Nepogode na rekama... > LED NA REKAMA

Led na rekama - 2012 februar

(1/71) > >>

Moja Lađa:
Ledostoj još postoji na Dunavu uzvodno od Slankamena, dok je stanje na Ibru kod Kraljeva stabilno, rekao je danas direktor Direkcije za vode Aleksandar Prodanović.



Ledostoj još postoji na Dunavu uzvodno od Slankamena, dok je stanje na Ibru kod Kraljeva stabilno, rekao je danas direktor Direkcije za vode Aleksandar Prodanović.

"Kod Kraljeva je blagovremenim angažovanjem mehanizacije obezbeđen proticajni profil na Ibru, dok nakon otapanja i pokretanja leda na nizvodnim deonicama od Đerdapa, treba da obezbedimo transport leda nizvodno", rekao je Tanjugu Prodanović.

Obavljene su sve pripreme na rečnim deonicama koje su kritične, poput suženja profila vodotoka, oštre krivine i drugih mesta, kazao je Prodanović.

Rezerve vode u snežnom pokrivaču velike su u celoj Evropi, a otapanje snega u ravničarskom delu zemlje, gde je snežni nanos manji, imaće izuzetno povoljan uticaj na sve poljoprivredne kulture, kazao je direktor Direkcije za vode.

Na planinama je veličina snežnog pokrivača daleko veća ali u slučaju blagog otopljenja, a to su dnevne temperature do plus pet i noće temperature u minusu, doći će do postepenog otopljenja snežnog pokrivača.
Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, neće biti naglog otopljenja.
"Problemi mogu nastati jedino u slučaju naglog otopljenja u celom regionu i centralnoj Evropi, uz koincidenciju velikih voda u slivove svih reka, a prema podacima kojima raspolažemo do toga neće doći", dodao je Prodanović.

On je podsetio da je ledostoj na velikim rekama, poput Dunava, bio uobičajena pojava do osamdesetih godina kao i da je trajao i po tri meseca.

Poslednjih decenija učestalost pojavljivanja ledostoja je manja, a isuzetno retko dolazilo je do gomilanja leda poput 1929, 1956. i 1985. godine.


Izvor: www.studiob.rs

broker975fx:
Niko se ne javlja iz NS tamo je koliko čujem situacija više nego problematična a odnešeno je i oštećeno više brodova, pontona i splavova

deda:
Kiki i njegova ekipa su u velikim problemima!!Led im otkinuo pontone sa sve ladjama!! KATASTROFA !!! Sto kaze Kikijeva supruga , najgore je sto si nemocan pred tom silom!! Mozemo samo da im pozelimo da sebe sacuvaju ako vec..........e to ne mogu da kazem!!

packe:
da je ovo normalna drzava vec bi reagovali samo gledaju sebe a mi obicni smrtnici cuti   trpi i sta ti bog da valjda ce onaj gore da pomogne

packe:
 2658

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju