Moja Ladja

E, ovako treba... => Brodogradnja => Metalni čamci => Temu započeo: Stufy 22, 03, 2012, 17:45:53 posle podne

Naslov: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 22, 03, 2012, 17:45:53 posle podne
Pozdrav, trenutno sam u fazi pravljenja planova za izgradnju metalnog camca pa bih podelio sa vama svoja razmisljanja i pitao vas pitanja u vezi nekih nedoumica. Odlucio sam se za metalnu varijantu jer imam i gumeni i plasticni i svaki ima svoje mane i prednosti. Pre desetak godina je moj otac imao becku siklju koju su nam ukrali i od svih camaca koje smo imali do sada ona se nekako pokazala kao "najisplativija" varijanta za nase namene. Treba mi camac na kome mogu sam da majstorisem, varim, farbam, i da je otvojenog tipa da bi moj pas mogao da utrci u njega. Stavise verovatno bih se zadrzao na gliserskom koritu da ne zelim da pas ide stalno samnom, on ima 40kg pa ga je tesko ubacivati stalno preko palube.

A sada o onome sto imam u planu.
Duzine 6 m odnosno malo manje, jer se radi od 3 ploce duzine 2m pa kada se prednja savije izgubice se koji cm.
Sirina ce najsira na prednjem delu kod pocetka vodene linije biti 1.25m koliko ploca dozvoljava. Odlucio sam se za ovu sirinu jer mi znaci siri camac (stabilniji) za pecanje iz istog razloga idem na cisto tabanasko korito. Odaprednje komore ka zrcalu planiram postepeno suzavanje na 1.20m camac ne bi "vukao vodu" u deplasmanskom rezimu. Sirina na zrcalu mi treba i zbog tezine od oko 50kg koliko ce biti tezak motor, a ko zna mozda stavim i 45KS mada sumnjam.
Egije planiram da budu od flaha 5x30mm na svakih 50 ili 40cm, takodje planiram da ih sve povezem ili cevi ili flahom na visino od oko 40cm da bih izmedju njih mogao da "setam" klupu i da daju camcu dodatnu cvrstinu. Sa spojlne strane bi isao valobran od cevi, jos nisam odlucio kog precnika.
Ispred prednje komore bi bila komora za stvari dubine malo nize od komore i sirine 50cm.
Na krmi bi bile dve komore za sedenje za koje jos nisam odredio dimenzije ali verovatno 30x50x40cm, tako da izmedju njih ostaje 60 cm prostora.
Camac se radi od 2mm lima i nema svanc na krmi, a na pod camca sa donje strane celom duzinom se vare 3 "vodjice" od flaha 20x9mm zbog drzanja pravaca i dodatnog ukrucenja, razmak izmedju spoljne dve ce biti 100cm ili uze (ne bih isao sire jer su mi valjci na prikolici sirine 105cm)
Camac se boji osnovnom nitro bojom u 2-3 sloja, do vodene linije spolja i iznutra balastinom, emajl lakom u SMB boji ili "slonova kost" iznutra skroz a spolja do balastina, a preko balastina antialgin.

Pitanja:
Da li da zrcalo bude pod 90 stepeni u odnosu na dno ili pod uglom zbog trima?
Kako najbolje raditi talasnjecu? Estetski mi se vise svidja cev ali da li je kutijast profil bolji?
Hladno valjani ili toplo valjani lim?
Da li brusiti varove? Ili ce to uticati znatno na cvrstinu? Varove lima radi atestirani varioc u CO2 zastiti duplim varom sa obe strane osim u slucaju komora.
Posto se dno i bokovi rade iz segmenata 2x1.25m da li da se egija vari na var ploca ili ne?

Sigurno cu se setiti jos nekog pitanja u medjuvremenu. Inace camac ce krenuti da se radi za oko 7 dana, radi ga majstor Mileta iz okoline Zrenjenina. Covek radi po planu koji mu ja donesem i kako se dogovorimo.

Ako pored odgovora na pitanja imate bilo kakve sugestije vezano za bilo sta, varenje, lim, dimenzije, boju, rado bih ih cuo jer ovo je prvi put da pravim metalni camac po dimenzijama i svaki je savet dragocen.

Unapred hvala na odgovorima i nadam se da sam bio dovoljno precizan u pitanjima koje sam postavio i nadam se da ce ova tema koristiti i u buducnosti nekome ko zeli da pravi camamc bez svanca na krmi.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: bugi 22, 03, 2012, 18:11:28 posle podne
Zrcalo koiko ja znam ide pod uglom (mislim 11 stepeni)...visina zrcala odredjuje duzinu cizme na motoru
Talasnjaca mi je najlepsa od cevi koja se isece po duzini na pola pa se sve vari punim varom (i to verovatno dodatno kosta)
Lim se uzima obicno najjeftiniji  sajkaca
Posto ti camac ne ide na izlozbu a radi ga atestirani varioc mislim da varove ne treba dirati osim ako je ponegde ruzan tj malo vise zice naliveno. Eventualno na mestima gde sedis da te ne zulja i bas tamo gde bode oci (mada je meni dobar var melem za oci)
Estecki je lepse kad se varovi na podu ne vide ali pitanje je hoce li ti se uklopiti raspored egija da bas poklopis varove (kad stavis patos nece nista da se vidi)
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: IKA 22, 03, 2012, 18:26:25 posle podne
Smoje strane samo upozorenje da ne koristiš nitro lak.
čamac radiš sad i ko zna kad.Ali da bi izbegao probleme koje imaju svi oni koji bi da uštede neki minimalni iznos tokom gradnje , a zatim svake godiner muku muče sa šmirglanjem , brušenjem , farbanjem,iznađi nešto malo više sredstava za epoksi osnovnu, i poliuretan lak.KG tih farbi se kreće oko 1400-1500din.Ali ni nitro lak nije jeftin.Netreba ti 20 kola pa da te to odvrati od kupovine kvalitetne zaštite.
Ušteda ovog momenta od 5-6000 din može da se pokaže kao bačene pare već sledeće sezone.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 22, 03, 2012, 20:47:12 posle podne
Pozdrav Bugi,
zrcalo je odmereno i bice visine 42-3 cm, je noga ovog Chryslera od "stipaljke" do kavitac clapione ploce je 44cm.
Hmm ovo za cev mi se svidja kao zamisao, bas cu da potrazim malo slike takvog rada, hvala  clap Sto se vara tice mislio sam na brusenje sa donje strane zbog otpora (moja greska nisam precizirao), a egije sam mislio na var zbog neke cvrstine a ne estetike, sad da li to lima smisla? Posto ako su na 50 ili 40 cm mogu tako da uklopim.

Pozdrav Ika,
Imao sam bas lose iskustvo pretprosle godine pri farbanju drugarovog camca sa epoxi osnovnom, a bas smo se potrudili da pripremimo camac. Mozda je bilo samo do te kante ali ono se ljustilo ove godine kao da smo je na rdju naneli. Razmisljao sam o PU lak jer mi se dobro pokazao na plasticnom camcu ali nemaju ovu boju za koju sam zapeo :) U svakom slucaju zelim da odradim camac kako treba i izdvojicu pare za to. Da li imas iskustva sa balastinom?
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: IKA 22, 03, 2012, 20:55:46 posle podne
Do sada sam koristio Zorkin epoksi osnovni(feropoks) kao prvi sloj zaštite( dva sloja) zatim balastin, za podvodni deo.Apsolutno sam bio zadovoljan rezultatima.Međutim ove godine sam odlučio da isprobam Piturin epoksal, osnovni,čisto da bih proverio tvrdnje o njihovom kvalitetu.
Kada se epoksi osnovni ljušti kao papir,pre je greška u neodgovarajućoj pripremi.Ja nisam čuo mnogo žalbi na zorkin feropoks.Da je falična pojedinačna konzerva, verujem da je moguće,pogotovo ako je rok upotrebe istekao
A balastin je definitivno kvalitetan premaz.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: broker975fx 22, 03, 2012, 23:15:31 posle podne
A da nisi koristio ne odgovarajući razređivač?
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 22, 03, 2012, 23:40:23 posle podne
Sto se tice pripreme, radili smo svasta. Prvo onom tecnoscu za skidanje farbe koja "nabubri" farbu, ali su delovi farbe i dalje ostali. Naime ta tecnost je skinula poslednji sloj farbe ali je prethodni vlasnik imao na camcu jos makar tri sloja nepoznate farbe ispod koju ta tecnost nije ostetila. Zatim smo probali zicanom cetkomna brusilici i busilici, bez mnogo uspeha i jako sporo. Zatim nekom naboranom smirglom koja se kaci na brusilicu, ovo je funkcionisalo 10minuta dok se smirgla ne napuni. Isfrustrirani svim ovim smo uzeli dve brusilice sa brusnim kamenom i obrusili svu rdju do cistog metala sto je trjalo djavo i po, a pri tome smo se trudili da sto manje skinemo lim. Zatim antirost, pa on izbrisan i onda epoksi osnovna. Tako smo radili. I nanosili farbu posle valjkom. 
I bas zbog celog ovog iskustva zelim da na svom camcu odradim sve kako treba. Pogotovu zato sto kada smo ogulili sve do lima videlo se koliko je rdja nagrizla lim i ostavila trajne posledice u vidu rupica u njemu.
@ IKA i tako zasticen camac, epoksi osnovna, pa balastin a iznad vodene linije poliuretenski lak, koliko ti je trajao?
@broker975fx Razredjivac uzeli u farbari Roma u Zemunu zajedno sa farbom ako se ne varam ali je davno bilo da bih se setio kako je izgledao.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: broker975fx 23, 03, 2012, 21:07:45 posle podne
Epoksi osnovni ima svoj razredjivac i isti taj se koristi i za Epoksi Katran ili Balastin, PU lak ima svoj, antialgin svoj. Moguće da ti je prodavac dao pogrešan razređivač pa je zbog toga ispalo tako. Sličnu stvar sam video na jednom čamcu gde je lik mešao PU lak i nitro da bi mu brže sušio
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 23, 03, 2012, 22:37:05 posle podne
Ne mogu da tvrdim da tu nije doslo do greske jer se ne secam pakovanja... Mozda je to u pitanju.  Razmislicu jos o tome svemu posto bih da odlozim brusenje i ponovno farbanje sto je vise moguce. Sa druge strane uzimam metalni camac bas da ga ne bih stedeo kao plasticni tako da ce u svakom slucaju biti farbanja s kraja godine jer ce biti i guljenja tokom godine, samo mi je bitno da ne krene neka strasna korozija i da ga uniisti. Cuo sam razne price o tom balastinu kao o neprevazidjenoj farbi, zvao sam i Metal Miks gde su mi rekli da ga oni nanose na nitro osnovu a za njihove camce i zastitu sam opet cuo samo reci hvale.
I mala digresija. Koristio sam PU lak (zorkin beli) na gliseru bez razredjivaca i nanosio valjkom i jako sam zadovoljan rezultatom. Ostecenja na njemu su nastala samo od kamenovanja od strane nekih razularenih narkomana i kada su mi odsekli vez zbog 20m kanapa pa se camac udarao celu noc po kosavi o ponton. Od normalnog koriscenja i sitnih udaraca nista. I ne puca kada se savija, test sam uradio na parcetu pleksiglasa koji i dan danas mogu da savijem bez pucanja laka. Znaci za PU lak od mene samo  thumbup

Ali farba ce doci tek na kraju, da li neko ima sugestija oko izgradnje, posto bi to trebalo da krene uskoro?
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 30, 03, 2012, 22:22:43 posle podne
Danas sam bio u Elemiru kod majstora i dao mu nacrte i dogovorili se oko izgradnje.
Bice nekih izmena...
Poslusacu vas i camac cu raditi u epoxi osnovnoj, tako da ga od majstora dobijam u metalu sa nitro zastitom samo u unutrasnjosti komora aja nanosim epoxi i pazimna razredjivac i datum. Ostavice mi i po jednu svecu u komori da izgori kiseonik dok zavaruje komru.
Ugao od 11 stepeni ce biti na zrcalu po Bugijevoj sugestiji.  Takodje ce biti izvarene matice na zrcalo gde cu da usrafim anodu od magnezijuma (modifikovanu bojlersku). Rebra na oko 40 cm sva iznutra spojena cevi od cola za vezivanje i da po njima setam klupu. Talasnjaca ce biti od kutije jer mi se ipak dopala vise od isecene cevi.  "Vodjice" po dnu ce ipak biti 4 a ne 3.

Novac uplacujem u ponedeljak a camac krece u izradu u utorak, tako da ako neko ima sugestija neka progovori sada ili neka zauvek cuti  56568  tamburanje Salu na stranu svaka sugestija mi znaci, najbolje dok ne krene izgradnja  jh

Jos jednom hvala vam na dosadasnjim savetima.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: IKA 30, 03, 2012, 22:31:53 posle podne
Ajd dok nebude kasno , pojasni te vođice po dnu.
Ako misliš na takozvane peskuše ili ; peskare, kako ih ko zove koje stavljaju sa donje strane tabana onda je moja preporuka min.5*30 još bolje 6*30.Ujedno su takve vođice i dodatno ojačanje samog tabana.
Kao svetao primer pogledaj link
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,4168.msg107797.html#msg107797 (http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,4168.msg107797.html#msg107797)
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 30, 03, 2012, 22:55:51 posle podne
Bas ovako! Cak sam sliku koju je Budens72 postavio gde je camac obrnut naopacke i gde se vide te peskare ili peskuse odstampao i odneo majstoru samo sto sam produzio srednje dve 10 cm od vrha pramaca jer ce camac biti prednjim delom vezan na ponton (gumu) pa da i tu stite od udaraca. Flah koji bi trebao da ide je 20mm x 9mm ali mi majstor rece da se teze nalazi i ako ne nadje da ce staviti najdeblji koji nadje ali nikako ispod 5mm debljine. A sa 4 sam se odlucio jer su cvrsce od 3 a i mislim da je bolji dotok vode do elise ako nema centralne.  sha

Sada sam video sta si napisao u ovoj temi gore pa cu i ja da nabavim kilo alu gita  thumbup Video sam da se to gituje ali nisam znao koji git se korisiti.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: IKA 31, 03, 2012, 00:00:45 pre podne
Ja sam pogrešno protumačio tvoj tekst.Ti si mislio na 4 komada,dok sam ja mislio da se to odnosi na debljinu.
Dakle tu se slažemo,što deblji flah,jeste ga teško naći ali i 6-7 mm će odraditi posao. Pa nek je sa srećom clap
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 31, 03, 2012, 00:14:29 pre podne
Hvala. Ako sve bude islo po planu bice gotov za dve nedelje najvise. A onda na farbanje, drvenarija, pa buc u vodu.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 05, 04, 2012, 11:39:09 pre podne
@ Ika Javljao mi se majstor juce. Nabavuo je peskare 9x20mm  clap Tako da ce to biti po mom misljenju odlicno dodatno ucvrscenje po dnu i zastita od udaraca.

Takodje danas sam doneo i boje. Odlucio sam se za Pituru, i kupio boje po savetu njihovog tehnologa. Brodoprimer K-EPO sivi u dve ruke, Brodoluks K-EPP za podvodni deo i Top PUR za nadvodni deo. Boja nadvodnog dela je "bez", kao boja pustinjskih vojnih uniformi.

