E, ovako treba... > Brodogradnja

Brodski kotlovi i gorionici (ali veliki)

(1/1)

sceka:
Evo jedna tema iz velike brodogradnje ali mozda nekome bude interesantna ako to do sada nije video..

Brod "Coral Princess", (na slici):

Je za potrebe potrosnje vodene pare (kuvanje, grejanje, veseraj, itd.) opremljen sa sledecim kotlovskim postrojenjima:

2 parna kotla od po 13 t/h zasicene pare, koji izgledaju ovako:

I koji su opremljeni sa po jednim gorionikom sa rasprskavanje goriva parom, koji izgleda ovako:

Pored ta dva kotla brod poseduje i 2 kotla utilizatora, od po 5,4t/h zasicene pare, gde se za proizvodnju vodene pare koriste vreli gasovi nastali radom motora.

sceka:
Te kotlove i gorionike proizvodi firma iz Nemacke, za koju radim, ali nemojte ovo shvatiti kao reklamu  :)

Na zalost ja nisam imao tu srecu da idem na krstarenja (pa makar po izgovorom da idem da pustam tu opremu u pogon) ali ako nekoga zanimaju neki tehnicki detalji oko te opremu rado cu ih dati.

Naravno osim ovakvih kotlova i gorionika, a u zavisnosti od namene, postoje i mnogo drugih tipova prilagodjenih posebnim zahtevima.

Kapetan:
kako resiti grejanje vode u zimskim uslovima na manjim plovilima ?
sledeca ladja koju cu imati ce biti opremljena kao stan (jednog dana) pa kad me zena izbaci da imam gde da se istusiram :)

koliko sam cuo postoje dva sistema preko izmenjivaca toplote koliko vidim ti ga gore pomenuo , a drugi je preko obicnog kucnog plinskog bojlera kome se menja dizna... ima li nesto dodatno ?

sceka:
Na zalost moja strucnost je samo za velike jedinice (par MW i vece) a za manje za koje se ti interesujes nisam prava adresa.

Imas slican problem sa kucnim osobljem kao i ja pa mozemo zajedno kada nas najure  :)

Grejanje nije problem kada radi motor, onda se uvek ide na izmenjivac toplote ugradjen u bojler a kada stojis onda mora dodatni izvor energije. Plinska boca sa plinskim bojlerom je jedno od resenja, zatim je tu i napajanje strujom kada si u marini. I najzad voda u serpu, serpa na sporet a sporet na plin ili spiritus.  :)

U mom camcu imam bojler za toplu vodu koji je verovatno kombinacija izmenjivaca i elektro grejaca.

Da ne zaboravim evo linka za neke male bojlere (ima i na gas): http://www.svb.de/index.php?sid=da7ebc7cf0447dfd16e0def33c10ce94&cl=alist&cnid=12440

IKA:
Generator od 2kw i bojler klasičan sa grejačem od 1,5kw rešavaju problem .recimo bojler od 50 l zagreje za cc30-35min. Upravo to na linku je klasičan bojler.
Da razjasnim ;klasičan bojler sa izmenjivačem , koristi se i u kućnoj instalaciji gde je grjanje bojlera vezano ili na 220v ili na sistem centralnog grejanja

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju