Pozdrav drugari,
retko pišem ali vas čitam (skoro) svakodnevno. Mnogo sam pročitao i naučio, a neke od vas znam i lično.
Od pre neki dan, ponovo imam svoj čamac - Musky 17; ko nije čuo za njega, izgleda praktično isto kao Tajmen. Od ranije imam Tohatsu 30ks 2T (2018), i na njemu elisu 9,9x10 koju sam stavio jer sam imao metalni čamac koji je bio dosta teži od sadašnjeg, plastičnog.
Imam zakačen neki obrtomer i brojač radnih sati na motoru, ali ne znam koliko je precizan. Pokazuje da sa postojećom elisom radi na 4.300 o/min (49,77 km/h nizvodno je danas mereno sa GPS na telefonu - irelevantno za ovu priču), a optimum za ovaj motor je 5.150 - 5.850 o/min pri punom gasu.
Dakle, moja molba za konsultaciju je - da li bi mi pomogla zamena za elisu sa dužim korakom (9,9x12 ili 9,9x13) kako bih izvukao optimalne performanse prilikom vožnje ? Da li neko iz NS ima obrtomer na pozajmicu, da proverim/uporedim obrtaje sa mojim obrtomerom i kako bih mogao da odaberem adekvatnu elisu ? Nije mi bitna brzina vožnje, već optimalno korišćenje motora i čamca, kao i potrošnja goriva, naravno.
Hvala unapred na odgovorima, vidimo se na vodi!