Moja Ladja

The world of sailing - Svet jedrenja => Iskustva => Temu započeo: Mornar u kanalu 03, 07, 2016, 17:58:26 posle podne

Naslov: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 03, 07, 2016, 17:58:26 posle podne
Одлучио сам да идем на једрење са јужне стране Пелиона у близини Кала нере са микротонером . Сваки добронамеран савет ми много значи пошто тамо нисам ишао никада ни копном . Занима ме ако би ми неко рекао где има рампа за спуштање у море и где могу да усидрим микраћа или да га вежем , узгред имам смештај у Каламосу то је 35 км од Волоса јужно у заливу . Унапред хвала свима .
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: milan vlajkovic 03, 07, 2016, 18:13:40 posle podne


na guglu
www.noonsite.com/countries/greece
uradi prevod
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 03, 07, 2016, 20:27:15 posle podne
Овај сајт није доступан или ја не могу да га отворим.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: milan vlajkovic 03, 07, 2016, 20:53:56 posle podne



trazi preko gugla
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 03, 07, 2016, 21:39:55 posle podne
Ja sam bio u tom delu vukao jedrilicu pa jedrio na sporade.ima odlicna rampa bas pored kala nere.rampa se nalazi u luci koja je odvojena od kala nere 500-700 m.
Lucica je odlicna.duboka i desta velika.rampa je bas dobra .siroka sigurno 30 metara.tu moze i prikolica da se ostavi.jedino je u toj luci nocu malo sablasno.nema pored nikakvih kucu.ali je osvetljeno i celu noc nekog ima.ribara najvise.
U volosu ima rampa u jedrilicarskom klubu.al ne savetujem da spustate jedrilicu tamo.guzva je vruce jako.nema mesto gde moze u moru da se okupa a od tuseva ni traga.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 03, 07, 2016, 21:50:04 posle podne
Imam sliku rampe u lucici al velika.ne mogu je postavim sa telefona.al veruj rampa je dobra.u toj luci slobodno ostavi mikraca.nece niko da te dira.ima mesta a luka je sigurna bas.sledece mesto zgodno da ostavis mikraca je lucica u milini desetak milja juzno od kala nere.tamo se ne secam dal ima rampa.ali negde u milini ima sigurno. Mozda bi bilo bolje da tamo i ostavljas jedrilicu posto je okolina zanimljivija.ima nekih ostrvaca i lepse je nego kale nera.
Taj voloski zaliv je dosta veliki.ne znam koliko imate iskustva. i kolike ste razdaljine spremni da predjete.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 03, 07, 2016, 22:36:11 posle podne
Ako vas nesto zanima pitajte. Ja mislim da su do vas stigle slike nekile moje mape
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 03, 07, 2016, 23:55:34 posle podne
Не желим да спустим једрилицу у Волосу , сада сам прочитао поруку коју ми је послао власник смештаја у Каламосу и каже да постоји рампа на 3 мин. хода али није сигуран где мигу да вежем једрилицу . Хвала ti @neptun немам искуства на мору мало сам једрио по Сави и не би се упуштао у неке велике авантуре . Иначе се на неки начин спремам већ 3 год . почев од учења једрења , куповине једрилице , приколице па опремање и замене сајли , затезача итд. Много би ми значило да ми неко објасни када пристајем у марине или на неки кеј каква је процедура (где се сме пристати и везати ) ,може ли за оне бове које су постављене близу обале ?Можда је глупо питање ако видим слободно место да ли могу да пристанем и вежем једрилицу ако не ометам друге бродове ?
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Kapetan 04, 07, 2016, 00:29:29 pre podne
ja sam u Volosu vec par godina ... Microtonera mozes da spustis na skoro svakoj plazi ...
Ima ta luka pored Kala Nere  koju spominje neptun ... oma da znas da je NICIJA, Grcka drzava je pocela da pravi luku pa odustala i onda su to preuzeli lokalni ribari i uselili se na divljaka... spust je odlican

evo ti jedan klip te lucice.. nema zagadjenja mi se kupali

http://www.youtube.com/watch?v=SvGHzlBrhS8

a mozes i u Kala Neri direktno posle vojske da se spustis ja sam tu spustao moju ladju

http://www.youtube.com/watch?v=ORS7Xn1dWnA

ako ides prema Volosu od Kala Nere, mozs jedrilicau da spustis u Kato Gatezi , Kato Lechoniji ... ma gde hoces... skoto svako mesto ima neki svoj spust ... a vecina mesta ima i bove pa se privez i preko noci ...

zaliv je jako mian i ne bi trebalo da bude problema ... naravno UVEK prati vremensku prognozu .. pa ako vidis da je losa a ti izvuci jedrilicu ...
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 04, 07, 2016, 06:53:02 pre podne
Овај први клип не може да отвори , пише приватни видео овај други сам одгледао и занима ме колико узима онај са трактором пошто сам запалио ламелу кад сам извлачио на Вајсу ? Видим да @neptun спомиње неке мапе и то ми није доступно или не знам где да гледам пошто сам нов на овом форуму , за @Kapetan kаква је твоја прогноза што се тиче ветра тамо од 20 јула ?
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Kapetan 04, 07, 2016, 08:05:34 pre podne
otvorio sam video, sad bi trebalo da ga vidis...
traktor uzima 250 evra za 12 metara ... za manje ne znam ..

