Autor Tema: Svi letnji mitovi!  (Pročitano 1842 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Moja Lađa

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1750
  • www.mojaladja.com
Svi letnji mitovi!
« poslato: 12, 07, 2011, 16:10:55 posle podne »
U šta verujemo, a ne bi trebalo.



Nisu baš svi saveti koje su nam davale mame i bake tačni.
Na primer, ako odmah nakon jela uđete u more, nećete se utopiti, a ako usred leta smršate, ne mora da znači da je klima zaslužna za to. Sada je pravo vreme da razbijemo neke mitove vezane za ovo godišnje doba.


* Klima-uređaji nisu zdravi, od njih se vrlo lako razbolimo

Još jedna neistina! Naravno, kako u svemu tako i u rashlađivanju prostorija u kojima boravite morate da budete umereni, što znači da temperatura treba da bude sedam stepeni niža od one napolju. Isto tako šmrcanje tokom leta ne mora biti uzrokovano klima-uređajem, već može biti blaga alergijska reakcija kada iz rashlađene prostorije izađemo na pretopli vazduh prepun sitnih čestica polena. Međutim, ono što je vrlo važno kad je o klima-uređajima reč je to da njihovi filteri moraju biti besprekorno čisti!


* Ne ulazite u vodu najmanje 30 minuta posle jela

Istina je da nakon obroka više krvi iz ekstremiteta ide u probavni sistem, ali to ima neznatan uticaj na rekreativne plivače, pa zato svetski stručnjaci nikada nisu dali ovakav savet. Važnije pravilo je: nemojte da plivate sami, decu ne ostavljajte bez nadzora čak ni u malom bazenu i nemojte plivati pod dejstvom alkohola.


* Nakon kupanja u bazenu ne treba se tuširati

Najveća greška koju možete da napravite je da se ne istuširate posle kupanja u bazenu. Pored toga što se za održavanje bazena koristi hlor i veliki broj drugih hemikalija, većina kupača se pre ulaska u vodu ne istušira, pa unese parfem, kremu, gel za kosu, znoj i šminku. Kupanje u bazenu može dovesti do brojnih zdravstvenih tegoba, poput proliva, infekcije uha i raznih iritacija kože, a sve to se može sprečiti ukoliko se nakon plivanja kratko istuširate.


* Ako vas uhvati nevreme s grmljavinom, obavezno lezite na zemlju

Potpuno pogrešno. Olujno nevreme s grmljavinom je opasno. Udar groma stvara zemljane električne struje koje vas mogu povrediti dok ležite čak i ako ste udaljeni tridesetak metara od mesta udara. Najbolje bi bilo da se sklonite u zgradu ili zatvoren automobil. Ne tražite sklonište pod stablima jer visoki oštri predmeti i građevine privlače grom. Čim u daljini čujete grmljavinu, ne časite časa, već potražite sklonište.


* Ako vas dodirne meduza, na opečeno mesto se treba pomokriti

Mokraća neće sprečiti neprijatno peckanje, već ga samo može pojačati, pa zato ne piškite po sebi, već problem rešite običnim sirćetom. Njime natopite papirnu maramicu, naslonite je na opekotinu i ostavite da deluje oko pola sata.


* Japanke su dobre za vaša stopala

Koliko god one bile mekane i udobne, većina japanki nije dobra za nošenje. Najčešće su previše ravne ili su napravljene od nekog jeftinog materijala koji brzo promeni oblik, a takva obuća može da izazove bolove u petama i kičmi, pa čak i deformaciju stopala. Ako svom telu želite da pružite najbolje, pokušajte s anatomskim papučama ili japankama s petom od tri centimetra i naglašenim jastučićima na gazištu.


Izvor: www.kurir-info.rs
prvo Dunav a drugo sloboda...sve je moje...i nebo i voda...