Nautika opšta... > Nautički priručnik

Još malo o sidrenju - namenjeno početnicima i onima koji misle da znaju sve

<< < (22/22)

Ljuba:
Ajd i ja da napišem koju o sidrenju. Imam Danfort 15kg, kalibrisani lanac 25m desetka i el. vinč Lofrans Cobra 1000W. Ozbiljan sistem mada predimenzionisan za moje plovilo od 10m i 4t.
Sidrim se najviše zbog pecanja jer samo tako mogu da se namestim na zahtevnim terenima. Onda i noćim svakako, 1 kanap u obalu za svaki slučaj i bočno sidro (pauk) u tok reke da se donekle fiksiram.
Međutim, došao sam do zaključka da Danfort nije rešenje za sidrenje na krševitim terenima jer ako se podvuče pod neki balvan dole, muke Tantalove.
Sad skoro mi se to desilo a kao za inat nisam vezao kanap sa bovom za zadnji deo sidra. Trebalo je poprilično natezanja i manevrisanja da nekako povučem sidro gore i pojavi se balvan da se uplašiš. Toliko je bio težak da ni Cobra nije mogla da ga digne (iskakao osigurač) pa sam taj posao morao da odradim sa polugom od vinča, manualno na klik klak i tek na površini je skliznuo u mutno Dunavo.
Zato sam rešio da i to sidro bude tipa Pauk. Armatura od 8mm, takva je i na ovom Pauku koji imam i savija se bez problema kada zapne, 6mm mi je već nesigurno. Cevka od 60cm ispunjena nekom težinom i u kombinaciji sa lancem mislim da će odraditi posao. Taj kanap u obalu je za dodatnu sigurnost a kada budem hteo da se sidrim na otvorenoj vodi lako ću da prikačim Danfort nazad.

BataVoja:
Kad je oluja i loše vreme, od spavanja nema ništa. Ja sam letos na Srebrnom jezeru, vezan u marini doživeo strašno nevreme. Čamci su skakali i ako smo svi bili dobro vezani od 2 do 4 ujutru a marina je udaljena od Dunava. Kažu da su ljudi malte ne ispadali iz kreveta.
Uz takvu oluju ne može da bude sigurno na sidru.

Misha D:
Većina vlasnika plovila koji su pecaroši sidre se na terenima gde je na dnu lom jer tu ima više šanse za ulov.
Iako reka nanese pesak i mulj preko tih debla veće grane ostanu dovoljno van i odličan su mamac za bilo koje sidro.
Kanap vezan za vrat sidra i kanap privezan za bitvu na pramcu ili za plovak-bovu (orepina) je jedini način da se zaglavljeno sidro izvuče, mada ponekada i blago kretanje unapred može da pomogne.
Pauk sidra sa armaturama su privremena, tj. dnevna sidra, bilo koji jači vetar može ispraviti te krake.
Dodatni vez za obalu je obavezan ali traži da se poseduje i pomoćni čamac.
Ponekad je plovilo i više od 50m udaljeno od najbliže obale pa za razapet kanap treba imati i dodatne bove na svakih 10-15m jer čamdžije uvek moraju baš tuda da se provlače noću pa će biti kačenja za njihove motore,
Velikim delom letnje oluje dođu u pola noći kada se ne zna gde je nebo a gde voda i nije jednostavno samom UMČ da se snađe u toj situaciji.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju