Nautika opšta... > Ono što niste znali...

Muzej jugoslovenskih brodova - Crvena zona

(1/2) > >>

Moja Lađa:
Crvena zona

Crvena zona Muzeja jugoslovenskih brodova – Savsko šetalište nastavlja se na Belu zonu i čini zasebnu i specifičnu celinu. U ovoj zoni se verovatno najviše ističe osobenost tradicionalnog razmišljanja i delovanja. Eksponati ove zone su u potpunosti prepušteni sami sebi što im zapravo omogućuje da se razvijaju u skladu sa zakonima prirode.Na prelazu između Bele i Crvene zone nalazi se plato pod nazivom „transformacija“. Na ovom uskom parčetu Savskog šetališta odvijaju se ritmički procesi svakodnevnog života, karakteristični za majku prirodu. Naime, svakog dana reka nataloži i izbaci na obalu Save određenu količinu materijala koji se tu nagomilan pretvara u jednu vrstu prirodne umetničke skulpture koja je zakonima Muzejske zone zaštićena od bilo kakvog uticaja čoveka u pogledu menjanja i skrnavljenja.Na taj način stvara se i očuvava autentična slika prirodnih procesa i pojava, a koja na ovom zaštićenom mestu dolazi do punog izražaja.

Brod Sip

Sip – motorni teretni brod od armiranog betona izgrađen je 1943. godine. Sa sigurnošću možemo reći da je ovo jedan od najvrednijih i najfotogeničnijih eksponata u celom Muzeju. Tokom svog postojanja ovaj betonski džin proveo je solidan broj godina kao stambeni objekat, sve dok se voda nije ušunjala u njegove prostorije i isterala stanare napolje. Posetioci mogu uživati u neobičnoj arhitekturi i širokoj paleti boja koje je vremenom ovaj neobični brod poprimio.

Brod Krajina

Brod Krajina spada u najznačajnije muzejske eksponate i predstavlja ponos Crvene zone. Kao i brod Župa, brod Krajina je proglašen za kulturno dobro od strane države Srbije kao delo-dobro od značaja za istoriju Srbije.

Zahvaljujući izvođačima resturatorskih radova, brod Krajina se nalazi u Muzeju jugoslovenskih brodova – Savsko šetalište i za posetioce predstavlja neponovljivu mogućnost da se upoznaju sa životnim, društvenim i socijalnim prilikama u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.Brod Krajina, poslednji jugoslovenski brod točkaš, čiji je pogon sa dva točka i lopaticama na bokovima davno prevaziđena vrsta pogona i može se naći još samo u literaturi, ima izuzetnu istorijsku vrednost, kao brod – rezidencija jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića (1928 – 1941) i brod jugoslovenskog predsednika, maršala Josipa Broza Tita (1951 – 1980).

Povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta, odlučeno je 1926. godine, da se počne sa izgradnjom novog broda za koju su preko Ministarstava inostranih poslova i tehničkog servisa rečne plovidbe u Berlinu obezbeđena sredstva u visini od 241.500 zlatnih maraka. Luksuzna dvorska jahta dinastije Karađorđević, izgrađena u Regensburgu, u Beograd je uplovila 1928. godine.

Iste godine, na zahtev uprave dvora, brod je ofarban u belu boju i dobio je ime Dragor, izvršene su dopune i izmene čiji su troškovi iznosili 1.500.000 zlatnih maraka. Ukazom kralja Aleksandra od 23. novembra 1928. godine, brod je uveden u listu Flote kraljevske mornarice. Sam brod i njegova posada bili su pod komandom Rečne obalske komande. Kada je izgrađen, brod je imao ukupnu površinu od oko 700 m2, sa tri salona, dva apartmana, 18 dvokrevetnih kabina, palubu za šetnju, poštanske i druge uređaje. Bio je poznat po kvalitetnim duborezima, stubovima i luksuznim detaljima primerenim kraljevskoj jahti, na koju su pozivani samo posebno važni gosti i prijatelji. Tokom Drugog svetskog rata brod je postao zarobljenik u hrvatskim i nemačkim trupama. Po završetku rata vraćen je u Beograd gde je preimenovan u brod Krajina i stavljen na korišćenje predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, sve do njegove smrti 1980. godine, o čemu svedoči metalna ploča u većem kabinetu broda.*

Osnovni tehnički podaci:
Napravljen od gvožđa (trup) i drveta (nadgradnja)
Dimenzije: dužina 56.82 m; ukupna širina broda 12.30 m; bočna visina 2.73 m;
Gaz broda 1,70 m
Deplasman – puni 344.022 tone.

Za potrebe snimanja filma „Na lepom plavom Dunavu“, 2007. godine filmska ekipa je rekonstruisala brod Krajinu imajući u vidu vreme u kojem je ovaj brod pripadao SFRJ. Sa novim dekorom danas, ovaj brod u potpunosti oslikava period Jugoslavije nakon Drugog svetskog rata, govori o moći, snazi i velikim delima jugoslovenskih naroda.Zahvaljujući izvođačima resturatorskih radova, brod Krajina se nalazi u Muzeju jugoslovenskih brodova – Savsko šetalište i za posetioce predstavlja neponovljivu mogućnost da se upoznaju sa životnim, društvenim i socijalnim prilikama u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.
Brod Krajina je ujedno i poslednji eksponat Crvene zone.
Izvor: www.goethe.de

micko67:
jos malo o brodu Sip

calypso2:
Svaka čast za tekst  114
Ostalo, da nije smešno-bilo bi tužno i obrnuto! Najbolji pokazatelj stanja u državi i društvu je upravo ovaj muzej!

MiletaStamat:
Mene obuzme tuga kada vidim i male drvene čamce koji propadaju uz obalu ili na obali, a gledati ove brodove u ovakvom stanju je stvarno tužno i žalosno. Posebno primerke sa takvom istorijom.

neptun:
Text je odlican.tuga jedna..
Nema veze,ako predsednik uzme zlato na olimpijadi eto veselja..treba gledati stvar sa vedrije strane.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju