Moja Ladja

Nautika opšta... => Regate, druženja, susreti... => *** Grupa Gradjana Moja Ladja *** => Temu započeo: Kapetan 29, 02, 2016, 00:45:03 pre podne

Naslov: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Kapetan 29, 02, 2016, 00:45:03 pre podne
Ponovo se pokrenula prica o Udruzenju Gradjana...
Pa ajde da vidimo ima li zainteresovanih ,  kome kakva opcija odgovara...

Stavio sam clanarinu od 10 evra godisnje...

Odrzavanje UG na godisnjem nivou je oko 600 evra... (knjigovodja prijatelj)
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 29, 02, 2016, 07:02:52 pre podne
Подржавам предлог и додајем још један: мислим да би било добро, а и поштено, да свако ко кликне на тастер подршке, са или без "чланарине", овде напише кратку поруку из које ћемо видети име оног ко подржава.

Мислим да је то потребно, да се не бисмо касније нашли у ситуацији да је много нас предлог подржало, а посебно онај с плаћањем, а кад кренемо у оснивање онда да се покаже да нас је много мање.

Дакле, свако ко гласа за подршку, нека напише макар само једну реченицу у стилу: "Ја (име и презиме/надимак) подржавам са/без плаћања.
Ко је расположен, може да напише и у којој области мисли да би могао допринети раду Удружења.

По мени, то би могло да изгледа овако:

Ја, Лазар Станојевић, ЛСИ, подржавам предлог и обавезу годишње чланарине у висини до 10 евра.
Мислим да могу да помогнем у области законоправне регуалтиве и екологије.


Нико не би требало да се осећа непријатно и да га буде срамота да се изјасни за било коју опцију. Сви смо овде на форуму својом вољом и нико не може и не жели никог да натера да учествује у раду Удружења. Али свако треба да је свестан да ако подржи акцију формирања, да тако "рођену бебу онда треба и неговати". То је ипак једна обавеза и треба да будемо озбиљни ако мислимо да остваримо неке циљеве због којих Удружење и оснивамо.



Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 29, 02, 2016, 07:11:11 pre podne
Да бих вам мало помогао, посебно онима који нису прошли кроз текстове писане давне 2009. године, ево неких елементарних ствари које ћемо морати да испунимо:

Ста је потребно да се направи удрузење грађана?
Коме се обратити?
Који обрасци су потребни, да ли је потребно и правно лице за неки уговор?



Законом о удружењу (Службени Гласник РС бр. 51/2009 од 14. 07. 2009.) уређује се оснивање и правни положај удружења, упис и брисање из регистра, чланство и органи, статусне промене и престанак удружења, као и друга питања значајна за рад удружења.

Истим законом уређује се и статус и деловање страних удружења.

Удружење, у смислу овог закона, јесте добровољна и невладина недобитна организација заснована на слободи удруживања више физичких или правних лица, основана ради остваривања и унапређења одређеног заједничког или општег циља и интереса, који нису забрањени Уставом или законом.

Удружење стиче статус правног лица даном уписа у регистар.

Удружење могу основати најмање три оснивача, с тим што најмање један од оснивача мора имати пребивалиште, односно седиште на територији Републике Србије.

Оснивачи удружења могу бити пословно способна физичка или правна лица(домаћа и страна).

Малолетно лице са навршених 14 година живота може бити оснивач удружења уз изјаву о давању сагласности његовог законског заступника у складу са законом.

Скупштина је највиши орган удружења и њу чине сви чланови удружења.

Удружење се оснива усвајањем оснивачког акта и статута и избором лица овлашћеног за заступање, на оснивачкој скупштини удружења.

Удружење има назив.

Назив удружења мора бити на српском језику и ћириличком писму.

Назив удружења може садржати поједине стране речи ако оне чине назив међународне организације чије је удружење члан, ако су те речи уобичајене у српском језику, ако за њих нема одговарајуће речи у српском језику, или ако се ради о речима на мртвом језику.

Назив удружења, ако је то предвиђено статутом, може бити и на језику и писму националне мањине. Назив на језику и писму националне мањине уписује се у регистар после назива на српском језику и ћириличком писму.

Удружење може имати и скраћени назив, који се одређује статутом.

Скраћени назив уписује се у регистар.

Назив новооснованог удружења не може бити идентичан називу других удружења која су уписана или уредно пријављена за упис у регистар.

Назив удружења не сме да буде заменљив са називом другог удружења нити да изазива забуну о удружењу, његовим циљевима или у погледу тога о каквој се врсти правног лица ради.

Због свега наведеног, препорука је да се пре избора назива увек изврши провера назива и то преко Интернет стране Агенције за привредне регистре (хттп://www.апр.гов.рс/Регистри/Удружења).

Удружење има седиште.

Седиште удружења мора бити на територији Републике Србије, с тим да се као седиште одређује она јединица локалне самоуправе на чијој територији се налази место из кога се управља удружењем.

Удружење има једно или више лица овлашћених за заступање удружења(заступници удружења), изабраних, односно именованих на начин утврђен статутом.

За заступника удружења може бити одређено само пословно способно физичко лице које има пребивалиште или боравиште на територији Републике Србије.

Заступник удружења дужан је да се придржава овлашћења одређених статутом и одлуком надлежног органа удружења.

Регистар удружења води Агенција за привредне регистре као поверени посао.

Регистар води се у писаном облику и као јединствена централна електронска база података.


Поступак уписа оснивања удружења

Поступак се покреће подношењем

1. Пријаве за упис  удружења у Регистар удружења

2. Јединствене регистрационе пријаве оснивања правних лица и других субјеката и регистрације у једниствени регистар пореских обвезника (образац ЈРППС – 2) – подношењем ове пријаве удружење добија пореско идентификациони број (ПИБ) од Пореске управе који је генерисан у Решењу АПР о упису у Регистар удружења.

У овој пријави се попуњавају само назначени делови, односно уписује се: назив удружења, контакт подаци, начин на који ће бити извршено достављање одлуке, потпис заступника правног лица односно подносиоца пријаве.

3. Уз уредно попуњене пријаве за упис оснивања удружења у Регистар удружења подноси се:

а) Оснивачки акт удружења – оригинал

(ако је оснивач удружења малолетно лице, изјава законског заступника малолетног лица да оно може бити оснивач удружења, која садржи потврду о овери потписа у складу са Законом о оверавању потписа рукописа и преписа)

б) Статут – два оригинална примерка

ц) Записник са оснивачке скупштине – оригинал, односно оверен препис

д) Акт о избору заступника удружења који обавезно садржи: лично име, пребивалиште и адресу, односно боравиште заступника удружења и његов јединствени матични број грађана, односно број путне исправе и државу издавања путне исправе-одлука мора бити донета од надлежног органа, са наведеним датумом доношења и потписана од стране овлашћеног лица за потписивање (председник скупштине или управног одбора).

