Autor Tema: NASA JEZERA  (Pročitano 16175 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

  • Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • *****
  • Poruke: 4176
  • Pol: Muškarac
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
Odg: NASA JEZERA
« Odgovor #15 poslato: 06, 01, 2011, 11:44:20 pre podne »
Jezero Garaši       


Jezero Garasi se nalazi u srcu Srbije, na planini Bukulji, 9 km. udaljeno od Arandjelovca na putu Arandjelovac -Belanovica-Ljig.Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 411m, i nastalo je 1974 god. pregradjivanjem recice Bukulje i jos nekoliko njenih pritoka.Povrsina jezera je oko 300ha, i sastoji se iz tri kraka: Milicevici, Lekici i Vrbe, koji su dobili nazive po potopljenim zaseocima sela Garasi u kojem se jezero i nalazi.





Jezero karakterisu strme obale sa jedne i pristupacne plaze sa druge strane. Dno je najvecim delom tvrdo, ilovaca sto, sa blagim kanjonima duz
Jezero Garasi
nekadasnjih recnih tokova. Takodje su u odredjenim delovima prisutne platforme, koje su predmet jurnjave za mestom, na pocetku saranske sezone. U priobalnom delu, pri normalnom vodostaju, nalaze se potopljene vrzine i vrbe, koje predstavljaju pravi rudnik sarana i stuka.Prosecna dubina jezera je od 6 do 8 metara na mestima koja su pristupacna za pecanje, mada ima i mesta sa dubinom oko 2 metra, kao i onih sa dubinom oko 40 metara ( ispod kule,nedaleko od brane)

Riblji svet je raznolik. Od bele ribe prisutni su: klen, crvenperka, bodorka, krupatica, deverika (koja dostize i do 3 kg.),babuska , a od plemenite saran, som,smudj, stuka, amur, koji dostizu zavidne dimenzije. Najveci saran Garaskog jezera je imao 22kg., som 46kg., amur 17 kg. a stuka drzi nezvanicni rekord jugoslavije sa primerkom od 19,6 kg.Pored ovih riba u jezeru se nalazi znatna populacija cverglana i suncanice ( mora Amer da zase..) koji cesto izludjuju, kako starosedeoce, tako i novopridosle ribolovce koji ne poznaju nacine zastite od napasnika.Nacini ribolova zavise od vrste, a kako je dominantan lov sarana, karakteristicni su dubinski sistemi . Kao mamac se najcesce koristi stari kuvani kukuruz i boili kuglice.Klen i babuska se love sistemima na plovak, mada na dubinku namenjenu saranu dodju krupni primerci babuske.Grabljivice se love takodje cekanjem, mada zadnjih godina varalica polako preuzima primat.Problem za varalicare predstavlja zabrana upotrebe camca, tako da stvarno najvestiji imaju izgleda na uspeh.

Cuvarska sluzba nije brojna iz prostog razloga sto su svi domaci ribolovci u isto vreme i cuvari , tako da su slucajevi kradje nezabelezeni ( sem zvanicne tj. " u naucne svrhe" pred Sv. Nikolu u organizaciji predsednika drustva, koji je tom prilikom jedva izvukao glavu pred ribolovcima koji su se za tili cas okupili!!)Godisnja dozvola je 50dm. u dinarskoj protivvrednosti , a dnevna 5 dm. Kontrole su i vise puta na dan, i svaki domaci ribolovac moze traziti dozvolu.

Dolazak je iz pravca Beograda autoputem E-75 prema Mladenovcu, a odatle preko ustanickog Orasca do Arandjelovca i Bukulje. Najbliza benzinska pumpa i ambulanta su u Arandjelovcu, a dosta dobro opremljena prodavnica nalazi se u centru sela Garasi, 2 km. od jezera.

Treba napomenuti da ovde vaze interne mere ribe, pa tako npr. minimalna duzina za stuku je 50 cm. umesto 30 cm. kao na ostalim vodama.

 
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran