E, ovako treba... > Drveni čamci

Vilin Konjic

<< < (46/46)

BORA-D.T.D.:
,,Neptun", šteta što nisi krenuo u uzgradnju te lepe jedrilice. Za tako nešto, vredi se potruditi pa i nešto žrtvovati. Ako nije nepristojno, pitao bih šta je razlog za odustajanje?
Inače, sajt www.vivierboats.com ima projekte za samogradnju prelepih jedrilica klasičnog dizajna i savremene gradnje (drvo + epoksidna smola + fiberglas).
,,Kapetan" je juče obećao da će Vilin Konjic za nekoliko dana u vodu. Ja to već dugo isčekujem.

neptun:
Pa svasta sam ja tu planirao i dugo se spremao da pocnem gradnju. Ovaj model sam odabrao i jedn pola metra kraci, pa sam vagao koji cu...
Zakljucio sam da je glupo da pravim od drveta brod, a da izgled kao svaka plasticna jedrilica, pa sam zato odabro ovaj dizajn. A naravno i svideo mi se jako. Jos je vazno da takav brod posle vredi dosta love, sto nije cest slucaj za samogradnje.
Uslov mi je bio da se brod napravi najkvalitetnije moguce.
Prvo sam ukapirao da ce nabavka materijala biti problem. Mora sve da se uveze, bukvalno sve. Obican prohromski vijak koji kupis u gvozdjari nema nikakvu sansu da je dobar za more, niti prodvac uopste zna da nije svaki prohrom isti. Sper ploca ne postoji u srbiji, a da imas garanciju da je vodootporna i pogodna za camce. Svu opremu isto moras kupis napolju..
Drugo nema nikakvog iskustva kod nas na tu temu. Tj.  ima ali vrlo malo. Ne bih imao koga da pitam kad nesto zapne.
Na kraju sam resio da ima smisla da pravis brod tek kad imas brod na kom plovis, a ne ako ti treba brod da zaplovis sto pre.
Takav brod bi mnogo kostao, a gradnja bi se raz vukla, pa postoji opasnost od odustajanja na pola, ako nesto u zivotu krene naopako.

neptun:
Inace sam se spremao za gradnju jako dugo i sve zivo sam o tome naucio. A i shvatio da je to dosta slozenije nego sto izgleda. Tj tolika jedrilica je dosta slozena sprava, mada deluje prosto.
Voleo bih i dalje da krenem sa gradnjom broda, al trenutno nema mnogo sanse za to. Gradnju treba vremenski ograniciti na jednu ili dve godine maksimalno inace to postaje teret.

neptun:
Inace sam kupio idejni nacrt za brod kod vivierboats i deluju jako ozbiljno. Cak su u tom prednacrtu sve seme krojenja ploca..  U stvari na osnovu toga se moze izracunati okvirno vreme i novac koji su potrebni za gradnju. Ja sam planirao da kupim prvo montaznu konstrukciju sa ciradom u kojoj bih gradio brod, a kasnije ga tu drzao zimi.

BORA-D.T.D.:
Vidim da si sve dobro isplanirao i slazem se procenama o kojima pises i razlozima za odustajanje od gradnje.
Moji planovi su nesto drugaciji. Uspeo sam da izgradim jedrilicu Optimist i camac Vilin Konjic a zavrsavam deplasmanski brodic Harbor Master Displacement 19 (prikazan na forumu). Imam jos nekoliko projekata spremnih za gradnju. Nadam se da cu uspeti da ih isfinansiram.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju