E, ovako treba... > Oprema

WEBASTO - princip rada

(1/5) > >>

zorter:
Princip rada je prelazak hladnog vazduha preko zagrejane komore (u kojoj sagoreva nafta) i tako zagrejan (a cesto i pregrejan) se uduvava u kabinu. Jedina mana mu je sto strasno susi vazduh pa je preporucljivo da neki od prozora bude bar malo otvoren. Da bi radio, potreban je prekidac elektro-ventila koji otvara dovod nafte, zatim prekidac koji ce ukljuciti zarnicu koja pali naftu i prekidac koji pali motor sa ventilatorom (koji je uzupcen sa pumpom). Prvo se ukljuci elektroventil i omoguci dovod nafte, zatim upali motor da radi oko minut kako bi povukao naftu iz rezervoara, pa se potom upali zarnica koja pali naftu i kad se zacuje bubnjanje plamenika, tada se gasi zarnica a ventilator ostavi da radi. Kada se zeli ugasiti grejac, prvo se iskljuci elektro-ventil kako bi se prekinuo dovod nafte ali nikako ne gasiti motor dok ne sagori sva nafta iz grejaca (prepoznaje se po zvuku, nestane zvuk bubnjanja vec samo sum vazduha). Kad sagori nafta tek onda moze da se ugasi i ventilator. Na isti nacin radi i benzinac.
Webasteri koji imaju elektroniku ustvari imaju termostate koji "upravljaju" ukljucenjem elektroventila i tako odrzavaju temperaturu. Kad se grejac dovoljno zagreje, zatvore dovod goriva a kad se dovoljno ohladi otvore dovod goriva da bi doslo do samozapaljenje goriva jer je dovoljno visoka temperatura, a ako se koji slucajem vise rashladilo, drugi termostat ukljucuje zarnicu da bi se gorivo ponovo zapalilo. Uredjaj koji poseduje elektroniku je skuplji i stedi gorivo do nekih 15-20% u odnosu na uredjaj koji nema termostat te stalno povlaci gorivo iz rezervara. Ali posto ovaj uredjaj trosi oko 250-300ml goriva na sat vremena, ta usteda je zanemariva, pa se cesto uredjaj koristi bez elektronike jer su i mogucnosti kvarova svedeni na minimum.

zorter:
ovaj sa slike ima mehanicku pumpu. pokrece je rotor motora.

zoki novus:
a da nije taj sa slike mozda benzinac?

zorter:

--- Citat: zoki novus  13, 12, 2011, 22:50:57 posle podne ---a da nije taj sa slike mozda benzinac?


--- Kraj citata ---

Nije :nono:

zankiki:
Hoću ovih dana da ugradim webasto, jedino nisam siguran kako da izvedem auspuh kroz oplatu broda.

U pitanju je plastični brod, a kako se auspuh prilično greje, verovatno bi trebala neka metalna/inox rozetna na oplati, pa auspuh na nju? Ako neko ima na svom brodu da uslika, pa da grunfujem dalje.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju