Autor Tema: Bela Riba u zimsko vreme...  (Pročitano 11944 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Bela Riba u zimsko vreme...
« poslato: 09, 01, 2011, 00:39:13 pre podne »
Kako je pecati ? Prehrane koje koristiti ? U koje vreme i slicno ...

ima li neka riba koja moze da se peca zimi od recimo 12 do 18 ?

Van mreže bugi

  • Veliki Rovac
  • ******
  • Poruke: 643
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Tajmen 525
  • Marina: Galija Visnjica
  • Veličina: 5.25
Odg: Bela Riba u zimsko vreme...
« Odgovor #1 poslato: 09, 01, 2011, 09:06:57 pre podne »
Meni je jedino poznato pecanje ispod Brankovog mosta
Klasican zimovnik i uvek se po hladnom vremenu lepo prodje
Sistem...olovo i dve udice iznad na dva predveza...crv za mamac

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: Bela Riba u zimsko vreme...
« Odgovor #2 poslato: 09, 01, 2011, 14:32:59 posle podne »
MAMCI I PRIHRANA

Činjenica da uspeh u pecanju bele ribe na plovak u ovom periodu pre svega zavisi od znalačkog odabira mesta, nikako ne negira potrebu za korišćenjem primame! Naprotiv, primama je poželjna jer će učiniti ribu agresivnijom, i polako je ipak privući mestu na koje neprestano zabacujemo udicu. U zavisnosti od vrste ribe koju lovimo svaka hrana poznatih proizvođača, a pre svih Sensas i Van Den Ende, predviđena za babuške i bodorke ne može da omane, ali treba voditi računa o tome da sada prednost treba dati kiselkastim aromama i hranama, na bazi krvi i umesiti prihranu da bude “jača” tj. koncentrovanija.
Kada odaberete mesto, treba baciti svega nekoliko grudvi hrane veli-čine oraha i kasnije dohranjivati, i to vrlo umereno, što bi se reklo “sa dva prsta”. Bacanjem malih količina koncentrovanije hrane, ali često, postiže-mo da posle izvesnog vremena obave-zno dobijemo ribu.
Nije neophodno da se hrani kupovnim hranama, jer istoj svrsi može veoma dobro da posluži kuvano žito, kukuruz šećerac i geršla. Riba u zimsko doba i periodu pre zahladjenja radije uzima noklu, zrno šećerca, žita, geršle, i ružu hleba. Vrlo je bitno da se lovi na mamac koji je sastavni deo prihrane! Može se vrlo uspešno loviti i na crviće, ali je onda potrebno prilikom hranjenja svaki put baciti i po kojeg crvića zajedno sa hranom.
Šaran, babuška, bodorka, deverika rado uzimaju kuvano žito, a naročito geršlu. Upravo sa ovim mamcem veoma uspešno lovimo na Starom Tamišu, gde ribu prihranjujemo kuvanim žitom sa malo kupovne (mirisne) hrane, a pecamo na geršlu. Savet: geršla i žito moraju biti skroz raskuvani i mekani. Keder je u ovom periodu godine retka zverka pa nam neće “raskljucati” ovakav mamac pre nego što dospe u zonu dna, a mekan mamac će omogućiti i lako prodiranje udice u nepca.
Prava mera kuvanja ovih žitarica je:

NOĆ U TERMOSU

Da ne bi pravili ženi gužvu u kuhinji, najlakše i najbolje ćete skuvati ovo zr-nevlje stavljanjem u termos-bocu, a prelivanjem ključalom vodom uveče, i ujutru imate odličan mamac! Treba voditi računa da se ne pretera sa količinom žita ili geršle kako usled bubre-nja ne bi došlo do prskanja termosa!
Na tekućoj vodi je potrebno baciti težu hranu iste vrste. Znači da bude kompaktnija i mirisna kako bi privukla ribu ali isto važi pravilo da moramo znati gde je skoncentrisana riba.

Gersla

Geršla je oljušteni ječam. Često se koristi kao zamena za pirinča. Upotrebljava se u supama, varivima, za pripremanje kaše i hleba. Bogata je belančevinama, gvožđem, vitaminima B grupe. Ima mali sadržaj masti i puno biljnih vlakana koja deluju na snižavanje holesterola u krvi.



Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže busa2

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1199
  • Pol: Muškarac
  • "TEHNONAUTIKA" ZEMUN
    • www.tehnonautika.rs
Odg: Bela Riba u zimsko vreme...
« Odgovor #3 poslato: 09, 01, 2011, 19:00:25 posle podne »
doktore a sta mi smemo da jedemo dok cekamo da riba proradi ?

unapred zahvalan pecaros amater  :lol:

kap ja cu da uplatim prvu ratu za teorisku nastavu kod DEDA DOKTORA.
www.tehnonautika.rs - KONTRAADMINISTRATOR

Van mreže VladaCedic

  • Drinski Kratkorepi Peš
  • ***
  • Poruke: 92
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
    • V.I.N.
  • Brod tip: Ekopanonija Dado 23
  • Marina: Plavi Dunavac
  • Veličina: 7.8
Odg: Bela Riba u zimsko vreme...
« Odgovor #4 poslato: 18, 02, 2012, 23:36:25 posle podne »
Kako je pecati ? Prehrane koje koristiti ? U koje vreme i slicno ...

ima li neka riba koja moze da se peca zimi od recimo 12 do 18 ?

Sve zavisi od vode :)
Iz svog licnog iskustva znam da zimi riba koja radi ,aktivna je preko celog dana,mislim dok ima svetlosti.. Na nocno zimsko pecanje jos nisam isao...
Sto se tice prihrane zimi nije potrebna,jer se u tom periodu lovi obicno bela riba(ne pricamo o grabljivicama) a ona je riba koja se u ovom periodu skuplja u jato i retko menja lokaciju,tako da ako se pronadje jato nema puno razmisljanja o prihrani :)
E sada o sistemima zavisi od ribe i mesta gde se peca!

Van mreže Kapetan

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 16690
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Bela Riba u zimsko vreme...
« Odgovor #5 poslato: 21, 02, 2012, 00:54:46 pre podne »
Sve zavisi od vode :)
Iz svog licnog iskustva znam da zimi riba koja radi ,aktivna je preko celog dana,mislim dok ima svetlosti.. Na nocno zimsko pecanje jos nisam isao...
Sto se tice prihrane zimi nije potrebna,jer se u tom periodu lovi obicno bela riba(ne pricamo o grabljivicama) a ona je riba koja se u ovom periodu skuplja u jato i retko menja lokaciju,tako da ako se pronadje jato nema puno razmisljanja o prihrani :)
E sada o sistemima zavisi od ribe i mesta gde se peca!

jao bre... i kud sad ovaj led...