikla i čeka se po pola sata da sam uzmeš piće jer njoj ne pada na pamet da te usluži. Kakva šteta što je ovo ovako zapušteno i devastirano, a vidi se da je to nekada bilo prelepo. Nakon tuširanja i presvlačenja na brodu odlazimo u laganu štnju do restorana Slon na večeru. E ovde smo se oduševili, jednostvno sve je jako dobro u ovom restoranu. Usluga, ambijent, cene sve valja a najbolja je hrana od svega. Ne sećam se da sam negde ovako dobro jeo. Definitivno ovaj restoran neću promašiti kad god sam u blizini Sombora. Posle večere opet lagano do broda i spavanjac.
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 15, 08, 2019, 21:29:35 posle podne
6. Dan za razliku od svih ostalih počinje napeto! Imao sam neku frku na poslu pa sam polazak morao da odložim. Već u 8 sam bio za računarom i na telefonu! FUJ!!! grozno je prekidati ovakav odmor poslom i to još problemima na poslu. A kako to već biva frka na poslu je morala da ispadne baš kada sam imao zakazan prolazak kroz pontonski most. Na jedan od ova dva broja sam dan ranije pozvao dotičnog Dragana i dogovorio da mi otvore most u određeno vreme 0601481646 ili 0638886312 . Radim i vidim da već kasnim na most. Čim sam završio sa poslom krećemo što brže možemo i brzo plovimo dalje ka Bezdanu. Trave je sve više i više...polako počinje da pravi probleme... nekoliko puta sam hodom u nazad čistio elisu a bilo je i dva kupanja da se čisti propeler! Sve ovo me dodatno usporava i počinjem da budem nervozan. Ljudi su stigli na most jedno pola sata pre mene i zovu me da vide gde sam i kada stižem. Ja nešto lažem, zavlačim i kupujem sebi vreme. Ipak su me sačekali a laknulo mi je kada sam u daljini video pontonski most i 5-6 ljudi oko njega. Otvaranje mosta se zvanično ne naplaćuje ali čovek odmah preko telefona kaže da on ne može sam da otvori most i da mu treba pomoć i da bi trebalo da se počasti. S obzirom da sam kasnio i da su me čekali nije mi bio problem da ostavim pristojnu napojnicu. Vidno su bili zadovoljni i rekli da mogu da se vratim kad god hoću samo da ih cimnem par sati ranije  ok Otvaranje mosta je čekala i plovna kosačica Voda Vojvodine. Tako da smo zajedno prošli a ona se usidrila odmah sa druge strane mosta dokle smo mi produžili dalje ka Bezdanu.  Trave je sve manje i više ne predstavlja nikakav problem. Priroda je i dalje predivna! Upijam svaki pogled i pokušavam da sve zapamtim kako bih se prisećao tih prizora celu dugu zimu!  stri Uskoro stižemo u Bezdan gde pristajemo na veeeeliki mol odmah pored splava za kupanje. Oprezno, voda do mola je baš baš plitka pa se mora oprezno pristajati. Iza mola se nalazi ogromna uređena poljana sa klupama. Deca iz škole sa sve torbama dolaze i samo skinu torbe i majcice i pravac na kupanje. Razmišljam koliko je njima lepo i bezbrižno detinjstvo... Svi se poznaju, svi su opušteni, baš im je lepo. Čak i policija drema u kolima u hladu na ovoj livadi  lol lol lol Ovde pravimo kratku pauzu za kupanje i jedno hladno  114
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 15, 08, 2019, 21:55:05 posle podne
