Autor Tema: Novo - za roštilj  (Pročitano 17227 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Novo - za roštilj
« poslato: 27, 03, 2012, 07:29:16 pre podne »
U nedelju sam proveo lep dan sa porodicom na Andrevlju i tom prilikom napravio sam roštilj - prvi pod vedrim nebom u ovoj godini!

Ali ne bih o roštilju, neću ni priložiti slike - da ne bi nekim našim adminima ušao dim u oči pa da mi obrišu ovo što želim da podelim sa vama.

Hteo bih da obavestim one koji možda još nisu videli i čuli za novu vrstu "uglja" da postoji nešto novo na našem tržištu.
Proizvod nije nov - ja sam ga kupio jesenas ali nisam stigao do sada da ga isprobam.

Dakle, za one koji o ovome nisu čuli:

U prodajnim centrima "Uradi sam" možete po ceni od 325,00 dinara da kupite kutije u kojima se nalaze 4 bloka za koje kažu da su od vulkanskog kamena (lično ne verujem) i da daju mnogo toplote, visoku temperaturu i dugo traju (u ovo sam se lično uverio).

Kocke se pale šibicom, upaljačem i sl.
Posle petnaestak minuta postižu "radnu" temperaturu i traju duže od dva sata.
Pri tom su zažarene kao koks u kovačkim pećima, gore malim jarkim plamenom, bez mnogo dima.

Mislim da je proizvod dobar i upotrebljiv.
A kako to izgleda, možete videti sa priloženih sličica.

Van mreže ranko latinovic

  • Mornar
  • **
  • Poruke: 31
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Odg: Novo - za roštilj
« Odgovor #1 poslato: 27, 03, 2012, 07:35:49 pre podne »
pozz lsi !! zanima me kakav je miris mesa,dali je kao na cumur ili ima neki svoj smek  k5

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: Novo - za roštilj
« Odgovor #2 poslato: 27, 03, 2012, 07:53:05 pre podne »
pozz lsi !! zanima me kakav je miris mesa,dali je kao na cumur ili ima neki svoj smek  k5


Ranko, ovo je provokacija - banovaće nas administratori ako nastavimo u tom pravcu.

Miris je kao iz raja. Voda da potekne na usta. Prste da poližeš i pre nego ih zamastiš.
Ali za takav miris ja sam i u nedelju napravio kombinaciju: malo pilećih bataka, krilaca, belog mesa i domaće, slanine koja je dimljena...

Mi se svi ošamutili od miomirisa i ukusa, a moj unuk, Dušan, raspričao se kao navijen i od Andrevlja do Višnjice nije prestajao da guguče (moja žena tvrdi da je sve to bio govor ali ženama se svašta pričinjava kad su unuci u pitanju).

Loša strana ovog, inače veoma laganog roštilja, zasnovanog na piletini, bila je što samo jedno popijeno pivo s rogovima nije dovoljno (ali kad mora da se vozi...)!

Van mreže ranko latinovic

  • Mornar
  • **
  • Poruke: 31
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Odg: Novo - za roštilj
« Odgovor #3 poslato: 27, 03, 2012, 08:20:23 pre podne »
moram da probam obavezno kgk a za rogonju nacicemo nekog savesnog vozaca  4587

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Novo - za roštilj
« Odgovor #4 poslato: 27, 03, 2012, 09:23:34 pre podne »
koliko dugo gori ?

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: Novo - za roštilj
« Odgovor #5 poslato: 27, 03, 2012, 09:58:55 pre podne »
koliko dugo gori ?

Ja proverio - duže od dva sata.
A onda sam morao da ga ugasim vodom, jer je trebalo da spakujemo stvari i krenemo kući.

Ne znam koliko bi do kraja gorelo - na kutiji piše: 2 i po sata.

Van mreže njegos68

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1624
  • Pol: Muškarac
  • Krapolovac
Odg: Novo - za roštilj
« Odgovor #6 poslato: 27, 03, 2012, 10:35:17 pre podne »
koliko dugo gori ?

Ja proverio - duže od dva sata.
A onda sam morao da ga ugasim vodom, jer je trebalo da spakujemo stvari i krenemo kući.

Ne znam koliko bi do kraja gorelo - na kutiji piše: 2 i po sata.
Lazo,ja nešto nisam oduševljen sa ovim briketima... no125 Moj brat ih koristi i sve je kao što ti kažeš,ali... uvjek postoji ono ALI... od čega su napravljeni ti briketi?Dali sadrže neke štetne sastojke?Ipk ja preferiram stari dobri ćumur od suve bukve...  k5

Van mreže Misha D

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1780
  • plovilo: Linssen 29.9 ac gs
Odg: Novo - za roštilj
« Odgovor #7 poslato: 27, 03, 2012, 10:44:57 pre podne »
Kamen je nepoznat, a natopljen je bezmirisnom tecnoscu za potpaljivanje i odrzavanje zara u cumuru i svi ga koriste u SAD. Rostiljski pripremljeno meso je kancerogeno i na cumuru i na teflonu, tako da smo mi vec vekovima stekli otpornost, mada imamo jednu od najvecih stopa obolelih od raka debelog creva.
Današnji dan je početak ostatka moga života....