е) Оверена фотокопија личне карте заступника удружења, а ако она не садржи податак о  пребивалишту и адреси – и потврда о пребивалишту, односно оверена фотокопија путне исправе и потврда о боравишту

ф) Доказ о уплати накнаде за упис удружења у Регистар

г) Доказ о уплати таксе за матични/регистарски број

Примере докумената можете пронаћи на сајту Агенције за привредне регистре (http://www.apr.gov.rs/Registri/Udruženja/Obrasci), а истовремено можете и проверити износ накнаде за упис удружења, односно износ накнаде за матични број (http://www.apr.gov.rs/Registri/Udruženja/Naknade).

Подносилац пријаве је заступник удружења или лице које заступник овласти.

По пријему пријава Регистратор проверава да ли су испуњени законски услови за упис оснивања. Ако утврди да су поднете уредне пријаве и документација, Регистратор у року од 30 дана од дана подношења уредних пријава доноси Решење о упису оснивања удружења. Уз решење о упису у Регистар удружењу се доставља примерак статута који се оверава печатом Агенције и потписом Регистратора, чиме се потврђује његова истоветност са примерком статута који се чува у Агенцији.

Регистратор не испитује тачност података и веродостојност докумената достављених уз пријаву за упис.

Ако Регистратор утврди да нису испуњени услови за упис у Регистар, али да се уочени недостаци могу отклонити, Регистратор ће обавестити подносиоца о уоченим недостацима и наложиће му да у примереном року од 15 дана од дана пријема обавештења исправи недостатке односно уреди пријаву. Писмено обавештење се доставља на адресу која је у пријави наведена као адреса за пријем одлуке Регистратора и објављује са на Интернет страни Агенције.

Ако подносилац пријаве поступи у траженом року и уреди пријаву односно достави уредну документацију, Регистратор ће у прописаном року од 30 дана од дана поднете уредне пријаве за упис Решењем усвојити захтев и извршити упис у Регистар.

Ако подносилац пријаве не поступи у траженом року или не уреди пријаву односно не достави уредну документацију, Регистратор ће, по оцени да нису испуњени услови за упис у Регистар, одбацити пријаву.

Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: broker975fx 29, 02, 2016, 08:12:16 pre podne
Ja glasao za clanarinu,bilo ona 10 eur ili recimo 1000 rsd ali pod jednim uslovom da udruzenje bude stavar van sajta pa i da se samim tim tako i ne zove. Jedini nacin da ova prica dobije oblik kakav treba je jedinstvo i masovnost. Postoje tri foruma i clanovi koji su priklonjeniji jednima ili drugima dok je vecina podjednako na svima. Potrebno je jedinstvo sva tri foruma i njihovih clanova kao baza a zatim privlacenja i podrska vecine koja uopste nije na forumima. E tu onda dodjemo do takoreci nemoguce misije.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 29, 02, 2016, 08:21:52 pre podne
Ja glasao za clanarinu,bilo ona 10 eur ili recimo 1000 rsd ali pod jednim uslovom da udruzenje bude stavar van sajta pa i da se samim tim tako i ne zove. Jedini nacin da ova prica dobije oblik kakav treba je jedinstvo i masovnost. Postoje tri foruma i clanovi koji su priklonjeniji jednima ili drugima dok je vecina podjednako na svima. Potrebno je jedinstvo sva tri foruma i njihovih clanova kao baza a zatim privlacenja i podrska vecine koja uopste nije na forumima. E tu onda dodjemo do takoreci nemoguce misije.

Oво има много смисла али мислим да прво треба да рашчистимо међусобно да ли желимо УГ и да ли смо спремни да се ангажујемо.
Ако јесмо (а то ће показати анкета) онда да видимо како то да организујемо.

Неко мора да повуче први потез - ако смо то ми, са нашег форума, онда да ми прво видимо колико нас је.
Тада можемо да се обратимо и другим сајтовима. Верујем да и на њима има и добрих и квалитетних колега наутичара који ће разумети потребу да се такво једно УГ формира и да ће се придружити иницијативи.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: zankiki 29, 02, 2016, 08:42:49 pre podne
Može li neki link za nas koji nismo pazili na času ka tim prepiskama iz 2009...
Tipa, što se osniva UG i koja bi mu bila svrha i ciljevi... Kucao sam na pretrazi udruženje gradjana ali ništa ne izlazi.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: broker975fx 29, 02, 2016, 08:52:32 pre podne
Nisi pazio dragi kolega,koliko se secam osnivacku skupstinu smo imali na cetu,ja sam imenovan za ministra finasija ili ti blagajnika,bilo nas je tada sigurno 20 tak. Pre toga odrzana su bila i dva protesta sa plovilima,bilo tada neke energije mada su dometi bili vise nego ograniceni
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 29, 02, 2016, 08:54:01 pre podne
Može li neki link za nas koji nismo pazili na času ka tim prepiskama iz 2009...
Tipa, što se osniva UG i koja bi mu bila svrha i ciljevi... Kucao sam na pretrazi udruženje gradjana ali ništa ne izlazi.


 http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,792.msg11142.html#msg11142.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Kapetan 29, 02, 2016, 08:54:36 pre podne
@Broker
Ja nemam nameru da se zezam sa "rajom"... od prvog dana si na sajtu i znas kako je islo i ko je tu sve bio i kakav...
Ja se brate svima javim dok ostali medju sobom ne pricaju, doduse pokusavaju da i samnom ne pricaju :D al ja to bas ne fermam  ...

E sad treba okupiti te ljude u istom udruzenju ... od mene moze clanarina , ali da slusam nebuloze ... brate ne bih.

Pordrzacu svako udruzenje ...

Ujedno postoji par nautickih udruzenja pocev od Nautiskog saveza Srbije , pa Dunavskog propelera pa na dalje...  i sta su uradili? Nista brate mili ...

@Zankiki , vrati se samo korak u nazad od ove teme sve je tu ...
Kada smo blokirali Dunav i Savu, organizovali novinare , lepili plakate po marinama.... dosta tih drugih sajtova nas je najgrdje iskuliralo ...

http://www.youtube.com/watch?v=i9B2etuZkAg
http://www.youtube.com/watch?v=HUTFMn2Mzd0
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 29, 02, 2016, 09:02:41 pre podne
Nisi pazio dragi kolega,koliko se secam osnivacku skupstinu smo imali na cetu,ja sam imenovan za ministra finasija ili ti blagajnika,bilo nas je tada sigurno 20 tak. Pre toga odrzana su bila i dva protesta sa plovilima,bilo tada neke energije mada su dometi bili vise nego ograniceni


Да, било је тада још неке енергије која је претекла после замене режима и уласка у демократију.
Онда дошли ванредни избори, па редовни избори, па ванредни избори (или сам помешао редослед?) тек, ми им помажемо да се они бирају; њима све лепше, нама све црње. Дошло црно да тешко да црње може, мада на ТВ један рече да нам је толико добро да га је просто срамота. Па како и да га не буде?

Ух, ја опет забраздио... Нећу више.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: petar_kozic 29, 02, 2016, 10:20:56 pre podne
Ja glasam ZA sa clanarinom.

Mogu pomoci oko tehnickih stvari vezano za sajt. hosting i domen, konretno za UG.

