Moja Ladja

Nautika opšta... => Nautičke reportaže => Temu započeo: LSI 26, 06, 2014, 12:24:39 posle podne

Naslov: Ginci - Makedonija
Poruka od: LSI 26, 06, 2014, 12:24:39 posle podne
U poslednje vreme opet sam malo šarao putevima Europe i našeg Balkana.
Evo kratkog zapisa iz Makedonije.

U ponedeljak, 23. juna oko četiri ujutro krenuo sam na put da bih već oko deset bio na aerodromu u blizini Skoplja. I taj aerodrom kao i većina drugih objekata od značaja u Makedoniji nosi ime Aleksandra Makedonskog. Tu sam pokupio par kolega iz Nemačke, direktorku poslova te firme za Istočnu Evropu i šefa tehničke podrške. Posle oko sat vožnje stigli smo u Krivu Palanku, do fabrike u kojoj se od naših sirovina proizvode lopte - znate one plastične, u svim duginim bojama, sa slikama junaka iz filmova i stripova, svih mogućih veličina.

Poslovni razgovore su zaokruženi nešto pre pola pet i trebalo je krenuti put Skoplja. Tada su nas domaćini pozvali na ručak na jedno mesto koje me je svojim izgledom i lepotom prijatno iznenadilo i zato i pišem ove redove.

Na oko 42 km od mesta na kojem se od autoputa odvaja put od Kumanova ka Krivoj Palanci i dalje ka istoku, ka Bugarskoj, ka prelazu ispod Ćustendila i Pernika, a na oko 84 km od Skoplja, nalazi se pravi mali, prilično skriveni raj za odmor.
U naselju Ginovci, koje čini ne velika grupa kuća sa obe strane puta, skreće se na lokalni putić, asfaltiran ali širok tek za širinu jednog vozila i nakon nešto više od jednog kilometra stiže se do prave oaze.

Na mestu gde je nekada, pre privatizacije, postojao rudnik bentonita, novi vlasnik je rupetine iskopane tokom godina, uredio, napunio vodom, izgradio okolo restorane i napravio mali zoo-vrt. Upravo je u toku izgradnja bungalova za prenoćište.

Jezero, dugo oko 200 m i široko oko 50-tak metara okruženo je vrbama i brezama. Po jezeru plivaju labudovi, a jezero je poribljeno i video sam veliki broj lepih porcijaša šarana. Dozvoljeno je pecanje i što upecate može vam biti pripremljeno za obrok.

A hrana i piće - već kako je u Makedoniji od uvek i bilo: obilno i ukusno! I ne mnogo skupo. Na priloženim slikama videćete kako to izgleda i koliko košta.

Možda neko, ko krene na odmor ove ili sledeće godine, a reši da predje preko Prohora Pčinjskog (odatle putem na istok ka Bugarskoj ima manje od 30 km) ili jednostavno mu malo više od pola sata vožnje ne predstavlja problem, može da se odmori od duge vožnje na zaista prelepom mestu.

Evo i fotografija (napomena: za one koji su zaboravili, 1 EUR je 60 makedonskih denara, tek koliko da lakše izračunate koliko šta košta):