A evo i slike boja i razredjivaca koji ce se koristiti.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: ПЕЦОВ 05, 04, 2012, 15:43:57 posle podne
koliko te je izasao ovaj set
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 05, 04, 2012, 16:02:53 posle podne
Sve sa slike je izaslo 11.580 dinara.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 05, 04, 2012, 17:47:02 posle podne
Takodje je stiglo i drvo. Odlucio sam se za "bankerai" iz Uradi Sam, zbog pozitivnih iskustava medju kolegama, sto virtualnim sto upoznatim. Pod ce biti 90 cm sirok, a 300 cm dugacak. Ovako ostaje po 15 cm sa svake strane za praznjenje i ciscenje rupe izmedju egija, i po 15 cm napred i nazad. Takodje se drvetom oblazu zadnje komore sa gornje strane i prednje spremiste dobija pokrivku na poklopcu. Sve u svemu materijal je spreman (osim srafova) samo se jos camac ceka  yg Sto se tice daski odlucio sam se za siru verziju od 140 mm (pise u Uradi Sam 145 ali je to laz i prevara) i duzine 150 cm posto tako imam najmanje otpada, uze daske 9 x 180cm se koriste za pravljenje "rostilja" ispod poda. Daske na komorama i poklopcu se srafe direktno na ofarban lim.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: ПЕЦОВ 05, 04, 2012, 18:26:22 posle podne
nemoj direkno za komoru.probusices je a onda gubi smisao.bolje stavi neke nosace,npr od flaha,pa srafi za njih
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 05, 04, 2012, 19:25:52 posle podne
Da da. Nisam ni mislio da busim komoru, mislim da mi onda ne bi dali atest vec tamburanje Majstor vari dva flaha visine 2 cm debljine 3mm pod 90 stepeni u odnosu na gornju stranu komore. Izmedju njih dolaze daske busi se rupa kroz flah i dasku i tu ide sraf a pre njega plasticna podloska.  Tako nema srafova sa gornje strane daske i daska lezi celom povrsinom na komori i usrafljena je bocno sa dva srafa sa obe strane pa se nadam da se nece kriviti. Daske su debela 21 mm pa ce one biti "starije" od vrha flaha.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Duk@ 07, 04, 2012, 10:17:59 pre podne
Ako nije tajna koliko ce kostati izrada ovakvog camca ( ruke i materijal). I mene ovaj problem muci ovih dana ali se jos razmisljam sta uraditi.  sha
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 07, 04, 2012, 12:54:59 posle podne
Nije tajna  jh Camac u metalu (materijal i majstorov rad) je 450 eura (u to je bila i ukljucena nitro osnovna ali sam ipak odbio pa sa njom ide samo unutrasnjost komora), Piturine boje su jos 100, i pod ako se radi od bankeraja je jos 120. Ja pravim pod, bojim camac i eventualno dovarujem neke sitnice koje su jos u razmatranju tako da tu ne placam majstora ali ne znam bas najbolje da varim pa to radi majstor. Znaci izadje 670 eura camac sa dobrim podom i dobrim bojama + jos razne sitnice, prevoz od majstora itd izadje nesto preko 700 evra. Ako zelite sami da varite mislim da izadje oko 70 eura manje nego da radi majstor koji radi meni. Ja nisam nasao bolji odnos cene i kvaliteta ni za jednu od opcija (majstor koji hoce da uradi sve sto zahtevam i da sam video kako radi camce, boje koje ce trajati, drvo za camac koje nema odrzavanje). Meni je zelja bila da napravim camac koji ce da traje bez skorog ulaganja i sto manje odrzavanja a da je metalni, ali ako se radi od camovine pod i koriste jeftinije boje (uljana, nitro) startna cena bi bila niza ali su me svi savetovali da je bolje uloziti malo vise u startu. Ako sam dobro izracunao ta jeftinija varjanta bi me izasla nekih 120 evrica manje (usteda na boji i drvetu) ali se nadam da sam sa ovom skupljom miran makar naredne 3 godine , sto je 40 eura godisnje sto i nije neka cifra plus antialgin koji bih svakako morao da obnavljam  Mozda se i svede na isto ako se farba svake godine i svake druge menjaju daske u ovoj "jeftinijoj" varjanti u odnosu na ovu koju sam izabrao ali naravno manje rada  thumbup

Ako sam nesto preskocio slobodno pitajte.

 
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: tule 07, 04, 2012, 22:28:45 posle podne
Bankeraj bi svakako trebalo fiksirati kao 'bunt' stegama ili jakom zicom kako bi se izbeglo krivljenje koje neminovno sledi
tokom susenja makar i samo nekoliko dana. Ukoliko bi se izmedju pojedinih komada postavljale letvice iste debljine
(kao kod originalnog bunta koji stize u Sam) tada bi se istovremeno dobilo pravilno susenje svakog komada uz zadrzavanje
njegove pravilne forme. Inace, odlicno upija (zagrejano) laneno ulje ako se odlucis za tu vrstu impregnacije.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Pingvin44 07, 04, 2012, 23:01:16 posle podne
Nikakva impregnacija niti mazanje ti za te daske nije potrebna. 6 godina mi je na camcu pod od bas te daske i nista nijednom komadu ne fali. A non stop je na suncu, kisi, snegu i svemu ostalom.
Ako ti je camac tipa smederevac, nemoj da pravis istu gresku kao ja. Samo sredinu fiksiraj kako god a krajnje daske ostavi slobodne. Meni za 6 godina nije zafalila nijedna daska sa camca a nema gde ga nisam ostavljao.
Ostavi krajnje daske slobodne da bi mogao lakse da vadis vodu iz njega.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 07, 04, 2012, 23:48:21 posle podne
A sta cu dobiti sa lanenovim uljem u odnosu na varjantu bez ikakvog premaza ili ulja? Posto sam citao da ne treba ni sa cim da se maze ali ako je bolje sa lanenim uljem....
I sta je to bunt stega i kako si mislio zicom da vezujem? Ne razumem sta bih mogao zicom da vezem... Plan mi je da ispod dasaka ide po jedna poprecna na svakih 40 cm u koju se gornja daska srafi sa po dva inoks srafa tako da ce biti 3 oslonca celom sirinom svake daske. Mogu da ubacim i dodatne oslonce ali pise uputstvu od 40 do 50 cm razmaka izmedju oslonaca i 1 do 5 mm izmedju dasaka.
Poredjao sam ih tako da mogu da se jos malo prosuse i isprave ali kada se sve to utegne srafovima pa jos i za egije usrafi ima da se ispravi htelo ili ne :)
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 08, 04, 2012, 00:06:44 pre podne
@ Pingvin 44 Nisam video odgovor. Sto se vode tice mislio sam da ostavim sa svake strane po 15 cm za vadjenje i ciscenje. Takodje mi taj razmak daje mesto da uglavim stap, ali ako pod bude suvise uzak sa 90cm koje sam predvideo dodacu po jednu slobodnu sa svake srane i onda je skoro ceo pokriven itaman mogu da napravim i oslonce za njih od otpada od ovih kgk Hvala na savetu thumbup

Jos jedno pitanje. Koju ste stranu daske birali za gornju? Na slici ispod se vide dve moguce varijante, sa dubljom i plicom sarom. Mislim da ce plica biti laksa za odrzavanje jer ce se manje uvlaciti prljavstina, ali da li imate neka iskustva?
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: tule 08, 04, 2012, 00:42:54 pre podne
@ Stufy,

pa 'bunt' bi bio onaj nacin kako su daske originalno bile upakovane kad su isporucene Sam-u, na paleti utegnute plasticnom ili metalnom trakom.

kad sam napisao da ih ti utegnes zicom ili stegama da se nebi krivile tokom susenja dok ih ne postavis na planirano mesto i fiksiras zavrtnjevima,
mislio sam na ovo kao na slici

(http://img638.imageshack.us/img638/5417/bankerai1a.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/638/bankerai1a.jpg/)

mislim da je bolje da povrsina daske sa sitnijim zljebovima bude na gore

sto se tice impregnacije lanenim uljem dobio bi dve stvari, zastitu da daske ne upijaju vodu i ne dobiju one ruzne tamne fleke odnosno dobio bi
mnogo bolji izgled sa naglasenom strukturom drveta. Drugim recima, bile bi otpornije na uticaj vode. Ali, treba imati u vidu da u tom slucaju sledi
i lakiranje njihovih povrsina kao mehanicka zastita protiv prljavstine koja bi se lepila na uljni premaz ukoliko bi samo on ostao. Lakirana  povrsina
je sama po sebi klizava (na camcu i potencijalno opasna zbog proklizavanja) pa i o tome valja voditi racuna. U sustini vrsta i kvalitet povrsinske
obrade zavisi i od namene.  Razlika je da li camac sluzi samo za ribarenje ili i za uzivanje.

Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Pingvin44 08, 04, 2012, 00:49:14 pre podne
Mogu ti samo reci iz iskustva sa tim daskama od 6 godina kao sto ti vec napisah.
Prljavstina ce se navuci i na deblju i na plicu stranu. Tu nema leka.
Ja sam za 6 godina dva puta vadio ceo pod napolje i puskirao vodom.
Pomoglo je.
Za 6 godina nit su se ispravile niti iskrivile a nekoliko njih me pitalo kako su se pokazale i svima sam rekao isto sto i tebi sad. Daske su nenad*ebive.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 08, 04, 2012, 00:56:41 pre podne
Hvala vam obojici na savetima. Posto ne zelim da izgubim odliku neklizajuce povrsine i zelim da izbegnem lakiranja ostavicu daske kakve jesu i puskiracu ih jednom godisnje kada inace budem puskirao camac na kraju sezone a ako bude potrbe radice i cetka tokom sezone. Ovaj sistem sa stegama cu vec sutra da primenim, posto mi dve ove stege stoje u garazi.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 14, 04, 2012, 21:24:54 posle podne
Danas sam dovezao camac od majstora Milete  kgk kgk kgk kgk kgk   114 114 114 114
Slikano je mobilnim telefonom jer sam jutros zaboravio aparat tako da kvalitet slika nije neki...
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: LSI 14, 04, 2012, 21:53:49 posle podne
Srećno, Stufy!
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 14, 04, 2012, 22:02:36 posle podne
Hvala   jh
Evo jos par fotkica gde se vidi ponesto
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: kemppi 14, 04, 2012, 23:04:31 posle podne
@Stufy
Sto se tice farbanja Ika ti je dobre preporuke dao,Skoro smo sredjivali jedan camac koji sam pravio pre 7 godina,tacke korozije na njemu nije bilo,samo smo skinuli antialgin i namazali novi,drugar je kupio epoksi katran(balastin)da premazemo taban camca,ali nije bilo potrebe,jer je taban bio premazan pre dve godine i bio je u odlicnom stanju.Jos jedna stvar je jako bitna,ako mozes da ispeskiras camac pre farbanja,jer se epoksidna boja hemijski veze za celik,pa je najbolje prijanjanje boje posle peskiranja,cak i na mestima na kojima zagrebes camac, korozija se nece siriti tako brzo.Ja sve sto radim obavezno peskiram,jeste skuplje,ali dugorocno isplativo.
Sto se tice tvog camca,ne bi bilo lose kada bi malo cesce izvario ta rebra i rebrenice,ne moras bas po pravilima brodogradnje,ali to je jako slabo zavareno.Nije ti bas bajan ni spoj rebra i rebrenice,tako da ne bi bilo lose da i to majstor malo  ojaca nekim profilom,ipak to nece gurati T4,vec 20KS,a prilikom glisiranja su veca opterecenja,pogotovo na sredini camca.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 14, 04, 2012, 23:23:29 posle podne
Pozdrav i hvala na savetima.
Sto se peskiranja tice mislim da za to necu biti u stanju trenutno da izdvojim novac. Uzeo sam 3 litre odmascivaca i dve antirosta, da li ce to biti adekvatna zamena? Da li mogu da presmirglam camac i time dobijem bolju povrsinu za nanosenje epoxi boje?
Sto se rebara tice razmak medju njima je 41cm a sa donje strane camca su izvarena 4 flaha (peskuse) debela po 8 mmm u osnovi. Da li ste mislili da dodam "tacku" vara cesce nego sto je sada i da dodam manje parce flaha od rebra do rebrenice?