Druge stvari mogu po potrebi.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Zoran T 29, 02, 2016, 10:36:29 pre podne
Ja glasao ZA sa clanarinom....mogu licno pomoci oko nekih tehnickih stvari vezano konkretno za brodogradnju...indirektno oko sajta-veb stranica reklame....za UG ili sta vec treba (kucni studenti)
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: HOGAR 29, 02, 2016, 10:54:13 pre podne
hogar,za,10e
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: zankiki 29, 02, 2016, 11:27:45 pre podne
Glasao za, 10e
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Misha D 29, 02, 2016, 11:44:58 pre podne
Koje uzaludno trosenje vremena, mastila , energije.........
Vecina bi htela da postoje razna socijalisticka udruzenja GG i da neko drugi zulja mozak, a oni da koriste po neku mrvicu uspeha koju oni postignu.
Ej. lepo je vreme, idite da pocnete da radite nesto na vasim plovilima, prvo njih zavrsite i sredite, pa onda vaspitavanja drustva po kapetanijama i sl.
A sad svi na svoje radne zadatke, rece otac nacije
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: poljo 29, 02, 2016, 14:35:26 posle podne
Koje uzaludno trosenje vremena, mastila , energije.........
Vecina bi htela da postoje razna socijalisticka udruzenja GG i da neko drugi zulja mozak, a oni da koriste po neku mrvicu uspeha koju oni postignu.
Ej. lepo je vreme, idite da pocnete da radite nesto na vasim plovilima, prvo njih zavrsite i sredite, pa onda vaspitavanja drustva po kapetanijama i sl.
A sad svi na svoje radne zadatke, rece otac nacije

Sve se slazem . Ocu nacije i oca i majku ...pozdravljam ... Glasao sam za samo da bi vidjeo kako od toga nema nista .
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: HIBINI 29, 02, 2016, 14:38:38 posle podne
    Ja glasam ZA sa clanarinom.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Arsa 29, 02, 2016, 14:50:28 posle podne
I ovog puta podržavam predlog uz plaćanje članarine.

Bojim se da će se stvar završiti kao i ranije ...ali, hajde da pokušamo.  sajkaca

Jedini uslov, sa moje strane, je da se udruženje ne pretvori o nečiju partijsku prćiju.

Znači, bez politike, poštujući propise, bez obzira ko je na vlasti.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Mezija 29, 02, 2016, 14:57:46 posle podne
Glasao Ne.
Udruzenje nista neznaci, osim sto mozeta da napravite pecat.
Da ima ozbiljnih i onoh koji imaju zivaca da se bave drustveno korisnim radom , vec bi udruzenje postojalo i radilo bez polemike da li nam treba ili ne .
Pecarosi su jos goroj situaciji pa im udruzenja nevrede nista, a ovo nase je luksuz tako su ga i oporezovali.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: markus 29, 02, 2016, 15:05:36 posle podne
Naravno ZA sa članarinom i po potrebi svom mogućom pomoći, tehničkom, organizacionom...
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: MiletaStamat 29, 02, 2016, 23:39:01 posle podne
Pridružujem se ideji za osnivanje Udruženja gradjana sa članarinom koju većina odredi. Od skoro sam na forumu kao i u nautici, učim polako od vas iskusnijih na ovom polju. Verujem da svako udruživanje može pomoći boljem funkcionisanju bilo čega pa i u nautici.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: jjelenic 01, 03, 2016, 08:36:47 pre podne
Da, sa clanarinom..
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: srsa 01, 03, 2016, 11:02:13 pre podne
Да са чланарином.  Али пошто од те приче неће бити ништа (бар ја тако мислим) да те паре поједемо и попијемо приликом анализе пропалог покушаја.   ffff
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: DuleN 01, 03, 2016, 11:13:09 pre podne
Да са чланарином.  Али пошто од те приче неће бити ништа (бар ја тако мислим) да те паре поједемо и попијемо приликом анализе пропалог покушаја.   ffff

Mudro zboris Srso  357 harm h44 flasica
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: zankiki 01, 03, 2016, 12:48:44 posle podne
Slažem se :)
Mislim da je najmanji problem skupiti pare, ima tu dosta zalaganja i traži dosta slobodnog vremena, kojeg, bar ja, nemam ni malo.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Kapetan 01, 03, 2016, 13:49:32 posle podne
da bi udruzenje uspelo ... kad neko pozove onda minimum 80% judi treba da se odazove.. pa dal je to blokada medjunarodnog put ana Dunavu ili rostilj nebitno... sve ispod toga je...
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: srsa 01, 03, 2016, 17:41:12 posle podne
Још нешто, ја овај наш форум сматрам нашим удружењем грађана. Сви смо овде велики љубитељи реке, чамаца, пецања, дружења..... Има нас са свих страна и из инстранства. Сматрам да смо углавном јединствени у ставовима по питању наутике и других сфера у вези са наутиком. Било је успешно реализованих акција организованих на форуму где смо показали да можемо кад хоћемо, нарочито кад је солидарност у питању.  Па чему онда прављење неког удружења кад га већ имамо? Које то акције може да организује удружење грађана а да не може наш форум? Сваки проблем може да се "дигне на ниво" петицијом чланова форума исто као и удружења грађана. Зашто би за неки протест било потребно да га организује удружење грађана, а да не може да га осмисли наш форум и омасови члановима других форума? Држимо се ми овога што имамо, размењујмо искуства и савете, дружимо се на води и обали, а кад се јави проблем изнесимо га на видело форума па ћемо ваљда наћи и неко решење.    ffff 
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Kapetan 01, 03, 2016, 18:04:08 posle podne
Srso, manje vise se slazem .. ali ... uvek to ali ..
kada smo organizovali protest na vodi ... Jerri i ja smo dali nase licne karte kao organizatori ... da je ispalo neko sranje mi bismo bili krivi i placali stetu ...
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: srsa 01, 03, 2016, 18:43:31 posle podne
Исто тако би одговарао у сличној ситуацији овлашћени представник Удружења грађана које је организовало протест.  kazna
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: DuleN 01, 03, 2016, 18:53:01 posle podne
Srso,
Dosta toga si dobro napisao.
Ja licno forume ne smatram kao nekakve organizacije, vec kao skupove ljudi/clanova, kojima sam se dobrovoljno pridruzio zbog nekog svog interesa (nematerijalnog, pre svega neke vrste edukacije ili cistog zezanja) i gde pisem bez ikakvih obaveza...
Licno nemam nikakvih problema da platim bilo kakvu clanarinu u bilo kakvoj organizaciji, ali ako ocenim da ta organizacija ima smisla. U bilo kakvoj organizaciji, placanje clanarine je sve sto mogu da uradim, jer jednostavno nemam vremena za sebe samoga a kamo li za neke vise ciljeve...
Ne bavim se politikom, mrzim SVE politiare i politike i ne zelim na bilo koji nacin da budem povezan sa istom.
Iz gore napisanih razloga, uvek cu biti spreman da ucestvujem u organizaciji unistavanja: jagnjta, praseta, prebranca, riblje corbe, rakije, piva...
I to bi bilo to... Za vise od toga nemam ni vremena ni zivaca...
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: zorter 02, 03, 2016, 05:33:50 pre podne
NE
Pokazalo se prošli put da nema svrhe jer se ništa ne postiže.