Nakon pauze nastavljamo dalje ka Naselju Šebeš fok i samoj prevodnici Bezdan. Kanali su sve lepši i lepši! Šebeš Fok je raj na zemlji... Svaka kuća je lepa na svoj način, ništa nije megalomansko niti kičasto! Sve je čisto i uredno... Svaki travnjak je pokošen svako je uredio parče obale ispred svoje kuće. Celo naselje odiše osećajem da je građeno održavano s ljubavlju i pažnjom. Ovo je definitvno najlepši vodotok koji sam do sada video. Veoma polako idemo i uživmo u prizorima... U jednom momentu u daljini vidimo prevodnicu koja je ujedno i krajnji cilj ovog putovanja. Jedno kilometar pre prevodnice stajemo uz levu obalu kanala na predivnu livadu sa klupama, dečijim igralištem i ogromnim topolama koje prave pravu hladovinu. Tu je i mala plaža sa vodenim toboganom. Po priči, jedan od meštana je samostalno sve to napravio i uredio i dao svima na korišćenje!  clap clap clap  llll llll llll Čak je i sklopka za paljenje pumpi za tobogan na otvorenom i može da ga uključi ko god hoće! Stali smo bukvalno u polje belih lokvanja! Tek izlegli pačići plivaju pa pretrčavaju preko listova lokvanja. Na trenutak mislimo da smo u bajci i da ovo nije realno! Sve je savršeno čisto i nigde nema ni jednog papirića. Jedino što je voda postala ozbiljno hladna. Tu se valjda prepumpava iz Dunava i mnogo je hladnija nego do sada. Iznosimo sto i stolice i sada smo potpuno sigurni da ćemo ovde provesti barem 2-3 dana. Uskoro nam opet dolazi poseta kolima iz Novog Sada, ovog puta su to bili moja majka i očuh sa veeeliiikom korpom punom vrućih domaćih kiflica!  jh
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: zankiki 16, 08, 2019, 08:41:19 pre podne
Neverovatna je lepota koju Šebešfok poseduje, sve je pitomo i uredno, i ne postoji nijedna ograda, niko nije zagradio izlaz na vodu, sve fino i kulturno... Jedva čekam opet ploviti na tu stranu...
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Kabe 16, 08, 2019, 10:28:01 pre podne
Kakva lepa priča uz jutarnji čaj. Ja bih ovde otišao i na neki drugi način dok ne budem imao adekvatno plovilo za dugačku turu.

Predivno...  f85
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: DuleN 16, 08, 2019, 10:29:31 pre podne
Jako lepa prica !
Bravo!
 114
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Sale Rea 16, 08, 2019, 10:44:44 pre podne
Divota...hvala što si podelio sa nama vašu lepu plovidbu. Uživajte i dalje, srećno!
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: MiletaStamat 16, 08, 2019, 11:24:21 pre podne
Odlična povidba, svaka čast. Divim vam se na tolikom vremenu provedenom na čamcu. To je pravi odmor i uživanje. Želim vam da imate još mnogotakvih plovidbi. Mala Nadja će imati šta da priča drugarima. Ja već nji zamiščjam kao nekog ko će se uvek boriti i raditi da priroda bude čuvana i očuvana, jer je uz vas samo to i naučila.
Nego, Radovane, zanima me ta kamera što imaš na brodu, kakvo je to čudo, gde si nabavio, koliko košta, koliko troši struje, kako se napaja. Vredelo bi to da svako ima na čamcu. Lepo je u svakom trenutku moći videti šta se dešava na čamcu i oko čamca, posebno kad je na bovi za vreme i posle nekog nevremena ili neželjenih gostiju.
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 28, 08, 2019, 21:42:27 posle podne
Izvinjavam se na zakasnelom odgovoru, ali imam opravdane razloge... Plovi se već danima  jh jh jh Evo danas 14. ili 15. dan konstantne plovidbe! Ali o tome u drugoj temi... Kamera je marke Dahua (kvalitetan kinez) model A22 i napaja se standardnim punjačem za mobilni (5V jednosmerne struje) neophodan joj je WI-FI pristup internetu da bi joj se moglo pristupiti sa bilo kog uređaja povezanog na internet. I onda ju je moguće daljinski okretati, može da radi i u funkciji alarma, prenosi zvuk dvosmerno, svasta nesto...  Ja na brodu imam instalisan ruter sa eksternom antenom i internet sim karticom, tako da se kamera kaci na taj wi fi a ja joj pristupam sa svog tableta koji skoro uvek nosim sa sobom. Ceo taj sklop mi se pokazao vrhunski funkcionalan tako da to planiram da obradim odvojeno u jednoj temi...
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 28, 08, 2019, 22:32:45 posle podne
6. dan smo proveli u kupanju i uživanju na mestu gde smo i pristali... Predveče smo svi zajedno otišli do čarde Šebešfok gde smo večerali a moji su i uzeli sobu da prenoće dokle smo nas troje noćili na brodu koji se nalazio manje od 1 km udaljen. Hrana na čardi Šebešfok je bila zadovoljavajuća, ali ništa posebno, takav je i smeštaj... Jednom rečju, prosečno.

7. dan smo odlučili da nigde ne plovimo i da obiđemo ovaj kraj. Odmah ujutru posle doručka smo Mirjana i ja uzeli auto od mojih, ostavili im Nađu i otišli do Sombora da ga obiđemo i obavimo nabavku. Sombor uopšte nije tako blizu kao što sam mislio, ali nema veze prijalo nam je da malo budemo i sami. Lep je to grad, centar uredan i sređen a što se tiče nabavke ima šta god da zamislite... Nakon nekoliko sati provedenih u Somboru vraćamo se nazad do broda i svi zajedno odlazimo kolima do muzeja Batinske bitke. Lep kompleks koji je nedavno i renoviran i obnovljen posle puno godina koje nije radio. Sam objekat i okolina su mnogo impozantniji nego eksponati u muzeju. Nekada je kompleks obuhvatao i spomenike na Hrvatskoj strani koji se i dalje vide preko Dunava. Posle smo otišli do "čuvene" čarde Pikec na ručak. Sama čarda nije ništa posebno, pristup je odvratan, jedva smo prošli kolima... Hrana ok ali ništa spektakularno. A sam objekat je po malo skrnav. U povratku ka brodu smo obišli i prevodnicu Bezdan koja je u fazi remonta i jedva smo joj prišli. Radovi su u punom jeku i deluje da postoji šansa da ispoštuju rok završetka radova 28.09.2020. Mogu samo da zamislim koliko će ovo biti atraktivna tura kada se otvori prevodnica pa i Mađarska bude na dohvat ruke a u povratku Apatin, Drava... Biće to vrhunska stvar, jedva čekam da bude gotov remont pa da i tuda zaplovimo! Nakon što smo ispratili moje za NS vratili smo se na brod i time završili ovajlep i ispunjen dan.
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: dell_mare 28, 08, 2019, 22:33:36 posle podne
Vrhunska vam je tura...posebno mi se sviđaju te pauze i mesta koja birate za stajanje. Taj deo oko Bezdana je pobedio.
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 28, 08, 2019, 22:40:55 posle podne
Hvala svima na lepim komentarima. Od onoga što smo do sada oplovili i nama se Bezdan najviše dopao! Mada mnogo volimo i Tisu a pogotovo Novi Bečej...
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: Bakara 29, 08, 2019, 07:55:26 pre podne
Uvek rado čitam ove reportaže  clap ok
Naslov: Odg: Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
Poruka od: vepar 06, 10, 2019, 23:32:35 posle podne
8. Dan čim sam oči otvorio odvezao sam brod i polako krenuo nazad. Mirjanu jeprobudio motordokleje Nađa nastavila da spava. Plovidba je lagano tekla a opet su se nizali predivni predeli u kojima smo uživali. Za ovaj dan je prvobitni plan bio da na triangli kod Sombora produžimo pravo i dođemo do Malog Stapara gde bismo i noćili. Međutim nekako nam je bilo već dosta kanala odlučujemo da na triangli kod Sombora skrenemo desno i produžimo ispod prevodnice pa dokle stignemo... Prevodnica u Srpskom Miletiću radi valjda samo do 14h i imali smo sreće i stigli u poslednji čas. Negde uzput smo sreli i legendarno plovilo "Plovak" verovatno najružnije plovilo na našim vodama jh Vozimo dalje i stižemo do triangla kod Karavukova. Ovo je prelepo mesto ima pristojan splav restoran a i blizu je prevodnice Bogojevo. Od Bogojeva do Bačke palanke na Dunavu nema lepih naseljenih mesta sa naše strane, pa nam je već ustaljena maršuta u jednom danu od ovog Triangla do Tikvare. Posle dosta sati plovidbe prijalo je kupanje i plivanje na triangli koja po svemu podseća na jezero. Posle ručka smo otišli na splav na piće a zatim i na spavanjac.