evo slike mada se ne vide najbolje 4 "peskuse" debljine 8mm u osnovi sa suzenjem na 5mm u vrhu.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: IKA 14, 04, 2012, 23:43:01 posle podne
Koliko se da videti sa slika,ovi spojevi rebara iliti ojačanja su u bukvalnom smislu heftovi.neki minimum bi trebalo da je 5cm dužina vara.Ovakvi heftovi imaju veliku verovatnoću pucanja pogotovo što će čamac pri većim brzinama imati znatne udare o površinu talasa.dakle preporuka je da se ti zavari produže bar još koji santimetar.
Kod farbanja, gde nemaš mogućnosti za peskiranje( nebitan razlog) problem pravi cunder,skrama koja bi morala da se odstrani.Bilo bi dobro makar tu skramu da izbrusiš i dođeš do lima .
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: IKA 14, 04, 2012, 23:50:00 posle podne
ovi delovi spoja su preslabi .Bilo bi dobro pojačati ih trouglastim umetcima.
Treba uzeti u obzir da ćeš ipak čamac voziti sa jačim motorom
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: kemppi 14, 04, 2012, 23:53:53 posle podne
Sta god da mu dodas dobro ce mu doci,obicno su varovi dugacki 50mm,a u cosak mu dodaj trougao  100x100mm od lima debljine 4mm,pa ga preklopi preko tih rebara i sve komplet zavari.
Kao sto rekoh sve sto radim,posle peskiram i znam da je to najbolje,nikada nisam kvalitetnu boju mazao na povrsinu koja nije peskirana,pa ne znam kako ce se ponasati posle par godina.
Cuo sam da Zorkine boje nisu kvalitetne,ali ja sa njima imam pozitivno iskustvo.
Npr. kada radim kovanu ogradu,ispeskiram je,namazem epoksi osnovnu,pa posle uljanu boju.Posle dve god. uljana boja izbledi,na nekim mestima se i istanji,ali korozije nigde nema 10-ak godina,a ono sto ofarbam poliuretanom je isto i posle par godina.
Nikada ne koristim antirost,jer nisam imao dobro iskustvo sa njim,pa ga ne bih mazao ni na ogradu,a ne na camac.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: kemppi 15, 04, 2012, 00:01:34 pre podne
Eto i IKa ti je u medjuvremenu odgovorio dok sam ja kucao,malte ne isto sto i ja(valjda brze kuca),a ima veliko iskustvo u brodogradnji.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 15, 04, 2012, 16:50:13 posle podne
Hvala na savetima, taman cu imati sta da radim dok ne dodje lepse vreme za farbanje  thumbup
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: dalibor 17, 04, 2012, 11:40:26 pre podne
Obavezno ga uradi u "toplovaljanom limu".Makar korito.
Mala je razlika u ceni,u odnosu kakav kvalitet ćeš da dobiješ.
Što se tiče boje odličan izbor.Samo vodi računa da ne pomešaš razredjivače.
Svaki ima svoju masnoću,zato se dešava kada pomešaš razredjivač ne odgovarajući da se boja ljušti.
Katran premaži prajmerom pre lakiranja!
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: IKA 17, 04, 2012, 20:16:36 posle podne
Obavezno ga uradi u "toplovaljanom limu".Makar korito.
Mala je razlika u ceni,u odnosu kakav kvalitet ćeš da dobiješ.
Što se tiče boje odličan izbor.Samo vodi računa da ne pomešaš razredjivače.
Svaki ima svoju masnoću,zato se dešava kada pomešaš razredjivač ne odgovarajući da se boja ljušti.
Katran premaži prajmerom pre lakiranja!
Ovo je za mene novi momenat.Zašto bi se katran lakirao.Prvi put čujem da se katran lakira, pa još ako je katran epoksi...(balastin)
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: njegos68 17, 04, 2012, 21:07:03 posle podne
Obavezno ga uradi u "toplovaljanom limu".Makar korito.
Mala je razlika u ceni,u odnosu kakav kvalitet ćeš da dobiješ.
Što se tiče boje odličan izbor.Samo vodi računa da ne pomešaš razredjivače.
Svaki ima svoju masnoću,zato se dešava kada pomešaš razredjivač ne odgovarajući da se boja ljušti.
Katran premaži prajmerom pre lakiranja!
Ovo je za mene novi momenat.Zašto bi se katran lakirao.Prvi put čujem da se katran lakira, pa još ako je katran epoksi...(balastin)
Pa Iko,ili je čovjeku dosadno pa se zahebava ili ne prati temu..  no125  Stufy je zavrsio čamac i već ga je ofarbao sigurno a Dalibor ga savjetuje da ga radi u ,,toplovaljanom" limu..  tamburanje a io katran farbati..  658
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: bugi 17, 04, 2012, 21:58:03 posle podne
Citao i ja danas Iko i reko ajd da ne tupim...
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: zoki novus 17, 04, 2012, 22:12:36 posle podne
A posle katrana perje...
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 18, 04, 2012, 00:11:03 pre podne
Pa ja pretpostavljam da je Dalibor mislio prvo prajmer (osnovnu) pa katran...
Inace, da camac je gostov, sto se i vidi sa slika tako da je lim odabran i jeste toplovaljani. A za farbanje cekam da se veze par suvih dana da to bude kako treba. Trenutno vezbam zavarivanje na nekim deloviima koji su konstrukcijski nebitni (nosaci tende, i nosac za motor kada nije na camcu) pa posle prelazim na camac kada se malo ispraksiram.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: dalibor 18, 04, 2012, 10:18:30 pre podne
Nisam odpratio temu do kraja. Malo sam se za.....bao.
Samo navodim primer drugih koji su lak mazali preko katrana,mislim na dvokomponentni i lak i katran.
Desavalo im se da im je katran normalno ostao  a lak se oljustio kao slicica jer su hteli da sve bude belo tako da se katran nevidi ni na jednom mestu.Izvinjavam se za moju gresku.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 18, 04, 2012, 11:20:09 pre podne
Aha, znaci preko epoxi katrana mora epoxi primer pa na njega PU lak ako sam dobro skontao da se PU ne bi ljustio. Hvala na savetu posto sam bas hteo deo epoxi katrana koji pokriva pod i 15 cm uz stranice a koji nece pokriti drveni patos da ofarbam da se sto manje greje na suncu.  thumbup
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: dalibor 18, 04, 2012, 19:34:59 posle podne
Sad smo se razumeli.
Budi temeljan isprati uputstvo do kraja za svaku stavku i neces imati problema.
Od prajmera do laka, sušenje tačno kolko piše pa tek sledeci sloj.
Pa ,stafi srećni radovi i lagano, poz.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: bugi 19, 04, 2012, 06:28:35 pre podne
Preko katrana ide antialgin i to je sve
Gde god je neko farbao katran imao je problema
E sad kako ce to sve biti sa prajmerima nemam pojma...
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: mossi 19, 04, 2012, 09:37:25 pre podne
Zar katran nije sam po sebi antialgin?  sha
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 19, 04, 2012, 15:37:41 posle podne
Ovo za farbanje katrana dolazi na red u utorak ako se ne promeni vremenska prognoza jer moram da vezem par dana bez padavina. Ako jos neko ima neka iskustva sa farbanjem katrana bio bih mu zahvalan da ih podeli. Sto se tice toga da je katran i antialgin to ne znam. Jel zato sto je i on otrovan pa sprecava rast algi?

