Razlog da se ne stavlja pena je bojazan da će ista upiti vodu i vlagu koja prodre u duplo dno. Ali, ako se popravka obavi valjano, kako će voda i vlaga proći u duplo dno?! Kakav je to majstor koji ne veruje u sopstveni rad?!
Pena se širi pod uticajem vlage iz okolnog vazduha, i kad se komora u potpunosti zatvori, pena potroši preostalu vlagu i postaje inaktivna.
U slučaju proboja korita, sprečava naglo nadiranje vode, već voda postepeno natapa penu, ali sama zapremina pene sprečava prodiranje veće količine vode.
Ako se stavlja samo roštilj, duplo dno ostaje prazno, drveni podupirači će, ako nisu impregnirani, pod uticajem temperaturnih razlika, vremenom pustiti vlagu, doći će do kondensa, koji će postepeno razjedati laminat iznutra, sa nezaštićene strane. U toj varijanti je preporučljivo napraviti čep za ispuštanje vode i ventilaciju tog prostora.
Ako dođe do proboja korita, voda će taj kompletan prostor popuniti za nekoliko sekundi, a ako postoji pukotina u podu, nastaviće da puni celo korito, što će na kraju dovesti do potapanja.
Ja nisam neki majstor, ali ja bih ponovo stavio penu, da je moj čamac u pitanju.