E, ovako treba... > Brodski motori

Kako u rikverc ? ???

(1/9) > >>

zorter:
Da li je izvodivo ovako nekako "naterati" brod da ide u nazad t.j. rikverc? Zamisljeno da se mehanickom pregradom usmeri voda pod camac t.j. napred prema pramcu, i tako po zakonu akcije-reakcije "natera" brod da se pokrene unazad. Znam da je kopca resenje, ali u nedostatku iste, da li je moguce ovako izvesti manevar pokretanja u nazad?
Nadam se da je razumljivo ovo sto sam nacrtao, mada mozda ne treba da izgleda ovako povijeno, ali samo sam ilustrovao razmisljanje.
Molim za vase sugestije i iskustva.

broker975fx:
Teško da bi neko mogao da ima iskustva sa ovim :smile:
Onako laički kad porazmislim o ovome i meni deluje da bi bilo logično da kreneš u nazad a skoro da sam siguran da u napred teško da bi išao. Pitanje samo koliko bi to brzo bilo i da li bi ostao u željenom pravcu. To čudo bi moralo da bude jako da izdrži sve pritiske koje bi trpelo pa bi bilo verovatno ispaltivije popraviti kopču, o estetici i da ne govorimo.

zorter:
Cini mi se da na slicnom principu radi nesto na vojnom remorkeru. Ne treba mi za voznju unazad, vec samo za isplovljavanje ili za usporenje pri pristajanju. Znaci ne treba velika brzina za voznju unazad. Namera mi je marinizirati ficin motor, a kopcu ne mogu trenutno kupiti, pa bih ovako omogucio bar neki manevar. Za voznju unapred ne bi smetalo, jer bi bilo podignuto u visinu vodene linije, a za voznju unazad polugom spusteno naspram propelera. Teoretski mi deluje da moze, ali u praksi ??? ???

Kapetan:
nesto nisam sigiran da bi sa ovim nesto postigao... prvo ti treba polulopta .. gornji vrh elise mora da bude blizu gornjeg vrha polulopte a donji vrh elise ne sme da bude ispod centra polulopte smo tako biu isao u rikverc... ovako kako je nacrtano cisto sumljam dobio bi redjaj za trolovanje (ima tema o tome)

zorter:
Znam otprilike kako treba da izgleda ali u zurbi nisam tacno nacrtao. Pokusacu sutra u AUTOCAD-u da malo doteram ili u COREL-u. :good:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju