MAMCI I PRIHRANA
Činjenica da uspeh u pecanju bele ribe na plovak u ovom periodu pre svega zavisi od znalačkog odabira mesta, nikako ne negira potrebu za korišćenjem primame! Naprotiv, primama je poželjna jer će učiniti ribu agresivnijom, i polako je ipak privući mestu na koje neprestano zabacujemo udicu. U zavisnosti od vrste ribe koju lovimo svaka hrana poznatih proizvođača, a pre svih Sensas i Van Den Ende, predviđena za babuške i bodorke ne može da omane, ali treba voditi računa o tome da sada prednost treba dati kiselkastim aromama i hranama, na bazi krvi i umesiti prihranu da bude “jača” tj. koncentrovanija.
Kada odaberete mesto, treba baciti svega nekoliko grudvi hrane veli-čine oraha i kasnije dohranjivati, i to vrlo umereno, što bi se reklo “sa dva prsta”. Bacanjem malih količina koncentrovanije hrane, ali često, postiže-mo da posle izvesnog vremena obave-zno dobijemo ribu.
Nije neophodno da se hrani kupovnim hranama, jer istoj svrsi može veoma dobro da posluži kuvano žito, kukuruz šećerac i geršla. Riba u zimsko doba i periodu pre zahladjenja radije uzima noklu, zrno šećerca, žita, geršle, i ružu hleba. Vrlo je bitno da se lovi na mamac koji je sastavni deo prihrane! Može se vrlo uspešno loviti i na crviće, ali je onda potrebno prilikom hranjenja svaki put baciti i po kojeg crvića zajedno sa hranom.
Šaran, babuška, bodorka, deverika rado uzimaju kuvano žito, a naročito geršlu. Upravo sa ovim mamcem veoma uspešno lovimo na Starom Tamišu, gde ribu prihranjujemo kuvanim žitom sa malo kupovne (mirisne) hrane, a pecamo na geršlu. Savet: geršla i žito moraju biti skroz raskuvani i mekani. Keder je u ovom periodu godine retka zverka pa nam neće “raskljucati” ovakav mamac pre nego što dospe u zonu dna, a mekan mamac će omogućiti i lako prodiranje udice u nepca.
Prava mera kuvanja ovih žitarica je:
NOĆ U TERMOSU
Da ne bi pravili ženi gužvu u kuhinji, najlakše i najbolje ćete skuvati ovo zr-nevlje stavljanjem u termos-bocu, a prelivanjem ključalom vodom uveče, i ujutru imate odličan mamac! Treba voditi računa da se ne pretera sa količinom žita ili geršle kako usled bubre-nja ne bi došlo do prskanja termosa!
Na tekućoj vodi je potrebno baciti težu hranu iste vrste. Znači da bude kompaktnija i mirisna kako bi privukla ribu ali isto važi pravilo da moramo znati gde je skoncentrisana riba.
Gersla
Geršla je oljušteni ječam. Često se koristi kao zamena za pirinča. Upotrebljava se u supama, varivima, za pripremanje kaše i hleba. Bogata je belančevinama, gvožđem, vitaminima B grupe. Ima mali sadržaj masti i puno biljnih vlakana koja deluju na snižavanje holesterola u krvi.