za manje jedrilice svi to rade kolima ... kada budes izvlacio pazljivo izvlaci, nista lameli nece faliti ...
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 05, 07, 2016, 09:18:25 pre podne
Интересује ме за те паре које узима тракториста јер вукао брод само ону дистанцу што је на снимку , јер ако је тако имам ја бољи од њега да ставим на приколицу па за 1/3 тих пара би и поринуо и извлачио тај брод . У оној лучици се види да је вода чиста и супер је доживљај са породицом када ниси у некој гужви на плажама . Елеm , рекох за ламелу јер сам извлачио са Fiat Doblom  и где је стрма рампа не може полако и мали гас јер има замајац са две масе и док опруге приме фрикцију он би се угасио . Нисам толико искусан са једрењем али ови друго је мој посао који радим сваки дан , тако ко има редуктор није проблем а трактор за излачење је тата али за ту цену ја променим цео сет квачила са хидро лагером.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Kapetan 05, 07, 2016, 10:58:18 pre podne
moja greska... 250 evra je izvlacenje i spustanje u vodu i dve nedelje ostanka u zimovniku...

te cene spustanja traktorom variraju od velicine plovila i slicno... generalno se ugovara spustanje , dizanje i zimovanje.... recimo za 12 metara brod to izadje od 750 do 1500 evra godisnje u kompletu (voda, struja na krmi dok je na suvom doku i tusevi i wc)

mislim da svako mesto ima pravi spust , ali vecina grka sve manje od 7-8 metara spusta direktno na plazi , generalno nemas frku da bi spustio samo pitas lokalce i odmah ce ti reci gde ima

ovaj snimak gore nije na spustu , vec direktno na plazi preko sljunka...

bilo bi dobro da imas malo duze rudo recimo 3-4 metra i onda si zavrsio problem .. pogledaj na snimku koliko je samo ovo rudo koje mene spusta u vodu ...
naravno i ova napustena luka u Kala Neri (prvi snimak) je sasvim ok za spustanje... a tu mozes i da privezes ladju , grci su super usluzni i hoce da pomognu ... da li ce biti mesta u tom momentu ne znam , ja kad god sam dolazio u sezon biilo je mesta za moju ladju, tako da za microtoner ja ne bih brinuo ... mozes tu i auto da parkiras naravno , a prodavnice, restorani  su ti 2-3 km dalje odatle , plaza je sasvim ok , ali nema nigde vode tu ...

http://www.google.rs/maps/@39.306779,23.1128887,476m/data=!3m1!1e3?hl=en



Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 05, 07, 2016, 12:57:30 posle podne
Hvala Kapetane na informacijama , malo sam se dopisivao sa vlasnikom smeštaja i obećao mi je mesto za mikraća  u kanalu odmah pored smeštaja i na Google maps vidim da su parkirani neki čamci . E sad kako je tu izmanervisati videću kad dodjem na kraju dana zavisi kakvo je vreme mogu da ga ostavim pored obale , mislim da nije neko frekventno mesto . Nešto razmišljam da napravim kao one burgije za zemlju i da je zavrtim na obali i da vežem jedan kraj ili da odlijem parče betona u onaj balon od vode i gore alku pa to bacim u vodu i zavežem za njega .
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Kapetan 05, 07, 2016, 14:49:02 posle podne
uzmi dobro sidro i ne beri brigu .. ako ima bova vezi se na bovu to ti je i najpametnije...
ako bude trebalo ima u tom delu (Volos) par nasih srba koji tamo zive i rade pa ih mozes cimnuti ok su likovi ..

naravno opet napominjem stalno gledaj vremensku prognozu...
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 06, 07, 2016, 09:06:46 pre podne
Nema problem spustiti i izvuci mikraca sa vasim autom.na vajsu je rampa previse strma.a inace lako cete naci da vam neko to uradi dzipom ilo traktorom.za malo para.predlazem da ga sami porinete,a za izvlacenje nadjite nekog.
Ne znam gde je to mesto gde ste smesteni.ali kao sto sam vam rekao jugoistocni kraj zaliva je najbolji za mikraca i manje iskustva.zaliv jeste miran uz istocnu obalu,ali zna da dune i juzni vetar koji napravi talase i na toj obali.maltemi probija u zaliv pa treba pratiti prognozu .nije bas da je mirno kao sto kapetan kaze.ali bez brige.svi molovi i luke su slobodni.nece niko da pravi problem. Ta luka u milini je mozda najbolje resenje ako vam nije daleko.iz miline ima dosta mesta gde moze da se ode na dnevni izlet. Kale nera je bezveze,posto je obala ravna i najbliza zanimljiva mesta, ostvo ispod miline ili ono na izlazu i zaliva su predaleko.
Ostvce sa ribarskim selom na izlazu iz zaliva,trikeri ili tako nesto se zove, bas preporucujem. Seoce je simpaticno ,predvece puno jedrilica.mirno je pa je dobro za nocenje na brodu.




Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 06, 07, 2016, 09:18:56 pre podne
Ponesite dobro sidro,najbolje sa bar malo lanca i bokobrani su vazni.sto vise.ako ostavljate jedrilicu vezanu bokom uz mol ne zatezati kanape mnogo,posto ce brod ostati da visi kad je oseka.oko pola metra ide more gore dole nivo.
U tim manjim lukama se cesto vezuje tako sto se obori sidro,a drugim krajem veze za mol.ja pristajem pramcem ,a sidro pustim preko krme.tako je lakse,a mogu sve sam da izvedem.
Inace iz miline moze da se stugne za dan na skiatos.samo mora da se ulovi dobra prognoza.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 07, 07, 2016, 10:20:33 pre podne
Хвала @ neptun на овим корисним саветима ето ја тешко да не би обесио микраћа кад је осека јер сам мислио да затегнем канапе да не удара около . Имам Данфорт сидро 3,7 кг и планирам да га отежам са оловом , такође 8 бокобрана па се надам да ћу се снаћи некако . База ми је од те Милине једно 4 миље и планирам да пристанем и тамо . Вероватно је вама то једноставно али је то мени подухват као онима са Кон - Тикијем зато сам и тражио сваки добронамеран савет .
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Kapetan 08, 07, 2016, 11:18:37 pre podne
sasvim dovoljno bokobrana, i sve polako radi i bez sekiracije... nigde ne zuris na godisnjem si pa ako treba i 10 puta da ulazis na privez uradi to deset puta... niko ti nece zameriti , svi su prosli kroz to

ja sam tamo od 23eg pa na dalje , pa ako zaskripi nesto cimaj !

sidro ne otezavaj dobices kontra efekat... ili uzmi malo teze sidro (7 do 10 kila) i naravno stavi 20 metara lanca (kupi u srbiji dole je skup) ...
kad se usidris.. obavezno masku na glavu i baci pogled .. ima dosta trave a danford bas ne voli nesto travu ...

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 08, 07, 2016, 16:40:31 posle podne
Ne treba toliki lanac.pa 20 m lanca i sidro od 10 kg je dovoljno za brod od 3-4 tone i 8-9 m za mikraca je 6 kg i nekoliko metara lanca sigurno dovoljno.
U svakom slucaju bez brige.ja kad sam se vratio sa sporada ostao sam u tom zalivu 5-6 dana da se malo opustim ,posto je napolju bilo dosta vetrovito.odlicno mi je bilo tu.potpuno bezbedno,al bilo je vetra za lepo jedrenje.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 08, 07, 2016, 21:37:08 posle podne
Ја би требао да пристигнем , ако Бог да 20.07 т.ј .ако се провучем по оним путићима и брдима са приколицом . Направио сам индетично сидро као што је било на микраћу на
ком сам учио да једрим и ставио сам око 5 м ланца и остало је канап .Покушаћу да ставим слику ако будем знао .[img][img]
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 09, 07, 2016, 00:08:17 pre podne
To je dovoljno lanca .za put i vucu broda ne brini.ja sam vukao tamo jedrilicu od sedam metara fiat multiplom na metan bez problema.samo polako.bitno je da su auto i prikolica ispravni. Ja cu ove godine na sitoniju, naravno vucem jedrilicu i bicu dole vetovatno mesec dana.
 
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 09, 07, 2016, 07:20:44 pre podne
Не бринем ја за вучу , ауто и приколица су ми спремљени за пут и у топ стању , него сам гледао на мапи на уласку у то село пут пролази између две куће и из птичје перспективе кровови као да су спојени . Ако ту не прођем морао би да се вратим 15-так км. и да скинем микраћа у другом месту . Још ме брине да не заборавим нешто за микраћа и добро би ми дошао неки савет шта обавезно понети осим обавезне опреме . Шта стављате на јарбол за обележавање у транспорту пошто лепо прелази задње габарите ?
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 09, 07, 2016, 21:51:19 posle podne
Najbolje pomeriti jarbol sto vise napred.pa i neka ode iznad auta. Ja stavim trougao pozadi na jedrilicu,posto sam dosta spor na autoputu,da se lepo vidim.ove god sam kupio one fluorescentne lepljive trake.pa cu da ih izlepim na prikolicu.
Nabavite neke mape.ako nemate navigaciju na jedrilici namestite neku na telefon. dobro dodje posebno ako ste tamo prvi put. Tenda za sunce obavezna.
Racunajte da cete putovati bar 14-15 sati, al verovatno i duze.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 09, 07, 2016, 22:45:01 posle podne
Хвала , хвала врло конструктивни савети , те флуоресцентне траке сам излепио по пропису , е сад карте немам и рачунам да станем негде у Волосу и купим . Инсталирао сам на таблету Навионикс па ме занима каква су вам искуства са њим , за тенду сам договорио са човеком да ми скроји платно које би пребацио преко бума и на она четири краја да ми направи оне алке да могу да вежем за ограду .Узео сам инокс цеви али ће то сачекати кад се вратим јер сам сад у цајтноту са временом .
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 09, 07, 2016, 23:37:35 posle podne
Navionics je odlican.radi savrseno.videcete koliko znaci cim isplovite.jasno se vidi sve sto je potrebno..pozicija brzina,koliki ste deo puta presli..mape su pristojne mada po nekad neke stvari nisu ucrtane.al to su sitnice.dobroje kupiti grcku karticu sa malo interneta,zbog prognoze.ja gledam  na meteo.gr prognozu za nauticare
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 09, 07, 2016, 23:45:57 posle podne
Ako imate internet na telefonu.moze da se prati mapa munja, super stvar,posebno kad je vreme sa cestim popodnevnim olujama. Radi u realnom vremenu, pa pred isplovljavanje se proveri da nema neki neverin u blizini.a vidi se i putanja oluje.ovo radi samo za oluje sa grmljavinom.a to su sve koje dodju iznenada leti.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Kapetan 10, 07, 2016, 00:38:09 pre podne
ja oma da vam kazem da u Volosu ne nadjoh karte... mozda ih ima ove godine, ne znam ...

Sto se navionicsa tice, dosta mu fali u Voloskom zalivu, mada ja imam neku krackovanu staru verziju , dobra stvar je da u toj verziji (a u novoj verovatno jes i vise) ima podataka o podvodnim grebenima u zalivu ... nema ih mnogo ali ovih sto ima dobro su skriveni (pred trikeri par komada) ...

@Neptun na koji software mislis kada kazes da ima mape gromova ? ja koristim sajt : https://www.lightningmaps.org/

ali je malo zeeznuto na fonu ...

sto se intereta tice preporucuem SAPUN, tako ga od miloste nazvasmo .. radi se o prenosnom hotpostu ...
(http://g03.s.alicdn.com/kf/HTB1DQdpGXXXXXbgXpXXq6xXFXXX4/220866347/HTB1DQdpGXXXXXbgXpXXq6xXFXXX4.jpg)

u grckoj kosta oko 50 evra... drzi sa jednim punjenjem sigurno 4-5 sati .. a puni se preko USB-a...
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 10, 07, 2016, 05:26:22 pre podne
Имам грчку картицу за телефон и није проблем да купим тај САПУН , међутим све што сам читао за грмљавину и муње најбоље је не бити на пластичној једрилици . Сад да ли носити онај бакарни кабал да се веже за јарбол и пусти у воду волео би да чујем и ваше мишљење . За прогнозу имам инсталиран неки " Morecast " , међутим те непогоде су локалног карактера па мислим да је најбоље да се прати њихова локална прогноза а за то треба знати грчки .
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Kapetan 10, 07, 2016, 09:51:37 pre podne
ne znam nista za taj kabl daj informacije ?
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 10, 07, 2016, 10:48:55 pre podne
Nesto ne brinem za munje.ja nemam tu bakrnu pletenicu,al razmisljao sam da nabavim.veze se za jarbol i spusti u more 2-3 metra.
Kad su nocne oluje koje po nekad duze traju,a ja spavam na brodu, racunam na susedne vece jedrilice.ciji su jarboli sigurno primamljivi za gromove..
Meni je dovoljan internet na telefonu.ne nosim racunar na more.
Kaetane. Hoces li ploviti na sever do sitonije mozda.ja sam tamo od kraja jula
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 10, 07, 2016, 10:50:33 pre podne
Koristim neku slicnu mapu munja.treba vremena da se naucis kako da pratis.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Kapetan 10, 07, 2016, 12:58:28 posle podne
ove godine cu jedriti sa familijom oko 7 dana ne vise zbog obaveza, tako da nema sanse da idem prema sitoniji .. bicu sve vreme u zalivu  ... ali planiram septembar neko ozbiljnije putovanje ali ima vremena videcemo
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 21, 07, 2016, 07:09:24 pre podne
Ево Капетане да одговорим , нисмо још једрили пошто смо стигли јуче поподне . Не знам да ли ћемо и данас јер нема ветра (е,бига ови што су на плажама кукају на ветар а овде нема ветра ) , баш чудно јер сам у заливу ha .Нисам сигуран како ћу са плаже да га гурнем у море јер овде нема рампе , крећем из ових стопа да тражим решење .
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Kapetan 21, 07, 2016, 14:39:25 posle podne
Ja sutra stizem u Volos bilo je ovig dana vetra kolko hoces.. Idi u onu marinu poed kala nere i spusti ladju, juce sam bio tamo
Instaliraj viber moj broj je 0607652777
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 21, 07, 2016, 21:24:38 posle podne
Хвала Капетане и свака част на том гесту , ипак смо микраћа спустили и била је општа представа у том селу . Нашли ми  неког Грка са неким Nisanom али сам ја морао да га спустим у воду каже он не може .Таман подигао јарбол морао због дрвећа да га спустим и преместомо на мало већу дубину јер на том првом месту вода до колена .Елем сад кад смо све то извели кренем са мотором и насучем се на плажу и тако једно 2-3 пута док нисам скапирао да је пукла кајла на пропелеру . Пошто сам понео сијасет шрафова нађем неки  од инокса и одсечем главу и богами заврши посао .Дакле кренули око пола 12 ветра нигде и кренемо према Леофокастру и свратимо у неко место пре и бацимо сидро и искупамо се . Кад сам хтео дс дигнем сидро видим једно од 30 кила и мој ланац ту код њега , ко сад да извуче све то ,на срећу кад сам извадио закачило се неких ваздан најлона за њега некако покидам и даље опет мотором .Кад смо изашли на отворено поче нешто стдљиво да дува ,подигнем предње једро и видим да има погон и после неког времена дигнем и главно и кренушмо у орцу .Пичи микраћ богами по оном Навиониксу 6-7 ваљда чворова и очас посла стигосмо у Милину . Мало пре се вратили па реко да напишем нешто пошто сам цео живот чекао на овакав доживљај .Да онај ми је за спуштање узео 30 еу .
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Kapetan 22, 07, 2016, 09:17:29 pre podne
bravo!
Ja sam za par sati u Volosu, cekam da se moji izbrckaju pa da krecem ...
Planiramo i Milinu u toku nedelje al sve zavisi od klinaca , spremnosti ladje i nasih nautickih mogucnosti na prvom mestu :D