Inace sada me je kisa poterala sa camca pa da javim sta sam uradio. Poslusao sam savet od Kemppia i Ike i odlucio da ojacam camac. Jutros ju mi u Jeepu isekli 16 komada duzine 110m flaha dimenzija 250 x 5mm i te segmente sam uvario izmedju podnog i bocnog dela rebra. Ovo mi je bilo lakse i isplatljivije nego da kupujem celu tablu lima od 4mm i da seckam trouglove a i video sam da je tako uradio i Budens72 ciji mi se camci veoma dopadaju. Takodje dodao sam varove dugacke oko 5cm na mestima gde ste mi savetovali. Posto sam imao ukupno manje od 4 sata iskustva u varenju pre ovoga bojao sam se da ne probusim patos pa se tresla ruka. Varovi nisu bas estetski Bog zna kakvi ali sam skakao po limu, lupao cekicem po njima i rebrima i drze, a to sto nisu lepi nema veze posto ide pod preko njih. Svuda sam skidao sljaku udaranjem cekicem, pa zicanom cetkom. Sve u svemu ishod danjasnjeg rada je sledeci: ja zadovoljan i srecan jer sam uneo deo sebe u camac, camac ojacan, dovareni nosaci tende i promenjen otisak levog palca jer sam se uhvatio za vruc flah  lol
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: LSI 19, 04, 2012, 16:33:46 posle podne
...
 i promenjen otisak levog palca jer sam se uhvatio za vruc flah  lol


Srećne ti rane, junače!
Tako će se duže pamtiti...
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: LSI 19, 04, 2012, 16:42:27 posle podne
Ovo za farbanje katrana dolazi na red u utorak ako se ne promeni vremenska prognoza jer moram da vezem par dana bez padavina. Ako jos neko ima neka iskustva sa farbanjem katrana bio bih mu zahvalan da ih podeli. Sto se tice toga da je katran i antialgin to ne znam. Jel zato sto je i on otrovan pa sprecava rast algi?
...


Stufy, katran i antialgin nisu jedno isto.

Antialgin je premaz koji u sebi sadrži najčešće bakar u nekoj od njegovih formi, koji se u prisustvu vode oslobadja i kako je po svojoj prirodi otrovan, ta  okolina postaje otrovna za alge i druge vodene organizme.
Kada se vremenom kompletna količina otrova oslobodi, boja ostaje na plovilu ali više u njoj nema ničeg što bi škodilo biološkim organizmima i zato se sloj antialgina obnavlja posle izvesnog vremena. U našem slučaju to je ili svake ili svakih nekoliko godina - zavisi od kvaliteta premaza i to kvaliteta same boje i kvaliteta izvedenog bojenja. U protivnom korito će brzo da obrastu alge i da se na njega zakače školjke.

Katran nije antialgin. To je premaz koji zbog svoje strukture veoma dobro pokriva površinu na koju je nanet i praktično onemogućava pristup vodi do metalne podloge, do korita čamca. Nanosi se obično u debljem sloju pa tako čini fizičku barijeru. Preko njega se može naneti sloj dekorativne boje, a može i sloj antialgina ali uvek treba poštovati uputstva proizovodjača i voditi računa o fizičko-hemijskoj prirodi kako bi se naneti slojevi "podnosili" i dobro vezali.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 19, 04, 2012, 18:15:13 posle podne
Hvala LSI,

Citao sam i sam kako funkcionise antialgin, ali razumem i sta Mossi pita. Na primer Robert sto servisira vanbrodske motore u Zemunu ima na camcu katran a nema antialgin (osim ako je stavio crni) i nema alge na camcu. Verovatno je i katran u nekoj meri otrovan ali ja sam kupio antialgin pa ce da ide i on u svakom slucaju. Sto se bojenje katrana tice Pitura ga karakterise kao zavrsni premaz. Nazvacu ih i pitati direktno kako i sta ali naravno znace mi i iskustva kolega.