Van mreže marke

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1147
  • Pol: Muškarac
Odg: Novo - za roštilj
« Odgovor #8 poslato: 27, 03, 2012, 13:45:33 posle podne »
Moji utisci nisu bas sjajni.

Probao sam jednom prosle godine, kupio u "Uradi Sam" i nikad vise. 4588

Prvo sto pomislite gori 2.5 sata super...   Pa bas i nije, jer ko ce da rostilja 2.5 sata nismo kafana. no125
To naravno nebi smetalo da povrsina ploca nije toliko mala da se ne moze peci vise od 3 cevapa na jednoj ploci. A ako se meso pomeri u stranu ne greje.
Zato i treba 2.5 sata da se ispece 2 kg mesa.   
Ne znam od cega su pravljeni ali ima sumpora i magnezijuma na povrsini za startovanje kao na novogodisnjim prskalicama ali kad se raspali onda je sve kao na obicnom cumuru. I miris je isti kao na cumuru. ok
Mislim da je u pitanju jako presovana ugljena prasina koja polako gori jer nema puno vazduha u sebi.
Za male rostilje moze da prodje ali ako je veci cisto smaranje. S druge strane cena je bila takva da se moze kupiti jednokratni mali rostilj sa sve ugljem i resetkom za te pare.
Ne vredi to kupovati umesto starog dobrog cumura.  sajkaca

Naravno najvaznije je sta je na rostilju i cime se zaliva.  357 114
« Poslednja izmena: 28, 03, 2012, 10:12:40 pre podne marke »
Marke

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 7037
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: Novo - za roštilj
« Odgovor #9 poslato: 27, 03, 2012, 14:48:24 posle podne »
Marke, mislim da je jedna kocka dovoljna za kvalitetno pečenje na žici površine 25 x 25 cm. Prema tome, treba upotrebiti dovoljan broj blokova za odgovarajuću veličinu žice.

A što se tiče vremena to zavisi od niza faktora.
Koliko je društvo veliko?
Koliko mesa je potrebno ispeći?
Koje vrste mesa treba peći?

A onda, kada je sve ispečeno, lepo je ostaviti činiju na kraj žice da se meso krčka u sopstvenom soku, pomešano s lukom, paprikom i ostalim dodacima...

A što se tiče zapažanja o sastavu - to je možda tačno.
Na kraju, kada sam sve polio vodom, jer nisam mogao da čekam da izgori i ugasi se samo od sebe, kocka se izmrvila u sitne komadiće. Možda je zaista u pitanju presovana ugljena prašina.

Van mreže broker975fx

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 3011
  • Pol: Muškarac
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
Odg: Novo - za roštilj
« Odgovor #10 poslato: 27, 03, 2012, 15:24:42 posle podne »
Ako ima magnezijuma onda bi moglo da se koristi i kao anado 6589
Ne znam ali ja nekako najviše volim roštilj na drvetu pa sobno što ga sada barem ima koliko god hoćeš. U oktobru kada se sve spali onda može i ćumur ali ovo mi je kao da pravim roštilj na hepo kocki ili da palim vatru sa benzinom - što je u USA potpuno ok i svi rade.

Van mreže corleone

  • Brodski mali
  • *
  • Poruke: 12
  • www.panonskimornar.com
    • panonskimornar.com
Odg: Novo - za roštilj
« Odgovor #11 poslato: 27, 03, 2012, 20:59:04 posle podne »
Jeste vulkanski kamen i ne, nema nista stetno. Ja vulkanski kamen koristim godinama na plinskom rostilju. Plin zagreva lavino kamenje a ono greje meso.

Van mreže ranko latinovic

  • Mornar
  • **
  • Poruke: 31
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Odg: Novo - za roštilj
« Odgovor #12 poslato: 28, 03, 2012, 07:13:50 pre podne »
pa ako meso ima isti ukus i miris kao na cumur,verovatno se i brze pali od cumura onda je razlika samo u brzini raspaljivanja rostilja i popijenog piva 114

Van mreže poljo

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1961
  • Pol: Muškarac
    • "Teska voda"
    • http://www.alojasailing.com/
  • Brod tip: Bar Harbor Cruiser
  • Marina: NK"Moja ladja Brcko"
  • Veličina: 8m
Odg: Novo - za roštilj
« Odgovor #13 poslato: 28, 03, 2012, 13:26:33 posle podne »
Ovo sam koristio par stotina puta i utisak je ...nema cuvene "ko se dima ne nadimi ..." nema pola dana skupljanja grancica i duvanja u zar kao kreten , nema ... a ukus isti kao i na obican drveni cumur. Sve pohvale i preporuke sa moje strane. Od ovoga je bolje samo rostilj na plin . Gledam sta sta sam napisao i dolazim do zakljucka da sam nepovratno lijen i da kad imam vremena da rostiljam necu da se trosim na trivijalnosti .Nek mu mama duva ako postoji ikakav nacin da ja ne moram .
Vepar je vepar, čak i kad mu kažu da je svinja.