ima li guzve na pristanu u Milini ?
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 22, 07, 2016, 09:50:56 pre podne
За мене је оно гужва и нисам тамо улазио него сам пристао на саму плажу поред али теби вероватно неће бити проблем 
.Када смо свратили у Острија таверну тек смо сазнали да смо у Милини , толико о мојој оријентацији .Капетане она увала још јужно од Милине има неколико једрилица тамо како се зове и има ли  неких садржаја или плажа .Желим вам добар ветар и пријатан одмор .
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 23, 07, 2016, 21:51:08 posle podne
Luka u milini je super.al vikendom ubija muzika.do 3 ujutru.pa je bolje pristati uz lukobran nego uz obalu.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 24, 07, 2016, 14:54:47 posle podne
Пошто сам отворио ову тему ево мало материјала са лица места (https://s31.postimg.org/odarnjnfv/image.jpg) (https://postimg.org/image/700h8os4n/)upload a gif (https://postimage.org/) ,ова је успут (https://s31.postimg.org/7g7wple7v/image.jpg) (https://postimg.org/image/u4x3p5vlj/)20mb image hosting (https://postimage.org/) тек спуштен у море (https://s31.poи пуна једра . [url=https://postimg.org/image/slcjfkx0x/][img]https://s32.postimg.org/69eqm6xx1/image.jpg) (https://postimg.org/image/u4x3p5vlj/)upload img[/url[url=https://postimg.org/image/g1f0m85gn/](https://s31.postimg.org/y483dg1bf/image.jpg) (https://postimage.org/)images upload (https://postimage.org/)
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 26, 07, 2016, 11:24:11 pre podne
Бринуо сам где ће бити микраћ али си ми дали место у каналу како заслужујем по надимку и ево мало соло једрења , немам добру фото опрему ,сликала деца са обале (https://s31.postimg.org/fjkvq31x7/image.jpg) (https://postimg.org/image/e4jb1d0tz/)free image host (https://postimage.org/). (https://s31.postimg.org/n4smxuqcr/image.jpg) (https://postimg.org/image/lczo2y6zr/)free image host (https://postimage.org/)
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: STG 26, 07, 2016, 17:45:16 posle podne
 thumbup thumbup thumbup
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Kapetan 26, 07, 2016, 19:53:17 posle podne
bravo !
mi smo jos u Volosu, a kako stvari stoje necemo se ni pomerati odavde vec cemo morati za Srbiju :(
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 27, 07, 2016, 07:58:30 pre podne
Ноћас сам дежурао поред микраћа јер је море доносило таласе и у заклон у ком се налазио и сам не знам како је остао читав.Да не беше бокобрана и да се после 12 није мало смирило не смем ни да помислим шта би било . Штета , Капетане до јуче је сваки дан био као поручен за једрење а и пловидбу уопште , срећан пут у Србију .
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: LSI 27, 07, 2016, 14:06:52 posle podne
Ноћас сам дежурао поред микраћа јер је море доносило таласе и у заклон у ком се налазио и сам не знам како је остао читав.Да не беше бокобрана и да се после 12 није мало смирило не смем ни да помислим шта би било ...

Ја немам једрилицу и не знам баш ништа о једрењу и једрилицама али сам чуо да људи, кад виде да се приближава невреме, а место где су се усидрили није заклоњено од ветра и таласа, одмакну једрилице од обале и добро осигурају сидра. Кажу да су тако, на отвореном, безбеднији него кад су привезани уз мол.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 27, 07, 2016, 20:58:20 posle podne
Све је тако и ја сам рекао да немам баш пуно искуства али то место је заклоњено али недовољно , већ је пао мрак и нисам ни био у месту када сам дошао могао сам само да поставим мало боље бокобране и да посматрам . Сада сам је поставио дубље у канал тако да је много лакше да се спава .
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: STG 28, 07, 2016, 10:31:10 pre podne
Ноћас сам дежурао поред микраћа јер је море доносило таласе и у заклон у ком се налазио и сам не знам како је остао читав.Да не беше бокобрана и да се после 12 није мало смирило не смем ни да помислим шта би било ...

Ја немам једрилицу и не знам баш ништа о једрењу и једрилицама али сам чуо да људи, кад виде да се приближава невреме, а место где су се усидрили није заклоњено од ветра и таласа, одмакну једрилице од обале и добро осигурају сидра. Кажу да су тако, на отвореном, безбеднији него кад су привезани уз мол.
LSI, dobro ste culi.
Ovo nije usko vezano za jedrenje, vec za svaki ploveci objekat i naravno, zdrav razum.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 30, 07, 2016, 20:10:19 posle podne
Јуче сам опет соло једрио али су удари ветра били толико местимично јаки и долазили из рефула да сам једва обуздавао микраћа . Данас сам обишао копном место Аг. Киријаки и ево неких фотки(https://s32.postimg.org/4ozt0uof9/IMG_20160730_105629.jpg) (https://postimg.org/image/rdp00f5sx/)windows screen capture (https://postimage.org/app.php) . (https://s31.postimg.org/6im5974yz/IMG_20160730_133222.jpg) (https://postimg.org/image/l1taaly3r/)image free hosting (https://postimage.org/)
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 30, 07, 2016, 23:58:35 posle podne
Jel ovo mesto cim se izadje iz zaliva.ako jeste, tamo je odlicno.dobro za prespavati pre plovidbe ka sporadama.ima smek pravog grckog ribarskog mesta. Mada je prilicna guzva za vez.ja sam se sidrio u sred luke i bilo je dobro.ribari uplovljavaju i isplovljavaju celu noc.
Kad se isplovi iz zaliva,tu se odma oseti kako vise nema zastite od maltema.ako duva.
Ja sam prvi put na svom brodu iz volosa prvi dan tu doplovio.i kad sam video vetar i talase pomislio sam da se nikad necu docepati skiatosa,medjutim kad vetar popusti brzo se stigne na skiatos.
Kad ste vec u zalivu obavezno obidjite ono ostrvo pre izlaza iz zaliva.selo na ostrvu je bas dobro.tamo nema automobila pa je i seoce prilagodjeno magrcima i pesacima.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 31, 07, 2016, 19:20:38 posle podne
Јесте @neptun то место које је као из неких прошлих времена са стерим рибарским чамцима (https://s32.postimg.org/mj35uken9/IMG_20160730_130126.jpg) (https://postimg.org/image/k1renauqp/)jpg images (https://postimage.org/) а опет 100 м даље на сувом све бесна пловила . Волео сам да једрим до Скијатоса али сам са две девојке које немогу да ми много помогну на једрењу и нису вољне да крену на такву туру . Какав је ветар био ових дана могло је комотно да се крене али смо једрили данас до неког острвцета Прасоуда које је тачкица на карти (https://s32.postimg.org/m34r8fgb9/IMG_20160731_130336.jpg) (https://postimg.org/image/pzi34f1ap/)how to screen capture (https://postimage.org/app.php) и било је још пловила пало једно лепо купање у чистој води (https://s32.postimg.org/cox3s2qit/IMG_20160731_133739.jpg) (https://postimg.org/image/id3eiyuv5/)adult image (https://postimage.org/) и одлазак (https://s32.postimg.org/tf23m5j05/IMG_20160731_130344.jpg) (https://postimg.org/image/hd6ps09rl/)photo sharing (https://postimage.org/) . Касније срели неке занимљиве једрилице и веслаче на њима (https://s32.postimg.org/t6cu88k39/IMG_20160731_165240.jpg) (https://postimg.org/image/tj48ef2cx/)img hosting (https://postimage.org/) , (https://s31.postimg.org/a6dw2iy23/IMG_20160731_165647.jpg) (https://postimg.org/image/cay93lzon/)image hosting (https://postimage.org/)
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 08, 09, 2021, 20:49:25 posle podne
Ето после много неизвесности поново сам у заливу Волос . После спуштања и воду најзад заједрио по заливу , богами дувало жестоко , морао да кратим главно једро , предње нисам могао да мењам и да се тумбам на прамцу . Мада је микраћ натоварен као мазга ишао је доста добро у ветар .https://youtu.be/ECX_zfDNMto

Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Terca 09, 09, 2021, 14:26:48 posle podne
Dobar vetar!
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 09, 09, 2021, 14:30:47 posle podne
Хвала , ево слике једне лађе .

Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 11, 09, 2021, 07:49:09 pre podne
bravo...
ove sezone probajte ipak do sporada. bar skiatosa.
Mi smo iskoristili sezonu, posle pauze zbog korone kgk
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 11, 09, 2021, 07:53:44 pre podne
Vetar je dobar na snimku, vidim da je duvalo bas nekoliko dana na egeju.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 11, 09, 2021, 18:07:05 posle podne
Види ја сам данас једрио , ветар овде креће скоро сваки дан око 2 поподне , и нема великих таласа отприлике до 4 сата . После крећу таласи и то је ако кренеш на Скиатос борба против таласа и ветра . Тако дува да мораш оштро у ветар и да се крати на први крат главно једро а флок ја морам да стављам мањи . Максимално иде 5,8 - 6 миља значи до Скијатоса минимално у овим условима 10 сати  . На мотор не бих ишао није ми то гушт , мада видим да ове веће једрилице неће да се зезају у ветар него иду мотором .

Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 11, 09, 2021, 18:16:05 posle podne
Овде око 6 поподне су увек велики таласи и док привежем за бову кад пристајем као да сам на родеу .
Још ми је човек који живи ту уступио и заронио да провери ланац како стоји , не знам како би нашао привез тамо на Спорадима , тамо је прекјуче и протеклих дана дувао Мелтеми 7 Бофора што је много да се борим требао би и други крат и олујно једро .
Ево како је сад овде .

Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 11, 09, 2021, 18:24:55 posle podne
Где сте ви били , овде нико не ставља ни слику са једрења , тако да је овај форум што се тиче једриличара баш веома сиромашан . Можда и ја не би требао више да качим нешто , видим да никог то не интересује .


Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 11, 09, 2021, 21:40:30 posle podne
pa tu tesko kad bude povoljan vetar da se jedri do skiatosa. ja sam probao rano ujutru dok je bonaca, ima nekakva termika sa severa, verovatno se spusta sa planina, ali stane oko 9. to je slabo, ali moze da se ukrade koja milja, posle na motor do skijatosa. tamo ima gde da se veze. npr. cim se predje na skijatos, na jugozapdnom kraju je ona velika cuvena plaza i na njenom desnom kraju postoji lucica u kojoj mikrac sigurno nlazi mesto. a ispred grada skiatosa takodje moze da se veze ili za mol, nema muring, spusti se sidro po krmi pa pramac na pristan, a moze i na sidro u plicaku.
dalje moze sve na jedra, a povratak je lagan.
prethodnih dana je izgleda bas duvalo. ne bi imali sanse oko sporada. morali bi da sacekate da padne vetar. mi smo  cekali 4  dana na skijatosu da prodje vetar. tamo je stvarno lepo i verovano je sad kad je prosla guzva bas dobro. dalje se lako predje na skopelos, a na zpadnoj strani ima par dobrih i sigurnuh mesta..
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 11, 09, 2021, 22:13:39 posle podne
mi smo bili opet na diaporosu, sitoniji i okolini. drustva je bilo bas dosta, a nama su deca bas mala pa je za njih tamo idealno
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 11, 09, 2021, 22:16:58 posle podne
na slici su sve jedrilice iz srbije. druzenje je bilo super, a jedrili smo puno i ostali dugo..
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 11, 09, 2021, 22:43:44 posle podne
za flok koji nije rol. nije lose od vrha jedra kroz one kukice kojima se jedro kaci za sajlu pa kroz okov na palubi gde se hvata sajla i do kokpita provuci tanji konop.npr 5mm, pa kad zduva iznenada pomocu tog kanapa spustiti flok bez napustanja kokpita. bolje sigurno nego rizikovati sa izlazenjem na pramac ili nastaviti jedrenje sa prevelikim jedrom. jedino sto se flok ukvasi od mora na pamcu.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 11, 09, 2021, 23:16:13 posle podne
Где сте ви били , овде нико не ставља ни слику са једрења , тако да је овај форум што се тиче једриличара баш веома сиромашан . Можда и ја не би требао више да качим нешто , видим да никог то не интересује .


Послато са S88Pro помоћу Тапатока
e ja ne znam ni sam zasto ne postavljam slike. a malo se i mucim da sliku postavim sa telefona. hteo sam letos malo da izvestavam, ali mi promalo. a bio sam 5 nedelja na brodu..
bilo je stvarno lepo. deca se oslobodila  u vodi. a i manje im smeta kad se jedri na talasima pa smo vise vremena provodili pod jedrima nego ranije. jedino je nekoliko dana bilo dosta toplo, cak i nocu, sto je bas retko kad se spava na vodi, jos smo na sidru bili tad.. jedna noc je bila neverovatno topla. vreli vetar celu noc, tad su se oni pozari rasplamsali.
svake godine planiram da ostanemo malo u septembru, ali uvek izmakne..


Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 12, 09, 2021, 10:11:23 pre podne
То сам мислио да намонтирам на флок  , па сам одустао ,  није мени проблем да изађем и спустим флок него да га унесем у кабину и поставим други , знаш каква је гужва са канапима у кокпиту . Мени су у кокпиту и за краћење једра и то ми много значи , канингам , имам два за подизање предњег једра и ако ставим још за генакер то су већ шпагети .

Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 12, 09, 2021, 10:17:51 pre podne
Знам да је проблем поставити видео , међутим слике није проблем ставити . Зато је овде на форуму слабо заступљено једрење а то је толико опширно да би требало да имамо свој форум да је среће .Нека искуства која се пренесу могу бити корисна свима па и будућим једриличара .


Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Zole 12, 09, 2021, 10:22:47 pre podne
Где сте ви били , овде нико не ставља ни слику са једрења , тако да је овај форум што се тиче једриличара баш веома сиромашан . Можда и ја не би требао више да качим нешто , видим да никог то не интересује .


Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Tacno je na zalost da ima malo zainteresovanih za jedrenje ali ipak nas ima...kacenjem slika i pisanjem postoji dobra sansa da jos neko krene pravim putem. Sticajem okolnosti ja nikako, vec trecu godinu da stignem do Grcke ali bice neka slika sa ovog naseg jezerceta kod Fulde a i najnovijeg renoviranja jednog Neptuna 22...
Idemo dalje...
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 12, 09, 2021, 10:41:23 pre podne
Пуно среће у сређивању , знам како то изгледа и желим ти да следеће године посетиш Грчку . Ја сам једрио ове године на Сави кад је било ветра , али са морем то не може да се пореди и то знаш и сам .

Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Dora 12, 09, 2021, 12:09:50 posle podne
Nemojte biti tako strogi, ako poredite da svi voze aute a kad bi seli u formulu 1 poubijali bi se u prvih 200 metara.
Ja sam totalni amater i usudio bih se da doplovim motorni brod iz Holandije, jedrilicu se ne bih usudio ni da "upalim".... Pišite, zanimljivo je ali je malo vozača formule 1 :)
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 12, 09, 2021, 13:19:04 posle podne
Хвала ти , и најмањим чамцем треба знати пловити нема овде тих возача формуле 1 сви смо ми мали и безначајни са великим водама и јаким ветровима . Колега , пошто се бавимо истим послом , нема могућности да ставимо трокут кад се нешто догоди и да станемо поред пута . Сад мало је ово " ти мени сердаре ,  ја теби војводо " али сви треба на води да се помажемо .

Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: vlajkogm 12, 09, 2021, 15:10:54 posle podne
Где сте ви били , овде нико не ставља ни слику са једрења , тако да је овај форум што се тиче једриличара баш веома сиромашан . Можда и ја не би требао више да качим нешто , видим да никог то не интересује .


Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Ima nas, ima! Možda nismo toliko aktivni pa nemamo šta da delimo sa ostalima, ali svakako da nas interesuju iskustva drugih. Samo vi nastavite da delite svoja iskustva!
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 13, 09, 2021, 06:33:43 pre podne
Град Волос и лука , на везу увек доста једрилица и бродова . Ове слике су поред ресторана и шеталишта , зачудо данас их има најмање од када посећујем ово место , ваљда је крај сезоне . То су већином чартер једрилице и бродови и понеки богати власници који овде дођу на вез.
Углавном мени је запала за око ова регатна , са отвореним кокпитом позади и добра палубна опрема за једрење .Радње са наутичком опремом су на периферији у индустријској зони са западне стране .

Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 16, 09, 2021, 06:53:08 pre podne
Јуче почео једрење са генакером , па сам морао да га скинем јер су почели удари ветра .Нисам успео да направим снимак са генакером , кормило нисам смео да пустим да не завршим на боку , шкоте у другој руци , јер је појачао ветар . Сликала моја ћерка са обале , нисам пришао довољно близу да буде јасније . На крају сам морао да кратим главно једро , постало превише напорно , као да сам на мотокросу . Пристајање по таласима и хватање бове тек из трећег пута .Двапут ми се отргла из руке када инерција од таласа понесе једрилицу . https://youtu.be/C1J6crVxIAM

Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 16, 09, 2021, 20:43:16 posle podne
Данас сам успео да направим видео са генакером . Доста је био сложен у врећи , ухватио сам задњи моменат док море није почело да ваља таласе .Обзиром да сам косник сам направио и одредио положај где ће бити котураче , добро је испало . Косник има три положаја која могу да користим .https://youtu.be/RcLP1dPPNHk

Послато са S88Pro помоћу Тапатока
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: vlajkogm 16, 09, 2021, 21:36:32 posle podne
Ako možete postavite neku sliku tog kosnika, interesuje me kako ste to napravili. Hvala!
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 19, 09, 2021, 11:13:19 pre podne
Мени служи као косник ( tack , špirun ) , носач сидра , предњи носач јарбола у транспорту и на њему је још једна предња сајла на коју ставим олујно једро , један крај шкоте привучемо кроз задњу котурачу и вежем за кормило , са друге стране кормило вежем банџи и на битву , могу да ми буду слободне руке као аутопилот .


Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 07, 11, 2021, 14:01:43 posle podne
Мало дуже пратим овог човека који једри по северном Атлантском  океану и најзахтевнији временским условима . Није за ову тему , али да не отварам нову поставићу његову задњу епизоду где је покушао да стигне на Гренланд , поред тога што је био позитиван на ковид имао је пех да га погоде јаки плимни таласи и на сву срећу се извукао . https://youtu.be/VNo3s10BH2s

Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 07, 11, 2021, 15:04:48 posle podne
Ево како стварно изгледа једрење , толико различитих виђења а онако је како је на оној задњој слици .
https://photos.app.goo.gl/VxXSv6Pq2sCFqHJv8

Послато са S88Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 08, 11, 2021, 11:26:57 pre podne
Мало дуже пратим овог човека који једри по северном Атлантском  океану и најзахтевнији временским условима . Није за ову тему , али да не отварам нову поставићу његову задњу епизоду где је покушао да стигне на Гренланд , поред тога што је био позитиван на ковид имао је пех да га погоде јаки плимни таласи и на сву срећу се извукао . https://youtu.be/VNo3s10BH2s

Послато са S88Pro помоћу Тапатока
ovaj je bas lud, nekad sam naleteo na njegov kanal.
ja sam se toliko razmazio u toplom moru. provalio sam kako kukamo kad je more 25c, kao hladno.
mogu da zamislim kako je na severnim morima. ali verovatno uz gomlu dobre opreme i izolovan brod sa grejanjem moze da bude lepo.
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: Mornar u kanalu 09, 11, 2021, 06:33:48 pre podne
Човек има на једрилици сву опрему која може да се замисли , богато искуство што се тиче једрења али опет лепо каже мајка природа покаже зубе и све је џабе .
Запазио сам и мене највише плаши кад нема погона са једрима , таласи се одједном  подигну и ето несреће .
Рекох пошто има добру једрилицу и како сам каже 50% баласта тежине који су били пресудни да јарбол не оде наопако , онда у том леденом мору не би било спаса .
Дао нам Бог интернет  да видимо драгоцена искуства великих морнара , замисли како су некад  пловили и једрили без све ове савремене технике .
Naslov: Odg: Једрење у близини Волоса
Poruka od: neptun 09, 11, 2021, 14:42:18 posle podne
verovatno nema mnogo razlike da li vetar duva na severnom ili nekom toplom moru, talasi su isti, a davis se ako spadnes sa broda i na severu i u toplom moru.. sto se samog broda tice njemu je sve jedno koliko je hladno.. ali posadi bas i nije.
a ova stara skola sa velikim balastom je i dalje  domianantna kod ovih jedrilicara koji putuju na daleko. jedino su  i  veliki katamarani tu nasli mesto. meni se katamarani nikad nisu svidjali, mada nemam tu bas iskustva.