Sve u svemu hvala vam svima sto ste odvojili vreme da podelite vasa iskustva sa mnom.  thumbup  thumbup thumbup
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 28, 04, 2012, 21:16:16 posle podne
Evo mali update o camacu. Camac je ofarban osnovnom i epoksi katranom sa gornje strane. Slede jos jedan sloj osnovne PU lak i obrtanje i farbanje dna. A evo malo kako je to radjeno.

Priprema povrsine za farbanje je radjena smirglanjem rotacionom smirglom na maloj brusilici. Prvi put sam koristio ovaj metod i zadovoljan sam. Povrsina je mnogo bolje pripremljena nego sa rotacionom celicnom cetkim a nema bojazni od stanjivanja kao kod brusnog kamena. Moj savet je da se papiri cesto menjaju da ne bi doslo do ostecenja cicka na koji se oni kace. Sve u svemu otislo je 18 brusnih papira. Nezgodna mesta su rucno smirglana. Potom je povrsina oprana nitro razredjivacem pa Piturinim DB odmascivacem  i na par mesta koja su oksidisala stavljen Antirost (ovo sam uradio na jako malom delu da vidim kako reaguje sa epoksi osnovnom posle 20 sati stajanja i rezultat je da su se tu javili mehurici, palo je brusenje a planirani novi sloj ce sve to srediti a test je ispao vrlo negativan). Farbano je cetkom i valjkom. Prvi premaz je bio cetkom svih spojeva egija i varova, zatim valjkom izmedju, pa opet cetkom spojeve i varove, pa valjkom , pa opet cetkom. Ukupno je utroseno jedno pakovanje boje od 2.5kg, 0.5 kg ucvrscivaca i pola flasice razredjivaca. Nanosenje je islo lako i boja lepo pokriva samo su isparenja toliko "opijajuca" da sam morao 2 puta da odmorim da se ne otrujem skroz.

Evo par slicica koje su slikane telefonom u smiraj dana pa i nisu preterano dobro ispale zbog nedostatka svetla ali se vidi sta je pokriveno.
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 30, 04, 2012, 01:33:08 pre podne
Kao sto sam i napisao juce sam naneo preko epoksi osnovne (Piturin brodoprimer) i epoksi katran (Piturin brodoluks) Nanosenje isto kao prethodni sloj. Povrsina koju vidite na slikama je ofarbana sa polovinom kompleta odnosno 1kg boje i 250 gr ucvrscivaca. Farban je spoljnji deo do visine od 20 cm a unutrasnji do 10 cm. Pre farbanja sam oblepio camac da bih dobio koliko toliko ravne linije. Katran udara u glavu jos gore nego osnovna...  tamburanje

Evo i par demonstrativnih slika:
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: njegos68 30, 04, 2012, 06:53:10 pre podne
Fino si ti to sredio..  thumbup sad patos pa u vodu...   25648 Bravo  k5
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 30, 04, 2012, 12:24:38 posle podne
Hvala Njegose, ali ima jos do vode... Danas nanosim PU lak preko ovog gornjeg dela osnovne pa mi za vikend  dolaze drugari da ga okrenemo pa ide osnovna i katran na dno. Do tada cu zavrsiti pod i dasku zrcala. Tako da jedina voda koju ce videti uskoro je kisa u cetvrtak  roll4 Do porinjavanja koristim gumenjak, kanu i kajak pa mi je malo lakse. 25648
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: broker975fx 30, 04, 2012, 22:08:53 posle podne
Javi kad kad je prodaješ 6589
Mislim da ovako temeljno retko ko tretira šiklju - ova će da traje barem 100 godina
Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 01, 05, 2012, 18:16:06 posle podne
Hvala ali nadam se da to nece biti uskoro  jh treba i malo da se uziva u njemu. Trudio sam se da bude sto bolje (u granicama mojih mogucnosti) a i u svemu sam zaista uzivao. Uzivanje bi bilo jos i vece da je bilo za njijansu hladnije, izgoreh  oops
Danas sam zavrsio u drugi sloj PU laka pa evo slika. Inace kada sam gledao u ton karti boja mi se cinila tamnijom malo ali na suncu je kao beli euro krem  6589 Sve u svemu zadovoljan sam jer se malo greje a videcemo koliko ce biti bolja za prljanje od bele  jh Na slikama deluje malo svetlije nego sto zaista jeste.

Naslov: Odg: Metalni "tabanas" za 20 ks
Poruka od: Stufy 11, 07, 2012, 16:27:35 posle podne
Evo da ova prica dobije i kraj. Camac je na vodi u klubu "Gardos" u Zemunu, i moze se prepoznati po 4 minijaturna bokobrana sa leve strane. Trenutno je na njemu samo pomocni motor Tomos 4 a kada se vratim sa mora stavljam Chrysler 20. Za sada su utisci o plovnosti zadovoljavajuci. Drugar od 130kg je vozio veliki smederevac sa svansom sa t4 a u mom camcu smo bili nas dvojica po 90kg. Tomosi su isti posto smo ih probali oba na njegovom camcu. Sve u svemu camac u kome smo bili nas dvojica je isao za nijansu brze. Nisam merio brzinu gps-om jer ga nisam imao kod sebe. Kada budem imao koju sliku sa vode kacim ovde.

Hvala svima koji su mi pomogli savetima i kritikama da camac zaplovi.   114