1. Ispada da je osnovni cilj da ima dovoljno clanova da se uspešno blokiraju reke kod bilo kakvog protesta.
Ko ce doci iz drugih gradova da blokira Dunav ili Savu? NIKO
Znači: udruženje BEOGRADSKIH nautičara
2. Koja svrha, osim raznoraznih zakonskih obaveza, osnivati bilo šta kad postoji NAUTIČKI SAVEZ koji je mnogo "jači" od bilo kog GG udruženja.
3. Zakon se piše kako nalaže EU a primenjuje kako se protumači ili nekom ministru svidi.
4. Mnogi van Beograda niti registruju čamce niti upisuju motore a ipak plove i niko ih ne dira. Šta će njima udruženje.
Zato NE i NE
A ti brate Lazo bolje nadji način da ploviš umesto da se baviš politikom i birokratijom. Motor ćeš već nekako registrovati. Ako ne u BGD onda možda u NS. Uvek se nadje neka "pametna" kapetanija. Spremi se da penziju provodiš na vodi umesto za radnim stolom, ministarstvima, kapetanijama...... i to u kupaćim gaćama a ne u odelu na +35 i više stepeni.
To je moje mišljenje. hi
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Kapetan 03, 03, 2016, 00:15:54 pre podne
1. Ispada da je osnovni cilj da ima dovoljno clanova da se uspešno blokiraju reke kod bilo kakvog protesta.

taj zakon je na kraju pao, i mi smo ipak imali udela u tome...

Ko ce doci iz drugih gradova da blokira Dunav ili Savu? NIKO
Znači: udruženje BEOGRADSKIH nautičara

Tvoje osnovno zaduzenje od danas je da kada udruzenje pozove da blokiras Dunav u reonu Sabca!

2. Koja svrha, osim raznoraznih zakonskih obaveza, osnivati bilo šta kad postoji NAUTIČKI SAVEZ koji je mnogo "jači" od bilo kog GG udruženja.

recimo za pocetak da se nauticki savez UGASI ... jer nicemu ne sluzi ...

3. Zakon se piše kako nalaže EU a primenjuje kako se protumači ili nekom ministru svidi.

EU bas zabole za nase nauticke zakone... da se EU pita mi do 15 metara ne bismo ni registrovali ladje...

4. Mnogi van Beograda niti registruju čamce niti upisuju motore a ipak plove i niko ih ne dira. Šta će njima udruženje.

pa kad vam urkadu motor i registruju ga u drugoj kapetaniji onda nikom nista ... sta fali zajednickoj bazi serijskih brojeva motora ? da se uradi revizija SVIH serijskih brojeva i da se vidi ko ciji motor voza .... eto jos jednog razloga/cilja

ja kao sto rekoh sam skeptican , ali se ne slazem sa tim da udruzenje ne bi imalo smisla, imalo bi i te kako ...
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 03, 03, 2016, 07:09:35 pre podne
NE
Pokazalo se prošli put da nema svrhe jer se ništa ne postiže.

1. Ispada da je osnovni cilj da ima dovoljno clanova da se uspešno blokiraju reke kod bilo kakvog protesta.
Ko ce doci iz drugih gradova da blokira Dunav ili Savu? NIKO
Znači: udruženje BEOGRADSKIH nautičara
2. Koja svrha, osim raznoraznih zakonskih obaveza, osnivati bilo šta kad postoji NAUTIČKI SAVEZ koji je mnogo "jači" od bilo kog GG udruženja.
3. Zakon se piše kako nalaže EU a primenjuje kako se protumači ili nekom ministru svidi.
4. Mnogi van Beograda niti registruju čamce niti upisuju motore a ipak plove i niko ih ne dira. Šta će njima udruženje.
Zato NE i NE
A ti brate Lazo bolje nadji način da ploviš umesto da se baviš politikom i birokratijom. Motor ćeš već nekako registrovati. Ako ne u BGD onda možda u NS. Uvek se nadje neka "pametna" kapetanija. Spremi se da penziju provodiš na vodi umesto za radnim stolom, ministarstvima, kapetanijama...... i to u kupaćim gaćama a ne u odelu na +35 i više stepeni.
To je moje mišljenje. hi


E, након Капетанових одговора, од којих се са већином потпуно слажем, сад ми је много лакше да додам свој коментар и то само на део који сам означио у Зортеровом тексту.

Дакле, политиком се не бавим и никад се нећу бавити. У нашим условима, политика је постала један веома прљав и нечастан посао. Није то за мене.
Шта ћу кад сам и ја за  ffff

А што се тиче бирократије, њоме се бавим, и њоме ћу се бавити, у мери у којој ми она буде подметала клипове, стезала омчу око врата и трпала руке у џепове, што су главне карактеристике бирократије код нас.  pirat 4587 sos6

И у овом случају, нисам ја био тај који је покренуо ову причу о УГ испочетка. Ја сам је само подржао и дао неколико уводних текстова како бих осталим члановима форума, посебно онима који нису учествовали у договорима пре неколико година, омогућио да сагледају о каквим обавезама причамо, да би знали да ли је то нешто за њих или није. Свако треба да зна у каквом колу би требало да игра пре него се у коло ухвати.

А зашто сам опет подржао идеју? sha
Вероватно је то у мени остало нешто из оних давних времена средине и краја прошлог века, када сам одрастао у окружењу самоуправног друштва. Као мали, усвојио сам неке идеје правде, идеје поштовања, истине... Време је показало да су то била, углавном, мртва слова на папиру и флоскуле којима су нас политичари тих времена успављивали и куповали себи гласове који су их све више одвајали од нас - од народа. upavusi rolleye

Како било, ја и данас мислим да је живот леп и да бисмо сви могли бити срећнији и испуњенији кад бисмо мало стали, погледали око себе и схватили како смо мали и краткотрајни и како срећни би могли бити кад бисмо само мало више уважавали људе око себе. И даље верујем да би држава требало да буде та која ће штитити појединце и бити гарант права и правде. И даље верујем да људи само као друштво могу бити срећни, а да срећа појединаца не чини срећу друштва.

Јој... ја забраздио... држим слово  grandpa Извините, нећу више.
Али и даље подржавам идеју о УГ, чак и ако ни овог пута не успемо да се организујемо, а како нам је анкета кренула... некако споро...


Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 03, 03, 2016, 07:26:05 pre podne
И још нешто...

Помињете неки Наутички савез...
Може ли неко да ми каже нешто више о том савезу?

Ја до сада нигде не нађох ништа о њему.
На интернету постоје две различите адресе али ни једна податак више.

Ко га је основао? Ко су чланови? Шта тај савез ради?

Јер ако је то организација која би требало да се бави питањима која нас интересују, онда нам УГ можда и не би било потребно. Могли бисмо да "притиснемо" тај "наш" савез да буде активнији, да одговара на наше потребе и да се ангажује на реализацији неких наших циљева...
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: zorter 03, 03, 2016, 22:03:13 posle podne
И још нешто...

Помињете неки Наутички савез...
Може ли неко да ми каже нешто више о том савезу?

Ја до сада нигде не нађох ништа о њему.
На интернету постоје две различите адресе али ни једна податак више.

Ко га је основао? Ко су чланови? Шта тај савез ради?

Јер ако је то организација која би требало да се бави питањима која нас интересују, онда нам УГ можда и не би било потребно. Могли бисмо да "притиснемо" тај "наш" савез да буде активнији, да одговара на наше потребе и да се ангажује на реализацији неких наших циљева...

Ovo bih pre podrzao nego UG.


pa kad vam urkadu motor i registruju ga u drugoj kapetaniji onda nikom nista ... sta fali zajednickoj bazi serijskih brojeva motora ? da se uradi revizija SVIH serijskih brojeva i da se vidi ko ciji motor voza .... eto jos jednog razloga/cilja

ja kao sto rekoh sam skeptican , ali se ne slazem sa tim da udruzenje ne bi imalo smisla, imalo bi i te kako ...

Pa cak i ovo ali to nije realnost. Mnogo nas ima sa starim motorima (ja doduse vozim onaj koji mi je Zoke poklonio i nema sanse da mogu obezbediti papire), koji su stari koliko ja pa je tesko obezbediti realnu bazu podataka. Osim, ako se ne uniste ti motori po sili zakona pa ko ne moze da kupi novi i ne mora da se bavi nautikom. To i jeste hobi bogatih.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: srsa 04, 03, 2016, 05:45:07 pre podne
Да је памети и воље, такав регистар  ванбродских мотора би постојао у централизованој бази података у Министарству саобраћаја где би се обједињавали подаци Капетанија широм Србије, као што је случај са моторним возилима и где се по броју мотора или шасије налазе подаци о возилима.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: zankiki 04, 03, 2016, 08:14:01 pre podne
Pa cak i ovo ali to nije realnost. Mnogo nas ima sa starim motorima (ja doduse vozim onaj koji mi je Zoke poklonio i nema sanse da mogu obezbediti papire), koji su stari koliko ja pa je tesko obezbediti realnu bazu podataka. Osim, ako se ne uniste ti motori po sili zakona pa ko ne moze da kupi novi i ne mora da se bavi nautikom. To i jeste hobi bogatih.

Moram da se ne složim sa ovim. Kao kad bi vozio auto koji nije registrovan, pa ono, možda me ne uhvate. Jer ima mnogo nas sa starim kolima... Da se razumemo, svi mi tako ili slično radimo, bar ponegde, jer kontrole nema...
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: zorter 05, 03, 2016, 07:38:55 pre podne
Zato sam i rekao da nije realnost. Osim na Dunavu (samo zato sto je medjunarodni plovni put) nigde vise nema kontrole. Nisam ja kriv sto je tako, ali......TAKO JE.
Da nema kontrole na putevima siguran sam da bi se vozila neregistrovana vozila. A da li ih treba registrovati (i vozila i camce) to je vec pitanje. Jednom....DA, ali svake godine ...... po meni to je samo da se uzmu pare od naroda. Holandija koja je puna camaca ne registruje camce manje od 15m a one koje registruje to cini samo jednom (trajna registracija). Kako je moguce da je to kod njih logicno i normalno a kod nas nije?
Ja nemam dilemu, camac necu registrovati (po vazecim propisima ne bih ni moga i ako je nekad moglo) jer dalje od Mitrovice i Obrenovca i necu ploviti (jer zbog zakona i ne mogu).
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Kapetan 06, 03, 2016, 16:05:51 posle podne
Nikad se necu sloziti sa anarhijom ... Baza motora mora da postoji u svakoj normalnoj drzavi , registrovati se mora takodje.... Druga stvar je koliko to kosta, koliko je to komplikovano...

Zamisli samo da se vozis , upoznas super lika na vodi on te ponudi picem klopate zajedno sve super... a onda vidis da mu je na ladji motor koji je ukraden tvom drugaru , a ovaj ga regularno registrovao i koristi ...

ista stvar je i sa ladjama... sutra moze neko da ti otera ladju za neko mesto nizvodno pa ti dokazi cija je ...
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Kapetan 06, 03, 2016, 16:07:49 posle podne
a Nauticki savez ne bih komentarisao ni u kom slucaju ... koliko rade toliko su i poznati ...

to me podseca na Jedrilicarski savez Srbije, gde je ekipa tu da bi primala platu i delila lovu koju drzava dodeli za razvoj sporta...
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Arsa 06, 03, 2016, 20:54:52 posle podne
Sve u svemu, izgleda da možeš da zatvoriš ovu temu.  sajkaca
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Kapetan 06, 03, 2016, 22:47:47 posle podne
Sve u svemu, izgleda da možeš da zatvoriš ovu temu.  sajkaca

80% je reklo da hoce udruznje... da vidimo ko ce da se javi oko osnivanja...
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: MiletaStamat 22, 08, 2017, 16:11:45 posle podne
Takodje je i ovde svojevremeno KAPETAN započeo jednu ideju, i na tome je mislim ostalo, treba sve ovo objediniti i početi ponovo, ali sada nadam se ozbiljnije.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: oblak 22, 08, 2017, 17:41:01 posle podne
Odustalo se od osnivanja takvog pokreta ili grupe gradjana jer nije bilo koncenzusa osim ovde na forumu sto je priznacete prilicno virtualno. Da bi protestvovali protiv nameta ne treba nam "organizacija" time bi samo vlasti dali adresu na koji ce da nam jeb... ma..r . vec kao i u mnostvu drugih slucaja, zajednicka akcija oko onoga sto nam je zajednicki interes a to je smanjenje poreza na luksuz odnosno pravilno odredjivanje osnovice za oporezivanje shodno vrednosti plovila a ne KS motora. Ne moze se gliser iz 2017 god sa 100 KS yamahom vrednovati isti kao i siklja sa motorom od 25 ks. Stvar je jasna i imali bi ozbiljan pravni osnov za takvu inicijativu.Ali ko da to pokrene?  Kao i sve u nasem drustvu sto se desava, sunovrat svake vrednosti do samog ljudskog zivota , tako i ovo ..nema ko. Zatvorili smo se u svoje caure do potpunog dna. BAs kako smo i zasluzili.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: tangabravo 22, 08, 2017, 21:56:27 posle podne
Moja malenkost je do sada osnovala Društvo za zaštitu životinja u Valjevu i KISP- klub imaoca i ljubiteljha službenih i sportskih pasa i u oba slučaja se nije uradilo ništa pošto je bioo zanemasrivg broj nas ludaka zaljubljenika a mnogo onih koje je interesovala samo lova. Ja podžavam vašu ideju mada znate da je meni akcenat na moru, a što mogu da pomognem tu sam i naravno članarina ali uvek da budu troškovi vidljivi , pošto će uvek biti grebatora
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 23, 08, 2017, 20:38:05 posle podne
О потреби оснивања удружења грађана као облика организовања нас који се на овај или онај начин бавимо наутиком писали смо у овој али и у оној теми о томе како се неке ствари раде у неким другим државама.

У ова два, три дана водио сам преписку с пар наших пријатеља с форума и одлучио сам да урадим нешто по том питању.

Дакле, покушали смо два пута и ништа нисмо урадили. Хајде да покушамо још једном - можда се потврди оно народно: "Трећа срећа!"

Предлажем следеће:

Сви они који су заинтересовани и спремни да подрже рад Удружења на било који начин, нека ми се јаве мејлом на следећу адресу: lsint@sezampro.rs
Молим вас да у тој поруци буде написано следеће:
- ваше име и презиме,
- место боравка,
- како можете да помогнете/подржите рад Удружења,
- колико сматрате да би требало да буде чланарина.

Ваше име и место боравка су потребни да бисмо видели где да сместимо седиште Удружења.
Из оног што напишете видећемо ко може у којој области да допринесе раду.
На основу предлога, утврдићемо износ чланарине јер неке паре морамо да скупимо већ у самом поступку регистрације да покријемо трошкове такси, печата...

Ваше мејлове очекујем до понедељка, 28.08.2017.
Након тога, сви ћете од мене добити текстове предлога Оснивачког акта, Статута и Записника са оснивачке скупштине како бисте могли да се упознате са садржајем и да предложите измене и допуне. За доставу предлога за измене имаћете опет седам дана.

Тако комплетиране документе ћемо усвојити на састанку који бисмо организовали после неколико дана - ово, наравно, под условом да после читања ове поруке одлучите да подржите ову акцију!

Уколико одзива буде, регистроваћемо удружење, а онда нас очекује много посла. Биће потребно "прелистати" расположиве податке, средити их и међу њима изабрати оне који се уклапају у циљеве које ћемо прокламовати у Оснивачком акту. Али о том - по том. Идемо редом - прво да видимо да ли ћете се одазвати и шта ћете предложити.

Одмах да кажем, за ово не мора много нас да се пријави у овом тренутку - закон каже да и три особе могу основати удружење грађана. Према томе, нека се јаве само они који су заиста вољни да одвоје мало свог времена за активности које ће радити волонтерски и где им нико не гарантује остварење планова.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: DuleN 24, 08, 2017, 15:51:13 posle podne
Ja cu uvek pa i sada podrzati svaku dobru ideju u koliko ona nije ispolitizovana ili razvodnjena. Posebno je opasno ovo drugo, jer sam bio svedok osnivanja  sijaset udruzenja, koji su odmah nakon osnivanja, osim osnovnog cilja, krenuli da se bave i ekologijom, i ekonomikom, i kulturom,...
Po meni bi osnovni cilj ovog udruzenja trebalo da bude: usaglasavanje pravila za registraciju i plovidbu privatnih plovila za odmor i rekreaciju sa zakonima u evropskim drzavama.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: yopatami 24, 08, 2017, 20:33:38 posle podne


.. и где им нико не гарантује остварење планова.

Mogu li se, bar na početku, imati neki planovi, koji se mogu ostvariti u realnom vremenu?


Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: tangabravo 24, 08, 2017, 21:19:53 posle podne
Kolega LSI ovu adresu isint@sezampro.rs kod mene neće da primi
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 24, 08, 2017, 21:23:15 posle podne


.. и где им нико не гарантује остварење планова.

Mogu li se, bar na početku, imati neki planovi, koji se mogu ostvariti u realnom vremenu?


Искористићу ово питање да одговорим на њега, а и да кажем још нешто.

Дакле, планове ћемо направити заједно, ако оснујемо Удружење.
А по мејловима које сам добио до овог тренутка (а стигло је неколико, веома охрабрујућих) мислим да смо близу тога да коначно нешто урадимо.

Двапут смо хватали залет али нисмо скочили. Чини ми се да ћемо овог пута то учинити.

Добио сам неколико порука у којима сте се јављали с врло разумним предлозима. Мислим да је то добро. Мислим да је добро да немамо неразумна ишчекивања и да не мислимо да ћемо једног дана основати Удружење а да ће нам се следећег дана поклонити ова власт и доћи да нас пита како бисмо ми то уредили оно што нас занима.

Неки од вас су ме довели у неприлику јер су се потписали именом и презименом (сам сам тако тражио!), па сам морао да погађам ко је то са овог нашег форума где се сви представљамо надимцима. Али мислим да сам све препознао по ономе што сте писали.

Хоћу да вам се захвалим на таквом приступу. Чини се да нас сад има довољно за оснивање Удружења. При том мислим да нас има довољно разумних, и спремних да се ухватимо у коштац с оним што нас све мучи. Јавило ми се неколико вас о којима сам, на основу ваших текстова, већ раније стекао лепо мишљење и то ме охрабрује јер видим да заиста слично размишљамо и зато верујем да заједно можемо да покушамо нешто.

Неко ми је предложио да обавестимо чланове других форума о нашим намерама...
Мени се чини да, ако бисмо одлучили да тако поступимо, да би нас то успорило. Мислим да је боље да видимо овде, међу нама, хоћемо ли или нећемо. А чини се да хоћемо. А кад једног дана будемо имали Удружење, лако ћемо раширити причу о ономе на чему радимо. И не видим ни један разлог зашто нам се не би прикључили и људи који су присутни и на другим форумима. Има на тим форумима доста оних које познајемо и који познају нас. Има тамо озбиљних и способних људи. Кад будемо имали Удружење, верујем да ће нам се неки од њих придружити. Јер оно што мучи нас, мучи и њих. Заједнички циљеви требало би да буду мостови који ће нас спојити, без обзира на ком форуму смо пријављени.

И као што је већ речено, не треба да очекујемо брза решења и решења по нашој вољи. Неко рече: "Лепота је у путовању, а не у дестинацији!"
Наше је да покушамо нешто да урадимо, да не посустанемо кад први пут наиђемо на проблем, да не посустанемо кад нас први пут одбију и кад нам се први пут насмеју у лице (или иза леђа). Наше је да покушамо да укажемо на неке проблеме и на могуће путеве превазилажења, а живот ће већ показати који путеви ће одвести до решења. И можда заиста нећемо бити ми ти који ће уживати у плодовима оног што намеравамо да урадимо, али ако поставимо основе пута којим ће неки други наставити - учинићемо много.

Сачекаћу понедељак, као што сам рекао, да видим да ли ће се још неко јавити и какве предлоге ће изнети, а онда ћу вам доставити текстове предлога основних аката које треба да усвојимо да бисмо регистровали Удружење. Основа за та документа су документи које су припремили они који су се залагали за оснивање удружења у ранијем периоду - ја сам их мало усагласио с измењеним законом о Удружењима грађана из 2011. године.

Текстове ћу доставити онима који ми у својим мејловима кажу да су заинтересовани, тако да нећемо оптерећивати форум. Имаћете прилику да доставите своје предлоге да се предложени текстови измене и допуне.
Кад удружење оснујемо у седишту за које одлучимо да нам највише одговара, онда ћемо се договорити где и кад да се нађемо ради усвајања докумената. После тога ћемо спровести процедуру регистрације.

А онда нас чека дуго путовање...

А сад, одох да погледам утакмицу - поздрав свима!
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 24, 08, 2017, 21:24:38 posle podne
Kolega LSI ovu adresu isint@sezampro.rs kod mene neće da primi

Тангабраво, нисте били пажљиви - прво слово није "И" већ "Л": lsint@sezampro.rs
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: MiletaStamat 24, 08, 2017, 22:25:52 posle podne
Samo da se nešto krene i radi. Ako samo gledamo sa strane i komentarišemo neće biti promena. Sad čekamo zainteresovane a trebalo bi svi koji imaju čamce da su zainteresovani, ne mogu ništa da izgube, a možda dobiju bar nešto korisno.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: MiletaStamat 27, 08, 2017, 08:34:49 pre podne
Da ne zaboravimo ovu temu, Laza čeka Vaše poruke u mailu:   lsint@sezampro.rs  Tako iskoristite malo slobodnog vremena i pošaljite svoje podatke, sugestije i mišljenja.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: tangabravo 29, 08, 2017, 22:19:22 posle podne
Aman narode neće da mi primi ovu adresu isint@sezsmpro
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: tangabravo 29, 08, 2017, 22:20:29 posle podne
Zaboravih rs
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 29, 08, 2017, 22:31:16 posle podne
Ево још једном:

lsint@sezampro.rs
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: MiletaStamat 30, 08, 2017, 07:58:45 pre podne
Ako neće da prihvati, laza je evo postavio ponovo, uzmite jednostavno copi-paste, tako je u orginalu prenesete kod sebe.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: zankiki 30, 08, 2017, 10:15:58 pre podne
Prvo slovo nije i nego L
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: MiletaStamat 10, 09, 2017, 21:33:51 posle podne
Ljudi šta ste se ućutali, Niko da se javi oko ove teme. Ajde, kaže Laza, treba nekoliko dobrovoljaca, da se jave i upišu se kao osnivači udruženja. Po zakonu treba minimum troje, plus Laza direktor.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: BataVoja 11, 09, 2017, 12:41:06 posle podne
Pa ja sam dobio utisak da će Laza da nam javi koliko je ljudi poslalo mail o zainteresovanosti, gde bi bilo sedište Udruženja itd.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 11, 09, 2017, 13:24:12 posle podne
БатаВоји и осталима,

Договор је био да не оптерећујемо форум причом око организације удружења. Раније у теми сам дао своју имејл адресу и сви који су били заинтересовани за учешће у томе могли су да ми се јаве.

Неки су се и јавили.

Тренутно, ситуација је следећа:


У преписци је учествовало укупно нас 12.


•   Име удружења: Удружење наутичара „Моја лађа“
        За ово име изјаснило се 9 од 12.

•   Да удружење има Скуптшину, Управни одбор и овлашћено лице изјаснио се 1 од 12.
•   Да удружење има само Скупштину и овлашћено лице изјаснило се нас 7 од 12.

•   За назив функције овлашћеног лица – председник удружења изјаснило се нас 7 од 12.
•   До сада нико није био против мог предлога да ја будем овлашћено лице удружења, а потврдили сагласност 7 од 12.
•   За осниваче удружења имамо само једну пријаву. Потребна су најмање још два!

Што се тиче чланарине, било је предлога да она буде 1 евро месечно, било је предлога да буде 20 евра годишње; пар људи је исказало спремност да својим донацијама подрже оснивање и каснији рад.
Предложио сам да у тренутку оснивања свако да по 12 евра и то би требало да покрије трошкове регистрације и завршног рачуна. О чланарини за следећу годину и о свему осталом, договорићемо се кад оснујемо удружење.

Наравно, чланарину ћемо плаћати у динарској противвредности, а како нам привреда јача и курс евра пада, можда ћемо чланарину морати и да подигнемо јер с курсом не падају и таксе које треба држави платити.

Неолико људи је понудило своју помоћ у изради веб-презентације, и других видова ИТ подршке. Човек је понудио да подели с нама своја сазнања о организацији регистрације у Канади... Било је више занимљивих предлога, тако да се надам да ћемо се у наредних десетак дана скупити на неком лепом месту где ћемо уз пиће формално организовати оснивачку скупштину на којој ћемо усвојити одлуке о оснивању и статут, а иза тога ћемо спровести поступак регистрације.

И ма како се све ово чини да иде споро и тешко, тек ће бити тешко оно што треба да уследи.
На оснивачкој скупштини ћемо усвојити циљеве удружења а онда ћемо се конкретно договорити ко шта може да уради па ћемо после анализирати ефекте и видети шта иде добро, шта треба мењати...


Ето, тако стоје ствари на дан 11.09.2017. и 13:00.

Ех, да, заборавио сам да напишем, па ево да додам - предложио сам да, ако ја будем председник, да седиште буде регистровано у Беогаду, у Земуну, јер би мени тако било лакше да обављам оно што ће бити мој део посла у вези пореске управе, банке и сл.


Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Arsa 11, 09, 2017, 14:44:58 posle podne
Lazo, ovo računaj kao meil. :)
Nemam ništa protiv udruženja. Ranije smo dva puta neuspešno to pokušavali. Lično osim moralne podrške nikakve druge obaveze ne bih prihvatao. Slažem se da se udruženje zove "Moja Lađa", da ti budeš ovlašćeno lice (predsednik), slažem se za članarinu od 20 e godišnje. Pozdrav, Arsa.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: Arsa 11, 09, 2017, 15:00:08 posle podne
Lazo, ovo računaj kao meil. :)
Nemam ništa protiv udruženja. Ranije smo dva puta neuspešno to pokušavali. Lično osim moralne podrške nikakve druge obaveze ne bih prihvatao. Slažem se da se udruženje zove "Moja Lađa", da ti budeš ovlašćeno lice (predsednik), slažem se za članarinu od 20 e godišnje. Pozdrav, Arsa.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: BataVoja 12, 09, 2017, 10:13:38 pre podne
Podržavam:
- da se udruženje zove "Moja Lađa"
- da Udruženje ima Skupštinu i ovlašćeno lice
- naziv funkcije - predsednik udruženja
- da predsednik bude Laza
- da osnivanje bude 12eur a kasnije 20eura godišnje
- da sedište bude u Zemunu

Pozdrav
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 12, 09, 2017, 10:55:21 pre podne
БатаВојо и Арсо,

Немојте замерити, али негде сам, некако, изгубио ваше податке - молим вас да ми на мејл пошаљете ваше податке (име, презиме, адреса, имејл, контакт телефон) да бих то унео у своју листу.

И хвала обојици на подршци.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: BataVoja 13, 09, 2017, 12:56:59 posle podne
БатаВојо и Арсо,

Немојте замерити, али негде сам, некако, изгубио ваше податке - молим вас да ми на мејл пошаљете ваше податке (име, презиме, адреса, имејл, контакт телефон) да бих то унео у своју листу.

И хвала обојици на подршци.

Poslao sam ponovo mail od 25.08.2017.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: tangabravo 13, 09, 2017, 22:41:46 posle podne
Prešlo me što je veliko l kao i zato sva zbrka. Nadam se da sam računat za glas
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 21, 09, 2017, 12:36:29 posle podne
Дозволите да вас све обавестим да смо ових дана разменили више мејлова и да смо на корак до оснивања Удружења наутичарра.

До сад смо се договорили да ће се Удружење звати "Удружење наутичара Моја лађа".
Оснивачи ће фомално-правно бити наши пријатељи: Милета Стаматовић, Зоран Тичић и Марко Ватраљев.
Удружење ће од органа управљања имати Скупштину и председника удружења док не буде имало више од 50 ргистрованих чланова.
Овлашћењно лице за заступање и представљање Удружења биће председник удружења - предлог је да то будем ја, Лазар Станојевић.
У предложеним документима који ће бити усвојени на оснивачкој седници дефинисани су циљеви и активности удружења који ће одређивати рад удружења.

Оснивачка скупштина, на иницијативу 15 наутичара, одржаће се у ресторану марине "4. јули" у суботу, 23.09.2017. с почетком у 10 сати.
Састанак је отвореног типа па тако могу присуствовати и учествовати у раду и они који нису учествовали у размени мишљења у протеклих месец дана.
 
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: MiletaStamat 21, 09, 2017, 14:34:54 posle podne
Vidimo se u subotu!
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 23, 09, 2017, 14:36:54 posle podne
Данас је одржана Однивачка скупштина Удружења наутичара "Моја лађа".

Састанку је од петнаест присуствовало осам чланова оснивачког одбора, а још шест је пре састанка доставило своја мишљења и прихватило текстове Оснивачког акта и Статута који су свима били достављени благовремено.

На састанку који је трајао мало дуже од сат и по, усвојени су акти Удружења, и донете су одлуке о формирању органа Удружења (Скупштина и председник), изабран је председник, донета је одлука о висини чланарине за 2017. годину и договорене су активности које треба спровести у поступку регистрације Удружења.

О дешавањима која ће уследити, бићете благовремено обавештени.

Сад је важно да сви размислимо и да у циљу остваривања прокламованих циљева ради којих је Удружење формирано изаберемо активност којима ћемо почети свој рад. О конкретним активностима догворићемо се на неком од наредних састанака.

Сви предлози су добродошли, посебно ако је подносилац спреман да се и лично ангажује у реализацији предлога.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: DuleN 23, 09, 2017, 14:39:08 posle podne
Neka je sa srecom !!!
 114 114 114
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: tangabravo 23, 09, 2017, 21:13:53 posle podne
Mašala , mašala harm
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: MiletaStamat 23, 09, 2017, 22:00:08 posle podne
Važno da smo krenuli sa početka ove priče. Uz raspoloženo članstvo i ozbiljnost biće tu i nekih rezultata. Sad da Laza obavi zakonske formalnosti oko registracije u nadležnim ustanovama, pa da se svi lepo učlanite u udruženje da stvorimo jednu ozbiljnu grupu ljudi čiji će se zahtevi, predlozi i ideje poštovati i pretvarati u realnost na terenu i zakonskim aktima.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 12, 10, 2017, 13:21:26 posle podne
Данас, 12.10.2017. предата је пријава за регистрацију Удружења наутичара "Моја лађа".

Решење о регистрацији очекује се средином следеће недеље, што значи да бисмо до краја следеће недеље могли отворити жиро рачун у изабраној банци.

Тиме би посао оснивања и регистрације био завршен и постаћемо регистровано правно лице основано у складу са законом о удружењима грађана.

По отварању рачуна, закључићемо уговор с књиговодственом агенцијом и тада ћу у наставку ове теме објавити инструкцију за уплату чланарине. Тад ћу овде дати и податке о нашем сајту и имејл адреси.

Информације о активностима удгружења биће на нашем сајту, а преко имејл адресе моћи ћете да достављате своја питања и предлоге.

Сад већ можемо да почнемо да размишљамо шта желимо да нам буде прва активност (или прве активности!) и да видимо ко и како ће их спровести.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: MiletaStamat 12, 10, 2017, 19:03:14 posle podne
Neka nam je sa srećom.
Ja bih prvo da se organizujemo i radimo na popularisanju udruženja, da animiramo ljubitelje nautike da se učlane. Što nas bude više delovaćemo ozbiljnije, a iz većine rodiće se i više kvalitetnih ideja. Sad kako ćemo to uraditi, na nama je da se dogovorimo. Mislim da je Zox predložio da se urade neki flajeri gde bi se u  kratkim crtama objsnili ciljevi udruženja, način učlanjenja i sl. Na taj način bi se ljudi po marinama i šire upoznali sa time da postojimo, čime  se uduženje bavi, Važno je da shvate da je udruženje osnovano u interesu nautike i nautičaara.
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: tangabravo 12, 10, 2017, 23:55:22 posle podne
MAŠALA , MAŠALA pu pu pu , ne bilo mu uroka
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: DuleN 13, 10, 2017, 09:48:50 pre podne
Nek je sa srecom !!!
Nadam se da ce se ovo udruzenje pamtiti po dobrim delima !
Naslov: Odg: RESTART - Udruzenje Gradjana Moja Ladja
Poruka od: LSI 13, 10, 2017, 10:48:56 pre podne
Милета сматра да треба што пре да омасовимо удружење, да нас буде што више.
Ја удружење видим мало другачије. Удружење треба нешто да понуди људима, па ће нам се радије придружити.

У овом тренутку у Србији постоји неколико удружења наутичара и постоје неке организације о којима и нисмо чули (таква је Групација за наутичку привреду и туризам НАТУС, при Привредној комори Србије) - треба да их известимо о свом постојању; треба да се упознамо с тим шта они раде, шта су постигли, шта им је био проблем, да бисмо можда неке ствари урадили другачије и боље.

Мислим да, за почетак, треба да прођемо кроз регулативу која постоји у нашој земљи. Треба да пронађемо све законе, уредбе, упутства и правилнике који се баве наутиком, при чему подразумевам све прописе који се примењују приликом регистрације, код издавања дозвола за управљаче чамцима, дозвола за риболов.

Треба да сагледамо шта се и како спроводи у нашим капетанијама.
Па кад видимо разлике, да видимо зашто, откуд разлике.

Треба да видимо како су неке ствари регулисане у неким другим државама, па да видимо шта је за нас корисније и шта би се могло применити.

Тек кад добијемо такав увид, моћи ћемо да се обратимо државним органима с неким нашим предлозима, а онда ћемо видети како даље.
Уколико понудимо држави сарадњу у циљу унапређења ситуације, можда ће нас прихватити као саговорника и сарадника. То видим као наш примарни задатак.

Ако то успемо и кад људима покажемо да су нас препознали као представнике групе заинтересованих за побољшање ситуације, тад ће људи имати разлог да нам се придруже, да плате чланарину и тад ће се појавити они који могу и да помогну у тим заједничким напорима.

И док будемо радили на тим стварима, обавештаваћемо путем сајта и форума о активностима које су у току - то је оно одакле се моје виђење поклапа с Милетиним. Таква промоција ће дати резулате, то ће довести нове чланове - сараднике, а не посматраче и критичаре.