Autor Tema: Najneobičnija jezera u Vojvodini  (Pročitano 4442 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Moja Lađa

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1750
  • www.mojaladja.com
Najneobičnija jezera u Vojvodini
« poslato: 28, 09, 2011, 11:09:38 pre podne »
Mutnjača i Anđina jama - biseri Šajkaške

Gotovo na tromeđi tri atara, šajkaškog, đurđevačkog i mošorinskog, nalaze se dva lepo očuvana prirodna jezera Mutnjača i Anđina jama. Upravo njihov položaj sačuvao ih je od pošasti koje sobom nosi savremena civilizacija, jer se nalaze daleko od glavnih puteva pa su dostupna samo pravim ljubiteljima prirode. Do njih vode isključivo poljski putevi, dobro znani samo meštanima Šajkaša, Mošorina i Đurđeva. Oko njih poneki salaš, bez struje, na kojima se još živi kao u nekim starim vremenima iz kojih pamtimo romantične pričice. Prostrani pašnjak sa stadima ovaca i goveda, krdima svinja, jatima gusaka, ostavljaju utisak da ovde još živi ona stara Vojvodina.



Mutnjača predstavlja jezero nepravilnog oblika čija se vodena površina prostire u tri kraka koja nemaju imena. Dva manja kraka su razdvojena poluostrvcem Bagrenac, nazvanom po velikom bagremu koji je ovde donedavno stajao i svojom krošnjom pravio debelu hladovinu. Voda je još uvek čista i bistra, a zamuti se tek pred neku ozbiljniju promenu vremena. Dubina je, kažu poznavaoci, na mestima i do pet metara. U jezeru ima ribe pa ga često posećuju i pecaroši. Leti je na Mutnjači mnogo kupača, a brojni meštani pomenutih naselja će vam s ponosom reći da su baš ovde naučili da plivaju. 



Anđina jama je nepunih 200 metara istočnije od Mutnjače. Površinom je znatno manja i ima gotovo pravilan elipsasti oblik kao da se nalazi u vrtači ili čak krateru. Zato joj naziv jama u potpunosti odgovara. Sa zapadne i severne strane ima strmu obalu, dok je sa juga i istoka obala niska. Salašari je koriste za napajanje stoke. Priobalje je obraslo trskom, što predstavlja pogodnost za gnežđenje barskih ptica. Ribe ovde, kažu, nema.
         
Među meštanima okolnih naselja sačuvana je legenda o tome kako je ova jama dobila ime. Nekada davno, krajem zime, prolazili su ovuda svatovi koji su, da ne obilaze jamu, hteli baš da pređu preko leda koji se topio i tom prilikom udavi im se mlada po imenu Anđa. Od tada se ovo jezerce naziva Anđina jama. Valjda zbog legende, sve je ovde mistično. Veruje se da je jama veoma duboka – čak preko dvanaest metara!



Mutnjača i Anđina jama su vrlo neobična jezera, čak i po načinu postanka. Zbog blizine Tise mnogi veruju da su to ostaci nekadašnjeg rečnog korita. Profesor dr Branislav Bukurov, u svom radu ''Jezera i bare u Bačkoj'', iznosi mišljenje da je Mutnjača nastala u udubljenju zaostalom od eksplozije gasova iz unutrašnjosti Zemlje. Ako je tako nastala Mutnjača, istog bi načina postanka bila i Anđina jama, koja po svom obliku i izgledu baš liči na nekakav krater. Prema tome, ova su jezera po načinu postanka veoma specifična i jedinstvena su u Vojvodini.
         
Prema predlogu Prostornog plana razvoja opština Titel i Žabalj, na čijim se granicama nalazi, Mutnjača bi trebala da postane izletnička zona Đurđeva, Mošorina i Šajkaša, naselja koja danas imaju oko 13.000 stanovnika. Do nje bi se izgradili putevi, prostor bi se ozelenio, u jezero bi se pustile plemenite vrste ribe pa bi tako postalo raj za izletnike, kupače i pecaroše. Naravno, moraće se voditi računa i o zaštiti ovih jezera, bisera Šajkaške, čija će priroda dolaskom velikog broja ljudi biti ugrožena.


Izvor: www.ravnica.rs
prvo Dunav a drugo sloboda...sve je moje...i nebo i voda...